Evinizi Yaz Keyfine Hazırlayın: Küçük Balkon Mobilyaları Seçimi

Küçük Balkon Mobilyaları Seçimi

Yaşama tatlı ve kısa bir mola vermek için veranda ya da teras gibi büyük bir alana ihtiyacınız olmadığını biliyorsunuzdur. Görüntüsü ile cezbeden çiçeklerle bezeli minicik balkonlar bunun ispatı. İki balkon sandalyesi, ortasında küçük bir sehpa ve begonviller… Hem ferah bir nefes almak için yeterli hem de oldukça şık. Peki, küçük balkonlar için nasıl mobilyalar tercih etmelisiniz?

Aklınızda hiçbir soru işareti kalmaması için balkon mobilyalarını karşılaştırdık. Böylece küçük balkon dizaynı için gerekli tüm mobilyalara alanınıza göre kendiniz karar verebileceksiniz. Ancak önce balkon mobilyası seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım.

Balkon Mobilyası Nasıl Seçilmeli?

Küçük Balkon Mobilyası Nasıl Seçilir?

İç mekan dekorasyonunda olduğu gibi balkon için eşya seçiminde de hem fonksiyonelliği hem de estetiği gözetmek gerekiyor. Ne de olsa balkon, evinizin zevkli yaşam alanlarından biri. Küçük alan olduğu için de kullanışlı bir tasarım yaratmak her zamankinden daha önemli. Bu özellikleri bir arada sunan küçük balkon tasarımı için öncelikle dikkat etmeniz gereken bazı konular var:

  • ¨Balkon ve Bahçe Mobilyası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazımızda alan ölçüsü almanın detaylarını anlatmıştık. Bu yazıyı okuyup balkon ölçümünü tamamladıysanız şimdi sıra en önemli adımda. Bu balkonu ne amaçla kullanmak istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı balkon ölçüsü ile yakından ilişkili. 

Örneğin kitap okuyabileceğiniz ya da keyifle müzik dinleyeceğiniz sıcacık bir alan yaratmak istiyorsanız küçük balkon için sedir modelleri sizin için ideal seçim. Sevdiklerinizle keyifli birkaç saat için de küçük balkon masası tercih edebilirsiniz. İhtiyaç listesi yaptıysanız şimdi sıra dayanıklı balkon mobilyası seçiminde.

  • Yaşadığınız yerin iklimi ya da apartmanınızın konumu nasıl? Balkonunuz denize karşı mı ya da evinizin bulunduğu yerde iklim çok mu sıcak, yoksa yoğun yağış mı alıyor? Tüm bunları göz önünde bulundurup mobilyanın yapıldığı malzemeyi seçebilirsiniz. 

Seçiminizi kolaylaştırmak için birkaç ipucu verelim. Eğer balkonunuz çok rüzgar alıyorsa metal gibi hafif malzemeli mobilyaları tercih etmeyin. Öte yandan sıcak bir iklimde yaşıyorsanız ahşabın çatlama riskini göz önünde bulundurun. Eviniz yağmur alan bir yerdeyse hasır mobilyaların kabarma ihtimalini de unutmayın. 

Elbette balkona sıcak hava katan peluş örtü gibi tekstil ürünlerini alırken de iklimi göz önünde bulundurabilirsiniz. Mesela çok güneş alan balkonlarda krem, vizon gibi soft renkleri tercih ederek solmayı engelleyebilirsiniz. 

  • Ahşap bank ya da ferforje sandalye gibi balkon mobilyalarının şık göründüğünü biliyoruz. Ancak bahar ve yaz aylarını göz önünde bulundurarak balkonda da uzun vakit geçirebileceğiniz gerçeğini unutmayın. Estetik kadar konforu da arayın. Sandalyelerin sadece minderlerinin değil, kollarının da minderli olmasına dikkat edebilirsiniz.

Sedir kullanacaksanız yaslanma bölümünün olması idealdir. Mobilyaların konfor beklentinizi karşıladığından emin olmak için mağazada deneyerek almanızı öneririz. Rahat küçük balkon takımı modellerini keşfetmek için sizi Koçtaş mağazalarımıza bekleriz!

  • Ana hatları ile nasıl bir balkon mobilyası alacağınıza karar verdiniz. Şimdi sıra en keyifli aşamada: Dekorasyon stiline karar vermek. Balkon perdesi aralandığında sizi davet eden bir görüntü oluşması için küçük balkon dekoru tüm detayları ile zevkinize uygun olmalı. 

Rustik dekorasyonu seviyorsanız masa ve sandalye gibi ana mobilyaları işlenmemiş ahşaptan seçebilirsiniz. Bohem dekorasyon tam bana göre diyorsanız sütlü kahve tonlarına sahip hasır mobilyaları, duvara asacağınız rüya kapanı ile tamamlayabilirsiniz. 

Modern bir görünüm yakalamak için soft renklere sahip metal mobilyaları tercih edebilirsiniz. Dekorasyon stilinizden emin değilseniz de bunu eğlenceli bir şekilde keşfetmek için ¨Bize Giyim Zevkinizi Anlatın, Uygulamanız Gereken Ev Dekorasyonu Stilini Söyleyelim¨ testimizi çözebilirsiniz.

