Ülkemiz deprem kuşağında yer aldığı için afete karşı hazırlık yapmanın önemini yakından biliyoruz. Deprem öncesinde, anında ve sonrasında alınabilecek önlemler konusunda araştırmalar yapıyor, kendimizi beklenmedik durumlara karşı hazırlıyoruz.
Ancak “Depreme nasıl hazırlanmalıyız?” sorusunun cevabını düşünürken sadece biz insanları hesaba kattığımız oluyor. Gelin, evcil hayvanlar için alınabilecek deprem önlemlerine göz atalım ve değerli dostlarımız da bu zor zamanları güvenle atlatabilsinler. İşte, evcil hayvanlar için afete hazırlık önerileri:
Deprem Acil Durum Planı Yapın
Ev içerisinde hem sizin sığınabileceğiniz hem de evcil hayvanınızın sığınabileceği güvenli bir yer belirleyin. Evcil hayvanınızın uyuduğu odaya en kısa sürede nasıl ulaşabileceğinizi planlayın. Gerekirse hayvanınızın yatak odanıza en yakın yerde uyumasını sağlayın. Evcil dostunuza yumuşacak bir yatak yapıp onu yeni odasına alıştırmak için Sevimli Dostunuz İçin Yumuşacık Alanlar: DIY Kedi Köpek Yatağı Fikirleri yazımızdaki önerilerden birini uygulayabilirsiniz.
Deprem durduğu zaman da hayvanınızla evden nasıl çıkacağınıza karar verin. Örneğin kuş ya da hamster gibi hayvanları kafesleriyle taşımak çok daha kolayken kedi ve köpek için bu biraz daha zor olabilir.
Kedi ya da köpeğinizin yedek tasmasını yanınızda bulundurup tahliye anında evcil dostunuzu yanınızda tutmayı başarabilirsiniz. Bir diğer pratik seçenek de kedi veya köpek için sırt taşıma çantası kullanmak. Acil bir durumda sırt çantasıyla birlikte daha hızlı ve kolaylıkla evden ayrılabilirsiniz.
Evcil Hayvanınız İçin Deprem Çantası Hazırlayın
Deprem çantasında olması gerekenler listenize şunları da ekleyerek afet anında ve sonrasında evcil hayvanınızın hayati ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz:
- Evcil hayvanınıza birkaç gün yetecek kadar su koyun. Deprem çantasına kedi veya köpek için katlanabilir su şişesi koyarak evcil hayvanınıza rahatlıkla su içirebilirsiniz.
- Deprem çantasına koyacağınız mamaların son tüketim tarihine dikkat etmeyi unutmayın. Belirli aralıklarla çantanızdaki mama ve yemlerin bozulup bozulmadıklarını kontrol etmenizde de fayda var.
- Tüm hava şartlarına karşı sağlığını korumak için evcil hayvanınıza özel küçük bir battaniyeye de yer verin.
- Devamlı kullandığı ilaçlar ve vitaminleri de çantaya koymayı unutmayın.
Evcil dostunuzun en sevdiği oyuncaklardan bir tanesini de çantaya koyarak stres yaşadığı zaman rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Koçtaş’ı ziyaret ederek evcil hayvan ürünleri listesine göz atabilir ve sevimli dostunuzun ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilirsiniz. Size özel bir deprem çantasında neler olması gerektiğini öğrenmek için de Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Kimlik Bilgilerini Kontrol Edin
Hayvanlar da insanlar gibi deprem anında panikleyebilir. Evden çıkarken de bu panikle ya da başka nedenlerle maalesef kimi zaman kaybolabilirler. Böyle bir durumda evcil dostunuza kolaylıkla ulaşmak için alabileceğiniz bazı önlemler bulunuyor.
Öncelikle henüz evcil hayvanınıza çip taktırmadıysanız veterinerinize başvurun. Veteriner tarafından takılan evcil hayvan çipinde; hayvanınızın adı, sahibi olarak sizin adınız, evinizin adresi, acil bir durum halinde kedi ya da köpeğiniz için irtibata geçilecek kişilerin bilgisi, hayvanınızın ırkı, rengi ve doğum tarihi bilgileri yer alır.
Böylelikle kedi ya da köpeğiniz başka birisi tarafından bulunduğu zaman sizinle irtibata geçebilirler. Çipten size ulaşamayacak kişiler de olabileceği için kedi ya da köpeğinize her zaman tasma takın. Bu tasma üzerinde sizin iletişim bilgileriniz ve evcil hayvanınızın bilgileri yer alsın. Evcil dostunuzun yerini daha çabuk bir şekilde belirlemek için de takip cihazlı kedi ya da köpek tasması kullanabilirsiniz.
