Lavanta, hoş kokusu ve güzel görüntüsü ile bulunduğu ortama estetik dokunuş yapan bir bitki. Genellikle bu bitkiyi bahçelerde görmeye alışık olsak da aslında lavanta, uygun ortam ve bakım sağlandığında evde de yetiştirilebilir.
“Peki, lavanta nasıl yetiştirilir?” diyorsanız lavanta bakımı ve evde lavanta yetiştirme hakkında tüm detayları sizin için derledik. Tüm bu detayları keşfettikten sonra evde lavanta yetiştirmek için gereken tüm bitki yetiştirme ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
O halde gelin, bu hoş kokulu bitkinin özelliklerini ve bakım koşullarını keşfetmeye başlayalım.
Lavantanın Özellikleri
Lavanta, mor ve mavi küçük çiçekleri ile dikkat çeken bir bitkidir. Bu bitkinin asıl önemli özelliği ise bu çiçeklerden yayılan hoş kokusudur. Kokusu ile rahatlatıcı bir etki yaratan lavantanın dayanıklılığı da onu hem bahçelerin hem de evlerin vazgeçilmezi haline getiriyor.
Ancak tabii ki pek çok lavanta türü bulunuyor. Çoğunlukla mor ve mavi çiçekleri ile tanınsa da aslında beyaz, sarı gibi farklı renklerde çiçeklere sahip lavanta çeşitleriyle de karşılaşmak mümkün. Bu türler arasında en yaygın olarak yetiştirilen tür ise İngiliz lavantası olarak bilinen Lavandula Angustifolia. Bu tür, dayanıklılığı ve hoş kokulu mor çiçekleri ile dikkat çeker. Lavantanın başlıca özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Latince adı: Lavandula Angustifolia
- Işık ihtiyacı: Akdeniz kökenli bir bitki olduğu için genel olarak güneşli ortamları sever. Bu nedenle en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır.
- Toprak gereksinimi: İyi drene edilmiş, kumlu veya çakıllı toprak idealdir.
- Sulama ihtiyacı: Kuraklığa dayanıklı yapısından kaynaklı olarak az su isteyen bir bitkidir. Fazla sulama, kök çürümesine neden olabilir.
- Çiçeklenme dönemi: İlkbahar ve yaz ayları, lavanta için çiçeklenme dönemidir. Uzun ömürlü bir bitki olan lavantaya uygun bakım sağlandığında yaz sonu dökülen çiçeklerini her sene ilkbahar ve yaz aylarında açar.
- Kullanım alanları: Parfüm, sabun, çay ve aromaterapi gibi birçok alanda lavanta çiçeğinin hoş kokusundan faydalanılabilir.
Lavanta Nasıl Yetiştirilir?
Lavanta, güzel görüntüsünün yanı sıra pek çok alanda kullanılabilen bir bitki olduğu için lavanta yetiştiriciliği sadece hobi amaçlı değil, ticari üretim amaçlı da tercih edilir. Bu nedenle de özellikle ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nde adeta tablo gibi bir manzara sunan pek çok lavanta tarlası ile karşılaşmak mümkün.
Ancak ister tarlada ister evde olsun lavantanın büyümesi ve gelişmesi için ekim zamanına dikkat etmek gerekir. Lavantanın ekimi için havanın daha sıcak olduğu zamanlar tercih edilmelidir. Çünkü Akdeniz kökenli olan lavanta, güneşi seven bir bitkidir. Bu nedenle nisan ve mayıs ayları lavanta ekimi yapmak için ideal zamandır.
Ekim yaptıktan sonra ise yerleşik hale gelen lavanta, dayanıklı ve az bakım isteyen yapısı ile kolaylıkla yetiştirilebilir. Uygun ortam ve bakım koşulları sağlandığı müddetçe uzun yıllar boyunca yaşayabilir.
Evde Lavanta Yetişir mi?
Lavantaları genellikle bahçelerde görmeye alışık olsak da bu bitki evde de yetiştirilebilir. Özellikle geniş pencerelerden bol güneş ışığı alan bir alana sahipseniz lavantayı saksıda veya balkonda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir?
Lavantayı bir saksıya ekerek evinizin bir köşesinde lavanta yetiştirmeniz mümkün. Ancak saksıda lavanta yetiştirirken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunuyor. Bu unsurları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lavanta fidesini aldıktan sonra çok bekletmeden saksıya dikmeye özen gösterin. Böylece lavantanın hızlıca toprağa alışmasını sağlayabilirsiniz.
- Eğer bir saksıda grup halinde lavanta yetiştirmeyi planlıyorsanız bitkiler arasında en az 90 cm aralık bırakın.
- Lavanta iyi drene edilmiş toprak sevdiği için saksı seçiminde büyük drenaj delikleri olan saksıları tercih edin.
- Toprağın drenajını artırmak için bol miktarda kum veya çakıl kullanın.
- Lavanta her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da ilk ekildiğinde toprağa tutunması için düzenli olarak sulanması oldukça önemlidir. Bu nedenle yeni ekilen lavantayı özellikle yaz aylarında düzenli olarak sulamaya dikkat edin. Bitki toprağa iyice yerleştikten sonra ise daha nadir sulama yapabilirsiniz.
- Akdeniz Bölgesi’ne özgü bir bitki olan lavanta, güneş ışığını sever. Bu nedenle saksıyı, evinizin içinde günde en az 6 saat güneş ışığı alabilecek bir alana yerleştirin.
Balkonda Lavanta Nasıl Yetiştirilir?
Saksıya diktiğiniz lavantaları dilerseniz balkona taşıyarak balkonunuzda lavantanın güzel kokusu ile eşsiz bir ambiyans yaratabilirsiniz. Ancak balkonda lavantaların sıcaklık ve olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için dikkatli olmanızda fayda var. Bunun için de balkonda lavanta yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Lavantayı balkonun en çok güneş alan kısmına yerleştirin.
- Lavanta rüzgara dayanıklı olsa da gövdenin zarar görmemesi için çok sert rüzgarlardan korunmalıdır.
- Balkonda yetiştirilen lavantanın toprağı, evin içinde yetiştirmeye kıyasla daha hızlı kuruyabilir.
- Lavanta toprağa yerleştiyse kuraklığa dayanıklı olacağı için fazla sulama yapmaktan kaçının. Ancak bitki yeni ekildiyse düzenli sulama yapmaya dikkat edin.
- Kış aylarında lavanta saksılarını oldukça kuru tutmaya özen gösterin. Bu bitkilerin soğuk havaya karşı toleransını artırmasının yanı sıra yağmur ve karın toprakta birikmesini önleyerek köklerin çürümesinin önüne geçer.
Kısacası tüm bu unsurlara dikkat ederek evinize lavantanın güzel kokusunu ve görüntüsünü taşıyabilirsiniz. Evinizde lavanta yetiştirmek için ihtiyacınız olan tüm bitki yetiştirme ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Evinizde sadece lavanta değil; farklı bitkiler, hatta meyve ve sebzeler yetiştirebileceğiniz bir alan yaratmak isterseniz de kendinize ait bir sera kurabilirsiniz. Böylece her mevsim bitkilere ideal şartları sunarak meyve, sebze veya süs bitkisi yetiştirebilirsiniz. “Peki, sera nasıl yapılır?” diyorsanız seracılığın tüm detaylarını ele aldığımız “Kışlık Sera Nasıl Yapılır? Malzemeler ve Teknikler” yazımızı okuyabilirsiniz.