Kullandığınız küçük araç-gereçler, beyaz eşya, tabak takımı, mutfakta yardım aldığınız küçük ev aletleri… Kabul edelim ki yeni evleneceklerin ya da ilk kez eve çıkacak çalışanların sıfırdan bir mutfak hazırlaması pek kolay bir şey değil. Bunun nedeni ise mutfağın hem pek çok detayı barındıran hem de gelişen teknolojinin yansımasını en yoğun şekilde gördüğümüz alanlardan biri olması. Teknoloji doğrultusunda gelişim gösteren ve en çok aklınızı karıştıran konulardan birinin de tencere ve tava seçimi olduğunu biliyoruz. Peki, tava ve tencere seçimi nasıl yapılır? Tencere ve tavada kullanım alışkanlıklarınız doğrultusunda nelere dikkat etmelisiniz? Şimdi, tencere ve tava çeşitleri doğrultusunda dikkat etmeniz gerekenleri paylaşalım.
Çelik Pişirme Kapları
Çelik tencereler ve tavalar, neredeyse hepimizin evinde bulunan yani çokça tercih edilen bir tür. Çelik pişirme ürünlerini hem pişirme hem de pişirdiğiniz yemekleri başka bir kaba aktarma gereksinimi duymadan buzdolabında saklama kabı olarak kullanabilirsiniz.
- Tencere alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunan aşınma durumu, çelik pişirme kaplarında oldukça başarılı. Yani çelik tencereler kolay kolay aşınmıyor, oksitlenmiyor ve bu sayede diğer seçeneklere göre daha sağlıklı pişirme sunabiliyor.
- Isıyı uzun süre koruyabilmesi, birkaç saat içerisinde yemeği yeniden ısıtma ihtiyacı duymamanızı sağlayabiliyor. Bu sayede enerjiden tasarruf edebiliyorsunuz.
- Eşit bir şekilde ısı yaymaması ise paslanmaz çelik tencere ve tavaların dezavantajı olarak görülebilir.
- Çelik pişirme kapları, sulu yemek yapmak için oldukça uygun.
Seramik Pişirme Kapları
Seramik tencereler de mutfaklarda sıklıkla kullanılan tencere çeşitlerinden. Fakat bilinenin aksine seramikler çizilme konusunda oldukça hassaslar. Yani yemeğinizi pişirirken silikon ya da tahta gereçler kullanmanız daha sağlıklı. Aksi takdirde oluşan çizilmeler sağlığınıza zarar verebilir.
- Kaygan bir yapısı olması sayesinde kolaylıkla temizlenebilir, ama bulaşık makinesinde yıkanmaları önerilmez.
- Yaptığınız yemeği seramik tava ve tencerelerde saklamak, gıdaların içerisindeki asitler nedeniyle besinlere kurşun geçmesine sebep olabilir ve sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.
- Seramik pişirme kaplarında da çelik tencerelerde olduğu gibi sulu yemekler yapabilirsiniz.
Bakır Pişirme Kapları
Pek çoğumuz “Hangi tava alınmalı?” sorusuna “Bakır tava olmazsa olmaz.” cevabını veriyor. Evet, bakır tavanın sunduğu lezzeti pek çok tava çeşidinde yakalamak zor, ama bakır pişirme kaplarının bakımına diğer türlerden daha çok özen göstermek gerektiği de bir gerçek.
- Düzenli olarak kalaylanması ve bakımının yapılması gerekiyor. Aksi takdirde alaşımlar gıdaya geçebilir ve bu da zehirlenmelere neden olabilir.
- Pişirilen besinleri bakır pişirme kaplarında saklamamalı ve hemen uygun bir kaba alıp bu kabın içerisinde saklamalısınız.
- Isıyı çabuk iletilir ve hızlı bir şekilde soğurlar.
- Bakır pişirme kapları genellikle sahanda yapılabilen yumurta gibi yemekler için tercih ediliyor.
Döküm Pişirme Kapları
Son yılların oldukça popüler çeşitlerinden biri olan döküm tencere ve tavalar, yüksek ısılara dayanıklı olmalarının yanı sıra “En sağlıklı tava çeşitleri hangisidir?” sorusunun cevabı olarak da veriliyor.
- Isıyı eşit bir şekilde yayması, dökme demirden yapılan pişirme kaplarının en büyük avantajlarından biri. Bu sayede tüm gıdalar eşit ve lezzetli bir biçimde pişebiliyor.
- Sıcaklığı uzun süre saklayabiliyorlar. Bu sayede enerji tasarrufu yapabilirsiniz.
- Metal gereçleri demir döküm tava ve tencerelerde kullanmamanız ve ürünleri elde yıkamanız öneriliyor.
- Dökme pişirme ürünlerinin dezavantajı ise ağır olmaları olarak biliniyor.
- Döküm pişirme kaplarında ızgaralar ve fırın yemekleri pişirilebiliyor.
Teflon Pişirme Kapları
Yapışmaz yapısı ve kolay temizlenebilirliği ile her evde kendine yer bulabilen teflon tencereler ve tavalar son yıllarda pabucu dama atılan pişirme türlerinden. Bunun nedeni ise hem teflon tencere ve tavaların yerini tutabilecek ürünler üretilmesi hem de teflon ürünlerin sanıldığı kadar masum olmadığının anlaşılması.
