İşten, okuldan ya da misafirlikten eve döndüğünüzde hissettiğiniz o duyguyu çok iyi biliyoruz. Ne de olsa “Evim, evim, güzel evim!” diye boşuna dememişler. Evinizi sevmenizin nedenlerinden biri, elbette burada kendinizi rahat hissetmeniz ve bunu sağlayan etkenlerden biri de evinizde kendinizi yansıtmanız. Ev dekorasyonu ise bu yansımayı sağlamanın en şık yolu. Mobilya seçiminizden tercih ettiğiniz süs eşyasına kadar her şey ev dekorasyonuna katkı sağlıyor. Peki, yaşam alanınızda yer vereceğiniz ev aksesuarlarını ya da süs eşyalarını siz yapsanız nasıl olur? Bizce mükemmel olur! Bunu hobi malzemeleri sayesinde yapmanız mümkün! Şimdi, hem güzel ve verimli zaman geçirmenizi sağlayacak hem de evinizin dekorasyonuna katkı sağlayacak hobi boya çeşitleri nelerdir, hangi amaçla kullanılabilir inceleyelim.
Akrilik Boyalar
Akrilik hobi boyası, su bazlı olan ve tuvalden cama, ahşaptan seramiğe kadar pek çok alan üzerinde çalışmaya imkân veren boya türüdür. Kokusuz, sağlığa zararlı olmayan ve oldukça dayanıklı olan akrilik boyaların 100’ün üzerinde renk seçeneği vardır. Bu da evinizin dekorasyonuna uygun renk seçeneğini bulmakta hiç zorlanmayacaksınız demek! Opak, yarı-mat, vintage ve metalik akrilik boyaların yanı sıra tahta akrilik boyası da bulunmaktadır. “Chalk boya” olarak da bilinen bu boya, uygulandığı alanın tahta işlevi görmesini sağlar. Yani boyayı uyguladıktan sonra tebeşir ile süsleme yapabilirsiniz. Chalk (tebeşir) boyalarını özellikle çocuklarınıza duvar tahtası yapmak için kullanabilirsiniz.
Peki; akrilik boya nasıl yapılır, uygulanır? Diğer boya çeşitleri gibi akrilik boyayı uygulamak da oldukça kolaydır. Kullanacağınız renk çeşitlerini bir palet üzerine döktükten sonra uygun bir fırça yardımıyla uygulama yapmak istediğiniz alana sürebilirsiniz. Şimdi, akrilik boyaların özelliklerini sıralayalım:
- Homojen bir şekilde dağılabilir, kolay uygulanır.
- Darbelere ve sürtünmelere karşı dayanıklıdır.
- Kokusuzdur, rahatsızlık vermez.
- Farklı alanlara uygulama yapılabilir.
- Hızlı kurur.
Cam ve Seramik Boyası
Ev dekorasyonunda cam ve seramik ürünler olmazsa olmaz. İşte; cam ve seramik boyalar, bu süs ürünlerinin size özel olmasını sağlayan boya çeşitleridir. Cam ve seramik boyalar sayesinde aldığınız sıradan bir ürünü, sıra dışı hale getirmeniz mümkün. Üstelik aksesuar olarak değil, mutfak eşyası olarak kullanmak istediğiniz ürünleri de bu boyalar sayesinde daha renkli hale getirebilirsiniz.
Opak, transparan ve metalik renk seçenekleri bulunan cam ve seramik boyalar, fırınlanmaya uygundur. Eğer ürünü fırınlamak istemiyorsanız 30 gün sonra kullanabilir ya da bulaşık makinenizde yıkayabilirsiniz. Uygulama yaptığınız ürünü elinizde yıkarken çok sürtünme yapmayacak şekilde temizlemeye özen göstermelisiniz.
Cam ve seramik boyalarını, palet ya da benzeri uygun bir zemine dökerek uygulamaya hazır hale getirebilirsiniz. Eğer camdan bir ürünü tamamen boyamak istiyorsanız sünger tampon fırçaları pratik bir şekilde kullanabilirsiniz. Dilerseniz uygulama yapacağınız ürünün boyutuna uygun bir fırça da kullanabilirsiniz. Peki, cam ve seramik boyaların özellikleri nelerdir?
- Kolay kurur.
- Uygulama yapılan ürün, fırınlandıktan ya da yaklaşık 1 ay bekletildikten sonra bulaşık makinesinde yıkanabilir.
