Yeni taşınılan evde uyanılan ilk sabah pek çoğumuz tabiri caizse bir şaşkınlık hissederiz. Tabii ki bu durum sadece yeni evinizde uyandığınız ilk sabah için geçerli değil; yeni yaşam alanınıza alışmak zaman alacaktır. İşte, bu alışma süreci aslında kediler için de geçerli. Peki, yaşadıkları alanla kuvvetli bir bağ kuran kedilerin yeni eve alışma sürecinde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
Taşınma Hazırlıkları Planınızda Kedinizi de Unutmayın
Başka bir eve taşınmak için güvenilir bir nakliye firması araştırıyor, evdeki giysi ve araç-gereçleri kolilere yerleştiriyor, hatta yeni evinizin temizliğini bile bu aşamada yapıyorsunuz… Evet, tüm bunlar taşınma hazırlıklarına dâhil; fakat eğer bir kedi sahibiyseniz bu aşamada kedinizi de taşınmaya alıştırmanız şart.
- Eğer dışarıdan, taşıma kutusundan ya da yolculuktan korkan bir kediniz varsa taşınma gününden birkaç gün önceden başlayarak kedinizi taşıma kutusu içerisinde kısa yolculuklara çıkarabilirsiniz.
- Kediler yaşam alanlarında alışık olmadıkları uygulamalardan, hatta eşyadan rahatsız olabilirler. Fakat sizin de evinizi taşımak için bol bol koliye ihtiyacınızın olduğu doğru. Hem kedinizi evde yoğun bir şekilde bulunacak olan bu kolilere alıştırmak hem de taşınma sürecini daha planlı gerçekleştirebilmek için evinizi toplamayı son güne bırakmamalısınız. Dilerseniz “Yeni Yaşam Alanına Doğru: Taşınırken Ev Nasıl Toplanır?” yazımızı okuyarak bu süreci daha pratik kılabilecek taşınma ipuçlarına göz atabilirsiniz.
Taşınma Günü Kedinize Bir Oda Ayırın
Yeni yaşam alanınıza taşınacağınız gün geldi! Oldukça yoğun bir gün geçireceksiniz. Bu nedenle kedinizle ilgilenmeniz zor olabilir. Hatta evcil hayvanların eve giren yabancılardan da rahatsız olup strese girebileceklerini unutmamak lazım. Peki, kediyle taşınmak için ev değiştireceğiniz gün dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
- Taşınacağınız gün, kediye bir oda ayırmak ve bu odanın taşınma işlemlerini en son yapmak sağlıklı olabilir. Bu sayede kediniz kalabalıktan rahatsız olup strese girmez.
- Kedinize ayırdığınız odaya kedi mamalarını, suyunu, kumunu, hatta kedinizin sevdiği oyuncakları koymayı unutmamalısınız. Fakat kediniz araca binmeden önce yemek yememeli, çünkü midesi bulanabilir. Bu konuda ihtiyacınız olan bilgiyi veteriner hekimden almanızı öneririz.
- İmkân varsa bu odada aile bireylerinden biri de kalabilir ve küçük dostunuzla ilgilenebilir. Bu sayede kediniz kendini yalnız hissetmez. Eğer odada kimse kalmayacaksa kapının ve camların kapalı olduğuna emin olmalısınız. Bu, kedinizin stres nedeniyle kaçmasını önlemek için oldukça önemli. Tabii ki odanın hava almasını sağlamak da şart. Bunun için klimadan (Üflenen hava direkt kediye gelmemeli.) yararlanabilir ya da birkaç dakikalığına odaya gelip alanı havalandırabilirsiniz.
Kedinizi Nasıl Taşıyacağınızı Planlayın
Özellikle yaşam alanıyla sıkı bağlar kurmuş olan, dışarıdan korkan kedilerin ev değiştirmesi zor olabiliyor. Buna bir de taşınma sırasında doğru taşıma uygulaması eklenince ne yazık ki küçük dostlarımızın depresyon gibi sağlık sorunları yaşamaları söz konusu olabiliyor.
