Güvenli sürüş için önemli olan farların, işlevlerini düzgün şekilde yerine getirebilmeleri için temiz olmaları gerekir. Ancak güneşe, kire ve zorlu hava şartlarına maruz kalan araç farları zamanla bulanıklaşır veya puslu hale gelir. Bu durum farların etkinliğini azaltırken gece görüşünü zorlaştırır ve aracınızın genel görünümünü de bozar.
Bu yazımızda, araba far temizleme için en iyi ürün ve araçlar da dahil olmak üzere far temizleme işlemleri hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız. Ama öncesinde her bütçeye ve ihtiyaca uygun araç temizlik setleri için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi hatırlatalım.
Far Neyle Temizlenir?
Far temizliğine geçmeden önce ihtiyacınız olan malzemelerden bahsedelim. Aslında far temizliği için çok sayıda ürün kullanabilirsiniz. En popüler ürünlerin ılık su ve sabun, diş macunu, karbonat ve beyaz sirke, far temizleme mendilleri ve far temizleme seti olduğunu söyleyebiliriz.
Far temizleme setleri genel olarak far temizleme sıvısı, zımpara, sünger, eldiven, huni, parlatma sıvısı; buharlı far temizleme seti ise ısıtıcı kupadan oluşur. Far temizleme setini kullanmak için mutlaka paket üzerindeki talimatları izleyin. Bunlar dışında far temizleme zımparası ve far temizleme buhar makinesi de kullanabilirsiniz.
Far Temizliği Nasıl Yapılır?
Araç far temizliği nasıl yapılır konusuna detaylı yer vermeden önce farların hem içini hem de dışını temizlemenin farklı yolları olduğunu belirtelim. Bazı yöntemlerin özel araç ve ürünler gerektirdiği bilmenizde de fayda var. Hangi yönetimi kullanırsanız kullanın far temizleme işlemine başlamadan önce farlarınızı olası hasarlardan korumak için ve aracınızın boyasının lekelenmesini önlemek için maskeleme bandı veya otomotiv boyama bandı gibi düşük yapışkan özelliği olan bant kullanarak farlarınızın etrafını bantlayın.
İleri tekniklere geçmeden, basit far temizleme işlemi ile başlayalım. Aşağıda bu basit yöntem ile farların dışını temizlemek için ihtiyacınız olan malzemeleri listeledik:
- Bir kova sabunlu ılık su
- Yumuşak bir sünger veya mikrofiber bez
- Far temizleme seti (isteğe bağlı)
Malzemelerinizi hazırladıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek farlarınızın dış kısmını temizleyebilirsiniz:
- Kir veya kalıntıları temizlemek için farları suyla durulayın.
- Ardından sünger veya bez yardımıyla farları sabunlu su ile hafifçe ovalayın.
- Kirli veya sararmış alanlara özellikle dikkat edin.
- Farlara otomotiv cam temizleyici püskürtün.
- Kalan kalıntıları temiz bir bezle silin.
- Farları tekrar durulayın ve temiz bir bezle iyice kurulayın.
Farınızın dış kısmını temizlemek için diş macunu da kullanabilirsiniz. Yumuşak bir beze biraz diş macunu sürün. Daha sonra dairesel hareketlerle farın tamamını kaplayacak şekilde yayın. Ardından suyla durulayın, bir havluyla kurulayın. Bu kadar kolay.
Popüler far temizleme yöntemlerinden biri de karbonat ve sirke kullanmak. Çevre dostu bu yöntemin aşırı sisli farlar için mükemmel bir seçim olduğunu söyleyebiliriz. İşte, karbonat ve sirke ile far temizleme adımları:
- Başlamadan önce farları suyla dikkatlice yıkayın ve tamamen kurumalarını bekleyin.
- Temiz kapaklı bir kap içinde iki ölçü beyaz sirkeyi ve bir ölçü karbonatı karıştırın.
- Kabı kapatın ve sallayarak iyice karıştırın.
- Temiz bir bezi bu karışım ile ıslatın ve farları silin.
- Ardından suyla iyice durulayın.
Farlarınız çok bulanık veya sararmışsa far temizleme seti kullanmanız gerekebilir. Far temizleme setini kullanmadan önce paket üzerindeki talimatları dikkatlice okuyun.
Far Temizleme Zımparası ile Far Temizliği Nasıl Yapılır?
Sabun, diş macunu veya karbonat kullanmak etkili yöntemler olduğu kadar düzenli bakım yapmanızı da gerektirir. Düzenli bakım gerektirmeyen daha uzun ömürlü bir çözüm arıyorsanız zımpara yöntemini kullanmanızı öneririz. İşte, far temizleme zımparası ile far temizleme adımları:
- Maskeleme bandı kullanarak arabanızın farlarının çevresini bantlayın. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu uygulama farları temizlerken aracınızın boyasının bozulmaması için önemli.
- Farlarınız çok sarıysa ve oksitlenmişse 320 kum zımpara kağıdı kullanarak dairesel hareketlerle farlarınızı fırçalamaya başlayın.
- Farlarınız çok sarı değilse oksidasyon seviyesine göre 400 veya 600 kum zımpara kullanabilirsiniz.
- Farları dairesel hareketlerle zımparalamayı bitirdikten sonra yatay olarak fırçalayın.
