Sokak Lezzeti Tadında Ev Yapımı Süt Mısır

Sokak Lezzeti Tadında Ev Yapımı Süt Mısır

Tencereden yükselen buhar, tuzla mısırın buluştuğu o an… Yaz akşamlarının eşlikçisi; sahilde, sokakta ya da parkta “süt mısır” sesiyle heyecanlandıran o sokak lezzeti! Süt mısır çocukluktan itibaren hafızalarımıza kokusu ve tadıyla kazınmış bir yiyecek. Peki, bu lezzeti lezzetli bir şekilde evde yapmak mümkün mü? Evde bu lezzeti yakalabilmeniz adına sizin için sokaktaki satıcıdan almış gibi hissedeceğiniz bir süt mısır tarifi hazırladık.

Tabii düdüklü tencere gibi farklı tencere ve tava seçeneklerini bulabileceğiniz ocak üstü pişirme modelleri için Koçtaş’ı gezmeden karar vermeyin.

Bu hatırlatmayı da yaptığımıza göre “Süt mısır nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vermeden önce süt mısırın faydalarına göz atalım.

Süt Mısırın Faydaları

Süt Mısırın Faydaları

Bir sokak lezzeti olduğu için süt mısırın faydalı bir yiyecek olduğu göz ardı edilir. Oysa mısır, lif açısından zengin ve uzun süre tok tutup enerji veren bir besin. Tok tuttuğu için de doyurucu bir sokak lezzeti olduğunu söyleyebiliriz.

Şimdi de süt mısır tarifimize geçmeden önce dikkat etmeniz gereken püf noktalardan bahsedelim.

Evde Süt Mısır Yapmanın Püf Noktaları

Evde Süt Mısır Yapmanın Püf Noktaları

Evde süt mısır yapmadan önce dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Mısır seçimi, pişirme şekli gibi adımlara dikkat ederseniz tadına doyamayacağınız bir süt mısır yapabilirsiniz.

Mısır Seçimi

Yemek yaparken de lezzet konusunda iyi sonuçlar elde etmek için en önemli nokta malzeme kalitesidir. Bu sebepten ilk olarak mısır seçimine dikkat etmeniz gerekir. Taze mısırların koçanları ağır olur, püskülleri ise açık kahverengi ve sarı renkte görünür. Eğer mısır püskülleri koyu renkliyse bu mısırın pek taze olmadığına işaret eder. Kabukları nemli ve kokuluysa seçtiğiniz mısır taze demektir, yani alabilirsiniz.

Pişirme Yöntemi

Haşlama, buharda ve düdüklü olarak farklı pişirme seçeneklerini değerlendirerek mısırınızı pişirebilirsiniz. Kısa sürede yemek isterseniz düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Üzerine ekleyeceğiniz bol tuzla birlikte tadını çıkarabilirsiniz.

Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi

Ev Yapımı Süt Mısır Tarifi

Mısır seçiminden pişirme yöntemine kadar ipuçlarını paylaştığımıza göre sıra geldi ev yapımı süt mısırın tarifini vermeye:

4 Kişilik Süt Mısır Tarifi

Malzemeler

  • 4 adet mısır
  • Su
  • Tuz
  • Düdüklü tencere

Yapılışı

  • Dilerseniz normal bir tencerede de süt mısır yapabilirsiniz. Ancak düdüklü tencere ile çok kısa zamanda bu lezzete kavuşabilirsiniz.
  • Yapmanız gereken ilk şey mısırları soyup kabuk ve püsküllerinden arındırmak.
  • Sonrasında tencere tabanına mısırın yeşil kabuklarını dizebilirsiniz.
  • Ardından sığıyorsa bütün şekilde, sığmıyorsa ikiye bölerek mısırları tencereye koyabilirsiniz.
  • Suyu da mısırların üzerini biraz aşacak şekilde eklemeniz yeterli olacaktır. Bu adımda dilerseniz su yerine süt de kullanabilirsiniz. Tabii süt çabuk bozulduğu için mısırı saklama süreniz çok daha kısa olacaktır.
  • Suyu ya da sütü koyduktan sonra üzerine mısırın yapraklarını da koymayı unutmayın, lezzetini artıracaktır.
  • Normal tencerede 45 dakika, düdüklü tencerede ise 20 dakika mısırların pişmesi için yeterli olacaktır.
  • Tuzu ise pişirdikten sonra kullanmanızı öneririz, pişerken tuz eklemek mısırı sertleştirebilir.

Sulu sulu tazecik süt mısır için bu adımları uygulayabilirsiniz.

Servis önerisi

Bardakta mısır yapmak isterseniz mısırı haşladıktan sonra tanelerine ayırın. İçine biraz tereyağı, tuz, pul biber, ketçap ya da mayonez ekleyerek servis edebilirsiniz.

Süt Mısırın Yanında Ne Gider?

Süt Mısırın Yanında Ne Gider?

Süt mısır başlı başına bir sokak lezzeti. Ancak evde bir yiyecek veya içecekle eşleştirmek isterseniz aşağıdaki önerilerimizden faydalanabilirsiniz:

  • Mangalın yanında süt mısır servis etmek, lezzeti katlandıracak adımlardan biri olabilir. Hatta mısırları suda pişirdikten sonra dörde bölüp baharatlandırarak bir iki tur da mangalda çevirebilirsiniz. Bu şekilde süt mısırı mangal tadında da tüketebilirsiniz.
  • Şeftalili ya da limonlu soğuk çayla mısır denediniz mi? Serinletici meyveli soğuk çay ve süt mısır harika bir ikili.
  • Domates ve rokalı yeşil salatalarda ve sezar salatada süt mısır kullanabilirsiniz.

Süt mısırı hazırlayıp servis etme adımlarını tamamladık. Şimdi sıra saklama konusuna geldi.

Mısır Bozulur mu: Pişmiş & Çiğ Mısır Nasıl Saklanır?

Mısır Bozulur Mu?

Süt mısır genellikle taze tüketilen bir yiyecek. Ancak pişirdikten sonra tamamını tüketemeyebilirsiniz. Ayrıca satın aldıktan hemen sonra yapmayacaksanız da mısır saklama koşullarına uygun bir şekilde muhafaza etmeniz gerekir.

Gün içinde bozulmadan saklayabilmek için oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Eğer hemen pişirmeyecekseniz, ancak birkaç gün içinde haşlamak istiyorsanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Taze mısır görmüşken aldıysanız ve ne zaman pişireceğinizi bilmiyorsanız da 1-2 ay kadar buzlukta saklayabilirsiniz. Haşlanmış süt mısırı ise buzdolabında hava almayan bir kap içerisinde 3-4 gün saklayarak tüketebilirsiniz.

Süt mısır tarifini tüm ayrıntıları ile paylaştık. Evinizde süt mısır yapmak istiyorsanız ancak düdüklü tencereniz yoksa işinizi kolaylaştıracak ocak üstü pişirme modellerini Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Afiyet olsun!