Balkon Kapatma Fikirleri ile Yaz Kış Demeden Dış Mekanda Olun

Balkon Kapatma Fikirleri

Balkonlar, bahçeli ya da bahçesiz tüm evler için kurtarıcı alanlar. Güneşin tam da tepede olduğu, yağmurun yağdığı ya da rüzgarın estiği zamanlar bahçe yerine balkonda oturulabiliyor. Tabii bazı istisnalar dışında. Örneğin kışın çok soğuk havalarda ve sineklerin olduğu yaz mevsiminde balkonda oturmak da pek mümkün olmuyor. 

Ancak merak etmeyin, evin dış mekanla buluşan bu eşsiz alanı her koşulda keyifle kullanabilmek için de bir formülümüz var: Balkon kapatma. Gelin, önce kapalı balkon yaptırırken nelere dikkat etmek gerek, öğrenelim. Ardından ihtiyacınıza ve zevkinize uygun balkon kapatma şekline karar verin. 

En Kullanışlı Balkon Kapatma Yöntemi Hangisi?

Balkon kapatma yöntemleri; kullanılan malzemeye, balkonun ölçüsüne, iklim koşullarına ve dekorasyon zevkine göre değişiyor. Balkonunuza uygun bir çözüm bulmak için dikkat edebileceğiniz konular şunlar:

  • Genellikle balkon kapatma için alüminyum, cam, PVC, ahşap gibi malzemeler tercih ediliyor. Bu malzemeler arasında bir seçim yaparken evinizin bulunduğu yerin hava şartlarına, malzemenin dayanıklılığına ve balkonun ağırlık kaldırma kapasitesine dikkat edebilirsiniz. 

Örneğin çok nemli ya da yağışlı bir iklimde bambu yerine cam ya da pimapen tercih edebilirsiniz. Rüzgarsız ve bol güneşli bir iklimdeyse balkon perde sistemleri sizin için ideal çözüm olabilir.

  • Balkon kullanım şeklinize göre bir yönteme karar verebilirsiniz. Örneğin balkonunuzda daha özel bir alan yaratmak istiyorsanız cam yerine ahşap panel ya da sarmaşık tercih edebilirsiniz. Öte yandan manzaraya karşı oturmak istiyorsanız boydan boya balkonu katlanabilir camla kapattırabilirsiniz.  
  • Dekorasyon stilinize göre de tüm balkon kapatma yolları arasından birine karar verebilirsiniz. Örneğin rustik bir görünüm için ahşap, minimal stil için katlanır cam, modern tarz için PVC ile balkonunuzu kapattırabilirsiniz. 

Tente ile balkon kapatma gibi daha bütçe dostu yöntemlerin yanında katlanabilir cam gibi seçenekler de bulunur. Ayrıca bu yöntemlerin bazıları küçük balkonlarda pek kolay uygulanamaz. Bu nedenlerle seçiminizi yaparken bütçenizi ve balkonun boyutlarını da göz önünde bulundurabilirsiniz. Balkon kapatmaya karar verdikten sonra ihtiyacınız olacak her ürünü Koçtaş inşaat malzemeleri kategorisinde bulabileceğinizi hatırlatalım. Şimdi, seçim zamanı! İşte, “Balkonumu nasıl kapatabilirim?” diye soranlara özel cevaplar:

Balkon Kapatma Fikirleri ile Yaz Kış Demeden Dış Mekanda Olun

Katlanır Cam Balkon Sistemi

Katlanır Cam Balkon Sistemi

“Soğuk havalarda balkonum kapalı olsun, yazın da açık havanın keyfini çıkarayım.” diyorsanız katlanır sistemler tam size göre. Cam kanatlar akordeon şeklinde birbirinin üstüne katlanarak balkonun her iki yanında toplanabiliyor. Yani camlar katlandığı zaman balkon tamamen açılıyor ve diğer sistemlerdeki gibi pimapen ya da alüminyum direkler kalmıyor. 

Eğer evinizin daha sıcak olması için balkonu kapatıyorsanız bu sistem yerine pimapenle balkon kapatmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü katlanır camlarda ısıcam kullanılabilse de kanatlar arasındaki açıklık nedeniyle tamamen ısı izolasyonu sağlanamıyor. 

Cam balkonun pimapene göre avantajı ise daha estetik bir görünümünün olması. Renkli cam kullanılabiliyor ve balkon küpeştesine oturtulan alüminyum kasalar da bu renkle uyumlu seçilebiliyor. 

Pimapen Balkon Kapatma Modelleri

Pimapen Balkon Kapatma

Balkonu odaya dönüştürmek istiyorsanız PVC balkon kapatma sistemlerini tercih edebilirsiniz. Bu modellerde ev pencerelerinde olduğu gibi balkonda da cam kanatları bulunuyor. Kanatlar sürgülü olabildiği gibi içeriye doğru da açılabiliyor. Küçük bir balkonunuz varsa yerden tasarruf etmek için sürgülü pvc balkon modellerini uygulayabilirsiniz. Ancak sürgülü camların kanatlara göre daha zor temizlendiğini de hatırlatalım. Temiz görüntüyü korumak için beyaz PVC profili yerine kahverengi tonlardan birini terich etmenizi de öneririz. 

