Armatür Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Armatür Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?

Armatür, Türk Dil Kurumuna göre “banyo ve mutfaklarda sıcak ve soğuk su akıtma özelliği bulunan musluk” anlamına gelir. Musluğun yanı sıra aydınlatma elemanı olarak da bilinir. Biz bu yazımızda banyo, mutfak ve bahçelerde ihtiyaçlarınızı karşılayacak musluk armatürlerine odaklanacağız. “Armatür tam olarak nedir?” diye merak ediyorsanız anlamına, kullanım alanlarına, çeşitlerine ve seçerken dikkat edilmesi gerekenlere odaklanalım.

Eviniz için yeni bir armatür arıyorsanız batarya ve musluklar modelleri arasından dilediğinizi seçmek için Koçtaş’ı ziyaret etmeniz yeterli.

Gelin şimdi, armatüre göz atalım.

Armatür Nedir?

Armatür Nedir?

Armatür, suyun akışını kontrol eden işlevsel bir tesisat elemanıdır. Diğer armatürlerden ayırmak için su armatürü olarak da adlandırılır. Musluğa göre gelişmiştir, daha fazla ayara sahiptir.

Banyo, mutfak ve bahçe gibi alanlarda sıcak ve soğuk suyu (varsa arıtma suyu) düzenlemek için kullanılır. Bu ürünler zamanla yalnızca bir musluk olmaktan çıkarak estetik, su tasarrufu ve modern teknolojiler açısından zenginleşmiş, dekorasyonun önemli bir parçası haline gelmiş durumda.

Armatür Kullanım Alanları Nelerdir?

Armatür Kullanım Alanları Nelerdir?

Banyo, mutfak, bahçe ve dış mekan olarak kullanım alanlarını sınırlandırabiliriz. Suyun akışını kontrol ettiğimiz bu armatürlerin her alanda işlev özellikleri değişkenlik gösterir.

Banyo armatürleri, fonksiyonelliğe ve banyonun tasarımına uygun olarak seçilir:

  • Lavabo armatürleri
  • Duş armatürleri
  • El duşları
  • Yağmur duşları
  • Küvet ve jakuzi armatürleri

Mutfak armatürlerinde kullanım kolaylığı sunma avantajı aranır:

  • Eviye armatürleri
  • Filtreli armatürler (arıtma suyu için)

Bahçe ve dış mekan armatürleri ise dayanıklılığı ile ön plandadır:

  • Hortum bağlantılı armatürler
  • Paslanmaz çelik armatürler

Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Armatürleri; kullanım alanlarına, sahip oldukları teknolojilere, tasarım ve işlevlerine göre farklı kategorilerde çeşitlendirip sıralayabiliriz. Sadece su akışını kontrol eden bir araç olmaktan çıkan armatürler, estetik ve işlevselliği ile dekoratif bir dokunuş sunar.

Şimdi gelin, bu armatürleri detaylı bir şekilde inceleyelim.

Kumanda Mekanizmasına Göre Armatürler

Kumanda Mekanizmasına Göre Armatürler

Kumanda mekanizmasına göre işlev gösteren armatürler, su akışını ve sıcaklığı kontrol etmek için kullandığı mekanizmalara göre sınıflandırır. Pratiklik ve işlevsellik ön plandadır.

  • Tek kumandalı armatürler: Tek kumandalı armatürlerde tek kol üzerinden sıcak ve soğuk ayarı yapılır. Günlük kullanım için hayli pratik olan bu armatürler, suyun akış hızını da kontrol eder. Ergonomik bir tasarıma sahiptir.
  • Çift kumandalı armatürler: Sıcak ve soğuk su ayarı farklı kollardan yapılır. Sıcaklık için daha hassas bir kontrol sağlar. Retro ve klasik banyolar için şık bir seçim diyebiliriz.

Kullanım Alanına Göre Armatürler

Kullanım Alanına Göre Armatürler

Mekanların ihtiyaçlarına yönelik çözüm sunan bu armatürler hem estetik hem de işlevsel açıdan mekanlara uygun olarak üretilir.

