Mutfakta İşleri Kolaylaştırın: Blender Nedir? Nasıl Kullanılır?

Blender Nedir Nasıl Kullanılır

Yoğun günlük koşuşturmalar arasında yükümüzü hafifleten, işimize hız ve pratiklik katan aletler yaşamı bizim için daha keyifli hale getiriyor. İşte, bu aletlerden biri de tabii ki blender. Mutfakta bize zaman kazandıran bu kendi küçük ama marifetleri büyük mutfak aleti; çorbalar, soslar, smoothie’ler, meyve-sebze püreleri ve daha birçok şey için kullanılabilir.

O halde gelin, blender nedir, çeşitleri nelerdir detaylıca bakalım ve bu pratik aleti nasıl ustaca kullanacağımızı keşfedelim.

Küçük Ev Aletleri

Blender Çeşitleri

Blender kelimesinin Türkçe karşılığı “karıştırıcı”. Adından da anlaşılacağı üzere keskin bıçaklarıyla yiyecek ve içecekleri karıştırmak, doğramak, püre yapmak veya sıvı hale getirmek için kullanılıyor.

Kullanım amacına, ek fonksiyonu olup olmadığına, kullanacak kişi sayısına bağlı olarak da tezgah üstü seçenekleri, mutfak robotu ile entegre çoklu fonksiyon sunanları, el blender’ı olarak anılan çubuk tasarımlı modelleri ve taşınabilir modelleri bulunuyor.

Tezgah Üstü Blender

Tezgah Üstü Blender

Genellikle evlerde en yaygın olarak kullanılan bu modellerde altta motor kısmı, üstte ise bu motorun üzerine oturan ve dibinde bıçaklar olan bir sürahi bulunur. Sıvı içerikleri karıştırmak, meyve suları yapmak ve diğer temel karıştırma işlemleri için kullanılır. Sürahinin hacmine bağlı olarak çorbayı püre yapmak için uygun olmayabilir ya da bölerek birkaç seferde yapabilirsiniz. 

Bu tür karıştırıcıların kuru yemiş parçalama, donmuş meyveleri karıştırma ya da doğrudan buz kırma gibi daha zorlu işlemler için daha güçlü seçenekleri de bulunur.  

Çubuk Blender (El Blender’ı)

Çubuk Blender

İsmini uzun ince yapısından alan bu modelde; motoru elinizle tuttuğunuz üst kısımda, bıçakları ise alt kısımda bulunur. Bu kompakt yapısı sayesinde taşıması da son derece pratik. Kendi özel derin kabının yanında başka bir kap veya doğrudan tencere içinde karışım yapılabilir. Dolayısıyla çorba, püre gibi yemekleri tencereden çıkarmadan pratik bir şekilde pürüzsüz hale getirebilirsiniz.

Çok Fonksiyonlu Blender Seti

Çok Fonksiyonlu Blender Seti

Doğrama, karıştırma, çırpma gibi işlemleri yapan farklı cihazlar set halinde de satılır. Hatta bazen tüm bu fonksiyonlar tek bir cihazda da birleşebilir. Kalabalık sofralar kurmaktan hoşlanıyorsanız daha kapsamlı olan ve geniş kullanım alanları sunan bu setlerden edinebilirsiniz.

Kişisel Taşınabilir Blender

Kişisel Taşınabilir Blender

Küçük ve taşınabilir olan bu blender türü genellikle tek kişilik içecekler yapmak için ideal. Alt ya da üst kısmına bıçaklar olan bir motor kısmı ve kapaklı şişesi bulunur. İçeceğinizi hazırladıktan sonra pratik şekilde doğrudan şişesinden içebilir ya da kapatıp sonra içmek üzere yanınıza alabilirsiniz. Sporseverler ya da dışarıda sağlıklı beslenmek isteyenler bu modeli sıklıkla tercih eder.

Blender Ne İşe Yarar? Blender’la Neler Yapılır?

Blender Ne İşe Yarar

Blender, parçalama, ezme, karıştırma gibi geniş bir kullanım yelpazesi olan mutfak aletidir. Bu pratik ve işlevsel alet, hem zamandan hem de emekten tasarruf etmenizi sağlar. Gelin, el blender’ı ile neler yapılabilir, tezgah üstü modelleri hangi amaçlarla kullanılır, kişisel olanlar kim için uygun tek tek göz atalım.