Küçük Balkonlar İçin Sandalye mi, Sedir mi Yoksa Köşe Takımı mı Seçmelisiniz?

Küçük Balkonlar İçin En Uygun Sandalye

Sandalye de sedir de küçük balkonlar için çeşitli avantajlar sunuyor. Sedir, duvara yaslanabildiği için özellikle L şeklindeki balkonlarda yer tasarrufu sağlıyor. Öte yandan sedirin kapasitesi sınırlı olduğu için misafirlerinizi balkonunuzda ağırlamanıza imkan vermeyebilir. 

Balkon kapısı açıldığında evin içerisine doğru da bir alan oluştuğu için gerektiğinde sandalye sayısı artırılabilir. Katlanabildiği için de daha çok sayıda oturma alanına ihtiyaç duymadığınız zaman sandalyeleri kaldırabilirsiniz. Evinizde kaç kişi yaşadığını ya da balkonu bir kendine çekilme alanı mı, yoksa muhabbet etme mekanı mı olarak değerlendireceğinizi düşünerek bu kararı verebilirsiniz.

Ancak sandalyenin ayakları nedeniyle sedire göre daha çok yer kapladığını söylemeden geçmeyelim. Sedirin hareket ettirilememesi ise bir dezavantajı beraberinde getiriyor. Ayrıca balkonunuz çok darsa sedir yağmurda su alabilir. 

Balkon sedirinin avantajlarından birisi de saklama alanı sunması. Sandıklı sedir alarak şal gibi balkonda kullandığınız malzemeleri rahatlıkla ortadan kaldırabilirsiniz.

Kısacası sedirin de sandalyenin de kendi içerisinde sunduğu avantajlar farklı. Ancak dekorasyon açısından ahşap katlanabilir sandalyenin balkona şık bir görünüm kattığını, sedirin ise daha sıcak bir atmosfer yarattığını belirtelim. Seçim sizin. Eğer dekorasyona daha büyük bir katkıda bulunmak isterseniz de kendin yap bench / sedir yapımını anlattığımız ¨Eskiyen Eşyayı Yenilemek İçin 4 Öneri¨ yazımıza göz atabilirsiniz. 

Küçük Balkonlar İçin Askılı Balkon Masası mı, Orta Sehpa mı Almalısınız?

Balkona Özel Masa Seçimi

Orta sehpa, eşyalara daha kolay ulaşmanıza imkan veren bir mobilya türü. Katlanabilir orta sehpa tercih ederseniz yer konusunda da sorun yaşamazsınız. Sehpayı kullanmayacağınız zaman kolaylıkla kaldırabilirsiniz. Ayrıca renkli bir balkon dekorasyonu için de metal katlanabilir sehpa modelleri arasından keyifli bir seçim yapabilirsiniz. 

Eğer balkonunuzda yeterince yer yoksa sandalye ve sehpa yerine tabure ve sehpa ikilisini kullanabilirsiniz. Her ne kadar uzun süreli oturma için tabure ideal olmasa da balkonda daha çok sayıda dostunuzla keyifli bir masa etrafında bir araya gelmenize imkan tanır. 

Ancak dar bir balkonunuz varsa sehpa fazla yer kaplabilir ve saksı, sandalye gibi eşyalara yer bulamayabilirsiniz. Bu durumda da son dönemlerin favori balkon mobilyalarından olan askılı balkon masası imdadınıza yetişebilir. Balkon duvarına asılabildiği ve ayakları olmadığı için fazla yer kaplamaz. Katlanabilir bir mobilya olduğu için de size hareket alanı tanır. 

Askılı balkon masasının belki de tek dezavantajı, sandalyeleri rahatlıkla konumlandıramamak. Bu da dekorasyonu sınırlayan ve balkonda daha az kişi oturulmasına neden olan bir özellik. Küçük balkon masası modelleri ve fiyatları ile ilgili tüm bilgiler sizi Koçtaş’ta bekliyor!

Askılı Saksı mı, Duvara Monte Saksı mı Kullanmalısınız?

Küçük Balkona Uygun Saksı

Buraya kadar kullanışlılığı ön plana alan önerilerde bulunduk. Bir de balkonu film karesine çevirecek detay var: Çiçekler. Küçük balkonunuz olduğu için yeterince çiçek besleyemiyorsanız belki de saksı türlerini gözden geçirmelisiniz. 

Küçük balkonlar için ideal saksı modellerinden ikisini paylaşalım. Askılı saksı, özellikle mevsim çiçekleri ya da sarkan yapraklı bitkileri beslemek için harika bir seçenek. Çok rüzgar alan bir balkonunuz varsa da duvara monte saksıyı tercih edebilirsiniz. Duvara monte saksının da kendi içerisinde türleri var. Yarım daire şeklinde duvara monte saksı kullanarak orta büyüklükteki çiçeklerinizi rahatlıkla besleyebilirsiniz. Yine duvara monte saksı standına da küçük bitkilerinizi alt alta asabilirsiniz. Böylece canlı duvar görünümü yakalayabilirsiniz. Bitkilerinizi balkonun tatlı bir parçası yapmaya yardım edecek saksı modelleri ise Koçtaş’ta.