Halı Nasıl Yıkanır?

Halı Nasıl Yıkanır

Evlere sıcaklık katan ve dekorasyonu tamamlayan halılar, evde en çok kirlenen eşyalar arasında yer alır. Toz, kir ve evcil hayvan tüyleri zamanla halınıza yerleşir, hijyeni sağlayabilmek için de düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Haftalık ya da günlük olarak süpürseniz de tozdan arındırmak ve temizlik kokusunu evinize yayabilmek için belli periyotlarda halıların yıkanması önemlidir.

Daha önce halı yıkamadıysanız “Halılar neyle yıkanır?”, “Evde halı nasıl yıkanır?” gibi sorular aklınızda dolaşıyor olabilir. Bu endişelerinizi gidermek için halı yıkama konusunda geniş bir rehber hazırladık.

Ev Gereçleri Ev Temizliği

Halı yıkamaya dair ihtiyaç duyabileceğiniz ürünleri Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın. Şimdi gelin, evde halı yıkama konusunu daha detaylı inceleyelim. 

Evde Halı Nasıl Yıkanır?

Evde Halı Nasıl Yıkanır

Evinizde tüm eşyalar olsa da perde ve halı olmadığı zaman ev gibi hissetmeyenlerden ve halı kullanımına yaz kış önem verenlerdenseniz halının temizlik ve bakımı konusunda da bazı bilgilere sahip olmanız gerekir. Eskiden balkonlarda, teraslarda ya da bahçelerde yıkanan halıların şehir hayatıyla birlikte yıkama ritüelleri değişti. 

Günümüzde halı yıkama konusunda elbette profesyonel hizmetlerden de faydalanabilirsiniz. Ancak halınızı nasıl temizleyeceğinize karar vermek için halınızın bakım talimatlarını mutlaka incelemelisiniz. Özellikle antika ya da narin bir yapıya sahip halılarınız varsa mutlaka profesyonel bir yardım almanızı öneririz. Eğer halılarınızın günlerce gelmesini beklemeyeceğiniz bir çözüm arıyorsanız da halınızı evde yıkayabilirsiniz.

Halınızı doğru bir şekilde yıkayabilmek için temizlik malzemelerine ve ekipmanlarına ihtiyacınız olacak.

Halı yıkamak için gereken malzemeler:

  • Halı temizleyici 
  • Kova
  • Su
  • Yumuşak kıllı fırça 
  • Temiz beyaz renkli bir bez (Halıya renk vermemesi için renkli bez tercih etmemenizi öneririz.)

“Elde halı nasıl yıkanır?” diye düşünüyorsanız halı yıkama adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

  • İlk olarak halınızda yer alan tozlardan ve kırıntı ya da kir kalıntılarından kurtulmanız gerekir. 
  • Ardından halı şampuanını talimatlara göre suya karıştırın. 
  • Uygulama yapmadan önce halının küçük bir bölümünde deneyerek renk değişimi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.
  • Eğer bir değişim yoksa hazırladığınız suyu halı üzerinde fırça yardımıyla köpürtün. 
  • Her yerini nazikçe temizledikten sonra halıya nüfuz etmesini bekleyin.
  • Ardından temiz bir ıslak bez ile durulama işlemini yapabilirsiniz.
  • Islaklığı emmesi için de vakumlu yani ıslak-kuru özelliği olan bir süpürgeden yardım alabilirsiniz.
  • Direkt güneş ışığı halının renklerine zarar verebilir. Bu yüzden direkt güneş ışığı almayacağı ancak hava ve ışık gören bir yerde kurumaya bırakabilirsiniz.

Halı Yıkama Makinesi Kullanarak Halı Nasıl Yıkanır?

Halı Yıkama Makinesi

Halı yıkama makinesi ile halı yıkamanın elde yıkamaya göre çok daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlayacağını hatırlatalım. Eğer halınızı kurutmak için bir alanınız yoksa evde halı yıkamak için mutlaka halı yıkama makinesinden faydalanmanız gerekir.

Halı yıkama makineleri toz ve tüyleri kolay bir şekilde haznesinde toplar. Yıkama ve kurutma işlemlerini de kolayca yapabildiği için hem zamandan tasarruf edersiniz hem de fazla yorulmanıza gerek kalmaz. İhtiyacınıza göre en uygun halı yıkama makinesi modellerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.  

Makinede Yıkanabilir Halı Nasıl Yıkanmalıdır?

Makinede Yıkanabilir Hali

Halı seçimi yaparken makinede kolayca yıkayabileceğiniz tercihlerde bulunabilirsiniz. Bunun için halının boyutunun ve yapısının çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun olması gerekir. Viskon, pamuk, olefin, naylon, polyester gibi malzemelere sahip halılar genellikle çamaşır makinelerinde zarar görmeden yıkanabiliyor. Ayrıca halının zarar görmemesi için 30 derecede sıkma programına getirmeden ve yumuşatıcı kullanmadan yıkayabilirsiniz. Çamaşır makinesinde halı yıkamaya karar vermeden önce mutlaka halınızın yıkama ve bakım talimatlarını kontrol etmenizi öneririz. 

Türlerine Göre Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Türlerine Göre Halı Temizliği

Halı temizliği, halının şekline ve yapısına göre değişiklik gösterebilir. Temizlemek istediğinizin halınızın etiketinde yer alan bakım talimatlarını incelemek bu nedenle hayli önemlidir.  

Peluş Halı Nasıl Yıkanır?

