Kış geldi; kombiler yanmaya, klimalar alanları ısıtmaya başladı. Tabii genellikle yardımcı ısıtıcı olarak değerlendirilen, ama bazı alanlarda ana ısıtıcı olarak da kullanılabilen elektrikli yağlı radyatörleri de unutmamak lazım. “Yağlı radyatör nedir?” diye merak ediyorsanız sizin için nasıl çalıştığı, kullanımı, özellikleri hakkında ayrıntılı bir rehber hazırladık.
Yağlı radyatöre ihtiyacınız varsa da yağlı radyatör modellerini Koçtaş’ın geniş ürün yelpazesi arasında bulabileceğinizi unutmayın.
O halde şimdi, ilk olarak “Yağlı radyatör nedir?” sorusuna cevap verip bu pratik ısıtıcıları daha yakından tanıyalım.
Yağlı Radyatör Nedir?
Yağlı radyatör, iç yapısında özel bir yağ bulunan ve elektrikle çalışan bir ısıtıcı türüdür. Görüntü olarak kalorifer peteğini andırır. Tekerlekli yapısı sayesinde taşınabilir özelliğe sahip olan çeşitleri bulunur.
İçerisindeki yağ, yakıt olarak değil ısı rezervuarı olarak kullanılır. Isıyı hızlı bir şekilde iletme ve uzun süre muhafaza etme özelliğine sahiptir. Elektrik enerjisi kullanılarak ısıtılan bu yağ, cihazın yüzeyine yayılarak ortamı ısıtır. Yağlı radyatörler, özellikle düşük enerji tüketimi ve sessiz çalışma özellikleri sayesinde sıkça tercih edilir.
Yağlı Radyatör Nasıl Çalışır?
Yağlı radyatörlerin çalışma prensibi oldukça basittir. Cihaz prize takıldıktan ve çalışmaya başladıktan sonra radyatörlerin içerisinde bulunan yağ ısınmaya başlar. Yani içindeki elektrikli ısıtıcı eleman, cihazın içinde bulunan yağı ısıtır. Isınan yağ, cihazın metal yüzeyine ısıyı ileterek ortama yayılmasını sağlar. Radyatör içindeki yağ sirkülasyonu sürekli olduğu için cihaz kapatılsa bile bir süre daha ısınma devam eder. Bu durum da enerji verimliliği sağlar. Ayrıca içinde bulunan yağ değişim gerektirmez ve ısıyı eşit şekilde dağıtarak ortamın homojen bir şekilde ısınmasını sağlar.
Sistem içerisinde gezen sıcak yağ, ısıyı radyatör sayesinde dışarı yayarak alanın ısınmasını sağlar. Üstelik cihaz kapatıldıktan sonra yağ hemen soğumayacağı için yağlı radyatörler bir süre daha alanı ısıtmaya devam eder.
Yağlı Radyatör Nasıl Kullanılır?
Diğer elektrikli ısıtıcılarda olduğu gibi yağlı elektrikli ısıtıcılarda da öncelikle fiş prize takılır. Eğer ürünün elektrik akışı düğmesi kapalıysa açıp cihazın üzerinde yer alan termostat sayesinde sıcaklık seviyesini ayarlayabilir ve istediğiniz sıcaklıkta sabitleyebilirsiniz. Aşırı ısınma durumunda ise cihaz otomatik olarak kapanarak güvenli kullanım sunar.
Yağlı Radyatör Ne Kadar Yakar?
Herhangi bir elektrikli ürünü uzun süre kullanacaksanız bu durumda elektrik tüketimi hakkında aklınızda soru işareti oluşması gayet normal. Peki, yağlı radyatörlerin enerji tüketimi ne kadar? Diğer bir deyişle yağlı radyatör ne kadar elektrik yakar?
Bu sorunun cevabı, ürünün gücüne göre farklılık gösterebilir. Ürün ambalajında belirtilen Watt gücü, ürünün bir saat çalıştırıldığında tüketeceği enerji miktarını belirtir. Şimdi, 2000 Watt gücündeki cihazın bir saat aralıksız çalıştığında faturanıza nasıl yansıyacağını hesaplayalım ve bu doğrultuda “Elektrikli yağlı radyatör ne kadar elektrik harcar?” sorusunun yanıtını verelim.
- 2000 Watt = 2 kW/h
- Evler için 240 kWh tüketime kadar olan mesken tipinde 1 kW/h fiyatı (tüm vergi ve fonlar dahil) = 2,07
- 2 X 2,07 = 4,14 TL*
Bu örneğe göre yağlı radyatör elektrik tüketimi her saat için faturanıza 4,14TL olarak yansıyacaktır. Bu arada kW/h birim fiyatının aylara/yıllara, şehirlere ya da iş yeri/mesken gibi kriterlere göre değişebileceğini belirtmeden geçmeyelim.
Elektrikli ısıtıcılardan yardım alanların elektrik tasarrufu için ipuçlarına ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Dilerseniz “Elektrikli Isıtıcılarla Ekonomik Isınma Yöntemleri” yazımızdan yardım alarak tasarruflu ısınmanın sırlarını öğrenebilirsiniz.
Yağlı Radyatör Hangi Alanlar İçin Uygundur?
Elektrikli ısıtıcı seçerken kullanım alanına uygun bir seçim yapmak gerekir. Çünkü her ısıtıcı her alan uygun değildir. Alanın kapalı ya da açık olması, büyüklüğü ve kullanım şekline bağlı olarak seçiminizi yapabilirsiniz. Yağlı radyatörler küçük ve orta büyüklükteki odalar için ideal bir ısıtma aracı diyebiliriz. Salon, oturma odası, çalışma odası gibi alanlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Küçük bir ofisiniz varsa burada da yağlı radyatör kullanmayı tercih edebilirsiniz. Hızlı bir şekilde ısınmadığı için anlık ısıtma ihtiyacınızı hızlıca karşılayamaz. Ayrıca açık alanlarda kullanmak için uygun değildir. Açık bir alan için infrared ısıtıcıları tercih edebilirsiniz. Yağlı radyatör ile küçük ve kapalı mekanları rahatlıkla ısıtabilirsiniz.
