Türk mutfağı biliyoruz ki oldukça zengin. Bu zenginliği oluşturan ise her şehrin kendine has lezzetlerinin olması. Bu lezzetlerden biri olan yağlama da Kayseri mutfağının vazgeçilmezlerinden.
Şebit adıyla da anılan Kayseri yağlaması hem göze hem de damağa hitap eden eşsiz bir yemek. Bu yemeği özel kılan detay ise kat kat hamurun arasında bol soslu kıymasıyla yapılan sunumunun oldukça dikkat çekici olması. Ancak sadece sunumu değil, tadıyla da hafızalara kazınan bir lezzet olduğu kesin.
Yağlama, gösterişli bir sunuma sahip olsa da özellikle kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan bu geleneksel lezzeti evde yapmak da sanıldığı kadar zor değil. “Peki, Kayseri yağlaması nasıl yapılır?” diyorsanız gelin, tüm detayları ile yağlama tarifini hazırlamaya başlayalım.
Ayrıca unutmayın ki ister bu tarif isterseniz lezzet dolu başka tarifler için ihtiyacınız olan tüm yiyecek hazırlama ürünlerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Yağlama İçin Gerekli Malzemeler
Yağlama farklı katmanlardan oluşan bir yemek. Çünkü bu yemeği yapmak için temelde hamur açmanız ve iç harcını hazırlamanız gerekir. Bu nedenle de Kayseri yağlamasının tüm katmanlarını hazırlamak için farklı malzemelere ihtiyacınız bulunur.
Yağlamanın hamuru, iç harcı ve sunumu için gerekli olan tüm malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Hamur için:
- 3 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
İç harç için:
- 300 gram kıyma
- 1 adet büyük soğan (ince doğranmış)
- 2 adet domates (rende)
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Servis için:
- Sarımsaklı yoğurt
- Maydanoz (isteğe bağlı)
Yağlama Nasıl Yapılır?
Yağlamanın katmanlarını yapmak için öncelikle hamuru, sonrasında iç harcı hazırlayabilirsiniz. Şimdi, adım adım yağlama hazırlamaya başlayalım:
- İlk olarak yağlamanın hamurunu hazırlayalım. Bunun için geniş bir yoğurma kabına unu, tuzu ve mayayı alın. Ortasını havuz gibi açarak azar azar suyu ve sütü ekleyin. Üzerine yağı koyun. Sonrasında tüm malzemeleri yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 20-30 dakika dinlendirin.
- Hamur dinlendikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapın. Un yardımıyla her bir bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açın. Yapışmaz bir tavayı iyice ısıttıktan sonra hamurların her iki tarafını da çok kurutmadan hafifçe pişirin.
- Hamurdan yaptığınız lavaşlar hazır olduktan sonra iç harcı yapabilirsiniz. İç harç hazırlığı için de ilk olarak tavaya yağı alıp ısıtın. Sonrasında soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından kıymayı ekleyin, suyunu salıp çekene kadar pişirin. Salçaları, baharatları ve rendelenmiş domatesi ilave edin. Üzerine çok az su ekleyerek harcı biraz sulu hale getirin.
- İç harç da hazır olduğuna göre şimdi, yağlamanın tüm katmanlarını birleştirme zamanı. Bunun için hazırladığınız lavaşı servis tabağına koyun. Üzerine iç harçtan yayın. Bu işlemi tüm yufkalar bitene kadar tekrarlayın. En üste de biraz daha harç gezdirin.
- Son olarak sunumu tamamlamak için üzerine sarımsaklı yoğurt döküp ince dilimlenmiş maydanoz serperek servis edebilirsiniz. Ancak dilerseniz yoğurtsuz bir şekilde de yağlamayı afiyetle tüketmeniz mümkün. Tamamen damak zevkinize bağlı olarak sunumu değiştirebilirsiniz.
Kayseri Yağlaması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kayseri yağlaması tarifinden de anlaşıldığı gibi sadeliği kadar ayrıntılara duyulan hassasiyetle de öne çıkan bir yemek. Ancak her katın lezzetle buluşması için bazı ipuçlarına dikkat etmek gerekir. Aşağıdaki noktalar, yağlamanızın hem görsel hem de damak tadı olarak kusursuz olmasını sağlar:
- Hamurun ne çok sert ne de fazla yumuşak olması gerekir. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamur, yağlamanın lezzeti ve yapısı için idealdir.
- Lavaşları pişirirken kurumamasına dikkat edin. Çünkü lavaşlar çok kurursa sosu emmez ve istenen yumuşaklık yakalanamaz.
- İç harcın mutlaka sulu olması gerekir. Aksi halde katlar kuru kalır ve lezzet dağılımı dengelenmez.
- Yağlamayı üst üste dizip hemen servis etmek, sosun lavaşları yumuşatması için önemlidir. Bekletmek lavaşların sertleşmesine neden olabilir.
- İsteğe bağlı olarak iç harca ince doğranmış yeşil biber ya da az miktarda sarımsak da eklenerek daha aromalı bir tat elde edilebilir.
- Kayseri yağlaması genel olarak 10-11 kat lavaştan oluşur. Ancak dilerseniz siz daha az veya daha çok lavaştan yağlama hazırlayabilirsiniz.
Kayseri Yağlamasının Yanına Ne Yakışır?
Kayseri yağlamasını tamamlayan en güzel eşlikçi tabii ki bol sarımsaklı yoğurt. Çünkü yoğurdun ferahlığı, yemeğin baharatlı iç harcıyla mucizevi bir uyum yakalar. Ancak bunun yanı sıra farklı eşlikçilerle de yağlamanın başrol olduğu sofranızı çeşitlendirebilirsiniz.
“Peki, yağlamanın yanına ne yakışır?” diye düşünüyorsanız merak etmeyin, sizin için birkaç önerimiz var. Örneğin bir turşu tabağı ile Kayseri yağlamasını servis edebilirsiniz. Bunun yanı sıra salatalık ve domatesle hazırlanmış yaz salatası sayesinde yağlama sunumunuzu daha hafif bir hale getirebilirsiniz.
Ayrıca yağlamayı yoğurtsuz bir şekilde servis etmek istiyorsanız yoğurdun hafifliğini yağlama ile buluşturmak için yanına yoğurtlu bir meze yapabilirsiniz.
Tüm bu lezzetleri kolaylıkla hazırlamak için de ihtiyacınız olan tüm yiyecek hazırlama ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Bu geleneksel lezzetin üzerine bir kahve keyfi yapmak isterseniz kahvenizi de geleneksel bir dokunuşla servis etmek için “Dibek Kahvesi Yapımı: Adım Adım Tarif ve Püf Noktaları” yazımızı okuyarak dibek kahvesi yapımının tüm detaylarını keşfedebilirsiniz.