Peluş Halı Nasıl Yıkanır

Banyolarda, antrelerde ve çocuk odalarında sıkça tercih edilen peluş halıların yıkama işlemi hayli kolay. Özellikle halınız küçük boyutluysa çok efor sarf etmeden kolay bir şekilde yıkama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Peluş halı yıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey tüylere zarar vermemek. Bunun için fırça kullanmamanızı öneririz. Beyaz sabunu direkt halının yüzeyinde gezdirerek temizliğini sağlayabilirsiniz. Dilerseniz halı şampuanı ve süngerden de yardım alabilirsiniz. Yıkama talimatlarında yazan yönlendirmelere göre temizliğinizi yapabilirsiniz. Halınızı nazikçe köpürtüp duruladıktan sonra suyunun süzülmesini bekleyin. Kuruduktan 24 saat sonra rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer halınız kürk peluş halılardansa tüyleri kuruduktan sonra fön makinesi yardımıyla havalandırarak ilk günkü haline getirebilirsiniz. 

Bambu Halı Nasıl Yıkanır?

Bambu halının dokusu çabuk zedelenebilir narin bir yapıya sahip olduğu için kullanacağınız ürünleri dikkatli seçmeniz ve uygulamaları dikkatli yapmanız gerekir. Halınız temizlense ya da lekeler çıksa dahi halınızın yapısının bozulmamasını öncelik olarak belirleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle halınızı süpürüp sonrasında temizlik talimatlarına uygun bir şekilde malzemelere karar vermeniz gerekir. Halı şampuanı ile nazikçe temizleyip ardından kurumaya bırakabilirsiniz. Çay ve kahve gibi inatçı lekeler varsa mutlaka profesyonel bir yardım almanızı öneririz. 

İpek Halı Nasıl Yıkanır?

İpek Halı Nasıl Yıkanır

İpek bir halınız varsa nazik bir bakıma ihtiyaç duyacağını tahmin edebilirsiniz. Temizlik esnasında da ağartıcı kimyasal malzemeler kullanmadan ılık bir su ve temiz beyaz bir bez ile nazikçe ipek halınızı temizleyebilirsiniz. Yıkanması ve leke çıkarma işlemleri için profesyonel yardım alabilirsiniz. 

Yün Halı Nasıl Yıkanır?

Yün Halı Nasıl Yıkanır

Yün halılar hassas bir yapıya sahip olduğu için yapısına uygun olarak hazırlanmış temizlik malzemeleri ile temizlenmeleri gerekir. Eğer yün halınızı temizlemek istiyorsanız yün temizliğinde kullanılan bir temizlik malzemesi edinebilirsiniz. Ilık su ile hazırlayacağınız solüsyonu temiz bir bez yardımı ile halınıza yaydıktan sonra durulayıp direkt güneş ışığı almayacak şekilde kurutmanız gerekir. İnatçı lekeler varsa lekenin bulunduğu alanı ovmadan ve yıpratmadan profesyonel bir destek almanızı öneririz.

Hasır Halı Nasıl Yıkanır?

Hasır Halı Nasıl Yıkanır

Hasır halıları temizlerken bol su kullanmamaya özen göstermeniz gerekir. Nem emici bir özelliğe sahip olduğu için ıslatmadan, tüy bırakmayan nemli bir bezle silinip kurutulması önemlidir. Herhangi bir leke oluşumunda hızlıca müdahale ederseniz kalıcı bir lekeye dönüşmesinin önüne geçebilirsiniz. Sık sık süpürüp üzerine baskı yapacak herhangi bir eşya koymazsanız uzun yıllar kullanabilirsiniz. 

Beyaz Halı Nasıl Yıkanır?

Beyaz Halı Nasıl Yıkanır

Beyaz halılar yaşam alanlarınıza ferahlık ve sadelik kazandırsa da kiri belli eden bir yapıya sahiptir. Beyaz halılarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise herhangi bir deterjan kalıntısının kalıp sonradan sarı bir renk vermemesi için iyice durulamaya dikkat etmek. Bunun haricinde yıkama talimatlarına uygun bir temizleme yöntemi belirleyebilirsiniz. Renk vermemesi için beyaz ve tüylenme yapmayacak bir bez tercih edebilir, ardından da ılık bir su ile arap sabunu kullanabilirsiniz. Beyaz halılar özen ve hassasiyet gerektirdiği için herhangi bir lekelenme durumunda profesyonel bir yardım alabilirsiniz. 

Tüylü Halı Nasıl Yıkanır?

Tüylü Halı Nasıl Yıkanır

Shaggy gibi tüylü halınız varsa temizlik konusunda zorlanmadan kirlerden kurtulabilirsiniz. Sık ve uzun tüylü halılar kir kalıntıları ve tozları çok hızlı toplasa da düzenli temizlik yapıldığı takdirde hijyen sağlamak hayli kolaydır. Tüylü halıları yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer çamaşır makinesinde yıkamaya uygunsa düşük sıcaklıkta sıkma işlemi yapmadan halınızı kolaylıkla yıkayabilirsiniz. Makinede yıkamaya uygun değilse halı şampuanı ya da halınızı ağartacak kimyasal yapıya sahip olmayan arap sabunu gibi temizlik malzemelerini tercih edebilirsiniz. Temizlik esnasında tüylerinin zarar görmemesi için sert fırçalar yerine sünger kullanmanızı öneririz. 

Peluştan viskona, hasırdan bambuya farklı renk ve desen seçeneklerine sahip halı modellerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 

Halı yıkama ile ilgili pratik ipuçlarını paylaştık. Küçük çocuğunuz, evcil hayvanınız ya da toz alerjiniz varsa halı temizliğinin yanı sıra genel temizlik için de “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozdan Kurtulma Rehberi” yazımız size temizlik ipuçlarını verebilir!

İhtiyacınız olan temizlik ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!