Şık Sofralar İçin: Kendin Yap Örgü Supla Yapımı

Kendin Yap Supla Modelleri

Yemek yapmak pek çok insan için bir terapi çeşidi. Tabii zevk ile yapılan o yemekleri özenle hazırlanmış, güzel dekorasyona sahip bir sofrada yemek gibisi yok! Dilerseniz “Şık Sofralar: Yemek Masası Dekorasyon Önerileri” yazımızda yer verdiğimiz dekorasyon fikirleri, güzel ve dikkat çekici sofraların kurulması konusunda size yardımcı olabilir. Tabii şık sofraların sırlarından birinin de suplalar olduğunu unutmamak gerek. Peki, evde supla yapımı önerilerini hayata geçirerek supla kendin yap modelleri ile daha özel sofralar kurmaya ne dersiniz? 

Şimdi, örgü ile yapabileceğiniz kolay supla yapımı önerilerini sizin ile paylaşacağız. Bu arada dilerseniz “Şık Sofraların Sırrı: Kendin Yap Supla Nasıl Yapılır?” yazımız sayesinde de supla yapımı modellerini keşfedebilirsiniz.

Haydi, başlayalım!

Kendin yap

Makrome İpten Supla Yapımı

Evlere bohem bir hava katan, oldukça güzel modeller ile hayata geçirilebilen makrome ipinden supla yapımı aslında düşünüldüğünden çok daha kolay uygulanabiliyor. Peki, makrome el yapımı supla için hangi malzemelere ihtiyacınız var, makrome el örgüsü supla yapımı için izlemeniz gereken adımlar nelerdir? Gelin, makrome dikdörtgen supla yapımı için bilmeniz gerekenleri sıralayalım.

Makrome Supla

Görsel Kaynak

Makrome Supla Yapımı Malzemeleri

  • Pamuk makrome ip (Dilerseniz simli ip tercih ederek simli ipten supla yapımı fikrini de hayata geçirebilirsiniz.)
  • Makrome tahtası (Düz olmalı.)
  • Makas
  • Makrome tarağı

Makrome El Yapımı Supla Nasıl Yapılır?

  1. Pamuk makrome ipten supla yapımı için 24 adet 2 metre uzunluğunda ipe ihtiyacınız olacak. İlk aşama olarak bu ipleri, makrome tahtasına asmalısınız. Makrome ipleri makrome tahtasına asmak için ipi tam ortadan ikiye katlayın. Ardından ipin birleşim yerini tahtanın üstünden alta doğru sarkıtın. İpin ucunu bu birleşim yerinin içinden geçirin. Bu sayede bir çeşit düğüm atmış ve ipi tahtaya sabitlemiş olacaksınız.
  2. Bu sabitleme işlemini tüm ipler için gerçekleştirin. İpler, aralıksız bir şekilde yan yana yerleştirilmeli.
  3. Şimdi supla yapımı örgü aşamasına geçebilirsiniz. İlk 4 sıra ipi elinize alın ve en baştaki ip ile en sondaki ipi birbirlerinin içinden geçirerek bağlayın. Bunu yaparken üstten yaklaşık 2 cm’lik boşluk bıraktığınıza emin olun. Sonrasında aynı iplerle bağlama işlemini bir kez daha aralık vermeden gerçekleştirin. Böylece iki tane alt alta bağlama işlemi yapacak ve bir düğüm oluşturacaksınız.
  4. Aynı işlemi yan sıradaki ipler için de gerçekleştirin.
  5. İkinci sıra için ilk 2 ipi boş bırakın ve sonraki 4 ipi elinize alarak baştaki ve sondaki ipi ilk sırada yaptığınız gibi birbirlerinin içinden geçirerek iki kez bağlayın. Bu işlemi tüm sıra için uygulayın ve bunu yaparken bağlama arasında aralık vermeyin.
  6. Bir sırayı ilk iki ipi örmeye dâhil ederek, bir sonraki sırayı ise ilk iki ipi dâhil etmeyerek örmeye devam edin.
  7. İpin sonuna geldiğinizde 8 tane ipi küçük bir makrome ip parçası ile bağlayın. Bunu tüm ipler için uygulayın.
  8. Ardından makromeyi, makrome tahtasından çıkarın. Sonrasında iplerin uç kısmını kesin ve yine 8’li bir şekilde ipleri bağlayın.
  9. Son olarak iplerin ucunu makrome tarağı ile tarayın.

Dikdörtgen ya da kare örgü supla yapımı için bilmeniz gereken tüm adımları paylaştık. Pamuk ince halat ipten supla yapımını bu fikirle gerçekleştirebileceğiniz gibi dilerseniz ince jüt ipten supla yapımını da bu fikir ile yapabilirsiniz. Ayrıca makrome örgüye yaşam alanlarınızda daha çok yer vermek isterseniz “Makrome Duvar Süsü Modelleri” yazımızdan makrome örgü ile yapabileceğiniz kolay ve şık dekoratif duvar süslerini keşfedebilirsiniz.

