2 Kendin Yap Önerisi ile Evde Salıncak Yapımı

Kendin Yap Evde Salıncak Yapımı

Sadece oturup kuş cıvıltılarını dinleseniz bile bahçenizde zaman geçirmekten büyük keyif aldığınızı biliyoruz. Çocuklarınızın bahçenizde güzel zaman geçirmesini sağlamak için ise bazı çocuk bahçe ürünlerinden yardım almanız gerekebilir. Kaydırak, salıncak, havuz gibi hazır çocuk bahçe ürünleri hakkında ayrıntılı bilgi almak için “Çocuğunuz da Bahçenin Tadını Çıkarsın: Çocuk Bahçe Malzemeleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Peki, çocuğunuzu ve bazen de içinizdeki çocuğu mutlu etmek için kendin yap salıncak fikirlerini hayata geçirmeye ne dersiniz? İşte; bahçenizde yer verebileceğiniz, bahçe dekorasyonuna katkı sağlarken eğlence katsayınızı da artıracak olan salıncak yapımı için öneriler:

1. Makrome Salıncak Nasıl Yapılır?

Makrome Salıncak Yapımı

Son dönemlerde oldukça popüler olan makrome örgü sayesinde el işi göz nuru bir salıncak yapabilirsiniz. Haydi, ihtiyacınız olan malzemelere ve bu güzel salıncağın yapım aşamalarına göz atalım.

Gerekli Malzemeler

  • Masif panel (60×20 cm)
  • 4 adet 8 m, 2 adet 3 m, 2 adet 50 cm boyutunda kalın makrome ipi
  • Karabina
  • Matkap
  • Metre
  • Kalem
  • Makas
  • Koli bandı

Yapımı

  1. Masif panelin her bir kenarından 4 cm’lik ölçü alıp kalemle işaretleyin.
  2. İşaretlediğiniz alanları matkapla delin. Oluşan bu deliklerden iplikler geçecek. Plakayı matkapla deldikten sonra makrome örgüye başlamak için hazırsınız.
  3. Karabinayı uygun bir yere astıktan sonra 3 m’lik ipi ikiye katlayın ve karabina içerisinden geçirip düğüm atın.
  4. Ardından 8 m’lik ipleri de biri 3 m’lik ipin sağında, diğeri solunda olacak şekilde aynı yöntemle bağlayın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise ortada kalacak 4 ipin aynı boyda, yani yaklaşık 1,5 m boyunda olması. En sağdaki ve en soldaki ip ise 2,5 m boyunda olacak.
  5. Şimdi, sırada örgüyü yapmak var. Ortadaki 4 ipi sabit tutun ve sağdaki ipi bu 4 ipin üzerine getirin. Soldaki ipi sağdaki ipin arkasından geçirip düğüm atın ve düğümü sıkın.
  6. Örme işlemini hep aynı yönde yapın. Yani hep sağdan ip alıp soldaki ipi sağdaki ipin arkasından geçirin.
  7. İp bittiğinde örme işlemi de bitecektir. Ardından sabitleme yapacak bir düğüm yaparak daha sağlam bir örgü elde edebilirsiniz. Bu düğümü atmak için ipi, ucundan ikiye katlayıp, uç kısmında biraz pay bırakıp örgünün bittiği yere getirin. Sonrasında yukarıdan aşağıya olarak şekilde ipi dolayın.
  8. İpi yaklaşık 9-10 sıra doladıktan sonra yukarıdan ve aşağıdan fazla kalan ip parçalarını tutarak ipi yukarı doğru çekin ve bu işlem sonrasında kalan fazla ipleri makasla kesin.
  9. Tüm bu işlemleri bir kez daha tekrarlayarak bir salıncak örgüsü daha elde edin.
  10. Ortada kalan 4 ipi ikişer ikişer ayırın ve uçlarını koli bandı ile bantlayın. Bu ipleri plakada açtığınız deliklere geçirin ve ardından ipleri plakanın altında sıkı bir şekilde iki kez düğümleyin.
  11. İpten salıncak yapımı işte bu kadar kolay! Artık bu salıncağı uygun bir yere asıp eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Üstelik bu kendin yap fikrini dilerseniz bahçe salıncağı dilerseniz balkon salıncağı olarak değerlendirebilirsiniz.

Bu salıncağı yaparken ihtiyacınız olan malzemeleri “Ahşap ve İnşaat” kategorimizde bulabilirsiniz.

Ayrıca dilerseniz “Makrome Salıncak Yapımı” YouTube videomuzdan, izlemeniz gereken adımları görebilirsiniz.

2. Lastikten Salıncak Nasıl Yapılır?

Lastikten Salıncak Yapımı

Eski ve kullanılamayacak bir lastik ile geri dönüşüme katkı sağlayacak demirden salıncak yapımı için kolları sıvamaya ne dersiniz? Lastikten salıncak yapımı malzemelerini ve yapım aşamalarını sıralamaya başlıyoruz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 adet eski lastik
  • Zincir
  • 3 adet zincir kilidi
  • 3 adet karabina
  • Sprey boya
  • Akülü vidalama
  • Hışır (naylon) örtü
  • Kalem

Yapımı

  1. Açık bir alanda yere örtü sererek işe başlayın. Hışır örtünün üzerine lastiği yerleştirin ve sprey boyayı çalkaladıktan sonra lastiğe uygulayın.
  2. Boya kuruduktan sonra zincir kilitlerini lastiğin üzerine eşit aralıklarla konumlandırın ve kilidi monte edeceğiniz alanları kalemle işaretleyin.
  3. İşaretlediğiniz yerlerde akülü vidalama yardımıyla delikler açın.
  4. Zinciri zincir kilidinden, zincir kilidini ise açtığınız deliklerden geçirin. Eğer zincir halkaları çok küçükse bu aşamada karabinadan yardım alabilirsiniz. 
  5. Zincir kilidini alttan sabitleyin.
  6. Diğer iki noktada da aynı işlemi gerçekleştirin.
  7. Bu üç zinciri karabina yardımıyla birleştirin.
  8. Uzun ve kalın zinciri, güvenliğinden emin olduğunuz alana atıp eşit uzunlukta olan iki zincir ucunu, üç zinciri bağladığınız karabinadan geçirin. Salıncağınız hazır!

“Eski Lastiklerle Bahçeniz İçin 2 Kendin Yap Fikri” YouTube videomuzu izleyerek bu DIY salıncak yapımı önerisi hakkındaki detaylara görsel olarak ulaşabilirsiniz.

Kendin yap salıncak fikirlerinin yanı sıra bahçenize ya da balkonunuza mobilya olarak salıncak alabileceğinizi de hatırlatmak isteriz. Bahçe salıncağı alırken dikkat edilmesi gerekenler, videomuzda; birbirinden şık ve konforlu salıncak modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!