O pırıl pırıl camları, berrak suyu, içindeki rengarenk balıklarıyla akvaryum göz alıcı bir hobi. Düzenli akvaryum temizliği yapmadığınızda ise suda yosun oluşmaya başlar, zamanla bu yosunlar akvaryum camını ve akvaryum aksesuarlarını da sarar. Ama merak etmeyin, birkaç konuya dikkat ederek kolaylıkla akvaryum bakımı yapabilirsiniz. Siz de “Akvaryum temizliği nasıl yapılır?” sorusuna pratik yöntemler arıyorsanız bu yazımızda akvaryumunuzu ilk günkü gibi tertemiz tutmanız için yapmanız gerekenleri paylaşıyoruz.
Ama başlamadan balıklarınızın sağlığı için krem, losyon, sabun, deterjan artıklarının akvaryum suyuna geçmemesi için akvaryum temizliği öncesinde ellerinizi yıkamanız ve ellerinizin sağlığı için ise eldiven kullanmanız gerektiğini belirtelim. Doğal temizlik ürünleri kullanmak isterseniz Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır? yazımızda kendinizin evde yapabileceği bazı kolay tarifler bulabilir, akvaryum temizliğinde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Akvaryum Su Kalitesi Nasıl Ölçülür?
Su, balıkların sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğundan akvaryum temizliği öncesinde ve düzenli olarak haftada bir akvaryum su kalitesini test etmenizi öneriyoruz. Özellikle musluk suyu kullanıyorsanız klor, bakır, demir gibi maddelerin balıklara zarar vereceğini unutmayın. Bu nedenle akvaryumda kullanmadan önce musluk suyunun iki gün dinlendirilmesi öneriliyor. Ayrıca yüksek amonyak, nitrit ve nitrat seviyeleri, suyun genel sertliği ile karbon sertliği ve pH değerinin de akvaryumda yaşayan canlıların sağlığı üzerinde etkili olduğunu belirtmekte de fayda var.
Bu değerlerin gereken seviyelerde olmasını sağlamak için evcil hayvan mağazalarından alacağınız akvaryum su test kiti ile akvaryum su kalitesini ölçebilirsiniz. Test sonuçlarına göre su düzenleyici kullanarak suyu olması gereken değerlere getirebilir, gerekiyorsa mineral takviyeleri de yapabilirsiniz.
Akvaryum Camı Nasıl Temizlenir?
Akvaryum temizliğine sanılanın aksine su değişimi ile başlamamalısınız. Zaten balıkların sağlığı açısından iyi bakterilerin korunması amacıyla suyun tamamının değiştirilmesi de önerilmiyor. Su tamamen boşaltılmadığı için de cam, taş, filtre temizliği sırasında temizlediğiniz suyun yeniden kirlenmemesi için akvaryum su değişimi en sona bırakılabilir.
İşe akvaryum camı temizleme ile başlayabilirsiniz. Camda kireç lekeleri ve yosunlanma olabilir. Camdaki yosunları temizlerken, kopan yosunları çekebilmesi için akvaryum filtresinin çalıştığından emin olun. Akvaryum yosun temizleme için akvaryum yosun kazıyıcı ya da akvaryum sünger fırça temizleyici ile iç camda oluşan yosun tortularını kazıyın. Tamamen boşaltmadığınız için suya düşen tortular konusunda endişeniz olmasın. Daha sonra yapacağınız akvaryum dip temizliği ve akvaryum su değişimi ile bu tortulardan kurtulacaksınız.
Akvaryum yosun temizleme işlemini tamamladıktan sonra akvaryum kireç temizleme aşamasına geçebilirsiniz. Camın dışında oluşan kireç lekelerini bir beze beyaz sirke dökerek temizleyebilirsiniz. Ardından camı ıslak bezle silip kurulamanız yeterli. Akvaryum iç camında oluşan kireç lekeleri ise akvaryum yosun temizleme sırasında zaten temizlendi.
