Mutfak Dolabı Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir

Mutfak hepimizin her gün zaman geçirdiği alanlardan. Leziz yemeklerin ve içeceklerin, hatta gelecek mevsim için sofra hazırlıklarının yapıldığı bu alanın temizliğine çok önem verdiğinizin farkındayız. Mutfak temizliğinin en yorucu, ama gerekli aşamalarından biri ise hiç kuşkusuz mutfak dolabı temizliği! Tabii güzel bir temizlik sonrasında mutfak dolap içi düzenini de sağlamadan olmaz! Peki; mutfak dolabı temizliği nasıl yapılır, mutfak dolabı düzeni nasıl sağlanır?

Mutfak Eşyasını Koyacağınız Alanı Temizleyerek İşe Başlayın

Belki genel bir mutfak temizliği yapmayı planlıyorsunuz, belki de mutfağınız temiz ve sadece mutfak dolaplarını silmek istiyorsunuz. Hangisini yapacak olursanız olun bu, dolapların içindeki mutfak eşyasını yerlerinden çıkaracağınız gerçeğini değiştirmiyor. Bu nedenle öncelikle, dolaplardan çıkaracağınız tabak, tencere, bardak gibi eşyayı temizlik sırasında nereye koyacağınızı planlamalı ve bu alanı temizlemelisiniz.

Temizliği pratik kılmak için elbette eşyayı mutfakta tezgâh veya harici dolap gibi alanların üzerine koymak oldukça mantıklı. Fakat bu alanlarda duran mutfak eşyasının da temizlik sırasında tozlanabileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle çıkardığınız mutfak eşyasının üzerine temiz bir bez, plastik örtü örtebilirsiniz. Eğer dolapların içinde uzun süredir kullanmadığınız ürünler varsa bunları bulaşık makinesine yerleştirebilir ve siz temizliğinizi yaparken bulaşıklarınızın yıkanmasını sağlayabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Temizliği

Mutfak Örtülerinizi/Kaydırmazlarınızı Temizlemeyi Unutmayın

Mutfak örtüleri ya da kaydırmazlar pek çok mutfak dolabı için vazgeçilmez. Eğer siz de mutfak dolabınızda bu ürünlere yer veriyorsanız temizliğe başlamadan önce bunların da temizliğini yapmayı unutmamalısınız.

Eğer kumaş örtüler kullanıyorsanız bu örtüleri çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Seçiminizi kaydırmazlardan yana kullandıysanız eski ürünleri yenileriyle değiştirebilir ya da bulaşık deterjanı ve ılık su yardımıyla dolap kaydırmazlarınızı yıkayabilirsiniz. Tabii temizliğin son aşamasına geldiğinizde kaydırmazları kuru ve temiz bir bezle ya da havlu kâğıtla kurulamayı, ondan sonra dolaplara yerleştirmeyi es geçmemelisiniz.

Dolaba Zarar Vermeyecek, Sağlığınızı Riske Atmayacak Temizlik Malzemesi Seçin

Mutfak dolaplarını temizlemek için kullanacağınız temizlik malzemesi oldukça önemli. Örneğin sert krem temizleyiciler ya da bulaşık süngerinin sert kısmı dolapta çizikler oluşmasına neden olabilir. Çamaşır suyu ile temizlik ya da bulaşık tableti ile mutfak dolabı silme gibi uygulamalar ise dolapların içi iyi durulanmadığında sağlığınızı tehdit edebilir. Bu nedenle temizlik malzemelerinin seçiminde dikkatli olmanızı öneririz.

Peki, mutfak dolabı temizleme aşamasında hangi ürünlerden yararlanabilirsiniz?

  • Diğer mobilyaların temizliğinde olduğu gibi mutfak dolaplarının temizliğinde de mikrofiber bezleri tercih etmenizi öneririz. Bu bezler, tozları diğer bezlere oranla daha iyi tutar ve oldukça yumuşak oldukları için dolabınızda çizilme gibi sorunlar yaşamanızın önüne geçebilir.
  • Dolap içlerini temizlerken ılık su ve elma sirkesi karışımından yardım alabilirsiniz.

