Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Evimizin neşesi, ailemizin üyesi olan kedilerle ilgili en yakınılan konulardan biri, tüy dökmeleri. Dökülen tüyler evde sağda solda uçuşabilir, giysilerimize yapışabilir ve bazen de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yazımızda kedinizin sağlığına dikkat ederken tüy dökümünü kontrol altında tutmanın, evinizi ve kıyafetlerinizi tüylerden arındırmanın yollarını keşfedeceksiniz. 

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi Tüyü Dökülmesi Nasıl Engellenir? 

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi tüyü temizliğinde ilk ve en önemli adım; etraftaki kedi tüylerini toplamak değil, daha en başından tüy dökülmesini önlemek, daha doğrusu kontrol altına almak. 

Aslında kedilerde tüy dökülmesi olağan ve beklenen bir durum. Bizim sağlıksız saçlarımızın dökülmesi gibi kedilerin de sağlıksız tüyleri dökülür. Ama elbette birkaç tedbirle tüy dökümünü azaltmak, sevimli dostlarımızın mümkün olduğunca sağlıklı ve dökülmeyen tüylere sahip olmasını sağlamak mümkün.

  • Tüylerini Düzenli Tarayın: Kedinizi düzenli olarak tarayarak sağlıksız, cansız tüyleri düşmeden toplayabilirsiniz. Böylece derisine bir nevi masaj yaptığınız için kan akışı canlanır ve tüyler hava aldığı için tüy dökme miktarı da azalır. Özellikle daha yoğun tüy döktüğü mevsim geçişlerinde kedinizi düzenli taramayı ihmal etmeyin. 
  • Doğru Tarama Aleti İle Doğru Tarama Yapın: Uzun tüylü kedi için metal taraklar veya fırçalar, kısa tüylü kediler için de yumuşak kauçuk taraklar veya silikon uçlu eldivenler kullanabilirsiniz. Tüy toplama ürünlerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlatalım. Tüylerin iyice havalanmasını, varsa düğümlerin açılmasını sağlamak için tüyleri; doğal çıkış yönüne doğru ve çok bastırmadan taramaya dikkat edin.
  • Kedinizin Sağlıklı Beslenmesine Özen Gösterin: Kedinizin diyetinin dengeli olması, bedensel sağlığı kadar tüyleri için de önemli. Kaliteli kedi maması, sağlıklı bir tüy yapısının korunmasına da yardımcıdır. 
  • Kediniz Yeterince Su İçmesini Sağlayın: Kedinizin susuz kalmaması, derisinin nem dengesini korur ve tüy dökülmesini azaltır. Bu nedenle sık sık su kabını kontrol etmenizde fayda var.
  • Evin Havasını Nemlendirin: Evdeki nem dengesine de özen gösterin. Zira kuru hava, tüy dökümünü artırır. Evde kalorifer yanan günlerde tüy dökülmesi bu sebeple artar.
  • Uygun Kedi Şampuanı Kullanın: Öncelikle yıkamak cildi kurutabildiği için kedilerin yıkanmaması gerektiğine dair görüşler olduğunu belirtelim. Ama siz kedinizi yıkıyorsanız tüylerin canlanmasını destekleyen şampuanları tercih edin. 

Tıraş Etmek Tüy Dökümünü Önler mi? Kedi Tüyü Ne Kadar Sürede Uzar?

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Özel cilt hastalıkları ya da zorunlu durumlar dışında kedileri tıraş etmenin iyi bir fikir olmadığını belirtelim. Çünkü kedilerin tüyleri ciltlerini korur, sıcaklık kontrolü yapmalarını sağlar. Tüylerini tıraş etmek, bu doğal işlevlerini engellediği gibi kedinizin huzursuz hissetmesine de sebep olur. Huzursuzluk ve stres ise kedilerin tüy dökmesini artırabilir. Böylece kaçındığınız şeyi artırmış olursunuz. 

Tıraş ettikten sonra tüylerinin uzaması; kedinin cinsine, yaşına ve genetik yapısına bağlı olarak farklılık gösterir. Ama genellikle 2 ila 6 hafta içinde yeniden uzadığını söyleyebiliriz. Bazılarının uzaması ise 4 ayı bulabilir. 

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir?  

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi tüyü, daha yeni temizlemiş olsanız bile kıyafetlerinizden koltuk altlarına kadar evinizin her köşesine hızla yayılır. Önce evde kedi tüyü nasıl temizlenir diye merak edenler için öneriler paylaşacağız. Ardından kıyafetlerden kedi tüyü nasıl çıkar, önerilerle anlatacağız. 

