Biraz Ondan, Biraz Bundan: Eklektik Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır?

“Hiçbir dekorasyon tarzının beni tam yansıttığı düşünmüyorum.” diyorsanız ve hatta “Kendimi hiçbir yere ait hissetmiyorum.” demeye çok yaklaştıysanız eklektik dekorasyon ile henüz tanışmamışsınız demektir! O halde tanıştıralım: Her dekorasyon tarzından sevdiğiniz noktaları alıp oluşturacağınız eklektik tarz, tamamen sizi yansıtabilecek bir dekorasyon stili! Bu dekorasyon tarzını nasıl uygulayacağınızı açıklamadan önce eklektik dekorasyon nedir, bir inceleyelim…

Nedir Bu Eklektik?

“Eklektik” kelimesi, TDK sözlüğünde “seçmeci” olarak açıklanıyor. Biraz daha açmak gerekirse; eklektiği, farklı noktalardan farklı ögeleri seçip bir araya getirmek ve derlemek olarak açıklayabiliriz. Ayrıca eklektik kavramının sadece dekorasyonla ilgili olmadığını da söyleyebiliriz. Mimaride, moda dünyasında ya da sanatta eklektik yansımalar bol miktarda bulunuyor.

Evet, eklektik dekorasyonu şu ana kadar çok az duymuş ya da hiç duymamış olabilirsiniz. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki bu dekorasyon çeşidinin duyulma oranı az olsa da uygulama oranı kesinlikle oldukça fazla! Çünkü eklektik stil demek özgürlük demek ve özgürlüğü herkes sever!

Eklektik dekorasyon tarzı.

Sizi En İyi Yansıtan Dekorasyon Tarzı: Eklektik

Evinizde çok eşya olmasını istemiyor, her eşyanın efektif olması gerektiğini düşünüyorsanız minimalist dekorasyonu evinizde uygulayabilirsiniz. Fakat minimalist ev dekorasyonunda mobilyalarınızın çok büyük olmaması öneriliyor. Bu durumda zevkinizden feragat edip minimalist dekorasyonu uygulayacak mısınız? Eğer eklektik ev dekorasyonunu uygulamaya karar verirseniz, hiçbir kurala bağlı kalmak zorunda olmazsınız. Diğer bir deyişle; bu dekorasyon tarzında, evinizde farklı stillere ait mobilyaları, objeleri aynı alanda kullanabilirsiniz. Peki, eklektik dekorasyonu uyguladığınızda evinizin şık olmasını sağlamak için size yol gösterebilecek ipuçları nelerdir?

Farklı Tarzlar Karmaşa Yaratmamalı

Her ne kadar dekorasyonda eklektik tarzı uygulamak kolay gibi gözükse de, aslında pek de öyle değil çünkü evinizin şık olması için dengeyi korumanız şart. Aksi takdirde, karmaşanın hakim olduğu hayallerinizde olmayan bir evle karşılaşabilirsiniz; şimdiden uyaralım.

Minimalist tarzda dekore ettiğiniz bir eviniz var ve biliyorsunuz ki minimalist dekorasyon düz renklerin yoğun olarak kullanıldığı bir tarz. Diğer yandan bol çiçekli desenlerin, pastel renklerin bol kullanıldığı bir tarz olan country dekorasyona ait detayları da çok sevdiğinizi düşünelim. Bu durumda, rengârenk çiçek desenlerinin olduğu pek çok detayı evinizde bulundurmaktansa evinizin bir duvarını çiçekli duvar kâğıdıyla kaplayabilir ya da perde seçiminizde country tarzı yansıtacak bir model tercih edebilirsiniz.

Evinize farklı bir soluk getirecek eklektik dekorasyon önerileri.

Zamansızlığın Avantajından Faydalanın

Eklektik dekorasyon biraz da zıtlıktır. Mesela bu dekorasyon stili sayesinde yemek odanızda modern bir konsol ile klasik bir aynayı buluşturabilirsiniz. Farklı zamanlara ait mobilyaları bir araya getirebileceğiniz bu tarz sayesinde zamansızlığın özgürlüğünü yaşayabilirsiniz. Böylece ev dekorasyonu trendleri konusunda daha esnek bir duruş sergilemeniz de mümkün olur.

Oturma Odasında Eklektik Dekorasyon

“Deri mobilyaları da kumaş koltukları da çok seviyorum.” diyorsanız ve bu iki tarzın bir araya gelmesinin imkânsız olduğunu düşünüyorsanız müjdeyi verelim! Klasik tarzın sözcüsü derinin ve modern tarzı yansıtan kumaşın bir arada kullanılması eklektik tarzda adeta bir trend. Ayrıca modern bir koltuk takımını; eski/eskitme büfe, konsol ya da halılarla buluşturabilirsiniz. Ahşap detaylarla modern detayları dengelemek için ise perdelerinizi, evinizin dekorasyonuna uyum sağlayacak, dikkat çekici bir renkte seçebilirsiniz.

Oturma odası için eklektik dekorasyon tavsiyeleri.

Yemek Odasında Eklektik Dekorasyon

Yemek masası, sandalyeler, konsol… Yemek odasının olmazsa olmazları olarak görülen bu mobilyaları, evin diğer alanlarında olduğu gibi, takım almanıza gerek yok. Yemek odalarında eklektik tarz uygulanırken en çok yararlanabileceğiniz tezatlık ise cam ve ahşabın bir araya gelmesi. Örneğin; cam bir yemek masasının etrafına ahşap sandalyeler koyabilirsiniz ya da masanız ahşapsa sandalyeleri şeffaf tercih edebilirsiniz. Bu tezatlık doğrultusunda bir kez daha modern ve klasik çizgileri bir araya getirebilirsiniz.

Yatak Odasında Eklektik Dekorasyon

Oturma odasında, salonda ve yemek odasında eklektik dekorasyon yansımalarını bol bol kullandınız… “Ben yine de eklektik dekorasyona doyamıyorum.” diyorsanız yatak odanızda da bu tarzı benimseyebilirsiniz. Yatak odasında yaratacağınız eklektik dekorasyonda modern bir karyola tercih edebilir, eskitme komidin ve gardırop ile odanızı tamamlayabilirsiniz. Çiçekli ya da geometrik desenli perdelerin yanı sıra seçeceğiniz avizelerde de klasik ya da modern çizgilerden yararlanabilirsiniz.

Yatak odasın eklektik dekorasyon nasıl uygulanır?

Uzun lafın kısası, eklektik dekorasyon özgürlüğün ve zevkinizi yansıtmanın alternatif tanımı!