Evcil dostunuzun da biz insanlar gibi kendisine özgü alışkanlıkları olduğunu fark etmişsinizdir. Kedi veya köpek için yatak seçerken bu alışkanlıkları göz önünde bulundurarak hem onun mutlu olmasını sağlayabilirsiniz hem de uzun ömürlü kullanım imkanı elde edebilirsiniz. Örneğin kediniz utangaçsa tenteli kedi yatağı, meraklıysa cam kenarına asılan yataklardan tercih edebilirsiniz.
Köpekler söz konusu olduğunda da pratik kullanıma dikkat edebilirsiniz. Örneğin evcil hayvanınız çamurla oynamayı seviyorsa yıkanabilir köpek yatağı ya da çiğneme alışkanlığı varsa çiğnemeye dayanıklı köpek yatağı seçebilirsiniz.
Tam dostunuza özel bir yatak için de kendin yap kedi köpek yatağı fikirlerinden yararlanmak güzel fikir! Evinizde ya da bahçenizde sıcacık bir görüntü oluşturacak ve evcil hayvanınızın rahat edeceği bir yatağı kendi ellerinizle de yapabilirsiniz. Biz de bu nedenle evde evcil hayvan yatağı yapımı önerileri hazırladık:
Kedi Yatağı Nasıl Yapılır?
Kediler uyumaya bayılır desek hiç de yanlış olmaz. Ne de olsa 24 saat içerisinde ortalama 12 ila 18 saat uyuyabiliyorlar. Hatta bu bazı kedilerde 20 saati bile buluyor. Yani kediniz için kıvrılıp uyuyabileceği yumuşacık bir minderin olması oldukça önemli.
Çadır Kedi Yatağı Yapımı
Kediler loş, kendilerine özel alanları sever. Bu yüzden kedi çadırı hem rahat ettikleri hem de içine gizlenerek tüm oyunculuklarını gösterdikleri bir model. Hazırlaması oldukça pratik çadır şeklinde kedi yatağı için gerekli malzemeler de evde bulabileceğiniz şeyler:
- Tişört
- Yaklaşık 40×40 boyutunda mukavva
- Pense
- İnce minder
- İki adet metal elbise askısı
- Koli bandı
- Çengelli iğne ya da iğne ve iplik
- Makas
Kedi yatağı yaparken ihtiyaç duyacağınız pense gibi mekanik el aletleri ve yapıştırıcı ile bantları Koçtaş’ta bulabilirsiniz. Kolay kedi yatağı yapımı için ise şu adımları takip edebilirsiniz:
- Pürüzlü görünmemesi için kare şeklindeki mukavvanın dört tarafını koli bandıyla bantlayın. Evinizde mukavva yoksa karton bir kutuyu keserek de istediğiniz boyutta bir yatma alanı hazırlayabilirsiniz.
- Kartonun üzerine yumuşak bir minder koyun.
- Tornavida ya da maket bıçağı gibi sivri bir aletle kartonun dört köşesine birer delik açın.
- Pense yardımıyla elbise askılarının kanca şeklindeki askı kısımlarını kesin.
- Üçgen şeklinde kalan askıları gererek yarım ay olacak şekilde açın. Bu askılar kedi çadırının iskeletini oluşturacak.
- Her iki askıyı eşit şekillere getirin.
- Askıların her birini kartonun çapraz köşelerine geçirin. Askıların kartonun altında kalan uçlarını ise kerpetenle kıvırarak katlayın. Bantla bu köşelerin üzerini örtün. Böylece askılar ortada buluşacak ve bir kubbe görünümü oluşturacak.
- Askıların birleştiği orta noktayı birkaç kat koli bandıyla bantlayarak sabitleyin. Kedi yatağı neredeyse hazır!
- Tişörtü; boyun kısmı öne gelecek, etek kısmı kartonun aşağısına inecek şekilde metallerin ve kutunun üzerinden geçirin.
- Tişörtün kollarını ve eteklerini bir zarf gibi ortaya doğru katlayın. Kumaşları çengelli iğneyle birbirine tutturun. Dilerseniz kumaşları iğne ve iplikle de dikebilirsiniz.
Artık kedinizin kendisini güvende hissedeceği bir yatağı oldu! Kedi yatağının yanı sıra evcil dostunuzun bakımı için ihtiyaç duyabileceğiniz diğer eşyalar hakkında bilgi sahibi olmak için de ¨Kedi Sahiplenmek İsteyenler İçin İhtiyaç Listesi¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Yavru Kedi Yatağı Nasıl Olmalı?
Yavru kedi sahiplenmek hem sizin için hem de sevimli dostunuz için heyecanlı bir deneyim. Yavru kediniz yeni yuvasına alışmaya çalışırken siz de onu tanımaya ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışacaksınız. Bu ihtiyaçların en önemlilerinden birisi de elbette kedi yatağı.
