Bağışıklık Dostu Tarifler: Kombu Çayı ve Kefir Nasıl Yapılır?

Bağışıklık Dostu Tarifler

Battaniye altına girmeden kışı sağlıkla geçirmenize yardımcı olacak keyifli bir önerimiz var: Probiyotik içecekler içmek! Probiyotikler yani bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler, hem bağışıklık sisteminin güçlenmesinde hem de sindirim sisteminin düzene girmesinde önemli bir göreve sahip. Yani sağlıklı bir yaşam için yapmanız gereken, birbirinden lezzetli probiyotik gıdaları günlük beslenmenizin bir parçası yapmak. 

Sofranızdan çeşit eksik olmasın diye probiyotik beslenme için ihtiyaç duyacağınız tüm tarifleri bir araya getirdik. Bunlardan biri daha tanıdık bir lezzet olan kefir tarifi, diğeri ise farklı lezzetler denemek isteyenlere özel kombu çayı tarifi. Probiyotik tariflerimize önce kefirin yapılışı ile başlayalım. Böylece son zamanlarda sıkça duyduğumuz kefir tanesi, canlı kefir mayası, kefir anası gibi kavramları da keşfedelim.

Tüm bu tarifleri hazırlarken ihtiyaç duyacağınız kavanoz, sürahi, süzgeç gibi mutfak aksesuarları Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bağışıklık Dostu Tarifler: Kombu Çayı ve Kefir Nasıl Yapılır?

Evde Kefir Yapımı: Kefir Nedir, Nasıl Yapılır?

Ev Yapımı Kefir

Aklınızdaki tüm sorulara cevap vererek adım adım ¨Evde kefir nasıl yapılır?¨ öğrenelim:

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Kefirin içerisinde birçok mikroorganizma çeşidi bulunuyor. Bu da kefiri güçlü bir probiyotik kaynağı yapıyor. Yani bağışıklık sistemini güçlendirme ve sindirim sistemini düzene sokmaya yardımcı olan süper gıdalardan biri. Kalsiyum bakımından da zengin olan kefir, kemik sağlığını destekliyor. Ayrıca içerisindeki laktoz oranı süte göre çok daha düşük olduğu için laktoz intoleransı bulunan kişiler kefiri daha rahat tüketebiliyor. 

Kefir Neyden Yapılır?

Fermente bir içecek olan kefir, yoğurt gibi mayalanıyor. Mayalama için farklı maya türleri kullanılıyor. Örneğin canlı kefir mayası denilen büyüyen maya veya çoğalan maya diye bilinen bir maya türü bulunuyor. Bu kefir mayası birçok defa kullanılabiliyor. Öte yandan tek kullanımlık kefir mayası da kullanılabiliyor. Bunlara bir de son zamanlarda nohuttan kefir mayası katıldı. Size özel derlediğimiz kefir tarifi içinse sadece iki malzemeye ihtiyacınız olacak: Bir yemek kaşığı büyüyen kefir mayası ve bir litre süt. 

Kefir Nasıl Yapılır?

Önce kefir mayalamanın püf noktaları hakkında bilgi verelim. Siz de çoğu kişi gibi kefir hazır sütle yapılır mı diye merak ediyorsanız cevabımız evet. Ancak şunu da söylemeden geçmeyelim: Çiğ süt kullandığınız zaman ev yapımı kefir daha iyi maya tutar. Elbette çiğ sütü önce yaklaşık 10 dakika kaynatmayı unutmayın. Ayrıca kefir hazırlama aşamalarında yalnızca tahta kaşık kullanmanızda fayda var. Şimdi, gelelim kolay kefir yapımı adımlarına: 

Detaylarıyla Kefir Tarifi

  • Kefir yaparken sütün sıcaklığı yaklaşık 25 derece yani oda sıcaklığına yakın bir derecede olmalı. 
  • Cam şişeye boşalttığınız bir litre sütün içerisine doğal kefir mayası tanelerini atın.
  • Üzerini bir bezle örttüğünüz şişeyi mutfak dolabı gibi karanlık bir yere koyun.
  • ¨Kefir kaç saatte mayalanır?¨ sorusunun cevabı sizin hangi kefir kıvamından hoşlandığınız ile ilişkili. 8 ila 12 saat arasında bir süre kefiri bekletebilir. Sulu bir kefir kıvamı için 8 saat, yoğun bir içim için 12 saati tercih edebilirsiniz.
  • Kıvam alan kefiri buzdolabına koyarak 12 saat bekletin. 
  • Kefir kaç günde tüketilmeli diye merak ediyorsanız bu içeceğin bir süt ürünü olduğunu hatırlatalım. Yani 2-3 gün içerisinde kefiri tüketmenizde fayda var.

Şimdi, sıra “Kefir mayalandıktan sonra nasıl saklanır?” sorusunda:

Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Mayalamadan hemen sonra buzdolabında beklettiğiniz kefiri tel süzgeçle süzün. Süzgeçte kalan kefir tanelerini sütün ya da suyun içerisine koyun. Kefir mayası saklama süresi 8 ila 10 saat arası. 