Yağlı Radyatör Kullanmadan Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Yağlı radyatörler güvenli ısınma seçeneği sunsa da kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur:
- Cihazın etrafında yeterli hava akışı olduğundan emin olun. Yakınında temas eden herhangi bir eşya bulundurmayın.
- Elbette yanıcı maddeleri de yakınında tutmamaya özen gösterin.
- Güvenlik sağlayabilmek için çocukların ve evcil hayvanların temas edebileceği noktalardan uzak tutun.
- Cihazın fişini doğrudan prize takın, uzatma kablosu kullanmamaya özen gösterin.
Yağlı Radyatörler Gece Boyunca Açık Bırakılabilir mi?
Yağlı radyatörler güvenli olarak ısıtacak şekilde tasarlanmıştır. Zamanlayıcılar, devrilme koruması, termostat gibi birçok gelişmiş güvenlik özelliğiyle birlikte gelen bu yağlı radyatörleri gece boyunca açık bırakabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur.
Örneğin yağlı radyatörlerin yakınında yanıcı maddeler bulundurmak tehlikeli olabilir. Çünkü bazı durumlarda radyatörler, prizden fazla enerji çekebilir, bu da kablonun aşırı ısınmasına ve yanma riskine yol açabilir. Düşük güç ayarı varsa bu ayarda tutarak daha az enerji harcamasını sağlayabilirsiniz, ayrıca kablosunun da ısınmasını engellersiniz. Varsa zamanlayıcıyı çalıştırıp uygun bir saatte kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Yağlı Radyatör Özellikleri Nelerdir?
Kullanıldığı alana ısıyı eşit şekilde dağıtabilen yağlı radyatörlerin sahip olduğu özellikler pratik bir kullanım sağlarken aynı zamanda güvenliğinizi sağlama konusunda da size yardımcı olabilir. Şimdi, bu elektrikli ısıtıcıların sahip olduğu bazı özelliklere göz atalım:
- Bazı ürünlerde bulunan uzaktan kumanda sayesinde yerinizden kalkmadan cihazınızı çalıştırabilirsiniz.
- Sıcaklık ayarı yapabilir ve belirli bir sıcaklıkta sabit tutabilirsiniz.
- Eğer cihazınızın zaman ayarlayıcısı varsa ürünün belli bir süre sonra kapanmasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde enerji tasarrufu da sağlayabilirsiniz.
- Aşırı ısınma emniyeti ya da devrilme emniyeti sayesinde cihazın otomatik olarak kapanmasını sağlayabilirsiniz.
- Tekerlekli modeller, cihazın kolayca bir odadan diğerine taşınmasına imkan tanır.
- İç mekanlar için ideal bir çözüm sunar, gece kullanımında bile rahatsızlık vermez.
Yağlı Radyatör Fiyatları Ne Kadar?
Yağlı radyatör fiyatları pek çok etkene göre değişiklik gösterir. Radyatör dilim sayısı (5, 7, 9, 11 dilimli yağlı radyatör gibi), sahip olduğu özellikler, marka gibi maddeler elektrikli radyatör fiyatlarının belirlenmesinde etkili olur. Satın almadan önce cihazın enerji verimliliğini, termostat özelliklerini ve güvenlik unsurlarını dikkate almak hayli önemli. Uzun vadeli kullanımda daha ekonomik olabilmesi için düşük enerji tüketimli modelleri tercih edebilirsiniz.
Konvektör Isıtıcı mı, Yağlı Radyatör mü?
Yağlı radyatörler ve konvektör ısıtıcılar, özel ayakları sayesinde istenilen alana yerleştirilebilmeleri ve tasarım açısından birbirlerine benzemeleri ile sıklıkla karıştırılan iki ısıtıcı çeşidi. Elektrikli ısıtıcı alma aşamasında karşınıza çıkacak olan bu elektrikli ısıtıcılardan hangisini seçeceğinize karar vermek için ise onları daha yakından tanımak faydalı olabilir.
Konvektör ısıtıcılar; alandaki soğuk havayı cihazın alt kısmından alır, rezistanslar yardımıyla ısıtır ve bu havayı üst bölümden sıcak bir şekilde üfler. Toz alerjisi olanlar ve büyük iç alanları ısıtmak isteyenler için konvektör ısıtıcılar avantajlı olabilir. Fakat bu noktada yağlı radyatör elektrikli ısıtıcıların da geç soğudukları için alanı daha uzun süre sıcak tuttuklarını ve performans açısından daha başarılı olabildiklerini unutmamak gerek.
Kısaca aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
- Hızlı ısınma gerekiyorsa konvektör ısıtıcılar,
- Enerji tasarrufu ve uzun süreli kullanım isteniyorsa yağlı radyatörler,
- Sessiz çalışması gerekiyorsa daha sessiz oldukları için yine yağlı radyatörler tercih edilebilir.
Elektrikli ısıtıcı seçiminde incelemeniz gereken başka detaylar da mevcut. Onlara göz atmak isterseniz “Elektrikli Isıtıcı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.
Kış günlerinde ısınma ihtiyacınıza cevap verecek yağlı radyatör modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Yağlı radyatör çeşitlerini ve yağlı elektrikli radyatör fiyatlarını inceleyerek size en uygun ürünü bulabilirsiniz.
*Hesaplama Ekim 2024’e göre yapılmıştır.