Duvar Saati Yapımı: Kendi Duvar Saatinizi Yapın!

Kendin Yap Duvar Saati Fikirleri

Her ne kadar çoğunlukla yanımızdan ayırmadığımız telefonlarımızın saatlerini kullansak da saatler hâlâ vazgeçilmez kişisel aksesuarlar arasında yer alıyor. Tabii bunun yanında evlerimizde ya da iş yerlerimizde yer verdiğimiz duvar saatleri de sıklıkla kullanılan duvar dekorasyon ürünleri arasında. Peki, pek çok yaşam alanı için duvarlarda olmazsa olmaz dekoratif objelerden olan duvar saatlerini kendiniz yapmaya ne dersiniz? Saat yapımı hakkında merak ettiğiniz detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kendin yap fikirlerini uygulamayı sevenlere “Kendi saatini yap!” diyoruz ve el yapımı saat önerilerini sıralamaya başlıyoruz. Üstelik bazı fikirlerde atık malzemelerden saat yapımı örneklerini de keşfedebileceksiniz. Haydi, sizi daha fazla bekletmeyelim ve el yapımı saat tasarımlarını sizinle paylaşalım!

Kendin yap

Kartondan Duvar Saati Yapımı

Saat yapacak olma fikri lütfen sizi korkutmasın, çünkü aslında evde saat yapımı oldukça kolay. Mesela kalın kartondan saat yapımı kolay adımlardan oluşuyor. Şimdi, birkaç malzeme ile yapabileceğiniz, zevkiniz doğrultusunda şekillendirmenize müsait olan mukavvadan saat yapımı adımlarını ve kartondan saat yapımı malzemelerini aktaralım, “Kartondan saat nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verelim!

Kartondan Saat Yapımı

Kaynak

Kartondan Saat Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Karton
  • Duvar saati mekanizması
  • Jüt ip
  • Sıcak silikon tabancası
  • Tutkal
  • Boncuklar
  • Duvar askı aparatı
  • Makas ve maket bıçağı
  • Kalem 
  • Pergel ve cetvel

Karton Kağıttan Duvar Saati Yapımı Aşamaları

  1. Kartonu düz bir zemine koyun. Cetvel ve kalem yardımı ile karton üzerinde ölçü alın. Aldığınız ölçü, kartonun sağında ve solunda 17 cm olacak şekilde olmalı. Diğer bir deyişle dairenin yarıçapı 17 cm olmalı.
  2. Pergel yardımı ile orta noktadan 17 cm yarıçaplı, daire şeklinde karton saat yapımı şablonunu oluşturun.
  3. Oluşturduğunuz daireyi dilerseniz makas, dilerseniz maket bıçağı ile kesin.
  4. Saat mekanizmasının arka kısmını kartonun arkasına, tam ortaya koyun. Kalem ile mekanizmanın hatlarını karton üzerine düzgün bir biçimde çizin.
  5. Çizdiğiniz şablonun iç kısmını maket bıçağı yardımı ile kesin.
  6. Oluşan boşluğa saat mekanizmasını, akrep ve yelkovanı takmadan yerleştirin; sonrasında sıcak silikon ile mekanizmayı kartona sabitleyin.
  7. Saat mekanizması iyice sabitlendikten yani silikon kuruduktan sonra kartonun ön kısmını çevirin. Jüt ipi, dairenin dışından içine doğru daire şeklinde sıcak silikon ile yapıştırmaya başlayın. Tüm daireyi tamamladıktan sonra ipin ucunu kesebilirsiniz.
  8. Kartonun arka tarafını çevirin. Dairenin dört yanına yaklaşık 4 cm’lik kare kartonları silikonla yapıştırın. Sonrasında ise askı aparatını kartonun üstünde bir alana yapıştırın.
  9. Silikon kuruyunca saatin ön kısmını çevirin. Seçtiğiniz boncukları öncelikle 3, 6, 9, 12 alanlarına, daha sonrasında ise ara saatlere silikon ile yapıştırın.
  10. Beş ya da altı sıra ince jüt ipi yan yana koyun ve tutkal yardımı ile yapıştırın. Tutkal kuruduğunda bu ipleri saatin çevresine silikon ile yapıştırıp bir çerçeve oluşturun.
  11. Son olarak akrep ve yelkovanı takın. Pili mekanizmaya taktıktan sonra evde kartondan yaptığınız saat çalışmaya hazır demektir!

Kağıttan saat yapımı işte bu kadar kolay. Ayrıca dilerseniz bu fikri yuvarlak saat yerine kare saat yapımı için de değerlendirebilirsiniz. Son olarak bu adımları kağıttan saat yapımı dışında köpük tabaktan saat yapımı veya plastik tabaktan saat yapımı için de uygulayabileceğinizi hatırlatalım.

Keçeden Saat Yapımı

Yılbaşı süsleri, çanta rozetleri, hatta takılar… Keçeler artık her yerde! Peki, siz de bu trende ayak uydurup keçeden gerçek saat yapımı için kollarınızı sıvamaya ne dersiniz? İşte, bu ilginç saat yapımı için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ve yapım aşamaları:

Keçeden Saat Yapımı

Görsel Kaynak

Keçeden Saat Yapımı Malzemeleri Nelerdir?

