Hobiniz sayesinde fikirlerinize somut bir boyut kazandırmak, onu bir obje formuyla görebilmek, hatta onu kullanabilmek büyük bir mutluluk kaynağı! Eğer siz de bu hazzı yaşamak istiyor, “Edinebileceğim hobiler nelerdir?” diye merak ediyor ve evinizde kullanabileceğiniz mobilyaları yaratma fikrinden heyecanlanıyorsanız size önerimiz kesinlikle kendin yap mobilya üretimini hobi olarak edinmenizden yana olur.
Şimdi; oturma odalarının, yatak odalarının, hatta belki de balkon ya da bahçenizin el emeğinizle kullanışlı hale gelmesine katkı sağlayacak bu hobinin detaylarını inceleyelim.
Kendin Yap Mobilya Nedir?
Kendin yap mobilya yapımı hakkında detay vermeden önce, “kendin yap” terimine daha yakından bakmak faydalı olacaktır. İngilizcede “do it yourself” ya da kısaltılmış haliyle “diy” olarak bilinen kendin yap projeleri, herhangi bir ürünü satın almak yerine emeğinizle yapmanız anlamına geliyor.
Kendi dolabını kendin yap ya da komodin yapımı gibi kendin yap fikirlerinin hayata geçirilmesi için gerekli olan malzemeleri kullanarak sıfırdan bir ürün elde edebilirsiniz. Ayrıca diy fikirleri arasında eski eşya ya da objeleri yenilemek de yer alıyor. Yani diy ile eski mobilyaları değerlendirme yeniden yaratmak anlamına geliyor. Bu sayede hem daha uygun fiyatlarla mobilyalara sahip olabiliyor hem de sadece güzel zaman geçirmekle ve güzel, kullanışlı objeler yaratmakla kalmayıp işe yaramayan eşya için değerlendirme yollarını uygulayarak ileri dönüşüm yapabiliyor ve doğaya katkı sağlayabiliyorsunuz.
Bu arada eşya yenilemenin artıları konusunda daha detaylı bilgi sahibi olmak için ileri dönüşüm konusunun ayrıntılarına göz atmanız da faydalı olabilir. Ayrıntılar “Sürdürülebilirlik Önemli: Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Nedir? Farkları Nelerdir?” yazımızda sizi bekliyor.
Peki, kendin yap mobilyalar fikirleri nelerdir? Gelin, ev dekorasyonuna katkı sağlayacak diy mobilya fikirlerini keşfedelim.
Kendin Yap Mobilya Çeşitleri
Ahşap paletten koltuk, ahşap plakalardan sehpa, eski bir kitaplıktan sedir, balkon demirliklerine asabileceğiniz kullanışlı bir masa… Hepsini evde yapabilirsiniz. Üstelik bunları yapmak sandığınız çok daha kolay olabilir. İşte, evde yapılabilecek mobilyalar ve kendi kendine mobilya yapımı detayları:
Paletten Kendin Yap Yatak
Son dönemde oldukça popüler olan paletten mobilyalar hem uygun fiyatlı hem de şık bir alternatif! Peki, palet yatak yapımı malzemeleri ve bu mobilyayı yapmak için izlemeniz gereken adımlar nelerdir?
Paletten Yatak Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- 6 adet palet (Eğer yerden yüksekliği normal karyola gibi olan bir mobilya yapmak istiyorsanız 10 adet palet kullanabilirsiniz.)
- Akülü vidalama aleti
- Düz gönyeler
- Köşebentler
- Vidalar
- Vernik
- Fırça
- Zımpara
- Boya (isteğe göre)
- Hafif nemli bir bez
Paletten Yatak Nasıl Yapılır?
- Çalışacağınız paletlerin temiz olmasını sağlamak için öncelikle tüm paletleri hafif nemli bir bezle silin.
- Silme işleminin ardından kuruduğuna emin olduğunuz paletleri bir zımpara yardımıyla zımparalayıp pürüzlerini giderin.
