Düzenli Evler İçin : Çok Amaçlı Dolap Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Çok Amaçlı Dolap Avantajları

Evinizi bir türlü düzene sokamadığınızı düşünüyorsanız yalnız değilsiniz. Bazen her şey yerli yerinde dursa da eliniz hep evinizin üstünde olsa da hala dağınık görünebilir ve siz kendinize sürekli “Evimi nasıl düzene sokabilirim?” diye sorabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey daha fazla saklama alanı aslında. Biz de bu yazımızda aradığınız o düzeni sağlayabileceğiniz, üstelik yerden de tasarruf edebileceğiniz çok amaçlı dolap önerilerimizi paylaşacağız. 

pire

Çok Amaçlı Dolap Nedir?

Çok amaçlı dolaplar, fazla yer kaplamadan evinizde yeni depolama alanı yaratmanıza yardımcı olan işlevsel ve pratik seçenekler. Kapaklı, raflı, çekmeceli gibi modelleri olduğu için farklı odalarda farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Mutfakta erzak dolabı, yatak odasında gardırop, antrede ayakkabılık, çocuk odasında kitaplık olabilir. 

İşlevsel olduğu kadar dekoratif de olan çok amaçlı dolaplar; yaşam alanlarınızı düzenlemekle kalmaz, ortama şıklık da katar. Banyonuzu düzene sokmak için Koçtaş’ın çok amaçlı banyo dolabı modellerini ve fiyatlarını, mutfağınızdaki kalabalığı azaltmak için ise Koçtaş’ın mutfak çok amaçlı dolap modellerini ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz. İçlerinden uygun bulduklarınızı evinizin farklı yaşam alanlarında da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Çok Amaçlı Dolap Modelleri Nelerdir?

Kullanacağız yere ve kullanım amacınıza göre raflı, çekmeceli ve iki kapaklı çok amaçlı dolap modellerinden birini tercih edebilirsiniz. Ne kadar boş alana sahip olduğunuz, ne amaçla kullanmak istediğiniz gibi kriterlere bağlı olarak seçiminizi yapabilirsiniz. 

Çok Amaçlı Raflı Dolap 

Çok Amaçlı Raflı Dolap

Açık – kapalı raflar veya ikisinin kombinasyonu olmak üzere farklı şekillerde tasarlanan raflı çok amaçlı dolaplar, fazla yer kaplamadan ekstra depolama alanı oluşturur. Oturma odası, yatak odası, mutfak veya banyoda kullanabileceğiniz bu modellerin kapaklı boy dolabı, kapaksız açık raf sistemi ya da açık ve kapalı rafların birlikte kullanıldığı farklı çeşitleri olduğunu söyleyelim. 

Açık raflarda daha çok dekoratif eşyalara yer vererek güzel bir görünüm sağlarken kapaklı bölümlere ise kullandığınız alana bağlı olarak yedek deterjan, kişisel bakım ürünleri, havlu, yemek masası örtüleri, tencere, tava, küçük ev aletleri gibi dağınıklık yarattığı için ortalıkta görünmesini istemediğiniz eşyalarınızı koyabilirsiniz.

Çok Amaçlı İki Kapaklı Dolap                           

Çok Amaçlı İki Kapaklı Dolap

Çok amaçlı çift kapılı dolaplar, genellikle raflı dolaplardan daha geniştir. Boy dolabı gibi daha uzun olanların yanı sıra daha alçak modelleri de mevcuttur. Çamaşır sepeti dahil fazla yer kaplayan ve görünmesini istemediğiniz eşyaları saklamak için uygun bir seçenektir. Kullandığınız yere göre alçak modellerin üstünü resim, biblo, mum, abajur gibi dekoratif eşyalarla süsleyerek yaşam alanınızı güzelleştirebilirsiniz. 

Çekmeceli Çok Amaçlı Dolap                   

Çekmeceli Çok Amaçlı Dolap

Birden fazla çekmecesi bulunan çok amaçlı çekmeceli dolaplar daha küçük eşyaları saklamak için mükemmel bir seçim. Böylece her an elinizin altında olmasını istediğiniz ama ortadan kalkması gereken eşyalarınızı kolayca düzenleyebilirsiniz. Çekmeceli çok amaçlı dolapların da yine kapaklı ve raflı bölümleri kullanılabilir.  