Yavru kediler hem sıcaklık hem de güvenli bir ortam arar. Bu nedenle yavru kedi yatağının kenarlarının yüksek yani kedinizin kendisini dışarıya karşı güvende hissedeceği şekilde olmasına dikkat edebilirsiniz. Aradığı sıcaklığı bulabilmesi için de pofuduk kedi yatakları tam onlara göredir; bunun için yumuşak kedi minderi ya da battaniye kullanabilirsiniz. Kedinizin kısa sürede büyüyeceğini düşünerek ona bir kedi yatağı almak yerine evde pratik bir çözüm üretebilirsiniz.
Örneğin kenarları yüksek bir sepetin ya da kartonun ön kısmını oval şekilde kesebilirsiniz. İçerisine de evcil dostunuzun gömülerek uyuyabileceği yumuşak örtüler koyabilirsiniz. Ancak yavru kedinizin çok meraklı ve hareketli olacağını unutmayın. Patilerinin dolaşmaması için tüylü, ipli, boncuklu oyuncakları biraz büyüyene kadar yuvasının üstüne asmayın.
Köpek Yatağı Nasıl Olmalı?
Bu soruya evcil dostunuzun ihtiyacına göre ortopedik köpek yatağı ya da su geçirmez köpek yatağı gibi cevaplar verilebilir. Ancak diğer özellikleri ne olursa olsun köpek yatağının ısırıklara karşı dayanıklı olması en önemli konulardan. Çünkü köpekler can sıkıntısı ve bazen de sadece alışkanlıktan eşyaları çiğneyebiliyor. İlk olarak da oyuncaklarını ve yataklarını ısırıyorlar.
Kumaş dağılınca içinden çıkan elyaflar ise hem köpeğinizin yutabileceği tehlikeli birer malzemeye dönüşüyor hem de eve döndüğünüzde her yerde yatağın parçalarıyla karşılaşma ihtimaliniz oluyor. Bu tatsız durumları yaşamamak için tercih edeceğiniz köpek yatağının malzemesine dikkat edebilirsiniz. Biz de köpek için yatak önerisi hazırlarken bunu dikkate aldık ve oldukça dayanıklı bir modeli sizinle paylaştık.
Parçalanmayan Köpek Yatağı Nasıl Yapılır?
Araç lastikleri, DIY kendin yap projelerinde sıkça kullanılan dayanıklı bir malzeme. Aynı zamanda köpeklerin içerisine kıvrılıp yatabileceği kadar da geniş bir alan sunuyor. Araç lastiğinden köpek yatağı yapımı için gerekli malzemeler şunlar:
- Araç lastiği
- Yuvarlak sunta / mdf
- Silikon tabancası
- Sprey boya
- Kot kumaşı ya da kot ceket
- Elyaf
- Çivi
- Çekiç
Sağlam bir köpek yatağı yapmak için ihtiyaç duyacağınız sunta / mdf gibi ahşaplar Koçtaş’ta sizi bekliyor!
Lastik temizleme, spreyle boyama gibi aşamaları rahatlıkla yapmak için bu köpek yatağını balkon ya da bahçe gibi bir açık alanda hazırlayabilirsiniz. Parçalanmayan köpek yatağı yapmak için de şu adımları takip edebilirsiniz:
- Bir araba lastiğini sert bir fırçayla ve köpükle yıkayın. Lastiği kurumaya bırakın.
- Kuruyan lastiğin dış yüzeyini sprey boyayla boyayın. Boya kuruyana kadar bekleyin. Boya kuruyunca dilerseniz lastiğin üzerine farklı bir renkle ve kalıp (stencil) yardımıyla köpeğinizin ismini ya da sevimli desenleri ekleyebilirsiniz.
- Lastiğin bir tarafına mdf ahşabı oturtun. Ahşabı lastiğe çivi ile sabitleyin.
- Kot ceketinizin kollarını kesin. Kesik kısımları ve etek bölümünü dikin.
- Ceketin içerisine elyaf doldurduktan sonra yaka kısmını da dikin. Ceketi lastiğin içerisine bir minder gibi yerleştirin. Eğer köpek yatağının yıkanabilir olmasını istiyorsanız ceketin yüzeyine ince peluş bir kılıf geçirebilirsiniz.
Minik Dostlar Üşümesin: Kedi, Köpek Kulübesi Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Hem içi hem de dış mekanda rahatlıkla kullanabileceğiniz dayanıklı bir köpek yatağınız oldu. Bu konforlu yatak dışında evinizi köpeğiniz için daha güvenli hale getirmenin yollarını öğrenmek için ise ¨5 Öneri ile Evcil Hayvanlar İçin Evi Güvenli Hale Getirmek¨ yazımızı okumayı unutmayın!