Ateşin rahatlatıcı etkisinden faydalanmak ya da romantik bir ortam yaratmak isteyenler için şömineye alternatif bir önerimiz var: Mum yakmak. Yaz kış dilediğiniz mekanda mum yakarak bu keyfe varabilirsiniz.
Dilerseniz yüzen mum yaparak suyla ateşin oyununu seyredebilir, dilerseniz de soyalı mum hazırlayarak doğallığın rahatlatıcı etkisini yaşayabilirsiniz. Hatta kendi mumunu kendin yap fikirlerini uygulayarak bu zevki katlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken size özel derlediğimiz el yapımı mum adımlarını uygulamak. İşte, tüm detaylarıyla kolay mum yapımı:
Mum Yapım Malzemeleri Neler?
Soyalı mum, parafin mum ve bal mumundan mum gibi türlerin birbirinden temel farkı, kullanılan maddeler. Eğer doğal mum yapmak istiyorsanız bal mumu veya soya kullanmanızı öneriyoruz. Tercihiniz vegan mumdan yanaysa soyalı mum tam size göre. Ne de olsa bal tüketimi de veganların pek tercih etmediği bir durum.
Eğer hazır satın aldığınız mumlara karşı bir alerjiniz yoksa daha bütçe dostu bir seçenek olan parafini de kullanabilirsiniz. Ancak bebeğiniz ya da alerjik bir aile üyeniz varsa parafin yerine doğal malzemeleri kullanmanızda fayda olduğunu hatırlatalım. Çünkü parafin sağlığa zararlı toksinler yayabiliyor. Gelelim evde mum yapımı malzemeleri ve detaylarına:
- Fitil: Mumun düzgün yanmasının en önemli sırrı uygun fitili seçmek. Örneğin çok uzun bir fitil kullanırsanız alev çok yukarıya çıkacak, kısa bir fitil ise sürekli titreme yaparak rahatsız edecektir. Ayrıca fitilin kalınlığı da ateşin miktarını etkiliyor. Çok kalın bir fitil yüksek miktarda parafini aleve iletir ve mum fazla alev alır, çok ince bir fitil de etrafa minik kıvılcımlar sıçramasına neden olabilir.
- Fitil sabitleme aparatı: Parafin döküldüğü zaman fitilin mumun tabanında kaymaması için kavanoz ya da mum altına metal bir sabitleme aparatı kullanmanızda fayda var. Eğer fazla malzeme almadan mum yapmak istiyorsanız da önce az miktarda mum malzemesini eritip fitilin tabanda kalan kısmına dökerek ipi sabitleyebilirsiniz. Yani mumu bir zeminde sabitlemek için yaptığımız işlemin aynısını fitile de uygulamanız yeterli.
- Çöp şiş çubuğu: Fitilin taban kadar mumun yüzeyinde de sabit durması gerekiyor. Çünkü fitil mumun içerisine batarsa mumu yakamazsınız. Ancak bunun için mum fitil sabitleme çubuğu satın almanıza gerek yok. Bir çöp şiş çubuğuna hatta ince bir kaleme fitili dolayarak da bunu sağlayabilirsiniz. Uzun bir mandalla fitili sıkıştırmak da alternatif çözümlerden.
- Tercihe göre koku veya boya: Aromaterapiyle rahatlamak için kokulu mum yapmak güzel fikir! Doğal esansiyel yağlar kullanarak oda kokusu bile kullanmadan yaşam alanınıza hoş bir ferahlık katabilirsiniz. Banyoda kokulu mum yakmanın ferahlatıcı etkisini de hatırlatmadan geçmeyelim. ¨Konforu Uzakta Aramayın: Banyonuzu Spa Atmosferine Dönüştürecek Öneriler¨ yazımızdan banyoda mum yakarak rahatlama ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
Mumu ev dekorasyonunuzun bir parçası haline getirmek için de boya kullanabilirsiniz. Mum boyası kullanabilir, daha doğal bir mum için de gıda boyası tercih edebilirsiniz. Ancak gıda boyası eşit şekilde yayılmadığı ve mum boyası kadar yoğun olmadığı için beklediğiniz görüntüyü elde etmeniz zor olabilir.
- Dekoratif malzemeler: Mumu geceleri ışığı, gündüzleri de şık görünümü için kullanabilirsiniz. Bu yüzden mum yapmadan önce mum kavanozunun yüzeyini süsleyebileceğiniz ya da mumun içine ekleyebileceğiniz malzemeleri edinmenizi de tavsiye ederiz. Mumun içine kahve ya da anason gibi doğal malzemeler koyarak da hoş bir görüntü yakalayabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken ise yanıcı olabilen bu tip maddeleri fitilin yakınına değil de mumun çevresine yerleştirmek.