Çorbaları Pürüzsüz Yapma: Blender’ın en yaygın kullanım alanlarından biri çorba yapımı. Keskin bıçakları ile içinde parçacıklar bulunan çorbanızı homojen bir kıvama getirebilirsiniz. Blender çeşitleri kısmında da belirttiğimiz gibi bu iş için çubuk model daha uygun.

Püre Haline Getirme: Blender ile sebzeleri, meyveleri veya haşlanmış gıdaları püre haline getirerek bebek mamaları veya yemekler hazırlayabilirsiniz. Bunun için miktarına göre el blender’ı ya da tezgah üstü blender kullanılabilir.

Meyve veya Sebze Suyu: Blender’ın yaygın kullanım alanlarından bir diğeri de meyve veya sebze suyu hazırlamak. Yani detoks yapanlar, tezgah üstü modeli ile detoks içecekleri hazırlayabilirler. Bunun için dilediğiniz meyve veya sebzeleri hazneye koyarak üzerine biraz su ekleyip bıçakları çalıştırmanız yeterli. Eğer detoks yapmayı düşünüyorsanız “Arının! Detoks Nedir, Nasıl Yapılır? Uygulayabileceğiniz Detoks Tarifleriyazımızda pratik detoks tarifleri sizi bekliyor. 

Smoothie ve İçecek Hazırlama: Blender’ınızda meyve, sebze, yoğurt ve diğer içerikleri karıştırarak hızlı ve besleyici smoothie’ler yapabilirsiniz. Dondurulmuş meyve ya da buz ekleyerek içeceğinizi ferahlatıcı bir yaz içeceğine dönüştürmeniz de mümkün. Bunun için tezgah üstü modelleri tercih edebilirsiniz. Eğer tek kişiyseniz kişisel blender da yeterli. Sağlıklı ve Lezzetli: Smoothie Tarifleri yazımızda hem smoothie için uygun blender seçimi hakkında detaylı bilgiyi hem de farklı smoothie tariflerini bulabilirsiniz. 

Çok Malzemeli Karışımlar Hazırlama: Bu pratik aleti birden fazla malzemeyi hızlıca karıştırmak için de kullanabilirsiniz. Örneğin kek karışımları, mezeler, soslar hazırlayabilirsiniz. Hatta özel tasarlanmış blender modelleri, hamur yoğurma için de  kullanılıyor. 

Öğütme: Güçlü blender’lar; kuru yemiş, kahve çekirdekleri veya baharatlar gibi malzemeleri öğütmeye de yarar.

Buz Kırma: Blender ile buz küplerini parçalara ayırarak içeceklerinize buz hazırlayabilirsiniz. Sadece  blender modelinizin buz kırma özelliği olup olmadığını kontrol edin. Aksi takdirde bıçaklarına zarar verebilirsiniz. . 

Blender Nasıl Kullanılır?

Blender Nasıl Kullanılır

Blender ne işe yarar öğrendikten sonra sıra geldi kullanımına. Aslında blender kullanımı hiç de zor değil. Ancak modeline bağlı olarak bazı farklılıklar olabilir. 

Önce tezgah üstü blender kullanımı ile ilgili temel adımlar:

  1. Blender’ınızın temiz olduğundan emin olun. Gerekirse parçaları çıkarıp yıkayın. Daha sonra fişini prize takın.
  2. Blenderdan geçireceğiniz malzemeleri hazırlayın. 
  3. Malzemeleri blender’ın haznesine doldurun. Burada taşma olmaması için dikkatli olmanız gerekir. İçeriği karıştırmak ve işlem yapmak için yeterli alan bırakmaya özen gösterin. Genelde yarıdan az doldurmak önerilir. Yine de blenderın doldurulma kapasitesi, işlem yapmak istediğiniz malzemenin türüne bağlı olarak değişebilir. Sıvı malzemeler yüksek hızda çalıştırınca kolaylıkla taşabilir, katı malzemeler ise uzun süre çalıştığında bıçağı köreltebilir. Bu nedenle cihazın kullanım kılavuzundan, hazne üzerindeki işaret ve çizgilerden faydalanmanız iyi olur.
  4. Hazneyi tık sesi duyulacak şekilde alt kısma oturtun.
  5. Blender kapağını sıkıca kapatın. Kapağın güvenli şekilde oturduğuna emin olun. Aksi takdirde içindeki malzemeler dışarı saçılabilir. 
  6. Çoğu blender; düşük, orta ve yüksek hızlarda çalışma seçeneklerine sahiptir. En düşük hızda çalıştırıp 15- 20 saniye kadar sonra ihtiyaca göre hızı arttırın.
  7. Parçaların hepsi kıyılınca ve malzeme istediğiniz şekle gelince blender’ı kapatın.
  8. Haznenin kapağını açarak servis yapabilirsiniz.
  9. Kullanım sonrası parçaları çıkararak yıkayın. Eğer bulaşık makinesinde yıkamayı düşünüyorsanız buna uygun olup olmadığı kılavuzdan kontrol edin.