- Toz kalıntılarını gidermek için farlara su püskürtün.
- Daha sonra farları daha yüksek kum zımpara kağıdıyla fırçalama işlemini tekrarlayın. Mesela 320’lik zımparayla başladıysanız işlemi 400’lük zımparayla tekrarlayabilirsiniz. Benzer şekilde 400’lük zımparayla başladıysanız 600’lük zımparayla tekrar yapabilirsiniz.
- Farlarınızı tıkayan oksitlenmiş sarı kaplama katmanını çıkardığınızdan emin olun.
- Sonra 2.000 kum ve 3.000 kum zımpara kağıdıyla fırçalayın.
- Ancak daha yüksek kumlu zımpara kağıdına geçmeden önce farlara su püskürtüp kağıt havluyla silmeyi ihmal etmeyin ve mutlaka kalan toz kalıntılarını temizleyin.
- Zımparalama işlemi bittikten sonra farları suyla temizleyin ve kağıt havluyla silin.
- Farlar kuruduktan sonra mikrofiber bez kullanarak cilalama macunu uygulayın. Farları pnömatik bir parlatıcı kullanarak da parlatabilirsiniz.
- Ardından farlara tekrar su püskürtün ve kağıt havluyla kurulayın, ancak bu kez farlar kuruduktan sonra üzerine alkol püskürtün.
- Farlarınıza UV ışınlarına dayanıklı koruyucu mastik püskürtün ve en az 24 saat bekleyin. Uyguladığınız bu sızdırmazlık maddesinin plastik farlara uygun formüle sahip olduğundan emin olun.
Buharlı Far Temizliği Nasıl Yapılır?
Buharlı far temizliğinin, inatçı kirlerin giderilmesinde etkili olan güvenli ve etkili bir far temizleme yöntemi olduğunu belirterek başlayalım. Far temizleme buhar makinesi, farları temizlemek için buhar kullanan özel bir araçtır.
Buharlı far temizliği için ihtiyacınız olan malzemeler ise bir buharlı temizleyici ile mikrofiber bez. İşte, adım adım buharlı far temizliği:
- Öncelikle farınızı su yardımı ile setin içinden çıkan zımparayı kullanarak zımparalayın.
- Isıtıcı kupanın içine yarım çay bardağı kadar far temizleme solüsyonu koyun.
- Isıtıcıyı fişe takın.
- Huniyi ısıtıcının ağzına takın.
- Solüsyon 7-8 dakika kadar sonra kaynar ve huninin ucundan buhar çıkmaya başlar.
- Huninin ucunu fardan 15 cm kadar uzak tutarak çıkan buharı temizlene kadar far üzerinde gezdirin.
- Uygulama süresince gözlük, maske ve eldiven gibi koruyucu güvenlik malzemeleri kullanmayı ihmal etmeyin.
Far İç Temizliği Nasıl Yapılır?
Farlarınızın içini temizlemek biraz daha zor olabilir, ancak optimum parlaklık için far iç temizliğinin de önemli olduğunu belirtelim. Başlamadan önce aracınızın el kılavuzundan farlarınızın içine nasıl erişeceğinize dair özel bir talimat veya almanız gereken önlemler olup olmadığını kontrol edin. Bazı farların kapakları çıkarılabilir, bazılarının ise kısmen sökülmesi gerekebilir.
- Farlarınızın çıkarılabilir kapakları varsa bunları üreticinin talimatlarına göre dikkatlice çıkarın. Kapakları güvenli bir yere koyun.
- Farlarınızın iç kısmında kir veya kalıntıların nerede olduğunu el feneri ile inceleyin.
- Yumuşak bir bez veya sünger kullanarak sabunlu sıcak su ile farın içindeki tozu, kiri ve birikintileri yavaşça silin. Farın içindeki elektrikli bileşenlere zarar vermemeye dikkat edin.
- Farların içini ayrı bir bez veya sünger kullanarak temiz su ile durulayın.
- Su lekelerini önlemek için farların içini temiz ve kuru bir bezle iyice kurulayın.
- Farların içinde buğulanma yaşıyorsanız nem belirtisi olup olmadığını kontrol edin. Nem mevcutsa bunun nedeni çatlak bir lens veya hasarlı bir conta olabilir. Nemin kaynağını belirlemeye çalışın.
- Çatlak bir lens veya hasarlı bir conta bulursanız daha fazla hasarı ve nem girişini önlemek için sorunu derhal ele almanız önemli. Uygun bir otomotiv sızdırmazlık maddesi kullanarak tüm çatlakları kapatın. Gerekliyse hasarlı parçayı yenisiyle değiştirin.
- Far kapaklarını çıkardıysanız bunları üreticinin talimatlarına göre dikkatlice yeniden takın.
- Su ve tozun girmesini önlemek için farları düzgün şekilde kapattığınızdan emin olun.
Far iç temizliği yapma konusunda emin değilseniz profesyonel yardım almanızı veya aracınızın yetkili bayisine danışmanızı öneririz.
Far bakımına ve temizliğine zaman ayırarak yalnızca aracınızın görünümünü iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda yol güvenliğinizi de sağlarsınız. Bu işlemler için her bütçeye uygun far temizliği ürünleri için ise Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Yolunuz hep aydınlık olsun!