“Hayalinizde nasıl bir evde yaşamak var?” gibi bir soru yöneltsek ve tüm ayrıntıları ile bu sorunun cevabının verilmesini istesek, eminiz ki pek çok insan “Şömineli bir evde oturmak isterim.” yanıtını verir. Evet, şömineler gerçekten de yaşam alanlarını bambaşka bir ambiyansa bürüyor. Üstelik sadece nostaljik şöminelere değil, gelişen teknoloji sayesinde kullanımı kolay modern şömine modellerine de evlerde yer var! Eğer siz de şömineli evde oturma hayalini gerçekleştirmek isteyenlerdenseniz, ama ev şömine çeşitleri arasından hangisini seçmeniz gerektiğini bilemiyorsanız doğru yerdesiniz! Hiç merak etmeyin; şimdi tüm salon şömine modellerini sizin için incelemeye başlıyoruz.
İhtiyacınıza ve isteklerinize uygun şömine modelleri ve aksesuarları, bütçenize uygun şömine fiyatları ile Koçtaş’ta sizi bekliyor!
Yakıt Tipine Göre Şömineler
Ev tipi şömine çeşitleri öncelikle yakıt tipine göre sınıflandırılıyor. Bu sayede şöminenin hangi yakıt ile yakılabileceği ya da çalıştırılabileceği belirtilmiş oluyor. Şömine yakıtı tipine göre şömine türlerini; odun şöminesi, elektrikli ısıtmalı şömine, gazlı şömine ve etanol şömine olmak üzere 4 ana kategoriye ayırmak mümkün.
Odun Şöminesi
Nostaljik şömine modellerinden olan odun şömineleri, odunların şömineye koyulması ve yakılması ile alanı ısıtıyor. Tabii bu durum, odunlu şöminelerin ev içi şömine olarak kullanıldığında baca çıkışının olmasını zorunlu kılıyor.
Genellikle tuğla şömine modelleri arasında yer alan odun şöminelerin kurulumunun oldukça zahmetli ve kurulum maliyetinin de bir hayli yüksek olabildiğini not düşmeden geçmeyelim. Üstelik bir odunlu şömine tercih edecekseniz bakımını da düzenli olarak yaptırmanız büyük önem taşıyor.
Son olarak, şöminenin yakıtı odun olduğu için şömine odunluk alanına sahip olmanız gerekiyor. Diğer yandan sürekli olarak odun temin etme durumu maddi olarak yük olabiliyor.
Odun şöminesi, bahçe şöminesi ya da balkon şöminesi olarak da tercih edilebiliyor.
Elektrikli Şömine
Kullanımı oldukça kolay olan, “dumansız şömine” modellerinden biri olduğu için bacaya ihtiyaç olmaması sebebi ile de çokça tercih edilen elektrikli şömineler, adından anlaşılacağı gibi, elektrik enerjisi ile çalışıyor. Ekrandaki alevlerin, gerçek bir şömine yanıyormuş izlenimi yarattığı bu şömineler, ısıyı ekran arkasındaki fanlar yardımı ile alana yayıyor.
Şömine elektrikli modellerde; “hazır şömine” olarak adlandırabileceğimiz bağımsız şömineler, TV ünitesi olarak kullanılabilen şömineler ve duvara monte şömineler yer alıyor. Ayrıca elektrikli dekoratif şömine modellerinin alanı çok şık kıldığını da belirtelim.
“Bambaşka Bir Atmosfer: Elektrikli Şömineler Hakkında Bilinmesi Gerekenler” yazımızda, “plazma şömine” ya da “LED şömine” olarak da karşınıza çıkabilecek elektrikli şömine modelleri, elektrikli şömine fiyatları ve elektronik şömine özellikleri hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Gazlı Şömine
LPG ve doğalgaz ile çalışan iki türü bulunan gazlı şömineler, alevlerin oluşturduğu görünüm açısından odunlu şöminelere benziyor. Gazın ateşleyici etkisi sayesinde oluşan sıcaklığı doğalgazlı şöminelerde kontrol etmek daha kolay oluyor. LPG şömine ve doğalgazlı şömine modelleri kullanımı kolay şömine türlerinden olsalar da bulunduğu alanda baca ile havalandırmaya ihtiyaç duyulabiliyor.
Etanol Şömine
Etanol yardımı ile yanan ve kurulumu kolay olan şömine çeşidine bu isim veriliyor. Bacasız şömine modellerinden olan etanol şömine, ısı yayma konusunda ne yazık ki diğer türler kadar başarılı değil. Bu sebeple genellikle dekoratif şömine olarak da tercih edilebiliyor. Etanol şömineler kendi arasında; duvara monte, zemine konumlandırılabilen ve masa üstü şömineler olmak üzere ayrılıyor.
Montaj Tipine Göre Şömineler
Montaj edildikleri alanlar da şöminelerin sınıflandırılmasını sağlıyor. Şömineler, montaj tiplerine göre; açık, ayaklı, duvara monte, masa üstü, asılı ve iki taraflı olmak üzere farklı sınıflara ayrılıyor.