Hasır Supla Yapımı

Eğer rustik yansımaları seviyorsanız ve bunun yanı sıra el yapımı supla modelleri arayışındaysanız bu fikir size göre olabilir! Supla Amerikan servis yapımı için değerlendirebileceğiniz bu fikri ayrıca kağıt ipten supla yapımı ya da jüt iple supla yapımı için de kullanabilirsiniz, belirtmeden geçmeyelim.

Hasır İp Supla

Görsel Kaynak

Hasır Supla Yapımı Malzemeleri

  • Köpük strafor
  • İnce hasır jüt ip
  • Kürdan
  • Tutkal
  • Maket bıçağı
  • Kalem
  • Şablon örneği (tabak vb.)
  • Kullanmadığınız bir kase

Evde Hasır Supla Yapımı Adımları Nelerdir?

  1. Büyük bir tabak ya da yuvarlak karton gibi bir şablon örneğini köpük straforun üzerine yerleştirin ve kalem ile şablonu çıkarın.
  2. Çıkardığınız şablonu maket bıçağı yardımı ile dikkatli bir şekilde kesin.
  3. Kestiğiniz şablonun çevresine kürdanları belirli aralıklarla (yaklaşık 1,5 ya da 2 cm aralıklarla) batırın.
  4. Tutkalı kullanmadığınız eski bir kasenin içerisine koyun. Sonrasında ince jüt ipleri bu bu kasenin içerisine koyup iyice tutkala bulanmalarını sağlayın.
  5. Jüt ipi bir kürdana bağlayıp sabitleyin. Ardından ipi kürdanların dışından sarın.
  6. İnce halat ipten supla yapımı için bir sonraki adımda ipi karşılıklı kürdanlara sarıp şeritler oluşturun.
  7. Yatay olarak şeritler oluşturduktan sonra dikey şeritler de oluşturun.
  8. Şeritleri tamamladıktan sonra ipi bir kürdana bağlayın ve hasır ipten örgü supla yapımını tamamlayın. Jüt ipten supla modelleri yapımı işte aslında bu kadar kolay!

Aynalı Supla Yapımı

Hasır ipten supla yapımı fikirlerinden birini hayata geçirmek istiyor, ama bunu yaparken de çok efor sarf etmek istemiyorsanız şimdi önereceğimiz aynalı supla yapımı fikrini hayata geçirebilirsiniz. Üstelik bu fikir sayesinde dilerseniz kare supla yapımı, dilerseniz de yuvarlak ya da oval supla yapımını gerekleştirebilirsiniz. Suplanızın şeklini, aynanın şekli belirleyecek!

Aynalı Supla

Görsel Kaynak

Ayna Supla Yapımı İçin Malzemeler

  • Çerçevesiz ayna
  • Jüt ip
  • Sıcak silikon tabancası
  • Makas
  • Süs objesi (deniz kabuğu, yapay çiçek vb.)

Aynalı / Cam Supla Yapımı Nasıl Yapılır?

  1. İlk iş olarak ipi aynanın çevresine dolayarak sabitlemelisiniz. Bunun için sıcak silikon tabancasından yardım alabilirsiniz. Ayrıca seçeceğiniz jüt ipin çok ince olmamasına da dikkat etmenizi öneririz. Minimum 2-3 cm kalınlığında bir ip, bu kendin yap fikrini uygulamanız için uygun olabilir.
  2. Jüt ipi, aynanın çevresinde birkaç sıra dolayın. Bu aşamada silikon tabancasını dikkatli bir şekilde kullanmanızı öneririz. Aksi takdirde silikon taşabilir ve bu da uyguladığınız fikrin şıklığına gölge düşürebilir.
  3. Son sırada ipi makas ile kesin ve yine sıcak silikon ile seçtiğiniz dekoratif objeyi kestiğiniz yere yapıştırın. Bu sayede daha dekoratif bir görünüm elde edebilirsiniz.

Oldukça şık duran ayna suplaların yanı sıra evinizin duvarlarında da kendi el emeğiniz ile yaptığınız aynalara yer vermek isterseniz “Tasarruflu Bir Şıklık: Kendin Yap Ayna Fikirleri” yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca evinizi daha geniş gösterme gücüne de sahip olan aynalara yaşam alanlarınızda nasıl daha şık bir şekilde yer verebileceğinizi keşfetmek için “Eviniz Aydınlansın: Ayna ile Dekorasyon Fikirleri” yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca birbirinden şık dekoratif ayna modellerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

En kolay supla yapımı önerilerini sizinle paylaştık. Dilerseniz keçeden supla yapımı ya da dikiş makineniz varsa kumaştan supla yapımı gibi fikirleri de hayata geçirebilirsiniz. “Bir hobi ile uğraşmak güzel; ama pek vaktim yok.” diye düşünenlerdenseniz birbirinden güzel mutfak tekstil ürünleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.

Sevdiklerinizle birlikte hep mutlu sofralar etrafında buluşmanız ve unutulmaz anılar biriktirmeniz dileğiyle.