İster ailenizle birlikte kalabalık bir evde yaşayın, ister tek başınıza… Yaşınız kaç olursa olsun, nasıl bir evde yaşarsanız yaşayın, o çok severek aldığınız mobilyalarınız ya da diğer ürünler zamanla eskiyecektir.
Bazen kurduğunuz duygusal bağ, bazen de maddi nedenlerle eskiyen eşyanın yerine yenisini koymanın zor olduğunu biliyoruz. Zaten eski eşyanızı atmayın. Devir tasarruf devri! Peki, eskiyen eşyayı nasıl değerlendirebilir ve geri dönüşüme nasıl katkı sağlayabilirsiniz? Hiç merak etmeyin; 2 Mart Eskiyen Eşya Günü’ne özel olarak yazdığımız bu yazıda, ihtiyacınız olan eskiyen eşyaları yenileme fikirlerini sıralamaya başlıyoruz!
1. Yepyeni Mobilyalar İçin En Pratik Yol: Mobilya Boyama
Evet, biliyoruz; “mobilya boyamak” denildiğinde pek çok insan bu uygulamanın zor olabileceğini düşünüyor. Fakat akrilik hobi boyaları sayesinde koltuktan konsola, gardıroptan mutfak dolaplarına kadar pek çok eski mobilyanızı boyayabilir ve yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Peki, eski mobilyaları yenileme tekniklerinden biri olan eşya boyama nasıl yapılır?
- Öncelikle eşyanızı boyamak istediğiniz rengi belirleyin ve mobilyalarınızı boyamaya uygun bir rulo alın.
- Mobilyalarınızı boyayacağınız alana koruyucu örtü serin. Her ne kadar akrilik boya ıslak bir bezle silindiğinde çıksa da koruyucu örtü daha pratik bir uygulama yapmanızı sağlayacaktır.
- Eğer mobilyalarınızın ihtiyacı varsa öncelikle zımparalama işlemini gerçekleştirin.
- Nemli bir bezle mobilyalarınızı silin ve eşyanızı tozdan arındırın. Bu sayede daha sağlıklı bir uygulama yapabilirsiniz.
- Mobilyanızda boya bulaşmasını istemediğiniz alanlar varsa bu alanlara (mesela koltuk boyama uygulamasında kumaşların kenarlarına) maskeleme bandı yapıştırabilirsiniz.
- Akrilik hobi boyasını boya tavasına döktükten sonra ruloyu boyaya batırın ve fazlalıklarını alın.
- Mobilyanızı bir kat boyayın ve bu kat kuruduktan sonra ikinci kat boya uygulamasını gerçekleştirin.
- Boya kuruduktan sonra mobilyayı cilalayın.
Mobilya Boyama Uygulamasında Farklılık İsteyenlere Öneriler
Boyayacağınız mobilyaları daha dikkat çekici kılmak istiyorsanız farklı uygulamalardan yararlanabilirsiniz.
- Stencil uygulaması sayesinde mobilyalarınızın üzerlerinde farklı desenlere yer verebilirsiniz. Bunun için öncelikle ikinci katı uyguladıktan sonra çıkardığınız şablonu mobilyanızın üzerine yapıştırmalısınız. Ardından farklı renkte bir boya ile şablon üzerindeki boş kalan alanları boyayabilir ve boya kuruduktan sonra cila yapabilirsiniz.
- Mobilyalarınızın farklı bölgelerini farklı renklere boyayabilirsiniz. Örneğin dolapların çekmecelerini farklı renklere boyamak son dönemlerin popüler uygulamalarından.
- Dilerseniz sandalye, koltuk gibi mobilyaları yeni bir kumaşla kaplatabilirsiniz.
2. Bambaşka Bir Görünüme Kavuşmuş Eşya: Mobilya Kaplama
Mutfak dolabı, gardırop, konsol ya da dresuar gibi mobilyalarınızı boyamak istemiyor ama yenilemek için bir alternatif arıyorsanız hemen yardımcı olalım: Çare, yapışkanlı folyolarla mobilya kaplamak! En çok tercih edilen bir diğer eski eşya dönüştürme yöntemlerinden biri olan mobilya kaplama nasıl yapılır, anlatalım.
