Seramik boyama ile evdeki dekoratif figürlerinizi yenileyebilir ya da sevdiklerinize pratik bir şekilde hediye hazırlayabilirsiniz. Hem de bir kursa gitmeden yeni bir hobi edinebilir, keyifli zaman geçirmek için de seramik boyama yapabilirsiniz.
Sadece ihtiyacınız olan seramik objelerin pürüzsüz, parlak ve güzel renklerde görünmesini sağlayacak malzemeler. ¨Seramik boyama malzemeleri nelerdir?¨ ve ¨Seramik hangi boyayla boyanır?¨ sorularının cevaplarına bakalım, geriye kalan tek şey boyamak olsun.
Seramik Boyamak İçin Gerekli Malzemeler Neler?
Son zamanlarda seramik bardak ve tabaklar özgün tasarımları ve renkleri ile büyük ilgi görüyor. Şimdi siz de kendi tasarımınızı yapmaya yakınsınız. Ancak önemli bir hatırlatma yapalım; evde yapacağınız seramik boyama birkaç nedenle gıda ile temas için uygun değil. Yani hazırlayacağınız objeleri tütsülük, saksı, anahtarlık, duvar süsü olarak keyifle kullanabilirsiniz. Gelelim seramik eşya alırken duymuş olabileceğiniz bir kavrama: Sırlı seramik.
Seramik, kilden yapılıyor ve kil gözenekli bir yapıya sahip. Bu gözeneklere yiyecek ya da su girdiği zaman bakteri oluşabiliyor. Bunu önlemek için seramiğin dışı sır denen bir madde ile kaplanıyor ve 900 ila 1100 derecelik fırınlarda pişiriliyor. Evet, bunlar evde ulaşamayacağımız ısılar. Bu yüzden kendin yap seramik objeleri mumluk, saksı, takılık gibi fonksiyonel dekoratif eşyalar olarak tasarlamak ve kullanmak gerekir. Bir de elbette gıda ile temas etmese dahi her eşyada olduğu gibi seramikte de kullanılan boyanın sağlığa uygun olması gerekiyor. Şimdi hazırsanız seramik boyama malzemelerine bakalım:
- Akrilik boya veya seramik boyası: Akrilik yeni başlayanlar için ideal su bazlı bir boya türü. Bu boya ile boyama işlemini daha kolay yapmak mümkün. Diğer boya türlerine göre de daha az kokulu ve hızlı kuruyor.
Seramik boyası da hobi amaçlı seramik boyamaya uygun parlak renkli bir çeşit. Ancak akrilik boyaya göre daha uzun bir sürede kuruyor. Özellikle açık renk boyaları birkaç kat sürmek gerektiğinde her boyama arasındaki sürenin uzun olması sizin için yorucu olabilir. Her iki boya türü de fırınlanmaya ihtiyaç duymuyor.
- Sünger zımpara veya kağıt zımpara: Kile şekil vererek yeni bir seramik oje yapacaksanız boyama aşamasından önce daha düzgün bir şekil vermek ve kil kalıntılarını temizlemek için sünger zımpara kullanabilirsiniz.
Evinizdeki bir seramik eşyayı yenilerken dışındaki boyaların kalkan kısımlarını temizlemek için objeye kağıt zımpara ile zımpara yapabilirsiniz. Ayrıca zımpara kilin yüzeyinde küçük aşınmalar oluşturarak boyanın daha kolay tutmasını da sağlar.
- Su bazlı vernik: Seramiği boyadınız ve beklediğiniz gibi parıltılı bir görünüm elde edemediniz mi? Su bazlı vernik ile küçük bir dokunuş yaparak istediğiniz parlaklığa kavuşabilirsiniz. Verniğin koruyucu özelliği sayesinde de boyalar silinmez ve seramiği uzun süre kullanabilirsiniz.
- Fırça: Büyük objeleri sprey akrilik boya ile daha küçük seramikleri ise fırça ile boyayabilirsiniz. Ancak desen yapmak için her halükarda ince uçlu fırçalara ihtiyacınız olacak. Ayrıca kase, bardak gibi küçük objelerin içini cilalamak için yelpaze fırça kullanabilirsiniz.
- Kilden seramik obje yapmak için gerekli malzemeler: Hamuru yoğurarak kendiniz bir seramik obje yapacaksanız fazlalıkları kesmek için maket bıçağı, hamuru açmak için minik bir oklava, isminizi yazmak için seramik kalemi, hamuru yumuşatmak için sünger ve su dolu kaseye ihtiyacınız olabilir.
