Abajur, yarattığı ışık ve gölge oyunu sayesinde kullanılmayan bir köşeyi rahatlama alanına, antreyi bir galeriye dönüştürebilecek etkiye sahip. Elbette bu etkiden en iyi şekilde yararlanmak için doğru boyut, tasarım ve malzemeye sahip bir abajur çeşidi seçmek gerekiyor.
Evin küçük gibi görünüp etkisi akşam hissedilen eşyası abajur seçimi ile ilgili dikkat etmeniz gerekenleri bu yazımızda listeledik. Abajur modelleri arasından doğru bir seçim yapmak için yazımızın devamına hemen göz atın ve ahşap abajur, seramik abajur, cam abajur gibi modeller arasından zevkinize uygun olanı keşfedin.
Abajur Ayağı Tercihi ile Başlayın
Abajurun en büyük bölümü şapkası gibi görünse de aslında ayak bölümü tüm görünümü etkiliyor. Bu nedenle ilk olarak ayak kısmına karar verebilirsiniz. Abajur şapkası değiştirilebilse bile ayak sabit kaldığı için bu parçanın önemi daha da artıyor.
Genellikle konik ve yuvarlak ayaklar ile yuvarlak şapka uyumlu olurken dikdörtgen ve kare şapkalarda köşeli alt bölüm uyum sağlıyor. Ancak elbette her dekorasyon ögesinde olduğu gibi bunun da bir istisnası var. Örneğin eğer abajuru koyacağınız masa yuvarlaksa yuvarlak ayaklı ve kare şapkalı bir abajur modeli tercih edebilirsiniz. Böylece eklektik bir dekorasyon stili yaratabilirsiniz.
Elbette abajuru kullanacağınız odanın dekorasyon tarzı da bu seçimde etkili. Bohem ya da İskandinav tarzı gibi nötr renklerin hakim olduğu bir dekorasyonda ince uzun, ahşap ayaklı abajur tercih edebilirsiniz. Daha geleneksel dekorasyon unsurlarının bulunduğu alanlar için ise büyük, yuvarlak ya da kristal taşlı abajur ayağı uygun olacaktır. Modern bir görünüm için üç ayaklı abajur ya da desenli vintage abajur iyi seçeneklerden.
Abajur Şapkası Seçimi ile Stili Tamamlayın
Modern tasarımlarla birlikte abajur başlığı şekilleri de çeşitlendi. Bu geniş yelpazede her şeklin bir ismi bulunmuyor. Öte yandan uzun yıllardır kullanılan klasik abajur çeşitlerini 5’e ayırmak mümkün. İşte, şekillerine göre abajur şapkaları:
- Konik Abajur: Konik şekle sahip abajur başlıkları diğer modellere göre daha dar oluyor. Bu nedenle uzun gövdeli abajurlara uyum sağlıyorlar. Dar ve uzun oldukları için özellikle küçük alanlarda kolaylıkla kullanılabiliyorlar.
- Silindir Abajur: İki tür silindir abajur bulunuyor. Davul abajur da denilen dar ve geniş abajur, hem masaüstü hem de ayaklı abajur çeşitlerinde tercih ediliyor. Diğer abajur türü ise dar ve uzun bir silindir şeklinde tasarlanıyor.
Hatta kimi modellerde silindir abajur şapkası, gövde kısmını kaplayacak kadar uzun kullanılıyor. Geniş silindir abajur modelleri klasik, dar silindir abajurlar ise modern dekorasyon stillerini tamamlıyor.
- Yuvarlak Abajur: Tüm modellerden farklı bir görünüm sunan yuvarlak abajurun küreyi andıran bir şekli var. Hem alttan hem de üstten daha az açıklığı bulunduğu için diğer modellere göre daha az ışık yayıyor. Hem masaüstü hem de ayaklı abajur şeklinde kullanılabiliyor.
- Kare Abajur: Konik bir üst ile kare bir bir zeminin birleşiminden oluşuyor ya da her iki taraf da kare oluyor. Hem klasik hem de modern dekorasyon ile birlikte kullanılabiliyor.
- Dikdörtgen Abajur: Diğer modellerden ayrılan en önemli özelliği kenarlarının düz olması. Ayrıca diğer abajur şapkalarına göre ışığı aşağıya daha çok iletiyor. Geometrik formu sayesinde de modern dekorasyonun uyumlu bir parçası olarak değerlendirilebiliyor.
Estetik Görünüm İçin Abajuru Ölçün
Abajur başlığı ve ayağını seçtiğinize göre şimdi, sıra dengeli bir görünüm yakalamakta. Eğer mevcut abajurunuzun şapkasını yeniliyorsanız ya da alacağınız yeni abajurun orantılı olup olmadığından emin olmak istiyorsanız basit bir ölçüm yapmanız yeterli. Önce ¨Abajur nasıl ölçülür?¨ sorusunun cevabına bakalım:
- Abajurun ayağını yani gövdesini, en altan şapkanın başladığı yere kadar ölçün. Böylece görünmeyen duy ve ampulü ölçüme dahil etmemiş olursunuz.
