Duvar kağıdı, evinizde kişiliğinizi yansıtmanın ve yaşam alanlarınıza şıklık katmanın keyifli bir yolu. Ancak duvarlar kirlendiği gibi duvar kağıdı da tozlanır, parlak ve hoş görüntüsünü zamanla kaybedebilir. Bu nedenle duvar kağıdının düzenli temizlenmesi önemli. Duvar kağıdı nasıl silinir, merak edenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Bu yazımızda duvar kağıdı silmekten duvar kağıdı temizliğinde dikkat edilmesi gerekenlere kadar farklı konularda sorularınıza cevap bulacaksınız. Öncesinde Koçtaş’ta her zevke ve bütçeye uygun duvar kağıdı modelleri bulabileceğinizi belirtelim.
Duvar Kağıdı Silinir mi?
Duvar kağıdının türüne göre duvar kağıdı silinebilir. Bu nedenle ilk olarak duvar kağıdının hangi tür olduğunu belirlemelisiniz. İki ana duvar kağıdı türü olduğunu söyleyebiliriz: Silinebilir ve silinemez.
Silinebilir duvar kağıtları genellikle PVC ile kaplıdır ve banyo, mutfak gibi ıslak yaşam alanlarında kullanılır. Salon ya da diğer odalarda kullanılan duvar kağıdınızın silinebilir olduğundan emin değilseniz duvarın görünmeyen bir yerine su sıkarak deneme yapabilirsiniz. Duvar kağıdınız silinebilir değilse suyu emer ve su sıktığınız bölümün rengi koyulaşır.
Silinebilir duvar kağıdı su ve sabunla temizlenebilirken silinemeyen duvar kağıdı ise su değdiğinde kolayca yıpranabileceği için yalnızca kuru şekilde temizlenebilir. Gelin şimdi, türüne göre su kullanarak ya da kuru temizleme yöntemleri ile duvar kağıdı nasıl silinir konusuna daha detaylı göz atalım.
Duvar Kağıdı Nasıl Temizlenir?
Duvar kağıdını nasıl temizleyeceğinizi merak ediyorsanız endişelenmeyin; zira duvar kağıdı temizliği oldukça kolay. Ancak öncelikle evinizdeki duvar kağıdını temizlemek için üreticinin temizlik kılavuzu ya da önerileri varsa bunları dikkate almanızda fayda olduğunu belirtelim.
Çoğu vinil duvar kağıdı silinebilir, ancak ipek veya dokulu duvar kağıtları daha hassastır ve daha dikkatli bir temizlik gerektirir.
Silinebilir Duvar Kağıdı Temizliği
- Ilık su ve deterjan karışımı kullanabilirsiniz. 1 litre suya 1 çay kaşığı deterjan koymanız yeterli olur.
- Duvar kağıdınız çok kirliyse su ile temizlik yapmadan önce fazla tozunu elektrik süpürgesi ile almanızda fayda var. Aşağıda silinemeyen duvar kağıdının elektrik süpürgesi ile temizliği için paylaştığımız detaylara bakabilirsiniz.
- Bu karışımla hafif ıslattığınız sünger veya mikrofiber bezle duvar kağıdınızı yukarıdan aşağıya doğru yumuşak ve dairesel hareketlerle temizleyin. Ellerinizi korumak için temizlik eldiveni kullanmayı ihmal etmeyin.
- Bezi veya süngeri yalnızca nemli olacak ve su damlatmayacak şekilde iyice sıktığınızdan emin olun.
- Beziniz gereğinden fazla ıslak kaldıysa duvar kağıtlarının birleşme yerlerinden araya su kaçabilir. Böyle olduğunu düşünüyorsanız hemen kağıt bir havlu ile kurulamayı ihmal etmeyin.
- Duvar kağıdınızı düzenli silmiyorsanız fazla kirlenmiş olabilir ve kirler sünger ya da bezle çıkmayabilir. O zaman yumuşak bir fırça kullanabilirsiniz.
- Duvarın tamamını temizledikten sonra temiz suyla durulayın ve temiz bir mikrofiber bezle kurulayın.
- Yağ lekelerini temizlemek için önce temiz bir bezle mümkün olduğu kadar fazla yağı silin. Daha sonra lekeye az miktarda mısır nişastası sürün ve birkaç saat bekletin. Mısır nişastasını elektrik süpürgesi ile alın ve alanı nemli bir bezle silin.
- Mürekkep lekeleri için silgi kullanabilirsiniz. Yumuşak hareketlerle lekeyi mümkün olduğunca temizleyin. Kalan leke için soğuk su ile nemli bez kullanın.
- Pastel boya izleri için pastel boya izini yumuşayana kadar saç kurutma makinesi ile ısıtın. Daha sonra pastel boyayı kör bir bıçakla kazıyabilirsiniz. Dikkatli olmanızda fayda var. Kağıdın yüzeyine zarar verebilirsiniz.
- Parmak izlerini bir silgi yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Silinemeyen Duvar Kağıdı Temizliği
- Kuru bir bezle temizleyebilirsiniz. Zarar vermemek için duvar kağıdının tozunu yumuşak hareketlerle yukarıdan aşağıya doğru aldığınızdan emin olun.