Mutfak dolap kapaklarını silerken inatçı yağ lekelerini çıkarmak için daha güçlü bir temizleyiciye ihtiyaç duyabilirsiniz. “Yağlı mutfak dolapları neyle silinir?” sorusunun cevabı ise hazırlayacağınız bulaşık deterjanı, sirke ve ılık su karışımı olabilir. Fakat dilerseniz yağ sökücü temizleyici ürünlerden yardım alarak da mutfak dolaplarından yağ lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Duygu Turgut Gökpınar Yazdı! Eski Dolabı Nasıl Yeniledim? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Temizleme Önerileri

Mutfak Dolabı Nasıl Temizlenir?

Mutfak dolaplarınızı temizlerken dikkat etmeniz gereken önemli noktaları paylaştık. Sıra geldi bu alanları nasıl temizleyebileceğinize dair önerilerimize:

  • Doğru temizlik için altın kurallardan biri, temizliği yukarıdan aşağıya olacak şekilde yapmaktır. Yani öncelikle dolaplarınızın üstünü, ardından dolap içlerindeki rafları üstten alta olacak şekilde, en son da dolaplarınızın dışını silmelisiniz. Tabii öncelikle üst modülü, sonrasında alt modülü silmeniz gerektiğini de hatırlatalım.
  • Dolaplarınızın içini ve dışını temizlerken farklı bezlerden yardım almak, daha hijyenik bir temizlik yapmanıza yardımcı olabilir.
  • Dolapların içini boşalttıktan sonra hazırladığınız temizleme suyu ile ve bu suya batırılıp sıkılmış nemli bir bezle dolapların iç kısmını silebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise nemli bezle silme işlemini gerçekleştirdikten sonra kuru bir bezle alanı iyice kurulamalısınız. Aksi takdirde nemli kalan alanlarda şişme, küf oluşumu gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Dolap içlerinden sonra sıra dolapların dışında… Bu noktada “Yağlı mutfak dolabı temizliği nasıl yapılır?” sorusunun cevabını aradığınızı biliyoruz. Bulaşık deterjanı, sirke ve ılık su ile hazırladığınız karışımı bir fısfısın içine koyup özellikle yağ lekelerinin yoğun olduğu bölgelere bu temizleyiciyi sıkıp biraz bekledikten sonra nemli bir bezle alanı silebilirsiniz. Tabii ki ardından kuru bir bezle dolapların dışını silmeyi unutmamalısınız. Daha önce de belirttiğimiz gibi dolap dışı temizliğinde hazır temizleyici ürünleri kullanmanız da mümkün.
  • Dolaplarda en çok dokunduğunuz yerler olan mobilya kulplarının temizliğini de unutmamak lazım! Dilerseniz hazırladığınız karışımın ya da temizlik ürününün yanı sıra bu alanları yüzey temizleyici dezenfektanlarla da temizleyebilirsiniz.

Mutfak Dolabı Nasıl Silinir

Mutfak Dolabı Nasıl Düzenlenir?

Tebrikler, mutfak dolabı temizliğinin son aşamasına geldiniz: Mutfak dolaplarının düzeni.

  • Tüm dolapları temizledikten sonra mutfak örtülerinizi ya da kaydırmazları dolap içlerine yerleştirebilirsiniz.
  • Ardından mutfak eşyanızı dolap içlerine yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Tabii bu noktada, depolama alanınızı verimli bir şekilde kullanabilmek için mutfak düzenleyici aksesuarlarından yardım almalısınız. Dolap içi raflar, askılar, sepetler bu alanları düzenlemek için faydalanabileceğiniz ürünler arasında. Örneğin dolabınızda bardaklarınızı koymak için yeterli alanınız yoksa dolap içine asılan bardak askılarını kullanabilir, alanı daha efektif bir şekilde düzenleyebilirsiniz.
  • Mutfak dolaplarının düzeni oldukça ayrıntılı ve uzun bir konu. Dilerseniz “Şık Bir Mutfak İçin: Mutfak Düzenleme Önerileri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Nasıl Düzenlenir

Son olarak mutfağınızı düzenli ve daha kullanışlı kılacak mutfak aksesuarları için Koçtaş’a göz atmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.

Küçük Mutfaklar Nasıl Kullanışlı Hale Getirilir? Size İlham Olacak 8 Öneri adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdiden kolay gelsin!