Mum yapımında kullanılacak diğer malzemeler ise metal eritme kabı, tencere, makas, gıda termometresi ve kaşık.
Mum yapımında kullanacağınız tüm mutfak gereçleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!
Mum Nasıl Yapılır?
Tüm malzemeleri hazırladıysanız şimdi, evde mum yapımına geçelim:
- Önce mumu içerisine dökeceğiniz kavanozu hazırlayın. Şık bir görünüm için kahverengi ve ahşap kapaklı bir kavanoz, minimalist bir görüntü için de şeffaf ya da opak cam tercih edebilirsiniz. Eşsiz bir mumluk yapmak için de Evinizi Güzelleştirin: 4 Kendin Yap Mumluk Fikri yazımızda yer alan önerilerden birini hayata geçirebilirsiniz.
- Mumluğun ölçüsüne göre fitil kesin. Fitilin ucunun mumdan daha uzun olmasına dikkat edin. Eğer hazır mum fitiliniz yoksa bunu kolaylıkla kendiniz de yapabilirsiniz. Mum fitili yapımı için bir kabın içerisinde parafin eritin ve pamuk bir ipi içerisine batırın. Fitili bir maşa yardımıyla çıkarın ve kurumaya bırakın.
- Fitili; kavanozun dibine, ortaya gelecek şekilde yerleştirin. Küçük bir silikon yardımıyla ya da eriyik mumla fitili sabitleyebilirsiniz. Eğer geniş bir kavanoz ya da teneke kutu kullanıyorsanız birden fazla fitil de yerleştirebilirsiniz. Böylece daha güzel ve şaşırtıcı bir mum yapabilirsiniz.
- Mumun ana malzemesi olan soya parafini (soya wax), parafin ya da bal mumundan birini eritmekle işe başlayacaksınız. Ancak parafini doğrudan ateş üzerinde değil, benmari usulü eritmelisiniz. Yani bir tencerenin içerisine su koyarak kaynatın. Kaynayan suyun içerisine, içinde parafin olan eritme kabını koyun. İçerisine su girmemesine dikkat edin.
- Parafin eridiği zaman birkaç dakika bekletin. Sıcaklığı azaldığı zaman içerisine aromaterapi yağı damlatabilirsiniz. Çok yüksek sıcaklıktayken yağ damlatırsanız yağın yapısı değişerek kokunun bozulmasına neden olabilir. Bu aşamada boyayı da parafine ekleyebilirsiniz. Hatta ışıltılı bir görünüm için içerisine biraz da sim dökebilirsiniz.
- Fitilin üstte kalan kısmını bir çöp şiş çubuğuna sarın. Çubuğu kavanozun üzerine yerleştirerek fitilin muma batmasını engelleyin.
Bu el yapımı mum kullanılmadan önce yaklaşık beş saat beklemeli. Bu süreden önce fitili yakarsanız mumda çökme olabilir.
Bonus: Eski Mumlardan Mum Yapımı
Fitil bitse de mumluğun içerisinde mutlaka bir miktar mum kalır. Kimi zaman da mum küçülür ve pek de güzel görünmediği için yakılmak istenmez. Böyle durumlarda özellikle bal mumu ve soya parafini gibi değerli parafinleri ziyan etmemek için bu mumları yeniden değerlendirebilirsiniz:
- Mum kavanozun içerisindeyse bir kaba sıcak su koyun ve kavanozu içerisine oturtun. Benmari usulü erittiğiniz mumun içindeki minik fitil parçasını maşayla çıkarın. Parafini ince bir süzgeçle süzerek içinde kalan tortuları da ayırın.
- Eğer mum bir kabın içerisinde değilse bıçak yardımıyla mumu fitilinden ayırın. Mumu eritin ve süzün. Böylece içerisindeki tortu ya da dekoratif malzemelerden kurtulabilirsiniz.
Her iki yöntemde de elinizde temiz, kullanıma hazır parafin olacak. Bu parafinleri tekrar ısıtarak aynı mum yapım aşamalarını uygulayabilirsiniz. Böylece evde geri dönüşüm için de bir adım daha atmış olacaksınız. Başka geri dönüşüm fikirleri için de Atmayın, Farklı Amaçlarla Kullanın: Evlerde Geri Dönüşüm ve Tasarruf #GüzelFikir yazımızı okumayı unutmayın!