Evinizde uzun yıllardır sizinle birlikte olan ve artık unutulmaya yüz tutmuş bir şifonyer, komşunuzun apartman bahçesine bıraktığı bir gardırop ya da ikinci el eşyalar satan bir mağazada gördüğünüz ve tam ihtiyacınız olan mobilyaya benzeyen, ama biraz tadilat gerektiren o konsol! Hepsi ikinci bir şans verilmeyi hak ediyor!
Eski mobilyaları yenilemek, onlara yeni bir kimlik kazandırmak hem çok keyifli hem de oldukça bütçe dostu. Biraz yaratıcılıkla eskiden mecburiyetten aldığınız ve şimdi demode bulduğunuz eşyayı kendi zevkinize uygun bir hale getirebilirsiniz. Ya da artık kullanılmayacak durumda olduğunu düşündüğünüz bir mobilyayı birkaç küçük dokunuşla tekrar hayata döndürebilirsiniz. İşte ben de komşumuzun bahçeye bıraktığı bir dolap için bunu yapmaya karar verdim.
Eski bir vitrin parçası olduğunu düşündüğüm bu parça oldukça kötü durumdaydı. Kapakları düşmüştü, alt kısmından biraz su almıştı ve üzerinde demode denilebilecek süslemeler vardı. Çoğu kişinin gözden çıkarıp çöpe atmayı düşüneceği bu dolaba bir şans vermek istedim ve onu yenilemeye karar verdim.
Dolabı güzelce temizleyerek işe başladım. Özellikle ikinci el eşya alıyorsanız temizlik hem sağlık açısından hem de boyama açısından çok önemli. Dolabı temizledikten sonra tüm menteşeleri çıkardım ve cam kapakları iptal ettim, çünkü hayalimdeki dolabın üst bölümünü kapaksız olarak düşünmüştüm.
Dolabın taç kısmında ve kapaklardaki istemediğim süslemeleri de bir tornavida yardımıyla çıkarttım.
Daha sonra dolabın alt bölümüne geçtim ve beni en çok uğraştıran bölüm burası oldu diyebilirim. Dolabımın ayakları bir miktar su çektiği için şişmişti. Bu nedenle ayak bölümünden 15 cm kadar kesip yeni ayaklar yapmaya karar verdim.
Bunun için öncelikle dolabımın tabanının ölçüsüne uygun bir parçayı vidaladım ve 4 adet ahşap ayağı da vidaladığım bu yeni parçaya taktım. Dolabımın arkasındaki kontrplak da bir miktar su çektiği için onu da değiştirdim ve yenisini taktım.
Dolabın üzerindeki süslemeleri çıkarınca bazı boşluklar kaldı, bunları da ahşap macunu ile doldurmaya karar verdim. Ahşap macununu bir kart yardımıyla uyguladım ve boşlukları doldurdum. Macun kuruduktan sonra kalıntıları zımparaladım ve pürüzsüz bir zemin elde ettim.
Kapakların üzerine biraz daha şık bir görüntü vermek için çıta uyguladım. 40 cm boyundaki 4 parça çıtayı köşeleri 45 derece olacak şekilde kestikten sonra önce birbirine yapıştırdım sonrasında da kapağa yapıştırdım.
Dolabımı boyamak için Rich Chalked Multi Decor- Beyaz tercih ettim. Tüm dolap için toplamda 4 kutu boya kullandım. Boyayı uygulamadan önce 1/3 ölçüsünde sulandırdım.
Özellikle ilk kat boya uygulamasının ince olmasını tavsiye ediyorum, çünkü dolaba daha kolay tutunuyor. Geniş alanları boyamak için sünger uçlu rulo fırça kullanabilirsiniz. Fırçanıza boyayı iyice yedirdikten sonra fazla bastırmadan uygulayın. Rulo fırçanın ulaşamadığı köşeleri ipek uçlu fırça ile boyayabilirsiniz.
Toplamda 3 kat boya uyguladım ve her bir kat arasında en az 6-7 saat bekledim. Eğer zamanınız varsa katlar arasında 24 saat beklemenizi tavsiye ederim. Boyayı uyguladıktan sonra kalıcılığını artırmak için vernik uygulayabilirsiniz.
Dolabımın iç kısmını ahşap ile kaplayarak biraz daha rustik bir görünüm kazandırmaya çalıştım. Öncelikle 14 cm eninde kestiğim kontrplakları ceviz renginde vernikli ahşap koruyucu ile boyadım ve daha doğal durması için boyanın fazlasını bir bez parçası ile sildim. Boyadığım parçalar kuruduktan sonra onları dolabın içine parke döşüyormuş gibi yapıştırdım.
Bu bölüme bir de raf eklemeye karar verdim ve 25 cm uzunluğundaki rafımı yerleştirdim.
Kapaklara eskitme kulplar taktım ve yeni menteşeler ile dolabıma sabitledim.
Son olarak dolabımın içine 2 adet aydınlatma takarak biraz daha hareketlendirdim.
Ve işte sonuç!
Çöpe gitmekten kurtulan bu dolabı isterseniz mutfakta kahve köşesi olarak isterseniz evin girişinde vestiyer olarak değerlendirebilirsiniz. Başta da söylediğim gibi her eşya ikinci bir şansı hak ediyor! Dilerseniz dolap yenileme videomu aşağıdaki link’ten izleyebilirsiniz.