Isınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan kombiler, evlerde ve iş yerlerinde konfor sağlayan cihazlardan biri. Doğal gazlı bir evde yaşıyorsanız soğuk kış günlerinde evinizin sıcacık olmasını sağlayan ve sıcak suya ihtiyaç duyduğunuzda sizi sıcak suya kavuşturan bu cihazı alırken de dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunur. “Kombi alınırken nelere dikkat edilmeli?” diye merak ediyorsanız sizin için dikkat etmeniz gereken özellikleri detaylı bir şekilde sıraladık.
İhtiyaçlarınızı belirledikten sonra Koçtaş’ta bulunan farklı kombi modelleri arasından dilediğinizi satın alabileceğinizi unutmayın.
Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre gelin, ilk olarak kombi tipi konusundan başlayalım.
1. Kombi Tipi
Kombi almadan önce size uygun olan kombi tipine karar vermeniz gerekir. Genel olarak yoğuşmalı, konvansiyonel (hermetik), elektrikli ve bacalı olmak üzere dört farklı kombi tipi bulunur. Her birinin farklı çalışma prensipleri ve kullanım avantajları vardır. Şimdi, bu kombileri daha yakından inceleyelim.
Yoğuşmalı Kombi
Yoğuşmalı kombiler, son yıllarda enerji tasarrufu açısından en popüler tercih haline gelmiş durumda. Atık gazlar içerisindeki buharı yeniden yoğuşturarak içindeki ısı enerjisini geri kazanır. Bu sayede de daha az enerji tüketimi sağlar. Özellikle doğal gaz faturalarını düşürmek isteyen kullanıcılar için önemli bir avantaj sunduğunu söyleyebiliriz.
Avantajları:
- Yüksek enerji verimliliği (%90’ın üzerinde) sağlar.
- Daha düşük enerji tüketimi ile uzun vadede maliyet tasarrufu sağlar.
- Çevre dostu bir ısınma çözümüdür.
Dezavantajları:
- İlk yatırım maliyeti diğer kombilere göre daha yüksektir.
- Kurulum için uygun bir yoğuşma gideri sistemine ihtiyaç duyar.
Yoğuşmalı kombilerle ilgili detaylı bilgi için “Yoğuşmalı Kombi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Avantajları” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Konvansiyonel (Hermetik) Kombi
Konvansiyonel kombiler, piyasada yaygın olarak bulunan ve genellikle daha düşük ilk yatırım maliyetine sahip olan cihazlardır. Hermetik kombiler olarak da bilinen bu kombiler, atık gazları özel bir boru sistemiyle dışarıya atarken dışarıdan temiz hava alarak yanma işlemini gerçekleştirirler.
Avantajları:
- Diğer kombilere göre ilk yatırım maliyeti daha düşüktür.
- Kolay kurulum ve basit çalışma prensibi vardır.
- Gaz kaçağı riski düşüktür.
Dezavantajları:
- Enerji verimliliği yoğuşmalı kombilere göre daha düşüktür.
- Uzun vadede enerji tüketimi maliyeti daha yüksek olabilir.
Elektrikli Kombi
Elektrikli kombiler, doğal gaz altyapısı olmayan bölgelerde tercih edilen bir alternatiftir. Adından da anlaşılacağı gibi bu kombiler ısıtma işlemini elektrik enerjisi kullanarak yapar. Yani bir yakıt ihtiyaçları bulunmaz. Kurulumu oldukça kolaydır ve baca çıkışı gerektirmez. Özellikle küçük ve dar alanlarda tercih edilebilir bir seçenek diyebiliriz.
Avantajları:
- Kurulumu kolaydır ve baca sistemi gerektirmez.
- Sessiz çalışır ve çevreye zararlı emisyon yaymaz.
- Doğal gaz boru hattı olmayan yerlerde rahatça kullanılabilir.
Dezavantajları:
- Elektrik enerjisinin maliyeti yüksek olduğu için uzun vadede kullanımı pahalı olabilir.
- Yüksek güç tüketimi gerektirdiğinden elektrik altyapısının yeterli olması gerekir.
Bacalı Kombi
Eski tip kombi modellerinden olan bacalı kombiler, evdeki havayı yanma için kullanır. Yanma sonucu oluşan atık gaz ise klasik bir baca sistemi ile dışarı atılır. Ancak bu tür kombilerin güvenlik açısından bazı dezavantajları vardır. Günümüzde yerini daha güvenli hermetik ve yoğuşmalı kombilere bırakmıştır. Banyolara ve hacmi 8 metre küpün altındaki alanlara kurulması önerilmez.
Avantajları:
- Kurulum maliyeti düşük olabilir.
Dezavantajları:
- Yanma için evdeki havayı kullanır. Havalandırmanın yetersiz olduğu durumlarda güvenlik riski oluşturur.
