Yumuşak ve Lezzetli Cinnamon Roll Tarifi

Yumuşak ve Lezzetli Cinnamon Roll Tarifi

Mutfağınızdan mis gibi tarçın kokuları yükselsin ister misiniz? İlk ısırıkta tadı damağınızda kalan cinnamon roll, kış aylarının en sevilen tatlılarından biri. Tarçınlı rulo olarak da bilinen bu lezzetin orijinal adı kanelbulle. İsveç’te ortaya çıkmasına rağmen ABD’de üzerine peynirli bir sos dökülerek (Glaze ya da frosting deniyor.) daha da zengin bir hale getirilir. Mayalı hamurla yapılan bu çörek, piştikten sonra içindeki tarçınlı karışım sayesinde yumuşak dokusuyla öne çıkar.

Evde hazırlaması zor değildir. Biraz sabır, biraz özen ve doğru ölçülerle lezzetli sonuç alabilirsiniz. Tabii cinnamon roll, kek ve börek gibi hamur işlerini evde yapmanın sırrı iyi bir fırından geçer. İhtiyacınıza uygun fırın modellerine ise Koçtaş’tan göz atabilirsiniz. Gelin, tarife ilk olarak malzemelerden başlayalım.

Cinnamon Roll İçin Gerekli Malzemeler

cinnamon roll için gerekli malzemeler

Tereyağı ile şekerin buluştuğu o yumuşak katmanlar, tarçının kokusuyla birleşir. Sevdiklerinizin “Senin şu çörekten yap da yiyelim.” diyeceği o lezzetli tatlının tarifi için ihtiyacınız olanları sıraladık.

Hamur için:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • ½ su bardağı toz şeker
  • 1 paket instant maya
  • 2 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 8 yemek kaşığı tuzsuz eritilmiş tereyağı
  • 5 su bardağı un (Kontrollü eklenmeli.)

İç dolgu için:

  • Yarım su bardağı yumuşamış tereyağı
  • 1 su bardağı esmer şeker
  • 2 buçuk yemek kaşığı tarçınGlaze (üzeri için):
  • 100 g krem peynir
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz eritilmiş tereyağı
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 su bardağı pudra şekeri

Katman katman lezzet sunan bu tatlı çöreği hazırlamak için yukarıdaki malzemeleri tamamlamanız yeterli.

Cinnamon Roll Nasıl Yapılır?

cinnamon roll nasıl yapılır

Malzemeleri hazırladıysanız cinnamon roll yapılışına geçebiliriz:

  • Ilık sütü, şekeri ve mayayı bir kapta karıştırın. Maya aktifleşene kadar birkaç dakika bekleyin.
  • Ardından yumurtaları, tuzu ve eritilmiş tereyağını ekleyin. Unu kontrollü şekilde ekleyip yumuşak ve ele yapışmayacak şekilde hamuru yoğurun.
  • Üstünü örtüp yaklaşık 1 saat mayalandırın.
  • Hamurun içine sürmek için tereyağı, şeker ve tarçını karıştırıp çırpın.
  • Mayalanan hamuru dikdörtgen olacak şekilde oklava yardımıyla açın.
  • Tarçınlı karışımı tüm hamura yayın.
  • Hamuru rulo haline getirip rulolar 3-4 parmak olacak şekilde kesin.
  • Kestiğiniz ruloları yağlı kağıt serili olan fırın tepsisine yerleştirin.
  • Üstünü örtüp ılık bir yerde 45 dakika daha mayalayın.
  • Bu sırada fırınınızı 180 dereceye alıp ısıtın.
  • Mayalanan hamurları fırına verip yaklaşık 25 dakika kadar fırında pişirin.
  • Rulolar fırında pişerken üzerine ekleyeceğiniz sosu hazırlamaya başlayın.
  • Tüm malzemeleri bir araya getirip homojen olana kadar çırpın.
  • Pişen çörekleriniz biraz soğuduktan sonra hazırladığınız sosu üzerlerine dökebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Cinnamon Roll Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

cinnamon roll yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Cinnamon roll yapmak kolay, ancak özen gösterilmesi gereken bazı adımlar bulunuyor:

  • “Bir kere mayaladım, ikinciye mayalamaya gerek yok.” diye düşünmeyin. Tepsi mayalaması, çöreklerin daha kabarık ve yumuşak olmasını sağlar.
  • Kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Bu durum kıvamını hayli etkileyecektir.
  • Sütün sıcaklığı mayalama aşaması için kritik. Çok sıcak olursa mayalanma olmaz, ılık süt tercih edebilirsiniz.
  • Hamurun yumuşak olması gerektiğini unutmayın, un eklerken bu durumu gözetebilirsiniz.
  • Hamurun kalınlığının 1 cm olması gerekir. Ayrıca hamuru sararken dolgunun dışarı taşmamasına özen göstermeniz önemlidir.
  • Hamuru bıçakla kesmek şeklini bozabilir, iple kesmeyi deneyebilirsiniz. Dilerseniz rulo haline getirmeden kesip sonrasında sarabilirsiniz.
  • Çörekleri fazla pişirirseniz ekmek gibi olur, üzeri kızarınca çok tutmadan fırından alabilirsiniz.

Pişirdikten sonra iki gün boyunca buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. En lezzetli hali ise sıcak hali olacaktır. Eğer dolapta beklerse yemeden önce mutlaka ısıtmanızı öneririz.

Cinnamon Roll Yanına Ne Yakışır?

Cinnamon Roll Yanına Ne Yakışır

Cinnamon roll’un yanına kahve ve çay yakışır. Özellikle soğuk kış günlerini bir tatlıyla taçlandırmak isterseniz sevdiğiniz bir kahveyle ya da sıcacık bir çayla servis edebilirsiniz. Yoğun aromalı bir filtre kahve, hafif içimli bir latte ya da demli bir çay bu çöreğin lezzetini dengeler.

Yumuşacık hamurun şekerli tarçınla buluşmasından ortaya çıkan bu harika çöreğin tarifi ile ilgili detayları paylaştık. Tarçının sıcak aroması ve yumuşak dokusu sayesinde herkesin favorisi haline geldiğini göreceksiniz. Mutfakta rahatça çalışıp her tarifte güvenilir performans almak için Koçtaş’taki fırın modellerine göz atabilirsiniz.