  • Elektrikli Süpürge ya da Akıllı Robot Süpürgeler İmdadınıza Yetişsin

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Evde kedi tüyünü temizlemenin en etkin yolu, kuvvetli çekişi olan bir elektrikli süpürge. Düzenli olarak her gün süpürürseniz tüylerin birikmesini ve rahatsız edici hale gelmesini engellersiniz. İşte, bu noktada uygun süpürge seçimi konusu gündeme geliyor. “Onsuz Temizlik Ne Mümkün! Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımız doğru süpürgeyi seçmenize yardımcı olacaktır. Yine de ağır, kurulumu zor bir elektrikli süpürgeyi kullanmak pratik olmayacağı için şarjlı dikey süpürgelerin en uygunu olduğunu söyleyebiliriz.

Akıllı robot süpürgeniz varsa günlük olarak belli bir saate kurarak tüylerden zahmetsizce kurtulabilirsiniz. Üstelik o etrafı temizlemek için dolanırken peşine takılan meraklı kediniz için de iyi bir oyun arkadaşı olur. Akıllı robot süpürgeniz yoksa size rehberlik etmesi açısından “Akıllı Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bunların dışında eskinin gırgırları gibi rulo mantığıyla çalışan, elektrostatik özelliği ile kılları çeken, tüy toplamak için yapılmış el süpürgelerini de bölgesel kullanabileceğiniz bir çözüm olarak tavsiye ederiz. Ancak geniş alanlarda kullanımı bileğiniz için yorucu olacağından sadece koltuk, halı gibi daha küçük alanlarda kullanabilirsiniz.

  • Tüylerden Kurtulmak İçin Çamaşır Makinesi Kullanın

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Üzerinde tüyler bulunan kıyafetleriniz, yıkasanız bile temizlenmiyor, değil mi? Bunun pratik bir çözümü var. Tüylü kıyafetleri çamaşır makinesine yerleştirirken iki adet ıslak mendil de atın. Islak mendil, tüyleri kolayca toplar ve tutar. Siz de gönül rahatlığıyla temiz kıyafetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Hatırlatalım, kokusuz ve yıkarken dağılmayacak mendilleri tercih etmelisiniz. Islak mendil yerine çamaşır yıkamada kullanılabilecek ve tüy toplamak için özel yapılmış kauçuk esaslı topları da kullanabilirsiniz.

Yıkama suyuna sirke eklemek de bir çözüm olabilir. Sirke, kıyafetlerde yumuşatıcı etkisi yaparak tüylerin kolay ayrılmasını sağlar. Bunun için makinenizin durulama gözüne yaklaşık yarım su bardağı sirke ekleyebilirsiniz. Bu basit ve ekonomik yöntemle de kıyafetlerinizi tüylerden arındırabilirsiniz. 

Kedi sahiplerinin filtresi kuvvetli bir çamaşır makinesi olması gerektiğinin de altını çizelim. Ayrıca kedi tüylerinden dolayı tıkanıp sizi yarı yolda bıraksın istemiyorsanız makinenizi düzenli olarak temizlemelisiniz. “Tertemiz Kıyafetler İçin: Çamaşır Makinesi Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?yazımız çamaşır makinenizin rutin temizliğini nasıl yapabileceğiniz konusunda yol gösterici olacaktır. 

  • Kurutma Makinesi Kullanın

Güçlü filtre özelliği bulunan bir kurutma makinesi, kıyafetlerinize yapışmış kedi tüylerini toplamak için birebir. Sadece tüyleri değil; kıyafetlere yapışmış saç, deri döküntüsü gibi her türlü şeyi de topluyor. Hem evinizdeki tozlar azalsın hem de  çamaşırlar evde yer kaplamasın istiyorsanız kurutma makinesi almayı düşünebilirsiniz. “Sorun Çözücü: Çamaşır Kurutma Makinesi Almak İçin 4 Nedenyazımızda kurutma makinesinin tüm diğer avantajlarından da bahsettik. Göz atmanızda fayda var. 

Kıyafetlerden Kedi Tüyü Nasıl Çıkar? Kıyafetten Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir ?