- Ev dekorasyonunuza uygun bir yapışkanlı folyo modeli seçin.
- Daha kolay ve sağlıklı bir uygulama yapmak için yapıştırma işlemine geçmeden önce mobilyalarınızı akülü vidalama ile sökün.
- Uygulama yapacağınız parçaları temiz bir bezle silerek tozdan ve kirden arındırın. Bu sayede folyolar daha iyi yapışacak ve hayal ettiğiniz uygulamayı gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşacaksınız.
- Öncelikle her bir parçanın ölçüsünü alın ve aldığınız ölçünün her yanına 5’er cm daha ekleyip yapışkanlı folyoyu kesin. Bu fazlalıklar, folyonun mobilyaların arkasına da gelmesini sağlayacaktır.
- Yapışkanlı folyoyu yavaşça açın ve açtığınız bölümleri parçalara yapıştırmaya başlayın. Folyo ve mobilya arasında hava kalmaması ve bu nedenle kabarma oluşmaması için silikon spatula ile folyoyu yapıştırırken yavaşça itin.
- Kenarlarda çok fazlalık kaldıysa fazlalıkları kesebilirsiniz.
3. Antreye, Balkona ya da Bahçeye: Eski Kitaplıktan Bench Yapımı
Mobilya boyama ve kaplama uygulaması sayesinde eşyanızı yenileyebilir ve ürünleri aynı amaçla kullanmaya devam edebilirsiniz. Peki ya aynı amaçla kullanmak istemediğiniz ürünler varsa? Mesela artık yetmediğini ve eskidiğini düşündüğünüz kitaplığınız ne olacak?
Evinizde bulunan kitaplığınızı şık bir bench’e dönüştürüp eskiyen eşyaları değerlendirmeyi ve yaşam alanınızda şık bir yeni mobilyaya yer vermeyi ister misiniz? Kulağa hoş geliyor, değil mi? İşte, “Kitaplıktan sedir nasıl yapılır?” sorusunun cevabı:
- Kitaplığınızın uzunlamasına ölçüsünü alın ve ardından kitaplığı yan yatırın.
- Aldığınız ölçü doğrultusunda bir sunta kestirin ve bir sünger kesin.
- Dilediğiniz renk ve modelde kumaşı yere serin, üzerine süngeri ve suntayı koyun.
- Süngeri kumaş ile kaplayın ve zımbalama aleti kullanarak kumaşı suntaya tutturun.
- Kapladığınız süngeri kitaplığın üzerine koyun.
- Dekoratif minderlerle sedirinizi süslediniz mi tamamdır!
4. Nostaljik Bavullar Dekorasyona Katkı Sağlıyor: Tahta Bavuldan Sehpa Yapımı
Eski Türk filmlerinde gördüğümüz o nostaljik tahta bavullar, bazılarımız evlerinin en unutulan köşesinde uzun süredir bekliyorlar. Sizin evinizde olmasa bile büyüklerinizin evinde olduğuna eminiz!
Oysa onları bekletmek ya da atmak yerine hayal gücünüzü kullanarak eski eşya yenileme fikirlerinden birini hayata geçirebileceğinizi biliyor musunuz? İşte, oldukça hoş bir sehpaya kavuşmanızı sağlayacak ve vintage ev dekorasyonu uygulanan evlere şıklık katacak bir eski eşyalardan kendin yap önerisi:
- Bavulu hobi boyası ile dilediğiniz renge boyayın.
- Boya kuruduktan sonra akülü vidalama yardımıyla bavulun altına sehpa ayaklarını monte edin. İşte bu kadar! Dilerseniz bavulun içini çekmece olarak da kullanabilirsiniz.
Yeni eşya almak yerine evdeki eşyayı pratik bir şekilde yenilemek ve hem geri dönüşüme hem de aile bütçesine katkı sağlamak #güzelfikir!