Tüm seramik hamuru boyama malzemelerini hazırladınız ve önlüğünüzü de taktınız. Şimdi sıra seramik boyama yöntemlerini öğrenmekte.
Seramik Boyama Nasıl Yapılır?
Tasarlamak istediğiniz modele göre seramik boyama objeleri değişmekle birlikte şu adımları izleyebilirsiniz:
Temizleyin: Evinizdeki bir seramiği yenileyecekseniz, öncelikle saksı gibi kirlenen objeleri deterjanla temizleyin. Hafif lekelerde ise kolonyalı mendilden yararlanabilirsiniz.
Yepyeni bir DIY seramik yapmak için de ham seramik satın alabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise seramik boyama seti. Seramik boyama seti genellikle toprak rengi bir seramik, fırça ve boyadan oluşur. İlk deneme için böyle bir seti de tercih edebilirsiniz. Kil hamuru alarak tamamen size ait bir tasarım yapmak da eşsiz olabilir.
Şekil verin: Bu aşamadaki ipuçları kilden seramik obje yapacaklara özel. Hamuru yumuşatma, inceltme aşamalarını tamamladıktan sonra şekil vermeye geçebilirsiniz.
Şekil verirken yapmak istediğiniz eşyaya benzer objelerden yararlanın. Örneğin kase yapmak istiyorsanız hamurunuzun boyutundan daha küçük bir kase alın. Kaseyi ters çevirin ve hamuru kasenin üzerine sarın.
Kıvrılmayan yerleri ise ıslak sünger yardımı ile yumuşatın. Şekil verdiğiniz hamur, kuruduktan sonra boyanmaya hazır hale gelir. Kilden seramik yapımı fikirlerini keşfetmek için de ¨Havayla Kuruyan Seramik Hamurundan Kendin Yap Fikirleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
Boyama tekniklerini uygulayın: Seramik boyama fırçayla, spreyle hatta kalemle de yapılabilir. Bazı seramik boyama yöntemleri şunlar:
- Çerçeve boyama: Düz seramik objelere tablo görünümü vermek için önce çerçeve boyayabilirsiniz. Seramik tabak boyama yaptığınızı farz edelim. Tabağın kenarlarına ince bir şerit halinde maskeleme bandı yapıştırın. Yapmak istediğiniz çerçevenin kalınlığına karar verdikten sonra tabağın içerisine doğru bir bant daha yapıştırın.
İki bant arasında kalan bölümü boyayın. Boyanın kuruduğundan emin olduğunuzda maskeleme bandını dikkatlice çıkarın. Artık çerçevenin içerisine bir resim çizebilir ya da en sevdiğiniz mottoyu yazabilirsiniz. Vazo gibi yuvarlak seramik objelere halkalı bir görünüm vermek için de bant kullanabilirsiniz.
- Astarlama: Üzerinde vernik ya da farklı tonlarda renkler olmadığı için ham seramiği boyamak kolaydır. Ancak evdeki seramik eşyanızı yeniliyorsanız istediğiniz tonu elde etmek için önce sprey astar kullanarak tek renk bir obje elde edebilirsiniz.
Çalkaladığınız spreyi boyayacağınız objeden yaklaşık 30 cm uzaklıkta tutarak spreyi sıkın. Üç kat astar ile kapladıktan sonra seramiği kurumaya bırakın. Kuruyan dekoratif objeye seramik boyama kalemi ya da fırça ile desen verebilirsiniz.
- Desen yapma: Seramiği boyamanın en kolay yollarından birisi seramik / porselen kalemi olarak da bilinen boya kalemlerinden faydalanmak. Örneğin seramik saksı boyama için şu adımları izleyebilirsiniz. Saksının yarısına maskeleme bandı çekerek üstte kalan kısmı boyayın.
Maskeleme bandını çıkardıktan sonra seramiğin alt bölümüne seramik kalemi ile desen yapın. Bunu daha da pratik hale getirmek için boyama şablonu kullanabilirsiniz. Şablonu bantla seramiğe yapıştırabilir ve sprey boyayı şablona sıkabilirsiniz.
Vernikleyin: Seramik boyamanın kalıcı olması için yuvarlak yüzeyleri sprey vernikle, derinliği olan objeleri de yelpaze fırça yardımıyla 3 kat vernikleyin. Vernik kuruduktan sonra dilerseniz taş, tüy gibi dekoratif malzemelerle de süsleme yapabilirsiniz.
Evde seramik boyama yapmanın tüm detaylarını paylaştık. Akrilik boya, fırça gibi boya ve boya malzemeleri ise sizi Koçtaş’ta bekliyor!