- Kuru bezle silmekten daha kolay bir yöntem arıyorsanız elektrik süpürgesi ile duvar kağıdı temizliği yapabilirsiniz. Süpürge fırçasının yumuşak olduğundan emin olun. Değilse yumuşak bir fırça ile değiştirmenize fayda var. Perde fırçası, duvar kağıdı temizliği için uygun bir seçim. Plastik fırçalar ise duvar kağıdına zarar verebilir. Ayrıca elektrik süpürgenizi düşük emiş gücünde çalıştırmalısınız. Yine yukarıdan aşağıya doğru temizlemeniz gerektiğini belirtelim.
- Duvar kağıdınız narin malzemeden yapılmış ise ya da lekeler varsa duvar kağıdı hamuru kullanabilirsiniz. Duvar hamurunu top yapıp duvar kağıdı yüzeyinde gezdirerek duvar kağıdınızı silebilirsiniz. Kolay ancak yorucu bir yöntem olduğu için temizleyeceğiniz alan nispeten küçükse kullanmanızı öneririz.
Duvar kağıdınızı temizlerken duvarda asılı olan duvar dekorasyonu ürünlerinizi mutlaka kaldırın. Böylece hem duvar kağıdınızı daha kolay silersiniz hem de onların altlarını da temizlemiş olursunuz. Hazır işe başlamışken odanızın çehresini de değiştirmek isterseniz
“2023 Duvar Dekorasyonu Trendleri” yazımız size ilham verebilir. Duvar dekorasyonu ürünleri için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Duvar Kağıdı Temizliği İçin Hangi Malzemeler Uygundur?
Silinebilir duvar kağıtları için ılık su ve deterjan kullanabileceğinizi belirtmiştik. Deterjanın yanı sıra arap sabunu, sirke veya limon gibi doğal malzemeler de kullanabilirsiniz.
- Arap sabunu kullanacaksanız 1 kova suya 1 tatlı kaşığı arap sabunu koyabilirsiniz. Arap sabunu, yağ lekeleri gibi zorlu lekeleri çıkarmanıza da yardımcı olur.
- Sirke kullanmayı düşünüyorsanız 1 litre suya 1 kaşık beyaz sirke yeterli olur.
- Karbonat da duvar kağıdı silme için kullanılabilecek doğal malzemeler arasında. 1 litre suya 1 kaşık karbonat yeterli olur.
- Limon suyu kullanmayı tercih ederseniz de yarım bardak suya 1 çay kaşığı limon suyu koyabilirsiniz.
Duvar kağıdını temizlemek yerine evinize yeni bir görünüm kazandırmak için duvar kağıdınızı değiştirmeye karar verirseniz “Duvar Kağıdı Nasıl Sökülür?” yazımız, eski duvar kağıtlarını çıkarmanıza yardımcı olabilir. Dilerseniz aşağıdaki videomuzu da izleyebilirsiniz.
Duvar kağıdınızı kendiniz sökmek yerine işinin ehli bir ustaya söktürmek isterseniz Ustabilir’den yardım alabilirsiniz. Yeni duvar kağıdının nasıl olacağına bir türlü karar veremiyorsanız da size en uygun duvar kağıdını bulmanıza yardımcı olacak testimizi çözebilirsiniz.
Duvar Kağıdı Ne Sıklıkla Temizlenir?
Evinizdeki diğer yüzeyler gibi duvar kağıdı da toz ve alerjenleri tutar. Bu nedenle duvarların da zeminler gibi düzenli temizliği önemli. Düzenli temizlenen duvar kağıdı tozlanmaz ve sonradan ağır bir temizlik gerektirmez.
Toz ve kir zamanla dikey yüzeylere yerleştiği için evin geneli gibi duvar kağıtlarını da mevsimsel olarak temizlemek, duvar kağıdının iyi görünmesini sağlar. Ayrıca yılda bir veya iki kez temizlendiğinde, duvar kağıdı temizliği daha az zamanınızı alır.
Duvar Kağıdı Temizliği Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Duvar kağıdı temizliği kolay olsa da hassas bir malzeme olabileceği için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu belirtelim. İşte, duvar kağıdı silmek için dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Duvar kağıdını temizlemek için hangi temizlik yöntemini veya ürününü kullanırsanız kullanın duvar kağıdına zarar vermediğinden emin olmak için ürünü öncelikle göze çarpmayan bir alanda test etmeyi ihmal etmeyin.
- Duvar kağıdına zarar verebileceğinden sert kimyasallar veya aşındırıcı temizleyiciler kullanmaktan kaçının.
- Duvar kağıdının geniş bir alanını temizliyorsanız bölümler halinde temizlik yapın. Bu, duvar kağıdının fazla ıslanmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
- Duvar kağıdına zarar verebileceği için duvar kağıdını çok sert fırçalamamaya dikkat edin.
- Sildiğiniz yerlerin tekrar kirlenmemesi için yukarıdan aşağıya doğru temizlik yapın.
- Duvar kağıdınızı temizlediğiniz zaman kapıları ve kapı kirişlerini de temizlerseniz yaşam alanınızı pırıl pırıl tertemiz bir hale getirirseniz.
- Ayrıca duvarla tavanın birleştiği noktada ve köşelerde oluşan örümcek ağlarını da temizlendiğinizden emin olun.
Bu noktalara dikkat ederek duvar kağıdınızın yıllar boyu temiz görünmesini sağlayabilirsiniz. Duvar kağıdını değiştirme vakti geldiğini düşünüyorsanız duvar kağıdı modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Nasıl bir duvar kağıdı alacağınıza karar veremiyorsanız da “Kusursuz Dekorasyon İçin: Duvar Kağıdı Nasıl Seçilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.