Kefir Mayası Nasıl Çoğaltılır?

 Aslında “Kefir canlı mı?” sorusuna vereceğimiz yanıt bu konuyu da açıklıyor. Kefir taneleri canlı mikroorganizmalardır. Süzerek su ya da süte koyarak beklettiğiniz kefir taneleri kendi kendilerine zamanla büyür. Görünümleri de küçük bir karnabaharı andırır. 

Sütsüz Kefir: Su Kefiri Nasıl Yapılır?

Vegan kefir nasıl yapılır, merak edenlere özel bu tarifi uygulamak için bilmeniz gereken adımlar şunlar:

  • Önce ¨Su kefiri mayası nasıl yapılır?¨ sorusunun cevabını verelim. Su kefiri özel bir kaktüs türünden elde ediliyor. Yani evde yapmak yerine hazır almanız gerekiyor. Ancak canlı olduğu için su kefiri mayasını da çoğaltarak kullanabilirsiniz.
  • Kefir yapım malzemeleri ise şunlar: Bir litre su, yarım çay bardağı su kefiri tanecikleri, yarım çay bardağı toz şeker, iki adet kuru incir ya da kuru kayısı.
  • Cam bir şişenin içerisine bir litre suyu koyun. İçerisine toz şeker, kuru incir ya da kuru kayısı ve kefir mayasını ekleyin.
  • Su kefiri mayalama süresi yaklaşık 36 saat. Karışımı bu süre boyunca karanlık ve serin bir yerde bekletin.
  • Karışımı süzdükten sonra su kefirini afiyetle içebilirsiniz. 
  • Su kefiri mayası buzdolabında bir ay süreyle saklanabilir. Su kefirini saklamak için bir litre suya yarım çay bardağı toz şekeri eklemeniz ve içine taneleri atmanız yeterli.

Artık Kafkaslardan gelen bu lezzeti doyasıya içebilirsiniz. 

Evde Kombu Çayı Yapımı: Kombucha Nasıl Yapılır?

Kombucha Nasıl Yapılır

Uzak Doğu’dan dünyaya yayılan bu lezzete kombu çayı dense de aslında bildiğimiz çay lezzetinden oldukça farklı. Kombuchanın tadı nasıl derseniz sirkemsi, asitli bir içecek olarak tarif edebiliriz. En iyisi siz bir de kendiniz deneyin. Hadi gelin, kombu çayı nedir, nasıl yapılır, birlikte keşfedelim:

Kombucha Mantarı Nedir?

 Kombu çayı yapmak için öncelikle düz yuvarlak bir diske benzeyen kombu mantarı almalısınız. Kombucha anası olarak da bilinen bu maya, canlı bir organizma. Aynı sirke anası gibi bu mantarı da saklayarak tekrar kullanabiliyorsunuz.

Kombucha İçin Gerekli Malzemeler Neler?

Diğer kombucha yapımı malzemeleri ise şunlar: 1.5 litre su, 5 yemek kaşığı siyah çay, 1 su bardağı kombucha, ¾ su bardağı toz şeker.

Kombu Çayı Nasıl Yapılır?

Evde kombucha yapmak için şu aşamaları takip edebilirsiniz:

  • Suyu kaynar hale getirin. İçerisine toz şekeri dökün ve eritin.
  • Şekerli suyun içerisine çayı dökerek 20 dakika demlemeye bırakın.
  • Çayı süzün ve karışımın tamamen soğumasını bekleyin. 
  • Soğuyan karışımın içerisine kombuchayı ve kombu mantarını koyun.
  • Şişenin ağzını streç filmle örtün. Kombucha karışımını 10 ila 20 gün arasında karanlık bir ortamda bekletin.
  • Hazır hale gelen kombuchanın üzerindeki mantarı alın. Ayrıca bir sonraki mayalama için de bir bardak kombu çayını ayırmayı unutmayın. Kombu çayını buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz.

Kombu Mantarı Nasıl Saklanır?

Kombucha mantarını kullanım tercihinize göre kısa ya da uzun süreli saklayabilirsiniz. Kısa yani 2-3 hafta saklamak için kombu çayını bir kavanoza koyun ve temiz suyla yıkadığınız kombu çayı kültürünü içerisine koyarak buzdolabında muhafaza edin. 

Bir ay süreyle kombu mantarını saklamak için de yine çay, şeker ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Karışımı soğutun. İçerisine kombu mantarını koyarak oda sıcaklığında, karanlık bir yerde saklayın. Kombu mantarının aktif halde kalması için de haftada bir kez içerisine şekerli çay karışımı ilave edin.Yaz günlerinde de zevkle içebileceğiniz soda benzeri bu içeceği hamilelerin tüketmesinin sakıncalı olabileceğini not düşelim. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sofranıza ekleyebileceğiniz diğer yiyecekleri öğrenmek için ise Kendinize Dikkat Edin: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler yazımızı okuyabilirsiniz.