  • Farklı renklerde keçeler
  • Duvar saati mekanizması
  • Toplu iğneler ya da raptiyeler
  • Yapıştırıcı
  • Sıcak silikon tabancası
  • Karton
  • Makas ve maket bıçağı
  • Boya fırçası
  • Cetvel ve pergel
  • Kalem

Keçeden Saat Yapımı Nasıl Olur?

  1. Pergel yardımı ile karton üzerinde yarıçapı 13,5 cm olan bir daire, yarıçapı 10 cm olan başka bir daire ve cetvel yardımı ile 65 x 5 cm uzunluğunda bir şerit çizip bu şekilleri kesin.
  2. Kestiğiniz şeridi, kestiğiniz küçük dairenin tam kenarına gelecek şekilde kıvırarak yapıştırın. Bu sayede derinliği olan bir daire formu yani kutuya benzer bir şekil elde edeceksiniz.
  3. Oluşturduğunuz bu kutuyu, büyük dairenin tam ortasına yapıştırın. Böylece “kendi saatini kendin yap” projesinin şablonunu hazırlamış olacaksınız.
  4. Şimdi, şablonu keçelerle kaplama zamanı! Şablonun üstünde kalan açık bölgelerin ölçüsünü alıp bu bölgeleri sıcak silikon kulanarak istediğiniz renkte keçelerle kaplayın.
  5. Dilerseniz keçelere farklı şekiller vererek saatin dekorasyonunu zenginleştirebilir, süslü saat yapımı fikrini hayata geçirebilirsiniz.
  6. Saati ters çevirip tam orta noktasında raptiye ile bir delik açın ve saat mekanizmasını buraya yerleştirin.
  7. Ön taraftan akrep ve yelkovanı takın.
  8. Raptiye ya da toplu iğneler yardımı ile saati gösteren sayıları belirtin. İsterseniz bu bölgeler için de keçeler kesebilir, Roma rakamı ile saat yapımı yapabilir ve sıcak silikon yardımı ile keçeleri yapıştırabilirsiniz. İşte, fon kartonu ile saat yapımı ve keçeden analog saat yapımı bu kadar basit!

Ahşap Saat Yapımı

Evde maket saat yapımı hakkında iki güzel fikri sizinle paylaştık. Şimdi ise rustik etkileri sevenler için en şık ahşap saat yapımı modellerinden birini paylaşma zamanı! Hiç merak etmeyin; bu özel saat yapımını uygulamak oldukça kolay. Haydi, başlayalım.

Ahşaptan Saat Yapımı

Ahşap Duvar Saati Yapımı Malzemeleri Nelerdir?

  • Ahşap parçaları
  • Gönyeler
  • Vidalar
  • Saat mekanizması
  • Vernik
  • Fırça
  • Akülü vidalama
  • Çakıl taşları
  • Sıcak silikon
  • Asma aparatı

Ahşap Saat Yapımı Aşamalar Nelerdir?

  1. Doğadan topladığınız tahta parçalarını ya da hazır olarak alacağınız masif plakaları birleştirmek ile işe başlamalısınız. Bu aşamada gönye ve akülü vidalamadan yardım alacaksınız. Plakaları istediğiniz gibi konumlandırdıktan sonra gönyeleri akülü vidalama aleti ve vidalar yardımı ile birbirlerine sabitleyin.
  2. Ardından daha dayanıklı bir saat elde etmek için ahşabı vernikleyin ve vernik kuruyuncaya kadar bekleyin.
  3. Vernikleme sonrasında saatin orta noktasında, akülü vidalama aletinin matkap özelliği sayesinde bir delik açın. Bu delikten saat mekanizmasını geçin.
  4. Çakıl taşlarını 3, 6, 9, 12 yönünde sıcak silikon yardımı ile yapıştırın.
  5. Son olarak asma aparatını saatin arkasına sabitleyin. Ağaçtan saat yapımı hiç bu kadar kolay olmamıştı, değil mi?

Dilerseniz bu fikir dâhilinde ayna parçalarını kullanabilir, çok daha farklı ve modern bir etki yakalayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken kırık ayna parçalarını sıcak silikon ile saatin üstüne yapıştırmak! Tabii aynalı saat yapımında elinize dikkat etmeniz, güvenliğinizi aksatmamanız gerektiğini de hatırlatalım.

Kolay saat yapımı fikirlerini size aktardık. Dilerseniz bu fikirleri hayal gücünüzü kullanarak bambaşka boyutlara da taşıyabilirsiniz. Örneğin ahşap paneli testere yardımı ile ayı formunda keserek çocuğunuzun odası için tatlı bir ayıcıklı saat yapımını hayata geçirebilirsiniz.

Bu saat yapımı örnekleri ve saat yapımı modelleri sayesinde evinizi kendi emeğinizle daha şık hale getirmeniz mümkün. “Ben hobi saat yapımı ile bu kadar uğraşmak istemiyorum.” diyorsanız da birbirinden şık ve evinizin dekorasyonuna uyum sağlayacak duvar saat modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!