El Emeği, Göz Nuru: Epoksi ile Yapılabilecek Kendin Yap Fikirleri

Epoksi Kendin Yap Fikirleri

Yaşam alanınızı tasarruflu bir şekilde güzelleştirirken keyifli zaman geçirmeyi istemek hakkınız! İşte, tam da bu noktada kendin yap fikirleri yardımınıza koşuyor! Elbette evdeki malzemelerle de kendin yap önerilerini hayata geçirmeniz mümkün, fakat şık ve dikkat çeken uygulamalardan vazgeçemeyenlerdenseniz size bir önerimiz var: Epoksi reçine uygulamaları. O halde şimdi, epoksi hakkında bilmeniz gerekenleri ve epoksi kendin yap fikirlerini sıralamaya başlayalım.

Epoksi Reçine Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Epoksi Reçine Kendin Yap Önerileri

Epoksi reçine sıvı, renksiz bir tür yapışkandır. Evde yapılan kendin yap (diy) çalışmalarında kullanılabilir. Epoksi reçine malzemeleri arasında epoksi ve sertleştirici bulunur. Bu iki ürün genellikle set olarak satılır ve kullanılmadan önce ürün üzerinde yapılan yönlendirme doğrultusunda karıştırılmaları gerekir.

Eğer geniş alanlarda kullanmayacaksanız ve küçük kendin yap çalışmaları hayata geçirecekseniz 1/2 oranında karıştırılması gereken set sizin için yeterli olabilir. Sehpa gibi daha geniş bir alanda çalışmak istiyorsanız da 1/4 oranında karıştırılması gereken set almanız gerekebilir. Bu konudaki en sağlıklı bilgiye satış danışmanlarından ya da ürün kılavuzlarından ulaşabilirsiniz.

Peki, epoksi reçine nerede satılır? Epoksi reçine fikirlerini hayata geçirmek için ihtiyacınız olan seti; yapı marketlerden, hobi ürünleri satan mağazalardan ve internetten satın alabilirsiniz.

Şimdi, 2 epoksi kendin yap (diy) fikrini sizinle paylaşalım.

Epoksi Bardak Altlığı Yapımı

Epoksi Bardak Altlığı

Görsel Kaynak

Bardak altlığı tüm evlerde ve iş yerlerinde ihtiyaç olan bir ürün. Hiç merak etmeyin; epoksi reçineyle oldukça şık bardak altlıklarını pratik şekilde yapabilirsiniz.

Malzemeler

  • Epoksi karışımı
  • Kalıp (Yuvarlak ya da kare olmasını tercih edebilirsiniz.)
  • İnce dallar ya da kuru yapraklar, çiçekler (Dilerseniz farklı malzemeler de kullanabilirsiniz.)
  • Eldiven
  • Maske
  • Eski bir bardak ve küçük tahta çubuk karıştırıcı
  • Koruyucu örtü

Nasıl Yapılır?

  1. Uygulama yapacağınız zemine herhangi bir hasar gelmemesi için koruyucu örtü serin.
  2. Eldiveninizi ve maskenizi takın.
  3. Satın aldığınız ürünün kullanım kılavuzunda yazan oranı dikkate alarak ihtiyaç olan miktarda reçine karışımını hazırlayın.
  4. Karışımı tek kullanımlık bir tahta karıştırıcı ile yaklaşık 5 dakika karıştırın.
  5. Hava kabarcıklarının yok olması için bir süre bekleyin.
  6. Ardından hazırladığınız epoksi reçine karışımının bir kısmını kalıba dökün.
  7. İnce dalları ya da kuru yaprak ve çiçekleri kalıptaki epoksi reçine içerisine yerleştirin.
  8. Kalan epoksi reçineyi de kalıp dolana kadar ekleyin. Eğer yaprak ya da dalların hepsi epoksi içerisine girmediyse tahta çubuk yardımıyla konumlandırmasını yapabilirsiniz.
  9. Epoksi kuruyana kadar (yaklaşık 24 saat) bekleyin.
  10. Epoksi reçinenin kuruduğundan emin olduktan sonra kalıbı çıkarın.

Epoksi Tepsi Yapımı

Epoksi Tepsi Yapımı

Görsel Kaynak

Belki dekoratif amaçla kullanmak için belki de misafirlerinize ikram edeceğiniz içecekleri şık bir şekilde servis etmek için güzel bir tepsiye ihtiyacınız var. Epoksi reçine ile tepsi yapmaya ne dersiniz?

Malzemeler

  • Epoksi karışım
  • Epoksi pigment renklendirici
  • Soğuk silikon
  • Renkli hobi boyası
  • İnce fırça
  • Eldiven
  • Maske
  • Eski bardaklar ve küçük tahta çubuk karıştırıcılar
  • Kâğıt zımpara
  • Mukavva
  • Koruyucu örtü
  • Streç film

Nasıl Yapılır?

  1. Uygulamayı gerçekleştireceğiniz alana koruyucu örtü serin.
  2. Bir mukavvayı streç filmle kaplayın. Streç filmde çıkıntı olmamasına, mukavvayı düzgün bir şekilde kapladığınıza emin olun.
  3. Maske ve eldiveninizi takın.
  4. Tepsiye vermek istediğiniz şekli soğuk silikonla mukavva üzerine çizin. Bu noktada vereceğiniz şeklin sivri olmamasına özen gösterin.
  5. Soğuk silikon ile çizdiğiniz şeklin üzerinden yine soğuk silikonla bir ya da iki kat daha geçin. Böylece kalıbınız oluşacaktır.
  6. Soğuk silikon kuruduktan sonra hazırladığınız ve hava kabarcıklarının gitmesi için bir süre beklettiğiniz epoksi karışımları bu kalıbın içine dökün. Şeffaf bir görünüm elde etmek istemiyorsanız pigment renklendiriciler ile epoksi karışıma renk verebilirsiniz.
  7. Dilerseniz farklı renkleri kalıba dökerek ve çubuk karıştırıcılarla şekiller vererek de bu uygulamayı yapabilirsiniz.
  8. Epoksi reçineyi kurumaya bırakın.
  9. Tepsiniz kuruduktan sonra silikonu çıkarın ve çevresini zımparayla zımparalayın.
  10. Nemli bir bezle tepsi üzerindeki tozu aldıktan sonra silikonu çıkardığınız yerleri, tepsinize uygun renkteki bir hobi boyası ile boyayın.
  11. Bu boya da kuruduktan sonra tepsiniz hazır! Dilerseniz mini el matkabıyla tepsinin iki yanında delikler açarak mobilya kulplarıyla tutacak da yapabilirsiniz.

Verdiğimiz önerilerdeki adımları izleyerek takıdan dekoratif objeye kadar farklı epoksi reçine çalışmaları da yapabilirsiniz. İşte, kendi emeğinizle tasarruflu bir şekilde reçine kendin yap fikirlerini hayata geçirmek bu kadar kolay!

 Kendin yap fikirleri için ihtiyaç duyduğunuz dekorasyon ve ev gereçlerine is Koçtaş’tan ulaşabilirsiniz.