Farklı Damak Zevklerine Uygun 5 Kısır Tarifi

Farklı Damak Zevklerine Uygun 5 Kısır Tarifi

Gün tabaklarının ve kalabalık buluşmaların vazgeçilmezi kısır hem kolay yapımı hem de lezzetiyle Türk sofralarının olmazsa olmaz lezzetleri arasında yer alıyor. Elbette bu noktada herkesin farklı bir kısır tarifi olabilir. Orijinal tariften vazgeçmeyenler, yeniliklere açık olanlar, daha önce hiç kısır yapmamış olanlar, “Kısır nasıl yapılır?” diyenler… Sizin için püf noktaları ile birlikte herkese hitap edecek farklı kısır tarifleri hazırladık.

Sofralarınıza lezzet katan yemek tariflerinizi hazırlama konusunda yardımcı olacak yiyecek hazırlama araç-gereçlerini ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın.

Gelin, “Kısır nasıl yapılır?” sorusunun cevabına ilk olarak klasik kısır tarifinden başlayalım.

Klasik Kısır Tarifi

Gün tabaklarının içeriği sık sık sosyal medyada tartışma konusu olsa da o tabakta her zaman kısır olduğunu görürüz. İşte, hemen her evde yapılışı aynı olan o klasik lezzeti taşıyan kısır tarifi:

Kaç Kişilik: 4-6 kişi

Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • Göz kararı sıcak su (bulguru tamamen ıslatacak kadar)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

Yapılışı

  • Bulguru derin bir kaseye alın, üzerine sıcak su dökün ve üzerini kapatıp 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Bir tencere kullanıp kapağını kapatmak işinizi kolaylaştırabilir.
  • Kuru soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında kavurun. Salçaları ekleyip birkaç dakika kavurmaya devam edin.
  • Demlenen bulgura kavrulmuş soğan ve salçayı ekleyin, iyice karıştırın.
  • İnce doğranmış taze soğan, maydanoz, baharatlar, limon suyu ve nar ekşisini ilave edin.
  • Tüm kısır malzemelerinin karışmasını sağladıktan sonra oda sıcaklığında servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Hatay Usulü Kısır Tarifi

Kısır yapımı bazı bölgelerde farklılaşabiliyor. Hatay da bu bölgelerden biri. Dillere destan lezzetlere sahip olan Hatay mutfağının kısırını denemek isterseniz tarifi veriyoruz.

Malzemeler

  • 2 su bardağı esmer bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı isot
  • 1 limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 dal taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz

Yapılışı

  • Esmer bulgura sıcak su ekleyip demlenmesini bekleyin.
  • Bulgurunuz demlenip suyunu çektikten sonra biber ve domates salçasını ekleyip iyice yoğurun.
  • Nar ekşisi ve zeytinyağını ekleyip yoğurmaya devam edin. Bu tarifte diğerlerinden farklı olan adım, bu yoğurma adımı.
  • İncecik kıydığınız soğan, nane ve maydanozu ekleyip karıştırın.
  • Ardından limon suyu, tuz ve baharatları ekleyin tekrar karıştırın.

Afiyet olsun!

Hatay Usulü Kısır Tarifi

Kırmızı Pancarlı Kısır Tarifi

Pancar sevenler için lezzetli bir kısır tarifimiz var. Üstelik rengi ve tadıyla misafirlerinizi etkileyecek bu tarif hayli pratik.

Kaç Kişilik: 4 kişi

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet orta boy haşlanmış pancar
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

Yapılışı

  • Bulguru sıcak suyla ıslatıp 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Haşlanmış pancarı rendeleyin veya rondodan geçirin.
  • Demlenen bulgura salça ve pancarı ekleyip karıştırın.
  • Zeytinyağı, limon, nar ekşisi ve baharatları ilave edin.
  • En son doğranmış yeşillikleri ekleyip karıştırın ve servis yapın.

Afiyet olsun!

Karnabaharlı Kısır Tarifi (Fit Alternatif)

Bulgur yok, karnabahar var! Düşük karbonhidratlı, yüksek lifli bu tarif, sadece diyet yapanlar için değil hafif bir şeyler tüketmek isteyenler için de güzel bir alternatif.

Kaç kişilik: 3-4 kişi

Malzemeler

  • 1 küçük boy karnabahar
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber

Yapılışı

  • İlk olarak karnabaharı robottan geçirip küçük parçalar haline getirin. Bu tarifte ince bulgur yerine karnabahar kullandığımız için boyut olarak ince bulguru baz alabilirsiniz.
  • Taze soğanınız yoksa kuru soğanı doğrayıp zeytinyağı ve salçayla kavurun. Taze soğan kullanacaksanız zeytinyağıyla salçayı kavurabilirsiniz.
  • Bu kavurma işleminden sonra tavanın içerisine hazırladığınız karnabaharı ekleyip soteleyin.
  • Soteledikten sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra ince ince doğradığınız soğan ve maydanozu üzerine ekleyin.
  • Ardından baharatları, tuzu, karabiberi, limonu ve nar ekşisini ekleyip karıştırın.

Afiyet olsun!

Karnabaharlı Kısır Tarifi

Kinoalı Kısır (Glutensiz Alternatif)

Kinoa hem protein hem lif açısından güçlü bir malzeme. Glutensiz besleniyorsanız ya da kısırı biraz daha hafif tüketmek isterseniz kinoalı kısırı deneyebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 su bardağı kinoa
  • 2 su bardağı su
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3-4 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı

  • Kinoayı süzgeçte iyice yıkayın, ardından 2 su bardağı suda haşlayın ve suyunu çektirip soğumaya bırakın.
  • Soğuyan kinoaya zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini ekleyin.
  • Doğranmış yeşillikler ve baharatlarla karıştırın.
  • Soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun!

Glutensiz, renkli ve farklı yörelere özel kısır tarifleri paylaştık. Kısır tariflerinizi hazırlarken işinizi kolaylaştıracak doğrayıcılardan karıştırma kaplarına, limon sıkacaklarından ölçü kaplarına kadar mutfakta ihtiyacınız olan tüm yiyecek hazırlama araç-gereçlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.