- Eski teknolojiye dayandığı için enerji verimliliği düşüktür.
- Günümüzde birçok ülkede ve bölgede güvenlik nedeniyle yasaklanmış veya sınırlı kullanıma izin verilmiştir.
Gelin, şimdi de kapasite konusuna detaylı bir şekilde bakalım.
2. Kapasite
Evinizin büyüklüğü, yalıtım durumu ve odaların konumu, kombinin ısıtma kapasitesini belirler. Kombinin kapasitesi, kilovat (kW) cinsinden ölçülür ve doğru kapasiteyi seçmek, evinizin homojen bir şekilde ısınmasını sağlar. Kombi kapasitesi, cihazın bir saat içinde üretebileceği en yüksek ısıl gücü ifade ettiği için genellikle kcal/h veya kW/h birimleriyle belirtilir.
Kombiler kapasitelerine göre 20.000 kcal/h, 26.000 kcal/h ve 30.000 kcal/h olarak ayrılır.*
Bu sınıflandırmanın yanı sıra kombi markalarının sunduğu ara kapasiteler de bulunur.
Kombinin sunduğu bu kapasiteler, almak istediğiniz kombinin evi ya da ofisi ısıtmada yeterli kuvvete sahip olup olmadığını belirtir. Kombiyi kullanacağınız alanın metrekaresine göre alabileceğiniz kombi kapasiteleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılır:
- 160 metrekareye kadar: 20.000 kcal/h
- 200 metrekareye kadar: 26.000 kcal/h
- 200 metrekare ve üzeri: 30.000 kcal/h
Şimdi, bir diğer önemli konu olan enerji verimliliğine geçelim.
3. Enerji Verimliliği
“Kombi alınırken nelere dikkat edilmeli?” sorusunun yanıtlarından biri de enerji verimliliğidir. Enerji sınıfları enerji verimliliğini ifade eder. “Enerji Sınıfları ve Enerji Etiketleriyle Tasarruf Etmenin Püf Noktaları” başlıklı yazımızdan enerji sınıflarıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. A en yüksek ve verimli enerji sınıfını, G ise en düşük enerji sınıfını ifade eder. Uzun vadede tasarruf sağlamak istiyorsanız enerji sınıfı yüksek olan bir modeli tercih etmelisiniz. Kombi alırken enerji verimliliğine dikkat ederek bir seçim yaparsanız ay sonundaki elektrik faturasını da etkileyebilirsiniz.
4. Kullanım Kolaylığı ve Ek Fonksiyonlar
Kullanıcı dostu olan kombiler günlük yaşamı hayli kolaylaştırır. Dokunmatik ekranlar, dijital termostatlar ve uzaktan kontrol seçenekleriyle modern kombileri tercih edebilirsiniz. Özellikle uzaktan kontrol fonksiyonuna sahip bir kombi tercih ederseniz evde olmadığınız durumlarda da kombinizi yönetebilirsiniz.
5. Boyut ve Kurulum Yeri
Kombinizi konumlandırmak istediğiniz yerin genişliği ile kombinizin boyutu uyumlu olmalıdır. Çoğunlukla banyo, mutfak ve balkon gibi alanlara kurulumu yapılan kombiler, havalandırma ihtiyaçlarına uygun bir şekilde monte edilmelidir. “Kombi alınırken nelere dikkat edilmeli?” diye soruyorsanız kurulum yeri ve cihazın boyutunu mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
6. Güvenlik Özellikleri
Kombi seçerken güvenlik özelliklerini de dikkate almak gerekir. Gaz kaçağı önleyici sistemler, aşırı ısınma koruması ve emniyet valfleri gibi güvenlik özellikleri bulunan kombiler hem can hem de mal güvenliğinizi sağlar. Standartlara uygun olarak üretilmiş ve CE belgesi gibi güvenlik sertifikalarına sahip cihazları tercih etmek önemlidir. Bu tercihlerle uzun vadede huzurlu ve güvenli kullanım sağlayabilirsiniz.
Bu faktörlerin yanı sıra seçeceğiniz kombinin servis gibi satış sonrası hizmetleri konusunda başarılı olmasına da dikkat etmeniz gerekir. Eviniz en üst ya da en alt kattaysa, kuzeye bakıyorsa ya da izolasyonsuzsa kombi kapasitesine ek olarak bir danışmandan da yardım almanız gerekebilir.
Eğer doğru kombiyi seçmek istiyorsanız Koçtaş’ın sunduğu geniş ürün yelpazesine göz atarak ihtiyacınıza uygun bir kombi modeli bulabilirsiniz. Kombiniz varsa da “Kombili Evler İçin Bilmeniz Gereken 4 Temel Bilgi” başlıklı yazımızı mutlaka okumanızı öneririz.