- Kedinin bulunduğu oda taşınmadan önce kedinizi taşıma çantasının içine koymalısınız.
- Kedinizi taşımak için nakliyat kamyonunu ya da araba bagajı gibi alanları tercih etmemelisiniz. Bu küçük dostunuzun güvenliği ve sağlığı için oldukça önemli. Kedinizi araçta kedi çantasını kucağınızda taşıyarak yeni evinize götürebilirsiniz. Eğer başka bir araçla yeni evinize gidecek ve aracı siz kullanacaksanız bu durumda kedi taşıma çantasını yolcu koltuğuna yerleştirip emniyet kemerini takarak güvenli bir şekilde taşıyabilirsiniz.
- Diğer bir seçeneğiniz ise taşınacağınız gün kedinizi bir tanıdığınıza bırakmak ya da kediniz diğer kedilerle iyi anlaşıyorsa bir bakımevine emanet etmek. Bu sayede taşınma sürecinde kedinizi kalabalıktan uzak tutabilirsiniz.
Yeni Eve Alışması İçin Kedinize Zaman Tanıyın
Kediniz yeni evine geldi! Peki; yetişkin kedi eve nasıl alıştırılır, yeni eve taşınınca kedi hangi davranışları sergileyebilir ve siz nasıl bir yaklaşım göstermelisiniz?
- Küçük dostunuzun eve alışması zaman alacak. Bu nedenle öncelikle sınırlı bir alanı tanıması ve ardından tüm evi yavaş yavaş keşfetmesi daha doğru olabilir. Taşınacağınız gün yaptığınız gibi kedinize bir oda ayırabilir ve kendini hazır hissedene kadar burada zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz. Tabii ki kaçmasını önlemek için camları kapalı tutmak önemli.
- Kediler stresli olduklarında sakin ve kuytu yerleri ya da alanı net bir şekilde görebilmek için yüksek noktaları tercih edebilirler. Bu nedenle kedi evi ya da güvenli bir kedi hamağı size yardımcı olabilir. Ayrıca kedilerin tırnakları mutluluk hormonu salgılayabildiği için tırnak kaşıma aksesuarlarının da odada olduğuna emin olmalısınız.
- Kediler, evde tanıdıkları kokular (özellikle de kendi kokuları) olduğunda kendilerini güvende hissedebilirler. Bu nedenle kedi yatağı ya da oyuncak gibi bir eşyayı hemen yıkamamak önemli. Kedinizin kendini daha rahat hissedebilmesi için pamuklu bir kumaşı yüzüne sürdükten sonra bu kumaşı koltuklara, kapılara sürebilir ve kedinizin kokusunu bu alanlara bırakabilirsiniz.
- Eski evinizdeki rutin alışkanlıkları devam ettirmeniz de kedinizin eve hızlıca alışmasına yardımcı olabilir. Yemek ve oyun saatlerini aksatmamaya özen göstermeli, kedinizle ilgilendiğinize emin olmalısınız.
Kediniz Eve Alışmakta Çok Zorlanıyorsa Veteriner Hekimden Yardım Alın
Kedinizi eve alışması için bulunduğu ortamdan çıkarmaya zorlamayın, ona yeni yaşam alanına alışması için izin verin. Tabii bu süreçte küçük dostunuzun yeme-içme alışkanlıklarında değişiklik, hareketsizlik, bulunduğu yerden çıkmak istememe, hatta tüy dökme gibi yansımalar görülebilir. Eğer bu gibi olumsuz durumların çok yoğun yaşandığını düşünüyorsanız veteriner hekiminizden destek almanızı öneririz.
Evcil Hayvanlı Evler İçin Ev Dekorasyonu Önerileri adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Bu arada kedi yatağından kedi mamasına kadar küçük dostunuzun ihtiyacı olabilecek pek çok evcil hayvan malzemesi Koçtaş’ta; belirtmeden geçmeyelim!
Yeni evinizde mutlu ve sağlıklı günler dileriz!