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Özellikle koyu kıyafetleriniz evde bir kedi olduğunu herkese ilan eden tabelalar gibi mi? İşte, kıyafetlerinizdeki kedi tüylerini temizlemek için kullanabileceğiniz birkaç etkili yöntem:

  • Yapışkanlı Rulolar: Yapışkan tüy rulosu, kıyafetlerinizden kedi tüylerini çıkarmanın hızlı ve etkili bir yolu. Ruloyu kıyafetinizde nazikçe gezdirmeniz yeterli. Rulo yüzeyi yapışkanlığını kaybedince eskiyi soyarak yeni ve temiz katı açın. 
  • Nemli Plastik Eldiven, Balon veya Sünger: Eldiveninizi veya süngeri hafifçe nemlendirin ve kıyafetinizin üzerinde gezdirin. Tüylerin bir araya toplandığını göreceksiniz. 
  • Koli Bandı: Geniş yapışkan yüzeyi ile tüy rulosunu aratmayacak bir çözüm de koli bandı. 10 cm parça kesip kıyafetlerinizin üzerine yapıştırın ve çekerek kedi tüylerini toplayın. 
  • Tüy Toplama Makinesi: Pille çalışan ve ağız kısmında küçük jiletler bulunan bu makineler aslında özellikle yün kıyafetlerdeki pamuklanma ve tüylenme sorunu için kullanılan bir alet. Ancak kedi tüyleri için de kullanılıyor. Aman dikkatli kullanın, uçlarında jilet olduğu için kıyafetler zarar görebilir.

Kedi Tüyü Dökülmesi ile İlgili En Çok Merak Edilenler

Kedi Tüyü Nasıl Temizlenir? Dökülmesi Nasıl Engellenir?

Kedi tüyü nasıl temizlenir konusuna detaylı değindiğimiz bu yazımızda en çok merak edilen başlıklara ilişkin özet bir bölüm de hazırladık.

  • Kedi tüylerinden nasıl kurtulabiliriz? 

Kedi tüylerinden kurtulmak için öncelikle tüy dökülmesini engellemek önemlidir. Kedinize düzenli tarama yaparak tüyleri henüz dökülmeden toplayın. Kedinizin sağlıklı beslenmesini ve yeterli su içmesini sağlayın. Evi, güçlü bir elektrik süpürgesiyle düzenli süpürerek tüylerin birikmesini önleyin. Kıyafetlerdeki, halılardaki, koltuklardaki tüyleri ise yapışkan bant, tüy rulosu veya tüy toplamaya yardımcı özel aparatlarla temizleyebilirsiniz. 

  • Evde kedi tüyü nasıl temizlenir? 

Evdeki koşullarla kıyafetlerdeki kedi tüyünü temizlemek için yapışkan bant veya tüy toplayıcı rulolardan kullanabilirsiniz. Kıyafetlerinizi biraz nemli bir eldivenle silmek de tüyleri toplamada etkili olabilir. Kıyafetlerinizi yıkarken yüzeylerine bir miktar sirke veya özel kedi tüylerini çıkarmaya yardımcı ürünler eklemek de işe yarayabilir.

  • Ev kedisi neden tüy döker? 

Kedilerin eski ve yıpranmış tüyleri, aynı insanların sağlıksız saç telleri gibi dökülür. Bunun yanında mevsimsel değişiklikler, hormonal etkenler veya stres gibi faktörler de daha yoğun tüy dökmeye sebep olabilir. Kedilerin tüy dökmesi normaldir, ancak aşırılık varsa mutlaka bir veteriner hekim görüşüne başvurmanızı öneririz.

  • Kedi tüyü dökülmemesi için ne yapmak lazım?

Kedi tüyü dökülmesini kontrol altına almak için kedinize düzenli tarama yaparak zayıflamış tüyleri henüz dökülmeden toplayın. Kedinizin sağlıklı beslendiğinden ve bol su içtiğinden emin olun. Havayı nemlendirmek ve evi düzenli olarak temizlemek de tüy dökümünü azaltabilir. Ayrıca veterinerinizden tavsiyeler alarak uygun tüy dökümü önleyici ürünleri veya vitamin, mineral takviyeleri de kullanabilirsiniz

Bu yazımızda evdeki kedi tüyleri nasıl temizlenir ve kedi tüyü dökülmesi nasıl engellenir konularını anlattık. Böylece sevimli dostlarınızla tüyleri dert etmeden daha keyifli saatler geçirebilirsiniz. Ayrıca evdeki diğer battaniyeler üzerinde uyuyup tüylerini bırakmasın isterseniz de “Sevimli Dostunuz İçin Yumuşacık Alanlar: DIY Kedi Köpek” yazımızdan yardım alarak ona mırıl mırıl uyuyabileceği yumuşacık bir yatak yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm kedi malzemelerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi de hatırlatalım.

Sevimli dostunuzla keyifli saatler!