Dekorasyon, giyim, yiyecek, temizlik ve daha nicesi… Satın aldığımız her şeyi bir amaca hizmet etmesi için alıyoruz. Bunda bir sorun yok. Asıl sorun, satın alınan ürünü amacına hizmet ettikten sonra çöp kovasıyla buluşturmak. Oysa hayatımıza giren pek çok ürünü amacı dışında da kullanabilir ve geri dönüşüme katkı sağlayabiliriz. Peki, geri dönüşüm nedir?
Dünyayı ve Bütçenizi Geri Dönüşüm Koruyacak! Geri Dönüşüm Nedir?
İnsanlık olarak üretime katkı sağlasak da gereğinden fazla tükettiğimiz bir gerçek. Bu tüketim ise plastik, cam, kâğıt ve daha birçok ürünün yeniden kullanılmamak üzere çöpe gitmesine neden oluyor. Geri dönüşüm ise bazı atıkların çöpe atılmayıp çeşitli işlemlerden geçerek farklı amaçlarla yeniden kullanılmasına olanak tanıyor. Bu sayede daha az çevre kirliliği oluşuyor ve kaynaklar tasarruflu tüketilmiş oluyor. Eğer söz konusu olan evde geri dönüşüm ise bütçede tasarruf da beraberinde geliyor. Örneğin aldığınız içeceğin ambalajı olan plastik şişeyi çöpe atmak yerine kalemlik olarak kullandığınızı düşünün. Yeni bir kalemliğiniz olduğu için artık bir kalemlik almanıza, dolayısıyla da bunun için harcama yapmanıza gerek yok! Yani evde geri dönüşüm projelerini kısaca atıkların geri kazanılması ve bu sayede hem doğanın korunması hem de bütçenizin sarsılmaması olarak açıklayabiliriz.
Evinizde Uygulayabileceğiniz Kolay Geri Dönüşüm Fikirleri
Artık amacına uygun bir şekilde kullanmak istemediğiniz ürünü, evinizde ihtiyacınızı karşılayacak başka bir ürün haline getirmek istiyorsunuz. Peki, bunu sağlamak için uygulayabileceğiniz kolay geri dönüşüm fikirleri nelerdir? Şimdi, geri dönüşüm dekorasyon fikirlerine bir göz atalım.
Evinizde yıllardır kullandığınız kupanız artık çok eskidi ya da bulaşıkları yerleştirirken birden elinizden düştü ve kırıldı… Bu durum kupanızı çöpe atacağınız anlamına gelmiyor. Kupanızı yapıştırıcı ile yapıştırdıktan sonra -eğer desenli değilse- onu hobi boyaları ile hoş bir görünüme kavuşturabilirsiniz! Onarım işleminden sonra ise kupanızı dilerseniz mumluk, dilerseniz de küçük bir saksı olarak kullanabilirsiniz. Kaktüs, hava bitkisi gibi süs bitkilerinin yanı sıra kupada nane, maydanoz gibi bitkiler yetiştirmek de kesinlikle iyi fikir! Bu arada bu fikri uygulamak için kupa yerine kavanozları da kullanabilirsiniz.
Hijyen açısından kesme tahtasını belli aralıklarla değiştirmelisiniz. Peki bu, eski kesme tahtasını çöpe atacağınız anlamına mı geliyor? Elbette ki hayır! Yaratıcı geri dönüşüm ev eşyası fikirleri sayesinde kesme tahtanızdan çok güzel bir tepsi yapmanız mümkün! Üstelik bu tepsiyi isterseniz evde kullabilir, isterseniz de ona büfenizde dekoratif eşya olarak yer verebilirsiniz.
İnanın, aslında “Evde geri dönüşüm nasıl yapılır?” sorusunun cevabı sandığınızdan çok daha kolay! Örneğin bir tişört ile kendinize market çantası yapabilir, bu sayede plastik poşetleri kullanmaz ve doğaya katkı sağlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz bu çantayı günlük hayatınızda da kullanabilir ve çantaya olan ihtiyacınızı kendi yaptığınız tişört çanta ile giderebilirsiniz! Üstelik isterseniz kumaş hobi boyaları sayesinde çantanızı renklendirirken güzel vakit geçirmeniz de garanti.
Doğada yok olması 500 yıl süren plastikler, doğa kirliliğinin başlıca nedenlerinden. Bu nedenle plastikleri geri dönüşüm kutusuna atmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca pet şişeler ile evde geri dönüşüm çalışmaları da yapabilirsiniz. Plastik şişeden organizer yaparak hem daha düzenli olabilir hem de plastik kirliliğinin artmasını bir nebze önleyebilirsiniz. Eğer plastik şişe yoksa ve bu fikir hoşunuza gittiyse aynı fikri havlu kâğıtlardan arta kalan rulolarla da yapabilirsiniz.
Yaratıcı geri dönüşüm fikirleri arasında yer alan bir projeyi hayata geçirmek istiyorsanız ve kendi pufunuzu yapmak kulağa güzel bir fikir gibi geliyorsa plastik şişeleri kullanın! 2 ya da 2,5 litrelik şişeleri kullanarak oturacak ya da ayağınızı uzatacak mükemmel bir puf yapabilirsiniz. Evde puf yapımı için kaplama kılıfı olarak eski tişörtlerinizi ya da arta kalmış kumaşlarınızı kullanabilirsiniz.
Geri dönüşüm ile ihtiyaçlarınızı gidermek güzel fikir!