  • Lavabo armatürleri: Banyolarda el ve yüz yıkamak için kullanılan bu armatürler genellikle sabit ya da döner başlıklıdır. Alçak, yüksek ya da çift çıkışlı modelleri bulunur. Banyonun tasarımına göre çok farklı seçeneklere sahiptir.
  • Mutfak armatürleri: Mutfaktaki temizlik görevini görmek için tasarlanmıştır. Sebze-meyve ve bulaşık yıkamak için kullanılır. Döner başlık, hareketli hortum veya filtreli su akışı gibi özellikleri bulunabilir.
  • Duş ve küvet armatürleri: Duş başlıklarıyla birlikte çalışır. Sıcaklık ve su basıncını kontrol etmeye yarar. Hareketli ve sabit başlıklı modelleri bulunur.
  • Bahçe ve dış mekan armatürleri: Dış mekan koşullarına dayanıklı ve hortum bağlantısı yapılabilen modellerdir. Geniş akış kapasiteleri bulunur.

Montaj Tipine Göre Armatürler

Montaj Tipine Göre Armatürler

Armatürlerin montaj tipi, farklı dekorasyon stilleri ve ihtiyaçlar için uygun olarak yapılır. Buna uygun olarak da farklı armatür çeşitleri bulunur.

  • Tezgah üstü montajlı armatürler: Çoğunlukla modern mutfak ve banyolar için tercih edilen tezgah üstü armatürler, kolay kurulum ve kolay temizlik avantajı sunar.
  • Duvara monte armatürler: Küvet ve lavabolar için tercih edilen bu armatürler, küçük alanlar için yer tasarrufu sağlar.
  • Ankastre (gömme) armatürler: Modern banyo ve spa alanlarında tercih edilen ankastre armatürlerde borular görünmez, sadece kumanda mekanizması görünür.

Teknolojisine Göre Armatürler

Teknolojisine Göre Armatürler

Kullanıcı deneyimini artıran farklı teknolojiler kullanılır. Su tasarrufu ve hijyen sağlamasının yanı sıra görsellik açısından farklı ihtiyaçlara hitap eder.

  • Fotoselli (sensörlü) armatürler: El temasına gerek kalmadan çalışan bu armatürler, su israfını en aza indiren armatürlerdir. Herhangi bir kumanda kolları bulunmaz. Hijyen gerektiren hastane, restoran, AVM gibi kalabalık alanlarda tercih edilir.
  • LED ışıklı armatürler: Suyun akış hızına veya sıcaklığına bağlı olarak renk değiştiren bu armatürler, görsel açıdan etkileyici bir atmosfer oluşturur. Renklerden sıcaklık takip edilebilir. Çoğunlukla spa gibi alanlarda tercih edilir.
  • Termostatik armatürler: Sıcaklığı sabit tutup ani sıcaklık değişimlerini önleyen bu armatür, çocuklu aileler ya da ileri yaşlardaki aile büyüklerinin evlerinde tercih edilir.

Özel Fonksiyonlara Sahip Armatürler

Özel Fonksiyonlara Göre Armatürler

Kullanım kolaylığı ve konfor sağlayan bu armatürler, özel ihtiyaçları karşılamak isteyenlere hitap eder.

  • Filtreli armatürler: Suya entegre filtreleme sistemi kullanan bu armatürler, ek bir arıtma cihazına ihtiyaç bırakmadan içme suyu akışı sağlar.
  • Hareketli başlıklı armatürler: Özellikle endüstriyel mutfaklarda tercih edilen hareketli başlıklı armatürler, hareket kabiliyeti sayesinde büyük lavabolar ve mutfaklarda kolaylık sağlar.
  • Çift çıkışlı armatürler: Çok yönlü kullanım sağlayan bu armatürler, ek su noktası ihtiyacını karşılar.

Armatür Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Armatür Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir

Doğru armatürü seçebilmek için öncelikle kullanacağınız alanı belirlemelisiniz. Buna göre fonksiyonel özelliklerine karar verebilirsiniz. Örneğin mutfağınızda pratik bir kullanım arıyorsanız tek kumandalı modelleri seçebilirsiniz. Küçük bir çocuğunuz varsa ve banyonuz için bakıyorsanız termostatik modelleri değerlendirebilirsiniz. Fonksiyonel özelliklerine karar verdikten sonra malzeme kalitesine, kullanacağınız mekanla olan tasarım uyumuna ve güvenilir markalara göz atabilirsiniz. Kireç tutmayan armatürler temizliği kolaylaştıracaktır. Son olarak da su tasarrufu sağlamasına dikkat edebilirsiniz.

Armatürlerle ilgili tasarım, işlev ve kullanım alanlarına dair detaylı bilgiler paylaştık. Eviniz ya da iş yeriniz için yeni bir armatür arıyorsanız banyo batarya ve musluklar modelleri ile mutfak bataryası modelleri arasından dilediğinizi seçmek için Koçtaş’ı ziyaret etmeniz yeterli.