Aradığınızı Kolaylıkla Bulun Diye: Kiler Düzeni Nasıl Olmalı?

Mutfak Kileri Düzenleme

Mutfak kileri, çok miktarda yiyecek saklamayı ve malzemelere hemen ulaşabilmeyi sağlayan kurtarıcı bir alan. Ancak şunu hatırlatmadan geçmeyelim: Mutfak kileri kullanmanın bir zahmete dönüşmemesi için düzeni sağlamak önemli. Aksi halde mutfak erzak dolabı ya da kiler alanı; tarihi geçmiş yiyecekler, evde olduğu için fark etmeyip tekrar alınan malzemeler ve böceklenen tahıllarla dolu olabilir. 

Kiler düzeni, istediğiniz malzemeye sağlam şekilde ulaşabilmenin yanı sıra yer avantajı da sağlar. Ne kadar düzenli bir mutfak kileriniz olursa aslında o kadar çok depolama alanına da sahip olursunuz. Yani zengin malzeme çeşitliliği için daha fazla alana değil, sadece birkaç rutin düzenlemeye ihtiyacınız var. Peki, mutfak kiler dolapları nasıl düzenlenir? 

Yeni Başlayanlar İçin: Kiler Raf Düzeni

Mutfak Erzak Dolabı Hazırlama

lk defa kiler düzenleyecekseniz öncelikle sahip olduğunuz alana göre bir planlama yapmalısınız. Kiler odası düzeni oluştururken ya da mutfak kiler dolabı modellerini düzenlerken ilk olarak şu adımları atabilirsiniz:

  • Kilerinizin boyutlarını ölçün. 
  • Bu alanlara uygun raflar alın. 
  • Kolay temizlenebilir olması için tel raf yerine plastik, metal ya da ahşap modelleri tercih edin. 
  • Sepet, şişe, küçük kavanoz gibi farklı boyutlarda eşyalar yerleştirebileceğinizi düşünerek değişik derinliklere sahip raflar alın. 
  • Gömme dolap yerleştirilebilecek yerlere gün ışığı almaması gereken yiyecekler için kapaklı dolaplar ekleyin. Hatta dolaplardaki rafların arka bölümlerine ulaşabilmek için raylı çekmece sistemlerini tercih edin. Böylece hiçbir yiyeceği arka bölümlerde unutmazsınız. 

Mutfağınızı düzene sokmak için ihtiyaç duyduğunuz kiler dolapları ve rafları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Evinize Dair Aradığınız Ne Varsa Koçtaş'ta!

Eğer bir kileriniz varsa ve yeni bir düzen getirmek istiyorsanız kendinize geniş bir zaman ayırın ve önce şu kontrolleri yapın: 

  • Öncelikle tüm malzemeleri dışarıya, mutfak tezgahının üzerine çıkarın. 
  • Gıdaların son kullanma tarihlerini kontrol edin. 
  • Ağzı açık olan paketleri kutulara ya da kavanozlara yerleştirmek üzere bir kenara ayırın.
  • Özellikle bakliyat, un gibi böceklenebilen gıdaların kutularını açarak sağlamlıklarını tek tek kontrol edin.

Böylece her şeyi en taze haliyle sakladığınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca benzer yiyecekleri gruplandırmak da daha kolay olur. 

Pratik Kiler Dolabı Düzenlemek İçin: Saklama Kutuları

Kiler Düzeni Sağlama İpuçları

Yiyecekleri kendi paketleri içerisinde saklamak kolay bir yöntem gibi gelse de hem bozulmayı hızlandırıyor hem de kullanımı zorlaştırıyor. Paketlerin ağzından yiyecek dökülebildiği için de böceklenme riski daha yüksek oluyor. 

Bu nedenle her gıda türüne uygun bir saklama kutusu, kavanozu ya da sepeti almanızda fayda var. Kilerinizi kategorize etmeyi de pratik hale getiren saklama çözümlerini seçerken de şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Un, pirinç, şeker gibi sık kullanılan gıdaların miktarını görebilmek için bu malzemeleri şeffaf kutulara yerleştirin.
  • Malzemeleri kullanma alışkanlığınızı değerlendirerek saklama kutusunun şekline karar verin. Örneğin pirinci ölçü bardağıyla alıyorsanız geniş ağızlı bir kutuyu tercih edin. 
  • En fazla miktarda yiyeceği kilerinize sığdırabilmek için yuvarlak kavanoz ya da kutular yerine dikdörtgen veya kare modelleri alın.
  • Patates, un gibi ağır gıdaları depolamak için kulplu ve kolay taşınabilen kutulardan yararlanın.
  • Konserve kavanozu gibi eşyaları üst üste saklamak ve kırılmalarını önlemek için sepetlere yerleştirin.
  • Kiler çekmecelerinin içerisine düzenleyici bölümler koyun ve şişeleri bu alanlara yerleştirin. Ayrıca kiler dolabının iç kapağına da buzdolabı raflarına benzer alanlar monte ederek bu boşlukları da depolama alanına dönüştürebilirsiniz.

