Yaz mevsiminin kendini iyiden iyiye hissettirmesiyle ısınan havalar daha hafif beslenmeye itiyor. Bu noktada da yaz salataları sofraların vazgeçilmez menüleri arasına dahil oluyor. Yaz akşamlarını hafif, pratik, besleyici ve serinletici yaz salataları ile taçlandırmak isterseniz sizin için birbirinden farklı yaz salata tarifleri hazırladık.
Mutfağınızda yemek ya da salata hazırlarken ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecek hazırlama ürünlerini ise Koçtaş’ın geniş ürün seçenekleri arasında bulabileceğinizi unutmayın.
Şimdi gelin, sıcak yaz günlerine eşlik edecek muhteşem yaz salatası tariflerine göz atalım.
Karpuz Salatası Tarifi
Yaz ayının en çok tüketilen meyvelerinden biri olan karpuz, peynir ve nane ile çok yakışıyor. Karpuzu tek başına tüketmek yerine bir salata haline getirip öğününüze eşlik etmesini isterseniz karpuz salatası yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- Birkaç dilim karpuz
- Tam yağlı ezine peyniri
- Taze nane yaprakları
Sosu için:
- Tuz, limon, zeytinyağı
Yapılışı:
- Seçtiğiniz karpuzu dilimleyip buzdolabında dinlendirin.
- Soğuyan karpuzu ve tam yağlı ezine peynirini küp küp doğrayın.
- Taze nane yaprakları, karpuz ve peyniri bir salata kasesine alın.
- Kaseye sosunuzu dökün ve harmanlayın.
Çilekli Semizotu Salatası Tarifi
Çilek ve semizotunu daha önce birlikte tüketmiş miydiniz? Birbirlerine çok yakışan bu sebze ve meyveyi salata olarak denerseniz sürekli tüketmek isteyeceksiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ceviz içi
- 10 adet çilek
- Yarım bağ semizotu
Sosu için:
- Nar ekşisi, zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
- Semizotlarını iyice yıkayıp kurutun.
- Dallarından tek tek ayırıp bir salata kasesine alın.
- Üzerine halka halka doğradığınız çilekleri ekleyin.
- Cevizleri büyük parçalar halinde üzerine dökün.
- Hazırladığınız sosu kaseye ekleyip salatanızı karıştırın.
Soğuk Kabak Salatası Tarifi
Detoks ve diyet dönemlerinin vazgeçilmezi olan kabağı farklı farklı tariflerle lezzetli bir şekilde tüketmek mümkün. Soğuk kabak salatası da özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde keyifli şekilde öğünlerinize ekleyebileceğiniz bir lezzet.
Malzemeler:
- 2 kabak (rendelenmiş)
- 1 diş sarımsak
- 1 kase yoğurt
- Ceviz
Sosu için:
- Zeytinyağı, tuz, pul biber
Yapılışı:
- Kabakları rendeleyip suyunu iyice sıkın.
- 1 diş sarımsağı ezip yoğurtla karıştırın.
- Kabakların üzerine yoğurdu dökün.
- İnce ince doğradığınız cevizleri tavada birkaç dakika çevirin.
- Zeytinyağı, tuz ve pul biberi kaseye ekleyip karıştırın.
- Cevizleri üzerine döküp servis yapabilirsiniz.
Kereviz Salatası Tarifi
:Kereviz sevmeyenlere bile kendini sevdirecek bir tarif arıyorsanız doğru yerdesiniz. Yoğurtla birleştiğinde hafifliğiyle öne çıkan bu salata özellikle sıcak günlerde içinizi serinletecek.
Malzemeler:
- 2 orta boy kereviz
- 1 kase süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Bir avuç ceviz içi
- Limonlu su
- Tuz
Yapılışı:
- Kerevizleri soyup rendeleyin ve kararmamaları için limonlu suda bekletin.
- Sarımsağı ezip tuz ekleyin ve yoğurtla karıştırın.
- Suyu süzülen kerevizleri yoğurda ekleyip iyice karıştırın.
- Cevizleri iri iri parçalayıp üzerine serpiştirin.
- Buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.
Gavurdağı Salatası Tarifi
Şimdi, sırada meze ya da salata olarak değerlendirebileceğiniz Antep yöresine ait bir lezzet var. Gavurdağı salatası, içerisinde pek çok malzeme barındıran ve ağız sulandıran bir salata. Yaz sofralarını şenlendirecek bu salatayı çok seveceksiniz.