- Fırça çeşitleri ile kolaylıkla uygulanır.
Çatlatma Boyalar
Dekoratif ürünler farklı modellerde, farklı renklerde sunuluyor. Peki, sizin uygulama yapacağınız dekoratif ürün neden tek renk olsun? Transparan, opak ve metalik seçenekleri bulunan çatlatma boyalar, uygulama yaptığınız ürün üzerinde çatlamış gibi bir etki oluşturup farklı bir görsellik sunar. Kuruduklarında timsah derisini ve örümcek ağını anımsatan su bazlı çatlatma boyalarının yanı sıra resim üstü mozaik çatlatma, resim üstü antik çatlatma gibi özel alanlar için sunulmuş çatlatma boyaları da vardır. Üstelik çatlatma boyalar; tuvalden MDF plakaya, ahşaptan seramiğe kadar farklı alanlarda kullanılmaya uygundur.
Çatlatma boyalar, kalın çatlaklar için kalın bir şekilde sürülmelidir. Boyalar genellikle iki aşamalı satılır. İlk olarak 1. aşama uygulanmalı, bu boya şeffaflaştıktan sonra 2. aşamaya geçilmelidir. Fakat her boyanın özel bir uygulama adımı olabileceğini unutmamalı ve satın aldığınız boyanın üzerindeki talimatları izlemelisiniz. Şimdi, çatlatma boyaların özelliklerini sıralayalım:
- Farklı alanlara uygulama yapılabilir.
- Uygulamadan sonraki 4-6 saat arasında çatlaklar oluşmaya başlar.
- Bazı çatlatma boyaları vernik gerektirmez. (Ayrıntılı bilgi için boyanızın talimatlarını okumalısınız.)
- Kolay uygulanır.
- Çoğu çatlatma boyası su bazlı ve kokusuzdur.
Rölyef Pastalar
Uygulanan alanı kabartmalı bir görünüme kavuşturan rölyef pastalar, istenilen modellerde uygulanabilir. Metalik, transparan, buz efektli gibi seçenekleri bulunan rölyef pastalar, bir spatula ya da fırça yardımıyla uygulanabiliyor. Zeminin üzerine dilediğiniz oymalı deseni koyduktan sonra boyayı sürebilirsiniz. Rölyef pastaların kuruma süreleri değişebilir.
- Rölyef pastalar, su bazlı hobi boyalarıdır.
- Sağlığa zararsızdır.
- Darbelere ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır.
- Ahşap, MDF, cam, tuval gibi farklı alanlarda kullanılabilir.
Kumaş Boyaları
Opak, metalik gibi farklı renk seçenekleri bulunan kumaş boyalar, uygulama yapacağınız ürüne uyum sağlayabilecek alternatifler sunar. Uygulama yapacağınız kumaşın temiz ve yıkanmış olması, uygulamanın sağlıklı olması için önemlidir. Kumaş boyaları ile uygulama yaptıktan sonra 1 gün beklemeli ve ardından ütüleme işlemini gerçekleştirmelisiniz. Kumaş boyasını kumaş üzerine uygulamak için şişeden fırça ile boya alıp zemine sürebilirsiniz.
- Kumaş boyaları su bazlıdır.
- Kokusuzdur, uygulama sırasında rahatsızlık vermez.
- Kolay uygulanır.
Evinizin dekorasyonuna hobi boyaları sayesinde katkı sağlamak güzel fikir!
İhtiyacınız olan hobi boyaları ve boya malzemeleri Koçtaş’ta!
Hobi Boyalarını Bulabileceğiniz Koçtaş Mağazaları
İstanbul’daki Mağazalar: Kartal, Yenibosna, Beylikdüzü, Forum İstanbul, Viaport, İstanbul Emaar, İstanbul Vialand, İstanbul Şişli-Cevahir
Ankara’daki Mağazalar: Ankamall, Ankara Eryaman, Ankara Gordion, Ankara Panora AVM
İzmir’deki Mağazalar: İzmir Balçova, İzmir Karşıyaka, İzmir Gaziemir, İzmir Bornova
Diğer Şehirlerdeki Mağazalar: Bursa Anatolium, Adana – M1, Mersin, İzmit, İzmit Yahya Kaptan, Adapazarı, Yeni Edremit, Trabzon, Denizli, Antalya Dokuma, Gebze, Konya, Bodrum