Geleneksel Açık Şömine
Sadece odunlu şöminelerde mevcut bir montaj seçeneği geleneksel açık şömineler, hem iç mekan hem de dış mekan şömine modeli olarak değerlendirilebiliyor. Duvarın oyularak inşa edilmesi ile oluşan ve yapımında genellikle tuğla kullanılan bu şömineler, bacalı şömine modelleri arasında yer alıyor.
Taş şömine modelleri oldukça maliyetli olmaları ile biliniyor. Üstelik bu modeli hayata geçirebilmeniz için evinizin de biraz geniş olması gerekiyor. Tabii hem iç mekanlara hem de kış bahçelerinize nostaljik hava katabilen bu çeşidin sunduğu atmosfer de bir başka!
Ayaklı Şömine
“Müstakil şömine” ismi ile de bilinen ayaklı şömine modelleri, görünüm olarak, odun ve kömür sobalarına benziyor. Odun, gazlı, elektrikli gibi neredeyse her yakıt türünde kullanıma uygun bir şekilde üretilen ayaklı şömine soba çeşitleri, geleneksel açık şömine ile kıyaslandığında çok daha uygun fiyatlı bir maliyet sunuyor. Ayaklı şöminelerin bacalı mı, bacasız mı olacağı ise kullanılan yakıt türüne göre belirleniyor. Ayrıca kuzine şömine ve fırınlı şömineler de ayaklı şömine modelleri arasında yer alabiliyor.
Duvara Monte Şömine
Yaşam alanlarında şömine görünümlü soba isteyenlerin en çok tercih ettiği türlerden olan duvara monte şömineler, farklı tasarımlara ve boyutlara sahip olabiliyor. “Gömme şömine” olarak da bilinen şömine tipi ısıtıcı modellerinin kurulum maliyetleri şömine türlerine göre farklılık gösterebiliyor. Bu şöminelerin, kullanılan yakıt tipine göre bacalı ya da bacasız seçenekleri mevcut. Burada karar verirken hem şömineyi monte edeceğiniz alanın ölçüsü hem de kullanmak istediğiniz yakıt doğrultusunda seçim yapabilirsiniz.
Masa Üstü Şömine
Yapay şömine çeşitleri arasında sayılabilen ve hem iç hem de dış mekanda kullanılabilen şöminelerdir. Bahçe ve balkon şömine modelleri arasında da yer alan bu ürünler, portatif şömineler olarak kabul görüyor; yani kolaylıkla bir alandan başka bir alana taşınabiliyor.
Dekoratif şömine modellerinden biri olan masa üstü şömineler; gaz, etanol ya da elektrik ile çalışabiliyor. Üründen alınan verim ise şömine ölçülerine göre değişiklik gösterebiliyor.
Asılı Şömine
Bu şömine, tavana asılı bir şekilde durduğu için oldukça şık ve dikkat çekici bir tasarıma sahip. Asılı şömineler farklı yakıt türlerine uygun olarak üretilebiliyor. Bacaya olan ihtiyaç ise diğer türlerde de olduğu gibi, kullanılan yakıta göre değişebiliyor.
Tasarımları doğrultusunda döküm şömine, mini şömine gibi kendilerini betimleyen farklı özelliklerle anılabilen asılı şöminelerin maliyetleri ise açık geleneksel ve duvara monte bazı şömine modellerine kıyasla daha uygun fiyatlı olabiliyor.
İki Taraflı Şömine
Salonda şömine kullanmak istiyor ve bunu en şık biçimde gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız size önerimiz, tercihinizi çift taraflı şömine modellerinden yana kullanmanız olur.
Şöminenin birden fazla alanının açık olduğu tür olan iki taraflı şöminelerin en güzel özelliği hiç kuşkusuz ki farklı açılardan şömine seyrini sunabilmesi. Yakıt tipine göre kurulum maliyeti değişebilen ve “orta şömine” olarak da adlandırabileceğimiz bu şöminelerin bacalı mı, bacasız mı olacağı da yine yakıt tipi sayesinde belirleniyor.
Şömine görünümlü elektrikli sobalar, LPG’li şömineler, bahçe şömine modelleri, şömine maşa takımı gibi şömine aksesuarları… Soba şömine ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz ürünler Koçtaş’ta. Bu arada şömine dekorasyon uygulamalarını hayata geçirmek isterseniz “Şömine Önü Dekorasyon Önerileri” yazımızdan yaşam alanınızı daha şık kılacak dekoratif fikirlere ulaşabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.
Elbette tercihinizi, şömine dışındaki ısıtıcılardan yana da kullanabilirsiniz. Klimalar, elektrikli sobalar, kombiler… İhtiyaç ve isteklerinize uygun ısıtıcıyı satın almak için de Koçtaş’a göz atabilirsiniz.