Makrome Duvar Süsü Modelleri

Makrome Duvar Süsü Modelleri

Şık bir ev dekorasyonunun olmazsa olmazlarından biri, hiç kuşkusuz ki özenilerek yapılan duvar dekorasyonu. “Salon Duvar Dekorasyonu ile Dikkatleri Çekin” yazımızda da paylaştığımız gibi yaşam alanınızın duvarlarını şık bir şekilde dekore etmek için aynalar, tablolar, duvar kağıtları, hatta aydınlatma ürünleri bile size yardımcı oluyor. Uzun yıllardır var olmasına rağmen son yıllarda adını daha sık duyduğumuz ve evlerimizde daha çok yer vermeye başladığımız makrome örgüler de şık bir duvar dekorasyonu yapabilmeniz için göreve hazır!

Gelin şimdi, bohem bir etki ile duvarları süslemek için kullanabileceğiniz makrome örgüler hakkında daha detaylı bilgi verelim ve makrome duvar süsü yapımı fikirlerini sizinle paylaşalım!

Makrome Nedir?

Makrome; düğümleme tekniği ile yapılabilen, diğer bir deyişle yapılması için tığ ya da şiş gibi yardımcı bir nesneye ihtiyaç duymayan el işi hobisidir.

Makrome örgü sayesinde duvar süsünden çantaya, anahtarlıktan saksı tutacağına kadar pek çok ürün yapmanız mümkün olabilir. Tabii bu noktada tercih ettiğiniz makrome ipinin önemi büyük.

Makrome İpi Çeşitleri

Makrome örgü için kullanılan ip, halat iptir. Makrome halat ipler; pamuklu halat ip ve su geçirmez özellikte olan, dekorasyonun yanı sıra bileklik gibi takılar yapmakta da kullanılabilen polyester ve polipropilen halat iplerdir. Üretildikleri malzemelerin yanı sıra makrome ip çeşitleri, tek büküm ve burgulu olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Tek Büküm Makrome İpi: “String ip” olarak da bilinen tek bükümlü ipler, bir araya gelmiş birden fazla ipin tek bir defa makinede bükülmesi ile oluşturulan çeşittir. Bu ipler, taranmaya imkân veren iplerdir.
  • Burgulu Makrome İpi: Birden fazla ipin bir araya gelmesi ile meydana gelen ve kıvırcık bir görünüme sahip olan dekoratif iplerdir. 

Bu türlerin yanı sıra makrome ipi kalınlıkları da farklı olabilir. 1 mm’den 10 mm’ye kadar farklı kalınlıklarda makrome ipi bulmanız mümkün. Peki, makrome duvar süsü hangi ipten yapılır? Makrome örgü duvar süsü yapabilmek için 3 mm ya da 4 mm’lik makrome duvar süsü ipi kullanabilirsiniz.Fakat biz şimdi size kolay makrome duvar süsü yapımı fikirlerini aktaracağız. 

Hazırsanız başlayalım.

Kendin yap

Makrome Yaprak Duvar Süsü Yapımı

Öncelikle şunu belirtelim: Bu kendin yap uygulaması hem makrome duvar süsü yaprak hem de duvar süsü makrome tüy olarak biliniyor. İster evinize hoş bir hava katmak, isterseniz de sevdiklerinize hediye vermek için değerlendirebileceğiniz makrome tüy duvar süsü yapımı düşündüğünüzden çok daha kolay şekilde hayata geçebilecek bir fikir. Gelin şimdi, bebek odası dâhil evinizin her odasında yer verebileceğiniz bu dekoratif objeyi yapabilmek için ihtiyaç duyacağınız malzemeleri ve yapım aşamalarını inceleyelim.

Yaprak Makrome Yapımı

Görsel Kaynak

Yaprak Makrome Duvar Süsü Malzemeleri

  • Pamuk halat makrome ipi (2-3 mm’lik alternatifleri tercih edebilirsiniz. Dilerseniz birbirinden farklı renk seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.)
  • Makrome tahtası
  • Makas
  • Cetvel
  • Bant
  • Makrome tarağı
  • Saç spreyi

Yaprak Makrome Duvar Süsü Nasıl Yapılır?