- Zımpara işlemi sonrasında oluşan tozları gidermek için paletleri yeniden silin ve kurumaya bırakın.
- Kuruyan paletleri istediğiniz renkte boyayabilir ya da daha rustik bir görünüm elde etmek için orijinal renklerinde kalmalarını tercih edebilirsiniz. Fakat paletlerin orijinal renklerinde kalmasını istiyorsanız da vernikleme işlemini yapmayı es geçmemelisiniz. Eğer boya sonrasında vernikleme yapacaksanız boyanın kurumasını beklemeniz gerektiğini hatırlatalım.
- Vernik kuruduktan sonra evde palet yatak yapımının montaj işlemine geçebilirsiniz. İlk olarak iki paleti yan yana getirip birbirine sabitleyin. Bu paletler, yatağınızın başlığı olacak.
- Ardından dört paleti ters çevirin ve onları dikdörtgen oluşturacak şekilde ikişer ikişer yan yana dizin. (Eğer yüksek bir yatak istiyorsanız aynı işlemi üste bir kez daha yapmalısınız.)
- Düz gönyeler, vidalar ve akülü vidalama yardımıyla bu paletleri birbirine sabitleyin. (Yüksek bir karyola yapacaksanız hazırladığınız diğer dörtlü parçayı da ters şekilde diğerinin üzerine koyup sabitleyin.)
- Tüm bu işlemlerin ardından paletleri çevirin ve son olarak başlık bölümünü, yatak bölümüne sabitleyin. İster kendi yatak odanızda, ister misafir odasında yer verebileceğiniz paletten karyolanız hazır!
Palet yatağın yanı sıra yine paleti ve benzer mobilya yapımı malzemeleri kullanarak paletten sedir, paletten sehpa, paletten raf da yapabilirsiniz! Bu konudaki ayrıntılara “Ekolojik Tasarıma Göz Kırpın: Paletle Ev Dekorasyonu” yazımızdan ulaşabilir ya da aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
Kasadan Kendin Yap Kitaplık
Kitaplarınızı yerleştirebileceğiniz minimal tasarımlı, rustik esintilere göz kırpan ve yapımı oldukça kolay bir kitaplık için kollarınızı sıvamak istiyorsanız bu fikir tam sizlik!
Kitaplık Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Kasalar (En az 4 adet kasa kullanmalısınız. 4 adet kasa ile 2 katlı kitaplık yapabilirsiniz. Eğer daha fazla katlı bir kitaplığa ihtiyacınız varsa her kat için iki adet daha kasa alabilirsiniz.)
- Orta boy vidalar
- Akülü vidalama
- Zımpara
- Vernik (isteğe göre)
- Boya (isteğe göre)
- Fırça (isteğe göre)
- Hafif nemli bir bez (zımparalama yapılacaksa)
El Yapımı Kitaplık Nasıl Yapılır?
- Kasaların yüzeyi çok pürüzlüyse öncelikle zımparalama uygulamasını gerçekleştirin.
- Zımparalamanın ardından kasaları hafif nemli bir bezle silin ve kurumalarını bekleyin.
- Kuruyan kasaları dilerseniz boyayabilir ve boya kuruduktan sonra vernikleyebilirsiniz. Eğer kasaları renklendirmek istemiyorsanız direkt olarak vernikleme işlemine geçebilirsiniz.
- Kasaların yüzeyindeki vernik kuruduktan sonra kasaları birleştirmeye başlayabilirsiniz. Bunun için bir kasayı yatay, diğerini dikey olarak konumlandırın ve kasaları akülü vidalama kullanarak birbirine sabitleyin.
- Şimdi kitaplığın ikinci katını oluşturma zamanı! Bunun için diğer iki kasayı, birleştirdiğiniz kasalardan dikey olanın üzerine yatay, yatay olanın üzerine dikey şekilde koyun ve bu şekilde monte edin.
- Eğer daha çok katlı bir kitaplık istiyorsanız aynı işlemi bir kez daha uygulayın.