Akvaryumda Yosun Nasıl Önlenir?
Akvaryum bakımında en tatsız konulardan biri yosun oluşumu. Akvaryum yosun temizleme işlemini kolaylaştırmak için aşağıda sıraladığımız yosun oluşumunu azaltmanıza yardımcı olacak önerilerimize göz atabilirsiniz.
- Akvaryumu doğrudan güneş ışığı alan bir yere koymayın.
- Balıklarınıza yeterli miktarda yem verin. Yenmeyin yemleri suda bırakmayın.
- Haftada bir akvaryum suyunun %10-15’ini değiştirin.
- Camda ya da dekorlarda yosun oluştuğunu gördüğünüzde daha fazla yayılmadan hemen temizleyin.
- Yosunların gelişmesine destek olan besinleri tükettiği için akvaryumda canlı bitki yetiştirin.
- Akvaryum sakinleri arasına yosun yiyen balıklar ekleyin.
- Yosuna sebep olan fosforun kaybolmasını sağladığı için karbonlu filtreler kullanın.
- Hem yosun oluşumunu azaltmak hem de bakteri ve parazitlerden kurtulmak için akvaryum UV sterilizatörü kullanın.
Akvaryum Dip Temizliği Nasıl Yapılır?
Akvaryum dibinde taş ve kum kullanımı sadece dekorasyon amaçlı değildir. Suyun akışını düzenledikleri için bitkilerin canlı kalmasına yardımcı olurken ani ısı değişimlerini engelleyerek balıklar için de korumalı doğal bir ortam yaratırlar. Özellikle canlı bitki bulunan akvaryumlarda bitki çeşidine uygun kum kullanılmasının önemini de hatırlattıktan sonra akvaryum dip çekimi nasıl yapılır gelin birlikte bir göz atalım.
Akvaryum Kumu Nasıl Temizlenir?
Kullandığınız kumun ve küçük taşların türü ne olursa olsun dip köşe bir akvaryum temizliği için mutlaka akvaryum dip çekimi yapmalısınız. Akvaryum dip sifonu olarak da bilinen akvaryum dip temizleyici kullanarak akvaryum suyunu tamamen boşaltmadan kum ve taşlar arasında kalmış çürüyen bitkileri, yenmemiş yemleri toplamakla kalmazsınız aynı zamanda suyu kirleten dışkı, dökülen balık pulları gibi diğer organik maddeleri de temizleyebilirsiniz.
Akvaryum Taşları Nasıl Temizlenir?
Akvaryumun zemininde çakıl taşları yerine daha büyük taşlar kullandıysanız, bu akvaryum taşlarını çıkarıp bir diş fırçası yardımıyla üzerlerinde biriken tortu ve yosunları duru suda temizleyebilirsiniz. Akvaryumun doğal ekosistemine zarar vereceği için deterjan kullanmamanızda fayda var. Yazının başında bahsettiğimiz doğal temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz. Ancak onları da iyice durulamayı ihmal etmeyin. Akvaryum temizliği tamamlandıktan sonra temizlediğiniz bu taşları yerlerine koymanızı öneriyoruz.
Akvaryum Filtresi Nasıl Temizlenir?
Akvaryum filtre temizliğinde yapılan en büyük yanlış filtre süngerlerinin çeşme suyu altında yıkanmasıdır. Bu yöntemle süngerin istediğiniz gibi tertemiz olduğundan emin olabilirsiniz. Ama akvaryum filtre süngerinin bu şekilde temizlenmesi yararlı bakterileri öldürdüğünden akvaryum filtre temizliği için doğru yöntem değildir.
Bunun yerine çıkardığınız filtre süngerlerini bir kova akvaryum suyunda veya filtre edilmiş ya da dinlendirilmiş musluk suyunda temizlemelisiniz. Biriken kiri çıkarmak için süngerleri suya batırıp sıkmanız yeterli. Biyolojik filtre malzemeleri kullanıldıysa bir kap akvaryum suyu içinde çalkalayarak temizlemenizi tavsiye ederiz. Filtre içinde sünger yerine elyaf kullanıldıysa da temizlemek yerine filtreyi değiştirmenizde fayda var.