PVC cam balkonlar sadece mekanı kuşatmakla kalmıyor, aynı zamanda ısı izolasyonu da sağlıyor. Çok soğuk olmayacağı için balkonunuza ısıtıcı fan koyarak bu mekanı kışın da rahatlıkla değerlendirebilirsiniz. İhtiyacınızı karşılayacak bir ısıtma sistemi seçmek için Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz. Isıtıcı modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Şeffaf Branda ile Balkon Kapatma 

Şeffaf Branda Balkon Kapatma

Kaynak

Balkon brandası, cam ve pimapene göre daha bütçe dostu bir seçenek. Yağmura karşı koruma sağladığı için de özellikle çamaşır kurutulan balkonlarda sıkça tercih ediliyor. Branda fermuarla açılabildiği için de sıcak havalarda balkon tekrar açık hale getirilebiliyor. 

Hafif rüzgara karşı da dayanıklı olan branda, hava şartlarından etkilenmeden  balkon keyfini yaşama şansı veriyor. Ancak eviniz kuvvetli rüzgar alıyorsa brandanın çok uzun süre dayanamayacağını da not düşelim. Birçok renge sahip branda çeşitlerini incelemek için Koçtaş bahçe ve balkon kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Sürgülü Cam Balkon Sistemleri

Sürgülü Cam Balkon

Sürgülü balkon kapatma sistemleri sadece camdan oluşabildiği gibi PVC de olabiliyor. Peki, sürgülü modellerin katlanır cam balkon sistemleri veya pimapenden farkı nedir? Katlanır cam balkon sistemlerinde kanatlar bir teker üzerinde kayarak içeriye doğru katlanıyor. Sürgülü modellerde camlar bir eşik üzerinde kayarak üst üste biniyor. PVC sürgülü balkon sistemleri de yine bir ray üzerinde yana doğru açılıyor. Bu balkon kapatma sistemleri verandalarda da tercih ediliyor. 

File ile Balkon Kapatma

File Balkon Kapatma

Balkon güvenlik filesi olarak da bilinen bu model, balkondan içeriye hayvanların girmesini engellemek ve çocuk güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılıyor. Hatta kuşların içeriye girmesini önleyerek balkonununda bitki yetiştirenler için kurtarıcı oluyor.  

Filenin dezavantajı ise hava şartlarına karşı koruma sağlamaması. Eğer balkonunuzu havadar tutmak ve güvenle kullanmak istiyorsanız fileyi tercih edebilirsiniz. Diğer sistemlere göre oldukça ekonomik olan filenin tek dezavantajı balkonu kirlenmekten korumaması. Bunun için de tabii ki çözümler var. Nasıl mı? Kolları Sıvama Vakti: Balkon Temizliği İçin Öneriler yazımızı okuyarak ipuçlarını keşfedebilirsiniz. Balkon filesi için de Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın!

Giyotin Cam Balkon Sistemleri

Giyotin Balkon Kapatma

Kaynak

Büyük balkonların boydan boya kapatılması için kullanılan bu model, hareketli küpeşte sistemi olarak da biliniyor. Sürgülü modeller yatay şekilde hareket ederken giyotin cam sistemleri dikey olarak açılıp kapanıyor. Balkon ya da terasın yüksekliğine göre iki ya da üç cam üst üste bulunuyor. 

Bunlardan bir ya da ikisi yukarıdan aşağıya doğru iniyor. Genellikle kumandalı olan bu sistemlerde balkon duvarları yerine camlar küpeşte görevi görüyor. Minimalist bir görüntüye sahip olan giyotin cam balkon sistemleri diğer yöntemlere göre daha maliyetli oluyor. 

Sarmaşık ve Çitle Balkon Kapatma

Sarmaşık ve Çitle Balkon Kapatma

Düşük maliyetli balkon kapatma yöntemlerinden birisi de doğal malzemelerden yararlanmak. Teras gibi büyük alanlarda bambuları kullanarak balkonunuza doğal sınır oluşturabilirsiniz. 

Ahşap çit de güzel bir balkon kapatma malzemesi. Ahşap çite yapay sarmaşık sararak daha özel bir alan yaratabilirsiniz. Bakımı biraz zor olsa da doğal sarmaşığı çite sardırarak balkonunuzu bahçeye çevirebilirsiniz. 

Artıları ve eksileriyle balkon kapatma sistemleri nelerdir, birlikte keşfettik. Balkonunuzu kapattıktan sonra da sıra burayı güzelleştirmekte! Kapalı Balkonlar İçin Dekorasyon Fikirleri yazımızı okuyarak balkonunuzu dekore etmenin püf noktalarına ulaşabilirsiniz.