Ayrıca her ihtimale karşı deprem çantanızda kedi ya da köpeğinizin resmini bulundurabilirsiniz. Böylece evcil hayvanınızı aramanız gerektiği zaman fotoğrafını asarak onu arayabilirsiniz.
İlkyardım Malzemeleri Bulundurun
Yaralanma anında müdahale edebilmek için hem size hem evcil hayvanınıza özel ilk yardım malzemeleri bulundurun. Evcil hayvanınızın günlük olarak aldığı vitamin ya da ilaçlar varsa bunları da deprem çantanıza koyun. Ayrıca hayvanınızın sağlık durumuyla ilgili bilgilerin birer kopyasını da ilaçların yanına yerleştirin. Böylece deprem sonrası hayvanınızı başka birine emanet etmeniz gerektiği zaman ilaçları doğru bir şekilde verilmeye devam edebilir.
Evinizi Güvenli Hale Getirin
Aslında alınabilecek en önemli deprem önlemi, evde yaşayan kimsenin yaralanmamasını sağlayacak şekilde evinizi yeniden düzenlemek. Öncelikle gardırop, büfe gibi büyük mobilyaları duvara sabitleyin. Böylece hem siz ve evcil hayvanınız için yaşam alanları oluşturabilir hem de mobilya düşmesine bağlı yaralanma riskinden korunabilirsiniz.
Evcil hayvanınızın sehpa gibi ayaklı ve küçük mobilyaların altına girme ihtimalini düşünerek katlanabilir modelleri tercih edin. Altına gireceği küçük alanlar kalmadığı zaman evden ayrılırken evcil dostunuzu bulmanız daha kolay olur. Ne de olsa genellikle evcil hayvanlar korktuklarında karanlık yerlere sığınırlar. Evcil hayvan sahiplerine özel diğer güvenlik önlemleri hakkında bilgi almak için de 5 Öneri ile Evcil Hayvanlar İçin Evi Güvenli Hale Getirmek yazımızı okuyabilirsiniz.
Deprem Esnasında Evcil Hayvanınız İçin Ne Yapabilirsiniz?
Hayvanların sismik dalgaları insanlardan önce tespit edip tepki verdiği düşünülüyor. Evcil hayvanınızın depremi önceden hissedeceğine inansanız da siz yine de bu olmayacakmış gibi plan yapın. Uykuya düşkün kediniz daha uyanmadan siz depremi hissedebilirsiniz ve evcil hayvanınıza yardım için ilk adımı atmanız gerekebilir. Evcil dostunuz ulaşabileceğiniz bir odadaysa yanına gidin, onu kucağınıza alın ve güvenli bir alanda yere uzanın.
Bazı köpekler kucaklanmayı kabul etse de kediler genelde daha huzursuz olup kaçmaya çalışabilirler. Böyle bir durumda kedinizin peşinden koşmak yerine güvenli bir alana sığının. Deprem durduğu anda da kedinize ulaşmaya çalışın.
Ev dışında depreme yakalandığınız zaman da bazı zor seçimler yapmanız gerekebilir. Örneğin köpeğiniz panikleyip kaçmak isteyebilir. Tasmasını olabildiğince tutmaya çalışın, ancak köpeğinizin zarar görmemesi için de gerekirse tasmasını bırakmayı bir seçenek olarak aklınızda bulundurun.
Deprem Sonrasında Evcil Hayvanınız İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Dışarıdaki olası tehlikelere karşı evcil hayvanınızı taşıma çantasına ya da kafesine koyarak evden ayrılın. Güvenli bir yere ulaştığınız zaman evcil hayvanınızın genel sağlığını, yaralanıp yaralanmadığını kontrol edin.
Evcil dostunuzun da korktuğunu unutmayın ve onu rahatlatmaya çalışın. Onu sevdiği bir örtüye sarabilir, favori oyuncağını evcil hayvanınıza verebilir ya da ödül maması ile sevinmesini sağlayabilirsiniz.
Evcil hayvan sahiplerinin alabileceği önlemler minik dostunuzun yaşamı için büyük önem taşıyor. Evinizde sadece birkaç ufak değişiklik yaparak deprem anında evcil hayvanınızın da güvende kalabileceğinden emin olabilirsiniz. Deprem sonrasında ise sahipsiz kalan evcil hayvanlara yardım edebilir, onları sahiplendirerek yaşamlarını kurtarabilirsiniz.