Büyük akvaryumlarda iç filtre tek başına yeterli olmayacağı için dış filtre de kullanılır. Dış filtrenin çevirdiği su miktarı azaldıysa temizlik vakti geldi demektir. Yine akvaryum suyu ile durulama yöntemi ile akvaryum dış filtre temizliği yapabilirsiniz. Filtre hortumlarında da tortu ve yosun birikebileceği için onları temizlemeyi de ihmal etmeyin.
Bitkili Akvaryum Nasıl Temizlenir?
Akvaryumunuzda canlı bitkiler varsa akvaryum temizliğini beklemeden gördüğünüzde ölü yaprakları çıkarmanızı ve temizlik sırasında ise aşırı büyümüş yaprakları kesmenizi öneriyoruz. Bitkili akvaryum temizliği için canlı bitkilerle ilgili dikkat etmeniz gereken bazı noktaları aşağıda özetledik.
- Uzun gövdeli bitkileriniz varsa, üst kısımlarından birkaç santim kesip kum zemine yeniden dikerek bunları kolayca çoğaltabilirsiniz.
- Şerit çim veya cüce saz bitkileriniz istemediğiniz alanlara yayılıyorsa, bu kısımlarını kesip istediğiniz alanlara yerleştirebilirsiniz.
- Son olarak yüzen bitkiler tüm su yüzeyini tamamen kaplamışsa, bunların aşağı yukarı yarısını çıkarmanızı öneriyoruz. Böylece aşağıdaki bitkiler yeterli ışık alırken balıklarınız da yeterli oksijen alır.
Akvaryum Suyu Nasıl Değiştirilir?
Akvaryum suyunun nitrat seviyesi yükseldiğinde oksijen oranı azaldığı için balık sağlığı açısından nitrat seviyesi kritik bir öneme sahip. Su kirlendikçe içindeki yosun, dışkı gibi atıklardan dolayı suyun nitrat seviyesi artar. Bu nedenle akvaryum suyunun düzenli olarak değiştirilip tazelenmesi gerektiğini hatırlatalım. Ancak akvaryum suyunun tamamen boşaltılması balıkları yakalayıp alışık oldukları ortamlarından çıkarmayı ve değerleri farklı bir suya koymayı gerektirdiği için balıklarda strese yol açar.
İşte bu yüzden aşırı kirli bir su olmadığı sürece suyu tamamen değiştirmek yerine birkaç günde bir akvaryum dip temizliği yapılarak %30-40 oranında su değişimi yapılması öneriliyor. Akvaryumda yavru balıklar varsa dip temizleyici ile çekilebilecekleri için tül yavru havuzu kullanmanızda fayda var. Ayrıca su değişimi ile akvaryum yararlı bakteri kültürü azaldığından canlı bakteri kültürü eklemenizi de öneriyoruz.
Peki nasıl su kullanacaksınız? Suyun, klor gibi balıklarınıza zarar verecek içerikler barındırmaması için içme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer evde su arıtma cihazınız varsa bu da balıklar için çok uygun bir sudur. “Fırsat bu fırsat su arıtma sistemi alayım, hem kendim için hem balıklarım için kullanırım” derseniz İçme Suyu Masrafınıza Son Verin: Su Arıtma Cihazı Nedir, Ne İşe Yarar? yazımız yol gösterici olacaktır.
Bu yazımızda “Akvaryum temizliği nasıl yapılır?” sorusuna cevaplar verdik. Evinizde kedi, köpek, kuş gibi farklı evcil hayvanlarınız varsa “Evde Evcil Hayvan Besleyenler İçin Temizlik Önerileri” yazımızı da okuyabilirsiniz.