- Yağsız ya da az yağlı bir şekilde gıdaları pişirebilirsiniz.
- Çok yüksek ısılara karşı (300°C üzeri) dayanıklı değildir, içeriğindeki zararlı alaşımlar açığa çıkabilir.
- Metal ve sivri ürünler, çizebildikleri için teflon pişirme kaplarına uygulanmamalı. Çizilen ürünleri ise kullanmamanız gerekiyor. Aksi takdirde sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz.
- “Tava alırken nelere dikkat etmeli?” sorusunun cevaplarından biri de temizliktir. Teflon ürünlerin temizliği kolaydır, ama bulaşık makinesinde temizlenmesi pek önerilmiyor.
- Yapışmaz özelliği sayesinde teflon tavalarda yumurta, teflon tencerelerde pilav, sote gibi yemekler pratik bir şekilde yapılabiliyor.
Granit Pişirme Kapları
Granit pişirme kapları son yıllarda adlarını sıklıkla duyduğumuz ürünler. Graniti de teflon gibi bir kaplama çeşidi olarak düşünebiliriz, fakat granitin teflona oranla çizilmelere karşı daha dayanıklı olduğu belirtiliyor.
- Teflon, bakır, seramik pişirme kaplarında olduğu gibi granit tencereler ve tavaları da saklama kabı olarak kullanmamalısınız.
- Metal ürünler çizilmeye neden olacağından yemek yaparken sivri olmayan tahta gereçleri ya da silikon ürünleri tercih etmelisiniz.
- Granit ürünlerin, ısıyı eşit dağıtmak konusunda da teflon ürünlerden daha başarılı olduğu belirtiliyor.
- Yapışmaz özelliği, az yağlı bir şekilde pilav, yumurta, tava böreği gibi yemekleri kolayca yapmanıza imkân tanıyor.
Titanyum Pişirme Kapları
Pişirme kaplarının da teknoloji ile birlikte geliştiğinden bahsetmiştik. İşte, titanyum tava ve tencereler de bunun kanıtlarından biri. Çelik kadar dayanıklı ve teflon gibi yapışmaz olan bu pişirme kabı türü hakkında diğer çeşitlerde olduğu gibi aslında net bir bilgi bulunmuyor.
- Titanyumun doğada bulunan bir element olması ve insan vücudu ile uyumlu olması bir avantaj olarak sunuluyor, ama kaplamanın altındaki alaşımı da incelemeniz gerekiyor.
- Titanyum tencere ve tavalarda yapışma sorunu görülmüyor. Yani yağsız ve az yağlı yemekler için oldukça uygun.
- Pişirdiğiniz yiyecekleri yine de bu kaplarda saklamamanızda fayda var.
- Süngerin yumuşak yüzüyle elinizde yıkayabilirsiniz.
- Yapışmaz özelliği sayesinde pilav, yumurta, yufka yemekleri ya da soteler kolaylıkla yapılabiliyor.
Cam Pişirme Pişirme Kapları
Hem şık görünümüyle hem de farklı amaçlarla kullanmaya uygun bir madde ile üretilmiş olmasıyla cam tencereler fazlasıyla dikkat çekiyor. Elbette ki hem pişirme hem de saklama kabı olarak değerlendirebileceğiniz cam tencereleri kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar da bulunuyor.
- Asit ve alkaliden etkilenmemesi, cam kapları “En sağlıklı tencere tava hangisi?” sorusunun cevaplarından biri yapıyor.
- Son yıllarda yüksek ısıya daha fazla dayanıklı olan ürünler üretilmesine rağmen, cam tencereleri aniden yüksek sıcaklığa ya da soğuğa maruz bırakmamakta fayda var.
- Temizleme sırasında ürüne zarar verecek malzemeler kullanmanız, gelecek günlerde tencereyi daha zor bir şekilde temizlemenize neden olabilir.
- Cam pişirme kapları yapışmaya çok müsait olduğu için cam tava ya da tencerelerde çorba, haşlama ya da basit sulu yemekler yapılabiliyor.
Toprak Pişirme Kapları
Toprak kaplarda pişen yemeklerin tadı damakta kalıyor, bunda hepimiz hemfikiriz. İşte, o lezzetin nedeni aslında toprak kapların ısı değişimleri konusunda hassas olmaları. Bu nedenle toprak kaplarda (güveçlerde) pişen yemeklerin ağır ağır, diğer bir deyişle uzun sürede pişmesi gerekiyor.
- “Güveç kap nasıl kullanılır?” sorusunun cevabının en önemli noktası, toprak kapları ani ısı değişikliklerine maruz bırakmamak. Örneğin fırını önceden ısıtmamalı ve kabın yavaş yavaş ısınmasını sağlamalısınız.
- Toprak kapları kullandıktan sonra yıkamalı ve hızlı bir şekilde kurutmalısınız.
- Çatlayan ya da kırılan toprak kapların bakteri oluşturabileceğini unutmamalısınız.
- Toprak pişirme kaplarında köfte, et, tavuk yemeklerini hatta fırında sütlaç gibi tatlıları bile yapabilirsiniz.
Pişirme kaplarını seçerken sağlıklı ve kullanım alışkanlıklarınıza uygun alternatifleri değerlendirmek #güzelfikir!