Ev temizliğini çeşitli nedenlerle birkaç gün ertelediğinizde bile içinizin hiç rahat etmediğini biliyoruz. Evet, sadece evinizin düzenli görünmesi için değil, sağlığınız için de temizliğe özen gösteriyorsunuz. Fakat bazı zamanlarda hijyenik bir alana kavuşmak için evinizi süpürmek, silmek ya da toz almaktan çok daha fazlasını yapmanız gerekebilir. Mesela zeminlerin olmazsa olmazı halıları temizlemek! Peki, evde halı temizliğinin püf noktaları nelerdir?
Halı Temizliği Neden Önemli?
Birkaç hafta evinizdeki tozları almadığınızı düşünün. Mobilyalarınız toz içerisinde kalır ve sağlığınızı tehdit edebilir. Peki, aslında elektrik süpürgesi ile süpürseniz bile halılarınızda toz, deri döküntüsü, yemek kırıntısı gibi pek çok şeyin olabileceğini biliyor musunuz? İşte, bunlardan arındırmak ve dolayısıyla sağlık açısından daha az tehdit oluşturabilecek halılara kavuşmak için halı temizliğine dikkat etmek oldukça önemli. Şimdi, halılarınızı evde nasıl temizleyebileceğinizi anlatalım.
O Olmadan Halı Temizliği Olmaz: Doğru Elektrikli Süpürge Seçimi
Halı temizliğine başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken şey halılarınızı süpürmek. Bu sayede halılarınızı yabancı maddelerden yüksek oranda arındırabilirsiniz. Elbette bu arındırma işleminin kalitesinde süpürge seçimi oldukça önemli. Sert zemin ve halı için yüksek toz tutma kapasitesine yani yüksek emiş gücüne sahip süpürgeler halı temizleme konusunda en büyük yardımcılarınız olabilir. Eğer yeni bir süpürge almayı planlıyorsanız kararınızı vermeden önce “Onsuz Temizlik Ne Mümkün! Süpürge Alırken Nelere Dikkat Etmeli?” yazımızı okumanızı öneririz.
Halı Nasıl Temizlenir?
Halınızı güzelce süpürdünüz… Şimdi, sırada özellikle tozları halılardan arındırmak var! Bunun için doğal bir yöntem kullanmak isterseniz karbonattan yardım alabilirsiniz. Karbonat, halılarınızı tozlardan arındırmanın yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak ve kötü kokuları gidermek için de yararlanabileceğiniz bir çözüm.
- Tüm halınıza yetecek miktarda karbonatı, elinizle ya da elek yardımıyla halının üzerine serpin.
- 20 dakika bekleyin ve ardından elektrik süpürgesi ile halınızı ileri-geri hareketler ile güzelce süpürün.
Bu işlemin ardından halılarınızda bulunan lekeler ile ilgilenebilirsiniz. Halıdaki lekeleri çıkarmak için karbonat ve beyaz sirkeden yardım alabilirsiniz.
- Lekenin üzerine karbonatı ve ardından beyaz sirkeyi dökün.
- Köpüren sirke ve karbonatı temiz bir bez ile aldıktan sonra beyaz ya da arap sabunlu bir bez ile lekenin olduğu alanı silin.
- Temiz ve sadece duru su ile ıslatılmış bir bez kullanarak alanı durulayın.
Dilerseniz karbonat ve sirke yerine halıdaki lekeleri çıkarmak için leke çıkarıcı ürünlerden de yardım alabileceğinizi hatırlatalım. Bu arada halılarınızdaki lekeleri çıkarmak için “Lekelere Karşı Açtığınız Savaşı Kazanın! Hangi Leke Nasıl Çıkar?” yazımızdan da yardım alabilirsiniz!
Halı Nasıl Silinir?
Sıra geldi halılarınızı silmeye! Eğer halılarınızı balkon ya da teras gibi bir alanda yıkamayı düşünmüyor ve oldukları yerde silmek istiyorsanız işte, halı silmenin püf noktaları:
- Öncelikle halınızı süpürdünüz, lekeleri çıkardınız. Şimdi silmek ve halınızda gerçekten derin bir temizlik yapmak istiyorsunuz. Bunun için dilerseniz beyaz sabun ya da halı şampuanı kullanabilirsiniz.
- Eğer halı silmek için beyaz sabun kullanacaksanız rendelediğiniz beyaz sabunun bir kısmını ılık suya ekleyip eritebilirsiniz. Bu suyu hazırladıktan sonra halınızı silmeye başlayabilirsiniz.
- Duş lifi gibi yumuşak bir bezi, hazırladığınız halı suyuna daldırıp çıkarın ve sıktıktan sonra halınızı silmeye başlayın.
- Tüm halıyı sildikten sonra bezi durulayın, duru su ve bez yardımıyla halınızı durulayın.
- Halınızı silmek için halı şampuanı kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken sadece temizleyici ürün üzerinde yer alan talimatları uygulamak!
Evde Halı Nasıl Yıkanır?
Geleneksel bir yöntem olarak “Evde halı nasıl yıkanır?” sorusunun cevabını da arıyor olabilirsiniz. Bu noktada sizi uyarmalıyız: Bu hem çok yorucu hem de sınırlayıcı bir yöntem; çünkü kapı önlerinde halı yıkamak artık pek çok belediye tarafından yasaklanmış durumda. Eğer yeterli büyüklükte bir balkonunuz varsa bu durumda halılarınızı balkonda yıkayabilirsiniz.
- Halılarınızı süpürdükten sonra balkona taşıyın.
- Halınızın her yerini saf su ile ıslatın.
- Eski bir lif ya da halı fırçası üzerine arap sabunu dökün ve ardından halıyı ovarak yıkamaya başlayın.
- Halının her yerini yıkadıktan sonra sırtı tahta ya da plastik olan bir halı fırçası ile fazla suyu çekin.
- Bu işlemin ardından bir kez daha saf su ile durulama yapıp suyu çekin ve mümkünse halıyı asarak kurumaya bırakın.
Bazı halıların yıkamaya uygun olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu halıların temizliği için halı yıkama firmalarından yardım alabilirsiniz.
Evde Yaptığınız Temizliğe Ek Olarak Halılarınızı Düzenli Olarak Yıkatın
Her ne kadar halılarınızı düzenli olarak temizleseniz de ev ortamında yaptığınız temizlik yeterli olmayabilir. Bu nedenle güvendiğiniz halı temizleme firmalarında halılarınızı yılda iki kez yıkatmalısınız. Dilerseniz bir halı yıkama makinesi alarak bu derin temizliği evinizde de gerçekleştirebilirsiniz.
Halı temizliği, küçük çocuğunuz ve toz alerjiniz varsa daha da önemli! Eğer toz alerjisi gibi bir sağlık sorununuz varsa halı temizliğinin yanı sıra evin genel temizliğinde de dikkat etmeniz gereken noktalar var. “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evde Tozdan Kurtulma Rehberi” yazımız size temizlik ipuçlarını verebilir!
İhtiyacınız olan temizlik ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!