Malzemeler:
- 3 domates
- 1 salatalık
- 1 kuru soğan
- 1 yeşil biber
- Bir avuç ceviz
Sosu için:
- Nar ekşisi, zeytinyağı, limon, tuz
Yapılışı:
- Domates, salatalık, soğan ve biberi küçük küçük doğrayın.
- Doğradığınız sebzeleri bir salata kasesine alın.
- Kasenin üzerine cevizi iri parçalar hâlinde ekleyin.
- Nar ekşisi ve zeytinyağını üzerine gezdirip karıştırın.
- Buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Not: Mutlaka soğuk servis edin. Yanında bir dilim ekmekle şahane olur.
İncirli Şeftalili Roka Salatası Tarifi
Hem göze hem de damağa hitap eden bir tarife geldi sıra. Meyve-sebze uyumunu başka boyuta taşıyan bir yaz klasiği olmaya aday incirli şeftalili roka salatası yapmaya hazırsanız hemen malzemelere geçelim.
Malzemeler:
- 1 bağ roka
- 3 incir (taze veya kuru)
- 1 şeftali
- 50 gr beyaz peynir veya keçi peyniri
Sosu için:
- Zeytinyağı, balzamik sirke, tuz
Yapılışı:
- Rokayı yıkayıp kurulayın.
- İnciri ve şeftaliyi dilimleyin, peynirle birlikte kaseye alın.
- Ardından kaseye elinizde parçalara ayırdığınız rokaları ekleyin.
- Sosu gezdirip hafifçe karıştırın.
- Servis ederken üzerine birkaç parça ceviz de ekleyebilirsiniz.
Nohutlu Avokado Salatası Tarifi
Doyurucu ve besleyici bir yaz salatasına ne dersiniz? Özellikle tek başına öğün olarak tüketmek isteyenler için tam bir kurtarıcı salata tarifimiz var.
Malzemeler:
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 olgun avokado
- 1 küçük kırmızı soğan
- Taze maydanoz
Sosu için:
- Limon, zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
- Nohutu haşlayın ya da pratik olması için konserve nohut kullanın.
- Kırmızı soğanı ince ince doğrayın.
- Avokadoyu da küp küp doğrayın.
- Hazırladığınız sebzeleri salata kasesinde bir araya getirin.
- Limon, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın.
- Buzdolabında biraz tuttuktan sonra servis edebilirsiniz.
Not: Soğuk olarak tüketin, tazeliğini kaybetmeden servis edin.
Domates Salatası Tarifi
Bir yaz domatesinden daha güzel ne olabilir ki? Domatesin en güzel zamanı yaz. Dilerseniz farklı renk domateslerle de yapacağınız salatayla günün en güzel öğünü oluşturabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4-5 pembe domates
- 1 kırmızı soğan
- Taze fesleğen yaprakları
Sosu için:
- Zeytinyağı, limon, tuz,
Yapılışı:
- Domatesleri iri dilimleyin ve soğanı ince halka doğrayın.
- Hazırladığınız sebzeleri kaseye alıp üzerine fesleğen yapraklarını ekleyin.
- Zeytinyağı, limon ve tuz ekleyip karıştırın.
- Birkaç dilim ekmekle servis edebilirsiniz.
Armutlu Cevizli Keçi Peynirli Salata
Tatlı ve tuzlu uyumunu seviyorsanız bu salata tam size göre. Armut, ceviz ve keçi peyniri üçlüsüyle hem hafif hem de lezzetli bir öğün oluşturmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler:
- 1 olgun ama sert armut
- 50 gr keçi peyniri (İsteğe göre beyaz peynir de olur.)
- 1 avuç ceviz içi
- Yarım bağ roka
- Birkaç damla limon suyu (armutların kararmaması için)
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı elma sirkesi veya nar ekşisi
Yapılışı:
- Armutları ince dilimler hâlinde kesin, kararmaması için biraz limonla ovun.
- Rokayı yıkayıp kurutun ve servis tabağına yayın.
- Üzerine armut dilimlerini, cevizleri ve keçi peynirini ekleyin.
- Sosu küçük bir kapta karıştırın ve salatanın üzerine gezdirin.
- Karıştırıp servis edebilirsiniz.
Not: Servis etmeden önce biraz buzdolabında bekletirseniz tatlar daha güzel oturur.
Yaz günlerine serinlik katacak farklı salata tariflerinden bahsettik. Pratik ve lezzetli bu salataları yapmak için ihtiyaç duyduğunuz yiyecek hazırlama ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.
Afiyet olsun!