Kasadan kitaplık yapımı işte bu kadar kolay! Dilerseniz bu evde kendin yap mobilya fikrinin yapım aşamalarını aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz.
Ayrıca birbirinden güzel ve yapımı kolay diy kitaplık yapımı önerileri için “Kendin Yap Kitaplık Fikirleri” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kendin Yap Masa
“Evde ahşaptan neler yapabilirim?” sorusunun yanıtını arıyorsanız ve bir masaya ihtiyacınız varsa el yapımı masa fikrini hemen hayata geçirebilirsiniz! Üstelik bu masayı dilerseniz çalışma masası, dilerseniz mutfak masası, dilerseniz balkon masası olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca ince bir plakadan yapacağınız bu masayı dresuar olarak da değerlendirebilirsiniz.
Masa Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Masif plaka
- Masa ayakları
- Masa ayağı bağlantı aparatı
- Akülü vidalama
- Vidalar
- Hobi boyası
- Rulo fırça
- Vernik
- Kestirme fırça
- Zımpara
- Cetvel
- Kalem
- Hafif nemli bir bez (zımparalama yapılacaksa)
El Yapımı Masa Nasıl Yapılır?
- İhtiyacınız olan ölçüde bir masif plaka satın alın. Dilerseniz Koçtaş mağazalarından dilediğiniz ölçülere sahip masif plaka kestirebilirsiniz.
- Eğer masif plakanın yüzeyinde pürüzler varsa zımparalayın ve ardından plakayı, üzerinde olan tozlardan arındırmak için hafif nemli bir bezle silin.
- Plakanın dört yanından masa ayaklarını yerleştireceğiniz noktaları cetvelle belirleyin ve kalemle çizin.
- Masa bağlantı aparatlarını bu noktalara akülü vidalama yardımıyla monte edin.
- Masa ayaklarını bu aparatlara çevirerek yerleştirin.
- Masayı dilediğiniz renkte boyayın.
- Boya kuruduktan sonra vernik uygulamasını yapın.
Diy masa yapımı hakkındaki detayları videomuzdan da izleyebilirsiniz.
Evde yaptığınız bu güzel mobilyaların satışını internet üzerinden gerçekleştirip gelir elde etmeniz de mümkün. “Hobinizi Nasıl Kazanca Dönüştürürsünüz?: İnternetten Satış Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak bu konudaki tüm detaylara ulaşabilirsiniz.
Eski Mobilyaları Yenileme Fikirleri
Kendin yap mobilya malzemeleri sayesinde sıfırdan eşya yapabileceğiniz gibi kendin yap mobilya yenileme fikirlerini de hayata geçirebilirsiniz.Yapacağınız uygulama eşyadan eşyaya ve tercih ettiğiniz yönteme göre farklılık gösterebilir. Fakat kendin yap eski eşya değerlendirme uygulamaları boyama ve eşyayı yapışkanlı folyo ile kaplama olarak iki ana sınıfa ayrılabilir.
Mobilya Boyamak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Akrilik hobi boyası
- Rulo fırça
- Kestirme fırça
- Vernik
- Koruyucu örtü
- Zımpara
- Hafif nemli bez
- Akülü vidalama ya da tornavida (mobilya kulpu bulunan mobilyalar için)
- Yeni mobilya kulpları (dolaplar için)
- Vida (mobilya kulplarını takmak için)
Eski Mobilya Nasıl Boyanır?
- İşlem yapacağınız mobilyayı temiz bir bezle silip kirden, yağdan, tozdan arındırın.
- Mobilyanın altına koruyucu örtü serip zemine boya dökülmesine karşı önlem alın.
- Dolap gibi bir mobilyayı yeniliyorsanız yani diy mobilya dolap yapımı fikrini hayata geçiriyorsanız mobilya kulplarını akülü vidalama ya da tornavida yardımıyla çıkarın.