Sıra geldi el blender’ı kullanımına. Tezgah üstü modellerden farklı olarak bu kez bir hazneye koymak, kapak kapatmak gerekmiyor. 

  1. Alt ve üst parçalarını monte edip fişe takın.
  2. Malzemenizi karıştırmak istediğiniz kaba alın. Kullanım sırasında sıçrama olmaması için kabın derin olmasını öneriyoruz. Eğer doğrudan tencere içine daldırarak çalıştıracaksanız olası sıçramalar için eviye içine taşıyarak çalıştırabilirsiniz. Ayrıca dikkat: Bıçaklar tencerenin yüzeyine zarara verebilir. Teflon tencerelerde blender kullanmanızı önermiyoruz. 
  3. Blender’ın çalışma düğmesine basılı tutarak öncelikle en düşük hızda 15-20 saniye kadar çalıştırın. Daha sonra ihtiyaca bağlı olarak düşükten yükseğe doğru hızı ayarlayabilirsiniz. Güvenlik için çalışırken blender’ın bıçak kısmına elinizi yaklaştırmamanız gerektiğinin altını çizelim!
  4. Karışım istediğiniz kıvama ulaştığında yani işlem tamamlandığında blender’ın çalıştırma düğmesine basmayı bırakabilirsiniz.
  5. Dikkatlice parçaları ayırıp bıçaklı kısmı yıkayın. Bulaşık makinesine koyacaksınız öncesinde kullanım kılavuzundan uygunluğunu teyit edin. 

İyi Blender Nasıl Seçilir? Uygun Blender Kaç Watt Olmalı?

İyi Blender Nasıl Seçilir

Bu pratik aletin kullanımına dair notlarımızı da paylaştıktan sonra sıra geldi uygun blender seçimine. Tüm elektrikli ev aletlerini alırken ilk dikkat etmeniz gereken, hangi işlev için aldığınız. Eğer içecek karışımları yapacaksanız tezgah üstü sürahili modeller, çorba ve püre gibi yemek yapımı ağırlıklı kullanacaksanız çubuk modelleri daha uygun. Kullanım amacınıza uygun kapasiteye ve fonksiyonlara sahip olan bir model seçmek, mutfak ihtiyaçlarınıza daha iyi cevap verecektir. 

Aynı zamanda bıçak kalitesi, hız ayarları, malzeme dayanıklılığı ve temizlik kolaylığı gibi faktörleri de göz önünde bulundurun. Depolama haznesi cam ya da plastik olabilir. Cam daha sağlıklı olsa da plastiğe göre kırılma riski daha fazladır, uzun ömürlü olmayabilir. Kullanacak kişilere göre malzeme seçimine karar verebilirsiniz. Ayrıca mutlaka garantisi ve müşteri değerlendirmeleri gibi faktörleri de göz önünde bulundurun. 

Geldik cihazın motor gücüne. Genellikle daha yüksek watt, daha güçlü bir motor anlamına gelir ve sert malzemeleri daha etkili bir şekilde öğütebilir. Ev kullanımı için tercih edilen modeller 500 ila 1000W arasında değişir. Smoothie, çorba veya sos hazırlamak gibi fonksiyonlar için 500W ile 700W arası modeller yeterli olur. Kişisel kullanıma uygun blender’lar ise çoğunlukla 350W ile 500W arasındadır. Yoğun kullanım ve zorlu işlemler için ise 900-1000W güce sahip bir model düşünmek mantıklı olabilir.

Bu yazımızda blender’lar ve kullanımları hakkında detayları paylaştık. Bu küçük ama becerikli alet sizin mutfağınızda da olsun istiyorsanız onlarca tarz ve markadaki pek çok farklı blender modelini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.