Klima Montajı Nasıl Yapılır? Klima Nasıl Sökülür?

Klima Montajı Nasıl Yapılır

Yaz aylarında serinlemek ve kış aylarında ısınmak için yardım aldığımız klimalar, neredeyse hepimiz için birer süper kahraman! En çok tercih edilen klima çeşitlerinden biri olan duvar tipi (split) klimaları kullanmadan önce montajını gerçekleştirmek şart. Peki, klima nasıl monte edilir ve ihtiyaç halinde klima demontajı nasıl yapılır?

Klima Nasıl Takılır?

Belki yeni bir klima aldınız ve evinize bu klimayı takmak istiyorsunuz, belki de taşındığınız için eski klimanızı yeni evinize monte edeceksiniz. Her iki durumda da izlemeniz gereken adımlar aynı:

  1. Klimanın iç ünitesinin monte edileceği duvarı belirleyin. İç ünite ile dış ünite birbirine bakır borularla bağlanacağı için klima iç ünitesini monte edeceğiniz alanı ve duvarı bu doğrultuda seçmelisiniz.
  2. Belirlediğiniz duvara iç ünite montaj sacını yerleştirin. Su terazisi yardımıyla bu askı aparatını düz bir şekilde konumlandırdığınıza emin olun.
  3. Ardından kalemle vidaların geleceği alanları işaretleyin.
  4. İşaretlediğiniz alanları bir matkap yardımıyla delin ve dübelleri çaktıktan sonra vidalarla iç ünite montaj sacını sabitleyin.
  5. Klima dış ünitesini monte edeceğiniz yeri de göz önünde bulundurarak iç ünite montaj sacının alt bacağının yaklaşık 15 cm yanında punch yardımıyla delik açın. Bu boşluktan iç ünite ve dış ünite arasında yer alacak metal borular ve kablolar geçecek.
  6. Sırada dış ünitenin yerleştirileceği askıyı monte etmek var. Bu askıyı da su terazisi ile ölçü alarak ve ardından dübel ile vida kullanarak sabitleyin.
  7. Ardından bu askıya klimanın dış ünitesini koyup sabitleme işlemini gerçekleştirin.
  8. İç ve dış ünite arasındaki mesafeyi (punch ile deldiğiniz boşluktan olacak şekilde) ölçün ve bu doğrultuda bakır boru kesin.
  9. Kestiğiniz borulara havşa makinesi yardımıyla havşa açın.
  10. İç ünitede kablo bağlantısı yapılacak alanı bir tornavida yardımıyla açın.
  11. Bağlantı kablosunu alana yerleştirin ve kapağı kapatın.
  12. Kabloları punch ile açtığınız delikten dışarı verin. Bu aşamada iç üniteyi askıya konumlandırabilirsiniz.
  13. Boruları drenaj bandı ile iyice sardıktan sonra dış üniteye monte edin.
  14. Klimanın gazını ölçün ve gerekli ise gaz verin.
  15. Borulardaki havayı vakumlayın.
  16. Dış ünitedeki gidiş-dönüş vanalarını açın. Ardından klima çalışmaya hazır olacaktır.

Klima Nasıl Takılır

Klima Nasıl Sökülür?

Klima demontesini güvenli bir şekilde yapabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Şimdi, klima sökülürken izlemeniz gereken adımlara göz atalım:

  1. İlk adım olarak klimayı soğuk çevrime aldıktan sonra içindeki gazın toplanması gerekir.
  2. Dış üniteye bağlı boruların yanındaki vanayı bir kurbağacık yardımıyla açın.
  3. Servis vanalarının kapaklarını açın.
  4. Basma hattı olan ince borunun servis vanasını kapatın ve yaklaşık 1 dakika bekleyin.
  5. Ardından üstündeki kalın boru olan dönüş borusundaki servis vanasını kapatın.
  6. Klimayı sigortasından kapatın.
  7. Kabloları ve diğer elektrik bağlantılarını sökün.
  8. Klima iç ünitesini yerinden çıkarın. Askı aparatını da akülü vidalama yardımıyla sökebilirsiniz.
  9. Ardından dış üniteyi ve dış ünitenin askısını çıkarabilirsiniz.

Klima Nasıl Sokulur

Klima montajı ve klima demontesi hakkındaki başlıca adımları aktardık. Fakat hem güvenliğiniz hem de klimanıza zarar gelmemesi adına bu işlemlerin bir uzman tarafından yapılması büyük önem taşıyor. Klimanızın yetkili servisinden yardım alarak klimanızı taktırmanız ya da söktürmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Dilerseniz Ustabilir uygulaması ile bu konuda size yardım edebiliriz! Tek yapmanız gereken, Ustabilir’e girip ihtiyacınız olan işlemi belirtmek ve ardından size yakın, belirlediğiniz ustalardan fiyat teklifi almak. Belirlediğiniz usta, anlaştığınız günde ve saatte size yardımcı olmaya hazır!

Bu arada yeni bir klima alacaksanız klimanın kullanacağınız alana uygunluğunun çok önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar var. Bu konuda bilmeniz gerekenlere “Mekana Uygun Klima Seçimi Nasıl Olmalı?” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca ihtiyacınız olan klima modelleri için Koçtaş’a göz atmayı unutmamanızı öneririz.