  1. Makrome ipinden 60 cm’lik bir adet parça kesin.
  2. Ardından aynı renkteki makrome ipinden 20 cm’lik parçalar halinde yirmi adet kesin.
  3. 60 cm’lik kestiğiniz parçanın iki ucunu yan yana getirip ipi ikiye katlayın. Sonrasında bu ipi üst kısmından bir masaya bantlayıp sabitleyin.
  4. 20 cm’lik ipi, büyük ipe yaptığınız şekilde ikiye katlayın ve sabitlediğiniz ipin altına yerleştirin. Bu konumlandırmayı, ana ipin ortasına gelecek şekilde yapın.
  5. 20 cm’lik ipi yine ikiye katlayarak diğer küçük ipin üstüne, birbirlerine ters olacak şekilde alın. Yani bir küçük ipin ucu, diğer ipin kıvrılmış bölümüne gelmeli.
  6. Ardından alttaki küçük ipin kesilmiş bölümünü üstteki küçük ipin kıvrılmış bölümünün içerisinden geçirin.
  7. Aynı işlemi küçük iplerin solda kalan bölümü için de gerçekleştirin.
  8. Bu işlemi toplamda on sıra olacak şekilde alt alta yapın.
  9. Tüm sıraları yaptıktan sonra tarak yardımı ile makrome ipleri tarayın.
  10. İpleri iyice tarayıp açtıktan sonra makas ile yaprak ya da tüy şeklinde kesin.
  11. Saç spreyini, yaprak/tüy şeklini verdiğiniz makromenin üzerine sıkıp şekli sabitleyin.
  12. Bu fikri dilediğiniz sayıda, dilediğiniz renkte makrome ipini kullanarak gerçekleştirebilir ve ardından şekli makrome tahtasına yerleştirebilirsiniz. Bunun için yaprak/tüy kısmını kıvrılmış ipin içerisinden geçirerek tahtaya sabitlemeniz yeterli. İsterseniz yuvarlak kasnakta makrome duvar süsü yapımı için de bu fikri değerlendirebilirsiniz.

İşte, dekoratif makrome duvar süsü yapmak bu kadar kolay! Bu basit makrome duvar süsünü dilerseniz kapı süsü olarak, dilerseniz de salon gibi alanların dışında balkon ve teraslarda makrome duvar süsü ahşap objesi olarak konumlandırabilirsiniz.

Makrome Gökkuşağı Duvar Süsü Yapımı

Makrome işi duvar süsü yaparken farklı modeller denemek istiyorsanız, özellikle çocuk odası için renkli makrome duvar süsü arayışındaysanız size önerimiz, gökkuşağı modelini denemenizden yana!

Gökkuşağı Makrome Yapımı

Görsel Kaynak

Gökkuşağı Makrome Duvar Süsü İçin Malzemeler

  • Kalın makrome halat ip
  • Renkli yün ipler
  • Sıcak silikon tabancası
  • Bant
  • Mukavva
  • Kalem
  • Makas

Gökkuşağı Duvar Süsü Makrome Yapımı Aşamaları Nelerdir?

  1. Duvar süsü makrome ipinden yaklaşık 40 cm uzunluğunda bir parça kesin.
  2. İpin uçlarından yaklaşık 7-8 cm bırakıp daha sonra uç kısımları bant ile bantlayın.
  3. İpi, mukavvanın üzerine kemer şeklinde yerleştirin.
  4. Ardından bu ipin üzerine gelecek ve gökkuşağı oluşturacak şekilde kalın ipleri yerleştirin, ölçü aldıktan sonra kesin ve iplerin ucunu bağlayın.
  5. En az 5 sıra olduktan sonra mukavva üzerinde şeklin şablonunu çıkarın ve sonrasında mukavvayı kesin.
  6. Yün ipleri, her bir halat farklı bir renk olacak şekilde, kalın makrome halat ipin bantlı kısımlarından başlayıp tüm ipe sarın. Sadece makrome iplerin uç kısımları boşta kalmalı.
  7. Tüm halatları yün iplerle sardıktan ve halatları renklendirdikten sonra halat ipleri mukavva üzerine sıcak silikon ile sabitleyin.
  8. Mukavvanın arka kısmına bir yün ipi sıcak silikon ile yapıştırıp bunu askı yapın.
  9. Son olarak makrome halat iplerin uç kısımlarını elinizle hafifçe açın. Makrome ipinden duvar süsü yapımı işte bu kadar!

Makrome duvar süsü örneklerini sizinle paylaştık, makrome ipi ile duvar süsü yapımı hakkında bilmeniz gereken adımları anlattık. Şimdi, sırada kolları sıvayıp birbirinden güzel duvar süsü makrome fikirlerini hayata geçirmek var. Bu arada internet üzerinden diğer makrome duvar süsü kolay yapılışı seçeneklerini de kolaylıkla bulabileceğinizi hatırlatalım!

Son olarak makrome ipinden duvar süsü dışında pek çok şey yapabilirsiniz! Mesela balkonunuzda, hatta salonunuzda şık bir kendin yap makrome salıncağa yer vermeye ne dersiniz? Hiç merak etmeyin; makrome salıncak yapımı oldukça pratik ve üstelik kolay bulunan malzemeler ile gerçekleştirilebiliyor! Kendin yap makrome salıncak yapımı için ihtiyaç duyacağınız malzemeler ve yapım aşamaları için videomuzu izleyebilirsiniz.

Ayrıca makrome el örgüsü duvar süsü yapımı gibi fikirler ilginizi çekiyorsa “Bir Çeşit Terapi: El İşi Hobileri” yazımızı da okumanızı öneririz. Bu yazımız sayesinde makromeye ek olarak birbirinden güzel el işi hobileri ile tanışabilirsiniz.