Çok Amaçlı Dolap Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Çok Amaçlı Dolap Kullanmanın Avantajları

Evinizin farklı odalarında farklı amaçlar için kullanabileceğiniz çok amaçlı dolapların avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Daha az yer işgal ederek daha çok depolama alanı sunar.
  • Fazla yer kaplamadığı için yerden tasarruf sağlar.   
  • Genellikle basit, pratik ve minimalist tasarımlara sahip oldukları için bütçe dostu ürünlerdir.
  • Tasarımları daha modern ve sade olduğu için temizlikleri daha kolaydır.
  • Her tarza ve bütçeye uygun farklı renklerde farklı modelleri bulunur.
  • Ahşap, metal gibi dayanıklı malzemelerden yapıldıkları için uzun yıllar kullanabilirsiniz.
  • Montajları kolaydır. Montaj kılavuzunda verilen bilgilerle kendi kendinize yapabilirsiniz. 
  • İhtiyacınıza göre tüm yaşam alanlarında kullanılabilir. Örneğin çocuk odasında kitap, dergi, kırtasiye malzemeleri koyarken bebek odasında kıyafetler ve bebek bakım ürünleri için kullanabilirsiniz. Banyo dolabı olarak kullanıp kozmetik ve temizlik ürünleri ile havlularınızı depolayabilirsiniz. Yemek odasında masa örtüleri, ekstra tabak ve bardak takımlarını koymak için bir çözüm olabilir. Oturma odasında kitaplarınız, yatak odasında ev tekstilleriniz için kullanabilirsiniz. Mutfakta erzak dolabı olarak kullanmanın yanında küçük ev aletleri, tabaklar, bardaklar, tencere, tava gibi yer kaplayan eşyalarınız için de değerlendirebilirsiniz.

Bonus: Çok Amaçlı Dolap Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çok Amaçlı Dolap Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çok amaçlı bir dolap seçerken,

  • Kullanacağınız alanın boyutunu göz önünde bulundurun.
  • Kullanma amacınızı, saklayacağınız eşyaların neler olduğunu belirleyin. Çok fazla küçük eşyanız varsa çekmeceli bir dolap tercih edebilirsiniz. Kitap ya da dekoratif eşyalarınız için raflı dolap kullanabilirsiniz. Ortalıkta görünmesini istemediğiniz eşyalarınız için de kapaklı bir dolap alabilirsiniz.
  • Raf, çekmece gibi bölümlere ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu belirleyin.
  • Kullanacağınız alanın dekorasyonunu tamamlamasına dikkat edin.
  • Seçeceğiniz dolabın malzemesini, rengini ve tasarımını etkileyeceği için çok amaçlı dolaba vurgu yapmak isteyip istemediğinizi karar verin. Dikkat çekmesini istiyorsanız sıra dışı bir tasarım ve renk tercih edebilirsiniz. 
  • Kullanacağınız yerin duvar, yer döşemesi ve mobilya renklerine uygun bir renk seçin.
  • Daha uzun ömürlü bir kullanım için kaliteli bir malzemeden yapılmış olmasına dikkat edin.
  • İhtiyaçlarınıza göre özelleştirebilmeniz için ayarlanabilir rafları ve çekmeceleri olan bir model seçin.
  • Günlük kullanıma uygun dayanıklı malzemeleri tercih edin.
  • Kapaklı bir dolap tercih ediyorsanız koyduğunuz yerde kapakların açılması için yeterli yer olup olmadığını kontrol edin. 
  • Saklayacağınız eşyaların ağırlığını göz önünde bulundurun. Rafların bu ağırlığı taşıyacak kadar sağlam olduğundan emin olmalısınız.

Çok amaçlı dolabınızı, modeli ne olursa olsun içinde sakladığınız eşyalara kolayca erişebilmeniz için odada uygun bir yere yerleştirmelisiniz. Ayrıca evinizde şık bir ortam yaratmak isterseniz açık raflı dolaplarınızda tekdüzeliği ortadan kaldırmak için raflarda depolama amaçlı hasır sepet ya da şık kutular kullanabilirsiniz.

Doğru depolama çözümü; evinizin göz alıcı görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hayatınızı da kolaylaştırır. Bu kolaylığı elde etmek için hangi model çok amaçlı dolap seçerseniz seçin, altın kural aşırı doldurmamak. Açık raflarda sıkışık bir sergileme yaparsanız ortadan kaldırmak istediğiniz dağınıklığın sadece yerini değiştirmiş olursunuz. Kapaklı dolapların içini gereğinden fazla doldurursanız da kullanımını ve temizliğini zolaştırırsınız. Çekmeceleri aşırı doldurursanız eşyalarınız zarar görür veya aradığınızı bulamazsınız. 

Sadece sizi rahatsız eden dağınıklığı ortadan kaldırmak için değil, küçük bir eviniz olduğu için çok amaçlı dolap tercih ediyorsanız farklı öneriler sunduğumuz “Küçük Evlerde Yer Kazanma Tüyoları ve Hayatı Kolaylaştıran Fikirler” yazımızı da okuyabilirsiniz.