- Mobilyada pürüzlü yüzeyler varsa zımparalama işlemi yapın ve dolabı yeniden silin.
- Seçtiğiniz renkle mobilyayı boyayın. İyi bir uygulama için iki ya da üç kat boya sürmeniz gerekebilir. Katları boya kuruduktan sonra attığınıza emin olun.
- Boya kuruduğunda vernikleme işlemine geçebilirsiniz.
- Vernik kuruduktan sonra eğer mobilya kulpları takacaksanız akülü vidalama veya tornavida ile bu aşamayı gerçekleştirin. İşte, bu kadar!
Mobilya boyama adımlarının detayları ve yepyeni görünümlü bir mobilyaya kavuşmak için ihtiyacınız olan ilham “Şifonyer Yenileme” videomuzda!
Tabii boyayarak mobilya yenileme işlemini bambaşka fikirlerle bütünleştirmeniz de mümkün. Mesela normal bir dolabı hazeranlı mobilyaya çevirmeye ne dersiniz? Tüm detaylar aşağıdaki videomuzda!
Mobilyayı Folyoyla Kaplamak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
- Yapışkanlı folyo
- Silikon spatula
- Makas
- Akülü vidalama ya da tornavida
- Akülü vidalama ya da tornavida (mobilya kulpu bulunan mobilyalar için)
- Yeni mobilya kulpları (dolaplar için)
- Vida (mobilya kulplarını takmak için)
- Cetvel
- Kalem
- Hafif nemli bez
Eski Mobilya Yapışkanlı Folyoyla Nasıl Kaplanır?
- Yapışkanlı folyo ile mobilya kaplama; gardırop, mutfak ve banyo dolabı gibi mobilyalar için uygundur.
- Öncelikle dolabı silerek kirden arındırın. Bu sayede folyo, zemine daha sağlıklı bir şekilde yapışacaktır.
- Akülü vidalama veya tornavida ile mobilyanın kapaklarını, kulplarını sökün.
- Her bir mobilya parçasının ölçüsünü cetvelle alın ve aldığınız ölçünün her yanına 5’er santim ekleyerek yapışkanlı folyo üzerinde kalemle ölçüyü belirleyin.
- Aldığınız ölçü doğrultusunda folyoyu kesin.
- Yapışkanlı folyoyu yavaşça açın ve açtığınız bölümü mobilya parçalarına yavaşça yapıştırın. Yapıştırma sırasında hava kabarcığı kalmaması için folyoyu silikon spatula ile iterek uygulayın.
- Kenarlardaki fazlalıkları kesebilirsiniz.
Bu iki mobilya yenileme fikri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için “Yeni Gibi: Mutfak Dolapları Nasıl Boyanır ya da Kaplanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Ayrıca yenilenmiş eski eşyadan ev dekorasyonu hakkında daha fazla kendin yap önerileri Koçtaş Yaşayan Evler Blog Eski Eşyaları Yenileme Fikirleri kategorisinde ve Koçtaş YouTube kanalında!
Eski Beyaz Eşya Nasıl Yenilenir?
Eski beyaz eşyayı yenileme adımları da aslında kendin yap mobilya boyama ya da kaplama uygulamasının aynısı. Yani yukarıda belirttiğimiz adımları izleyerek beyaz eşyanıza yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz. Fakat tabii ki boyama uygulaması, kaplamaktan daha kolay olacaktır.
Beyaz eşyayı boyamak için akrilik hobi boyasından, sprey boyadan, yağlı boyadan ya da metal boyasından yararlanabilirsiniz. Beyaz eşya boyama ile ilgili tüm detaylar için “Yenilenmelerinin Zamanı Geldi: Beyaz Eşya Nasıl Boyanır?” yazımızı okumanızı öneririz.
Eski mobilya ve beyaz eşyaları yenileyerek hayalinizdeki dekorasyon fikirlerinin altına imzanızı atmanız mümkün. Üstelik daha uygun fiyatlı bir şekilde ve güzel zaman geçirerek!