- Silindir gibi yuvarlak şekilli abajurları en geniş yerinden ölçün. Kare ya da dikdörtgen abajur başlıklarını ise iki çapraz köşeden ölçün.
Ölçümü yaptığınıza göre gelelim ideal abajur boyutlarına:
- Abajur şapkası yüksekliği, gövde uzunluğunun yaklaşık dörtte üçü kadar olmalı.
- Abajurun en geniş yeri ise tabanın en geniş bölümünün yaklaşık iki katı olmalı.
Ancak elbette her dekorasyon kuralında olduğu gibi bunda da istisnalar olduğunu unutmayın. Belki alışılmışın dışında bir abajur, zevkinize daha çok hitap edebilir.
Abajur Malzemesi ve Rengini Seçin
Abajur başlığı; keten, kağıt, ipek, kadife ve plastik gibi birçok malzemeden üretilebiliyor. Bu malzemeler arasından bir seçim yaparken öncelikle dekorasyon stilinizi göz önünde bulundurun. Örneğin minimalist bir dekorasyon için kağıt ve keten, klasik dekorasyon için kadife ve ipek, modern bir dekorasyon için de keten ve plastik gibi malzemelere sahip bir abajur başlığı seçebilirsiniz.
Bu seçimi etkileyen bir diğer faktör ise kullanım alışkanlığı. Eğer mevsime göre odanızda küçük değişiklikler yapmayı seviyorsanız kağıt, plastik gibi daha düşük maliyetli ve kısa ömürlü türleri tercih edebilirsiniz. Böylece mevsime uygun bir ton seçerek dekorasyonda yenilik yapabilirsiniz. Tabii değişen mevsimlere göre abajur şapkası alabileceğiniz gibi bunu evde yapmak da bir seçenek. Kendin yap abajur yapımı hakkında bilgi almak için ¨DIY Abajur Şapkası Nasıl Yapılır?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Öte yandan sık kullanılan salon, antre gibi alanlarda temizliği kolay olan plastik ve cam abajur gibi türleri tercih edin. Yatak odası gibi odalarda ise keten, kadife ve ağaç abajur gibi modellere yer verin.
Abajur rengine karar vermek için de lambayı ne amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurun. Eğer abajur lamba bir kitap okuma köşesini aydınlatacaksa oldukça açık renklerde bir tür seçin. Antre ve yatak odası gibi yumuşak ışığı aradığınız yerlerde ise koyu rengin çarpıcılığından faydalanın.
Rengin yanı sıra desen de stili etkileyen önemli bir unsur. Eğer abajurunuzun gövdesi heykel gibi dikkat çekici bir forma sahipse bu görünümü arka planda bırakmamak için desensiz bir abajur şapkası tercih edin. Öte yandan salon gibi ev tekstili ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı alanlarda desen tercihinin dekorasyonu boğmamasına özen gösterin.
Örneğin desenli bir perdenin önüne nötr renklerde sade desenli bir abajur şapkası yerleştirin. Nötr renklerin hakim olduğu bir odayı canlandırmak için de desenli ve enerjik renklere sahip bir abajur kullanın.
Bonus: Abajur Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hangi stile karar verirseniz verin abajur alırken bazı konulara dikkat etmenizde fayda var:
- Abajur içerisine yerleştireceğiniz ampulün, şapkadan en az 5-7 cm mesafede olmasına dikkat edebilirsiniz. Böylece özellikle kağıt abajur gibi ısıya duyarlı türlerde sorun yaşamazsınız.
- Oda dekorasyonunda abajurun oynamasını istediğiniz role karar verin. Eğer abajurun özellikle akşamları odak noktası olmasını istiyorsanız genel dekorasyon çizgisinden ayrılan bir model seçin. Dekorasyonu bütünlemesini istiyorsanız da renk, model ve desen seçiminde bunu göz önünde bulundurun.
- Ortamın daha çok aydınlanmasını istiyorsanız dikdörtgen gibi geniş ve büyük boyutlu bir abajur şapkası seçin.
- Eğer abajuru şömine üzeri gibi göz seviyesindeki bir yere konumlandıracaksanız duyun görünmemesi için daha uzun şapkalı bir model tercih edin.
Büyük abajur, küçük abajur gibi farklı modellerin eksilerini ve artılarını öğrendiniz. Şimdi, sıra abajur fiyatları ve modelleri için Koçtaş abajur sayfasını ziyaret etmekte!