2023 Balkon Dekorasyonu Fikirleri

2023 Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Evinizin ortamında güzel havaların tadını çıkarmak için balkonlar ideal açık hava alanları. Küçük dahi olsa doğru bir balkon dekorasyonu ile balkonunuzda keyif yapabilirsiniz. Peki balkon dekorasyonu nasıl yapılır? Aklınızda belli bir plan yoksa bu yazımızda paylaştığımız balkon dekorasyonları fikirleri sayesinde balkonunuzu baştan yaratacak, misafirlerinizi hayran bırakacak ve ayaklarınızı uzatıp açık havanın keyfine varacaksınız. 

Öncelikle belirtelim ki iç mekanlarda olduğu gibi balkon dekorasyonunda da trendler doğrultusunda modern bir görünüm yakalayabilirsiniz. 2023 genel dekorasyon trendleri hakkında fikir edinmek isterseniz “Yaşam Alanınız Yenilensin: 2023 Ev Dekorasyonu Trendleri” yazımızı okuyabilirsiniz. Gelin şimdi balkonunuzun büyüklüğüne veya açık ya da kapalı olmasına göre aşağıda paylaştığımız balkon dekorasyon fikirlerine birlikte göz atalım. 

2023 Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Açık Balkon Dekorasyonu 

Açık Balkon Dekorasyonu

Güneşin cildinizi tatlı tatlı ısıttığı açık balkonlarda temiz havanın da sonuna kadar keyfine varabilirsiniz. İşte hava şartları ne olursa olsun keyfinize keyif katacak açık balkon dekorasyonu fikirleri.

  • Öncelikle yağmur, rüzgar ve güneşe dayanıklı mobilyalar seçin. 
  • Yeriniz uygunsa hem oturma alanı hem de yemek alanı oluşturun. 
  • Mobilya ve dekorasyon ürünlerini seçerken renk konusunda birbirine uyumlu seçimler yapın. İlham almak isterseniz “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?” yazımızı okuyabilirsiniz. 
  • Zemin dekorasyonunda da bu renklerden yararlanın. 
  • Dilerseniz balkon demirlerini balkon dekorasyonu için seçtiğiniz renge boyayın.
  • Yeriniz varsa uzanarak keyif yapmak için bir hamak, salıncak ya da şezlong ekleyin. 
  • Kışın soğuklarda da kullanabilmek için bahçe şöminesi ya da ateş çukuru fikirlerini değerlendirin. 
  • Balkonunuzun aldığı güneş ışığı miktarına göre renk renk çiçekler ya da yeşil bitkiler ile doğallık katın.
  • Güneş alan bir balkonunuz varsa balkon şemsiyesi kullanmayı ihmal etmeyin. 
  • Sıcak bir ambiyans katmak için dış mekan aydınlatma ürünlerinden yararlanın. 
  • Akşamları yaktığınız mumlarla loş ama sıcak bir ortam yaratın. Açık havada kullanmaya uygun mumluk modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Kışın soğuk günlerinde açık balkonunuzun keyfini sürmeye devam etmek isterseniz “Kış Balkonu Dekorasyon Fikirleri” videomuzu izleyebilirsiniz. 

Burada büyüklüğünden bağımsız olarak balkon dekorasyonunda dikkate almanız gerekenleri paylaştık. Elbette küçük balkon dekorasyonunda daha çok kısıtlamalar söz konusu. Ama biraz yaratıcılıkla küçük veya dar bir balkonu da dinlenmek ve açık havanın tadını çıkarmak için şık ve davetkar bir yaşam alanına dönüştürebilirsiniz. Gelin şimdi küçük ve dar balkonlarda harikalar yaratmanız için balkon dekorasyonu fikirleri paylaşalım. 

Küçük Balkon Dekorasyonu 

Küçük Balkon Dekorasyonu

Öncelikle küçük balkon dekorasyonunda sadeliğin önemini belirtelim. Küçük bir balkona çok fazla eşya koymak yerine iyi seçilmiş birkaç parça kullanmanız istediğiniz ferahlığı yaratacaktır. İşte “Küçük balkon nasıl değerlendirilir?” diye soranlar için son trendlere uygun balkon dekorasyonları fikirleri:

  • Daha ferah ve havadar bir ortam yaratmak için açık renkler kullanın. 
  • Farklı amaçlarla kullanabileceğiniz çok amaçlı balkon mobilyalarını tercih edin. Örneğin üstüne minder koyarak küçük bir bahçe depolama sandığını oturmak için kullanabilirsiniz. 
  • Katlanır sandalye gibi pratik mobilyalarla alandan tasarruf edin. 
  • Balkon demirine asılan katlanır masa kullanarak masaya ihtiyaç duymadığınız anlarda yerden kazanın.
  • Daha fazla alanınız varsa küçük bir sehpa ekleyin. 
  • Dikey alanı kullanmayı ihmal etmeyin. Örneğin duvara monte edebileceğiniz dekoratif eşyalar ya da bunlar için balkon duvarında küçük bir raf kullanabilirsiniz. 
  • Çiçeklerle balkonunuza baharı ve doğayı getirin. Yer kazanmak için saksılarınızı tavana veya korkuluğa asabilirsiniz. Balkonda yetiştirebileceğiniz bitkiler için “Balkonunuzu Güzelleştirin: Balkonda Çiçek Bakımı İçin Öneriler” yazımıza göz atabilirsiniz. 
  • Sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratmak için aydınlatmadan faydalanın. Her daim popüler ipli lambalar veya fenerler kullanabilirsiniz. Mum kullanmak da güzel bir fikir. 
  • Minder, rüzgar çanı gibi dekoratif eşyalarla kendi tarzınızı yansıtın.

