Havalar ısındı… Evcil hayvanların da serinlemeye ihtiyacı var! Küçük dostunuzu ailenizden gördüğünüzü ve ona asla zarar gelmesini istemediğinizi biliyoruz. Fakat yazın hayvan bakımı hakkında doğru bilinen yanlış uygulamalar ne yazık ki istemeden de olsa küçük dostunuzun zor bir yaz mevsimi geçirmesine, hatta sağlığının olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Peki, evcil hayvanların yaz bakımı nasıl olmalı? İşte, yazın evcil hayvan bakımında dikkat etmeniz gerekenler:
Yeterli Miktarda Su İçtiklerine Emin Olun
Canlıların suya her zaman ihtiyacı var, ama sıcak yaz günlerinde bu ihtiyaç daha önemli bir hale geliyor. Yeterli derecede su tüketilmediğinde evcil hayvanlarınızda halsizlik, organların sağlıklı bir şekilde çalışmaması gibi pek çok sağlık sorunu görülebiliyor. Bu nedenle küçük dostunuzun su kabında her zaman temiz su olduğuna emin olmalısınız. Sokaktaki dostlarımız için de kapının önüne bir kap su ve bir kap mama koymayı yaz aylarında da unutmamak lazım!
Yaz mevsiminde evcil hayvanların su tüketimi hakkında dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise sevimli dostunuza soğuk su vermemek. Soğuk su, kedi ve köpeklerde boğaz enfeksiyonuna neden olabilir. Bunun yanı sıra evcil hayvanların serinlemesi amacıyla onlara buz vermek de yanlış bir uygulama. Kedi ya da köpeğinizin kırdığı buz, keskin bir hal olarak ağzının ya da boğazının yaralanmasına neden olabilir.
Aşılarını Düzenli Olarak Yaptırın
Evcil hayvan bakımında en önemli konulardan biri hiç kuşku yok ki düzenli veteriner hekim kontrolü ve aşıların düzenli olarak yapılması. Yaz aylarında özellikle dış-iç parazit aşılarının aksatılmaması oldukça önemli. Sıcak günlerde daha sık karşılaşılan pire-kene sorununun kesin çözümü aşılar. Bu arada “Evcil Hayvanınızı ve Evinizi Koruyun: Pireden Kurtulma ve Korunma Yöntemleri” yazımızın da bu konuda size yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.
Gölgelik ve Serin Bir Alan Oluşturun
İnsanlar gibi küçük dostlarımız da sıcaktan bunalabiliyor ve bu nedenle daha serin noktaları tercih edebiliyorlar. Onlara keyifli bir alan yaratmak için evinizde ya da bahçenizde daha serin bir alan oluşturmaya özen göstermelisiniz. Klima ya da vantilatörden yardım alarak iç mekânda ideal hava sıcaklığına ulaşabilirsiniz. Tabii bu noktada klima kanatlarının, soğuk hava direkt olarak küçük dostunuzun üzerine gelecek şekilde ayarlanmadığına dikkat etmemelisiniz. Bu, evde beslenen hayvanın sağlığı için oldukça önemli.
Tabii ki sokaktaki dostlarımızı da unutmamak lazım! Onları kış aylarında soğuktan, yaz aylarında ise güneşten koruyabilecek bir barınak yapmaya ne dersiniz? “Kedi için barınak nasıl yapılır?” sorusunun cevabı videomuzda!
Küçük Dostunuzu Serinletmenin Doğru Yollarını Keşfedin
Evcil hayvanların tüyleri nedeniyle bunalabileceklerini düşünüp bu tüylerini kestirmeye karar verebilirsiniz. Fakat veterinerlere göre bu, çoğu evcil hayvan sahibinin yaptığı hatalardan biri. Çünkü evcil hayvanların tüyleri bir çeşit ısı yalıtımı sağlıyor. Yani aslında tüyler, yaz aylarında sevimli dostunuzu serin tutmaya yardımcı oluyor. Sıcak yaz günlerinde tüy kesildiğinde ise küçük dostunuz doğrudan güneşe maruz kalabilir ve yaz ayları onun için daha zor geçebilir.
Peki, kedi ve köpeğinizi serinletmek için ne yapabilirsiniz? Yazın evcil hayvan bakımı özelinde yapmanız gereken öncelikli şey, tüyleri sık sık taramak ve bu sayede küçük dostunuzun derisinin hava almasını sağlamak. Bunun yanı sıra çok soğuk olmayan bir havlu ile evcil hayvanınızı silebilirsiniz.
Gündüz Saatlerinde Dışarı Çıkmayın
Köpeğinizi yürüyüşe çıkaracaksınız… Fakat güneşin dik açıyla geldiği saatlerde yapılan yürüyüşler, güneş çarpması ya da köpeğinizin patilerinin zarar görmesi gibi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle havanın daha serin olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerinin yürüyüş için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Küçük Dostunuzu Araç İçerisinde Tek Başına Bırakmayın
Yaz demek, tatil demek! Bu sezonda evcil hayvanlarla yolculuk yapanların sayısı da hiç az değil. İster uzun ister kısa bir yolculuğa çıkın; evcil hayvanınızı araçta tek başına bırakmamalısınız. Bu küçük dostunuzun havasız kalıp solunum güçlüğü çekmesine, güneş çarpması gibi durumlarla karşılaşmasına yol açabilir. Eğer araç camını aralamayı düşünüyorsanız bu da sağlıklı bir uygulama olmayabilir, çünkü buradan gelecek hava da küçük dostunuz için yetersiz kalabilir. Dolayısıyla en doğrusu, küçük dostunuzu araçta bırakmayıp yanınıza almanız ya da evden kısa süreli ayrılmalarınızda gerekli güvenlik önlemlerini alarak onu evde bırakmanız. Bu arada sevimli dostunuzla yolculuğa çıkmadan önce “Evcil Hayvan ile Araba Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazımıza da göz atmanızı öneririz.
Küçük dostunuzun mutluluğu çok önemli. Hem onu mutlu edecek hem de sizin hayatınızı kolaylaştıracak evcil hayvan malzemeleri Koçtaş’ta!