Tüm kutu ve kavanozları seçtikten sonra da karışıklığı önlemek için etiket kullanmayı unutmayın. Raflara baharat, bakliyat gibi gıda türlerini yapıştırın. Saklama kutularının üstlerine ise gıdaların ismini yazın. Ne de olsa pudra şekeri yerine karbonat kullanmak istemezsiniz! 

Kilerde ve mutfakta faydalanabileceğiniz diğer saklama çözümlerini öğrenmek için de ¨Düzenli Mutfak Onlardan Sorulur: Mutfak Aks

esuarları¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Mutfak sepetleri, kavanozlar ve saklama kapları gibi pratik mutfak aksesuarları ise Koçtaş’ta sizi bekliyor! 

İdeal Mutfak Kileri Düzeni İçin: Yiyecek Yerleşimi

Kiler Düzeni Sağlama

Kiler dolabı düzeni veya kiler için raflı dolap düzenleme aşaması en büyük adımlardan birisi yiyeceklerin nereye konulacağına karar vermek. Yiyecek çeşitliliği nedeniyle biraz yorucu gibi görünse de bu adım, kilerden en iyi şekilde faydalanmanızı sağlayacak. Yiyecekleri yerleştirmeyle ilgili dikkat edebileceğiniz konular şunlar:

  • Her zaman ¨ilk giren ilk çıkar¨ yaklaşımını göz önünde bulundurarak yiyecekleri depolayın. Yani yiyecekleri bozulmadan tüketmek için ilk aldığınız yiyeceklere en ön raflarda yer verin.
  • Günlük olarak ihtiyaç duyabileceğiniz yağ, baharat gibi malzemeleri göğüs hizasına yani kolay ulaşabileceğiniz bir yüksekliğe yerleştirin.
  • Pasta malzemeleri gibi her gün kullanmadığınız gıdaları üst raflara konumlandırın.
  • Un ya da mutfak eşyası gibi ağır malzemeleri aşağıya, düşme tehlikesi bulunmayan bir yere koyun.
  • Günlük beslenme alışkanlıklarınızı da gözden geçirerek kileri bölümlere ayırın. Örneğin konserve, sağlıklı atıştırmalık, spora özel beslenme gibi her gün kullandığınız ve buzdolabına koymadığınız yiyeceklere özel bölümler ayarlayın. Kolay kullanım için de bu raflara etiketler yerleştirin. Böylece ailenizin tüm üyeleri kileri rahatlıkla kullanırken düzeniniz de bozulmaz.
  • Yan yana yerleştireceğiniz gıda türlerine dikkat edin. Baharatın kokusunun una sinmesi gibi bir durum yaşamamak ya da meyve-sebzelerin birbirlerini çürütmemeleri için türlere göre bir depolama alanı belirleyin.

Kilerinizdeki yiyecek çeşidini artırabilmek için de gıdaları uzun süre saklama yöntemlerini paylaştığımız ¨Daha Uzun Ömürlü Olmaları İçin: Besinleri Saklama Yöntemleri¨ yazımızı okumayı unutmayın.

Birkaç Değişiklikle Kolay Kullanımı Sağlama

Kiler Raf Sistemi Oluşturma

Kileri düzenlediniz ve yiyecekleri kutularıyla birlikte raflara yerleştirdiniz. Şimdi, son kez kilere göz atma zamanı. Aradığınız tüm yiyeceklere kolaylıkla ulaşmak için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Yüksekteki yiyeceklere uzandığınız zaman özellikle cam kavanozların düşme ve kırılma riski bulunuyor. Kileri un veya tuzdan temizlememek için merdiven kullanın. Kütüphane merdiveni veya raf merdiveni olarak bilinen, raf üstüne sabitlenerek kaydırılabilen merdivenlerden faydalanın. 
  • Kiler raflarınız tavana kadar uzanmıyorsa katlanabilir merdiven kullanın.
  • Mevsime göre kullanacağınız gıdaların yerleşimini hızla değiştirmek için tekerlekli erzak dolabı tercih edin. Böylece rafları boşaltmadan iki dolabın yerini değiştirmeniz yeterli olur.
  • Özellikle küçük kiler düzeni için kolları sıvamadıysanız raylı kiler raf sistemleri tercih ederek tüm yiyecekleri aynı anda dışarıya çıkarın. Böylece yok zannettiğiniz için bir yiyecekten tekrar satın almazsınız.

Kiler odası düzeni sağlamak için uygulayabileceğiniz pratik adımları paylaştık. Şimdi de sıra mutfağınızı en verimli şekilde nasıl kullanabileceğinizi öğrenmekte. ¨Küçük Mutfaklar Nasıl Kullanışlı Hale Getirilir? Size İlham Olacak 8 Öneri¨ yazımızı okuyarak tüm ipuçlarını keşfedebilirsiniz.