Küçük Kare Balkon Dekorasyonu 

Küçük Kare Balkon

Balkonlar genelde dikdörtgen oluyorlar. Ancak giderek kare balkonlarla da karşılaşıyoruz. Dikdörtgen balkonlar, mobilya düzenlemesi açısından daha fazla esneklik sunarken kare balkon dekorasyonu için daha çok mobilya yerleşiminde stratejik olmanız gerekiyor. Küçük kare balkon dekorasyonu için bir bistro masası ve iki sandalye veya bir köşe kanepe kullanarak iki veya üç kişilik rahat bir oturma alanı sağlayabilirsiniz. 

Daha fazla alanınız varsa, küçük bir yemek masası veya şezlong da ekleyebilirsiniz. Balkon masası seçiminiz için “Balkon Masası Nasıl Olmalı?” yazımız yardımcı olabilir. Kare balkonunuz yeterince büyükse bir köşeye yemek alanı, diğer köşeye oturma alanı kurabilirsiniz. Ayrıca balkon zevkinize uygun balkon dekorasyon ürünleri ile balkon dekorasyonunuzu kişiselleştirebilirsiniz. 

Dar Balkon Dekorasyonu  

Dar Balkon Dekorasyonu

Dar bir balkonunuz varsa umutsuzluğa kapılmayın! Onu keyifli ve işlevsel hoş bir alan haline getirmenin birçok yolu var. Balkonunuzu daha geniş göstermek için küçük balkon dekorasyonunda olduğu gibi dikey alanlardan daha çok yararlanın.

  • Kompakt ve hafif mobilyalar seçin. Böylece hem yerden kazanırsınız hem de dar alanda mobilyaların yerini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. 
  • Alanınıza göre korkuluk boyunca sandalye veya kanepeler koyarak uzun, dar bir oturma alanı oluşturun. 
  • Oturmak için sehpa olarak da kullanabileceğiniz bir bank veya kullanılmadığında katlanabilen sandalyeleri tercih edin. 
  • Alanın daha geniş ve daha açık görünmesi için aynalardan yararlanın. 
  • Mobilyalarınız, saksılarınız veya aksesuarlarınız için dikkat çekici renkler kullanarak renk patlaması yaratın.  
  • Canlılık katmak için rengarenk çiçekler kullanın. 

Kapalı Cam Balkon Dekorasyonu

Kapalı Cam Balkon

Kapalı balkonunuz da açık balkonlarda olduğu gibi küçük ya da büyük olabilir. Küçük kapalı balkon dekorasyonu ve büyük cam balkon dekorasyonu için yukarıda paylaştığımız açık balkon dekorasyonu önerilerimizden faydalanabilirsiniz. Aşağıda kapalı balkonunuzun boyutu ne olursa olsun dört mevsim balkon keyfi yakalayabilmeniz için faydalı olacağını düşündüğümüz cam balkon dekorasyon fikirlerini de paylaştık.  

  • Gözlerden uzak olmayı tercih edenlerdenseniz açık renkli perde veya panjur kullanın.
  • Daha sıcak bir ortam yaratmak için açık balkondan farklı olarak bir kilim veya halı ekleyin. 
  • Sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratmak için vurgulu aydınlatma kullanın. “Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı?” yazımızdan vurgu aydınlatması için daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Ayrıca kapalı cam balkon dekorasyonunuza bir ısıtıcı dahil ederek yaz-kış dış mekan keyfi yaşayabilirsiniz. Koçtaş’ın her bütçeye ve zevke uygun dış mekan ısıtıcıları olduğunu hatırlatalım. “Kapalı balkon nasıl dekore edilir?” sorunuza daha detaylı cevaplar almak isterseniz “Kapalı Balkonlar İçin Dekorasyon Fikirleri” yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Bonus: Balkon Çiçek Dekorasyonları İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Balkon Çiçek Dekorasyonları

Özellikle şehir hayatı apartmanların dört duvarı arasına sıkışıp kalmamıza sebep olsa da balkonlarımızı çiçeklerle donatarak bir nebze doğayı evimize taşıyabiliyoruz. Ancak rahatladığınız bir ortamda aldığınız keyfi artırmak için balkon çiçek dekorasyonları konusunda aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var. 

  • Mevsime ve yaşadığınız şehrin hava koşullarına uygun çiçekler ve bitkiler seçmeniz önemli. Ayrıca uzun ömürlü olması için seçtiğiniz çiçeğin bakımının nasıl yapılacağı konusunda da bilgi edinmenizi öneririz. 
  • Seçtiğiniz çiçekleri bütçenize, zevkinize ve balkon dekorasyonunuza uygun balkon saksılarına ektikten sonra alanı daraltmayan, geçişleri kapatmayan uygun yerlere yerleştirmenizi öneririz.
  • Balkonunuz güneş alıyorsa güneş seven, gölge ise gölgede yetişen bitkileri tercih etmenizde fayda var. 
  • Alanınız uygunsa limon ya da mandalina ağacı ile balkonunuzda Akdeniz havası da estirebilirsiniz. 
  • Çiçekleriniz için tavana veya balkon demirine asılan saksılar kullanabileceğiniz gibi balkon dekorasyonunuzla uyumlu raflarda da çiçeklerinizi sergileyebilirsiniz. 
  • Uygun bir duvarınız varsa balkon çiti ya da duvar çiçek standı da kullanabilirsiniz. Daha fazla balkon duvar dekorasyonu fikri için “Keyifli Alanlar: Balkon Duvar Dekorasyonu Önerileri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Bitki bakımı için pratik bilgiler paylaştığımız “Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları” yazımızda “Balkon çiçek bakımı nasıl yapılır?” sorunuza cevaplar bulabilirsiniz Ayrıca bitki bakımında ihtiyacınız olan her şey için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.