Pek çok fay hattının üzerinde bulunan ülkemiz için deprem kaçınılmaz bir gerçek. Yani ne zaman hangi şiddette olacağını tam olarak bilmesek de, bulunduğumuz konum dolayısıyla depremler yaşayabiliriz. Hem can hem de mal kaybının önüne geçebilmek için yapmamız gereken ise olası bir depreme karşı her daim hazırlıklı olmak, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenleri bilmek. Peki; deprem önlemleri nelerdir, depremde ne yapılır ve depremden sonra yapılacaklar nelerdir? Almanız gereken en önemli önlemleri yazımızda bulabilirsiniz.
Depremden Önce Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Kimse deprem nedeniyle kendisinin ve sevdiklerinin ya da yaşadığı evin zarar görmesini istemez. İşte, tam da bu noktada “Depreme nasıl hazırlanmalıyız?” sorusunun cevabı oldukça önemli. Şimdi, depreme karşı alınması gereken önlemleri sıralamaya başlayalım.
-
Evinizin dayanıklı ve güvenli olduğundan emin olun.
Deprem öncesi alabileceğiniz en önemli önlemlerden biri hiç kuşkusuz ki sağlam bir eve sahip olmaktır. Sonradan doldurulmuş, kaygan, ovalık araziler deprem nedeniyle zarar görmesi olası yerlerdir. Mümkünse bu tarz zeminlere sahip yerlerde ikamet etmemeli ya da binanın bu zemin şartlarına uygun bir şekilde inşa edildiğine emin olmalısınız.
Zeminin sağlam olması elbette deprem için alınması gereken tek önlem değil. Binanın çizim planına ve İnşaat Yönetmeliği’ne uygun olarak inşa edildiğine de emin olmalısınız. Tüm bunlara ek olarak uzman şirketlere binanın dayanıklılığını kontrol ettirebilir ve gerekliyse yapıyı sağlamlaştırabilirsiniz.
-
Apartman sakinleriyle birlikte deprem planı hazırlayın.
Depremden hemen sonra nasıl bir yol izleyerek binadan çıkacağınıza dair tatbikat yapmak, güvenli bir şekilde yapıdan ayrılmak konusunda size yardımcı olabilir. Bu nedenle yöneticinizden deprem tatbikatı yapılmasını isteyebilir, acil durum kapılarının açık bırakılması gerektiğini hatırlatabilirsiniz. Ayrıca olası bir deprem için çocuklarınızı bilinçlendirmek de oldukça önemli, atlanılmaması gereken bir adım.
-
Ev içi güvenliği sağlamak için gerekli adımları atın.
Sarsıntı sırasında güvenli bir alana geçseniz ve deprem nedeniyle eviniz zarar görmese bile ne yazık ki evinizdeki sabitlenmemiş mobilyalar ve objeler sebebiyle yaralanabilirsiniz. Bu nedenle deprem sebebiyle açılabilecek, düşebilecek ve size zarar verebilecek tüm eşyayı sabitlemelisiniz. Dolaplara çocuk kilitleri takmak, kitaplık gibi devrilebilecek mobilyaları sabitlemek, rafların önüne objelerin düşmesini engelleyecek çıtalar koymak evinizi daha güvenli kılabilir. Dilerseniz bu aşamada “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” başlıklı yazımızdan yardım alabilir ve hangi eşyayı nasıl sabitleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
-
Deprem sonrası için önlemlerinizi alın.
Hiç kuşkusuz depremden sonraki dönemde meydana gelebilecek maddi-manevi zararları en aza indirmeyi amaçlayan şeyler de depremden önce alınması gereken önlemler arasında yer alıyor. Evet; DASK olarak bilinen Zorunlu Deprem Sigortası’nı her sene düzenli olarak yenilemekten, konut sigortaları sayesinde değerli ev eşyasını güvence altına almaktan ve deprem çantasını eksiksiz bir şekilde hazırlamaktan bahsediyoruz!
Zorunlu Deprem Sigortası, eviniz zarar gördüğünde oluşan zararı maddi olarak belirli bir limite kadar karşılayabilir. DASK’tan farklı olarak konut sigortaları, teminatları doğrultusunda evinizi ve değer verdiğiniz eşyayı güvence altına alabilir. Deprem çantası ise deprem sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz yiyecek, ilk yardım çantası, giyecek, çadır, su, el feneri gibi ürünlerin bulunduğu çantadır. Deprem çantası hazırlama ile ilgili detaylı bilgi almak için “Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?” yazımızı kesinlikle okumanızı öneririz.
Deprem Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Deprem sırasında yapmanız ve yapmamanız gerekenler kendinizin ve sevdiklerinizin can güvenliğini sağlayabilir. Haydi gelin şimdi, deprem sırasında yapılması gerekenler nelerdir sıralayalım.
- Depremde meydana gelen fiziksel zararların pek çoğunun panikten kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle panik yapmamaya çalışmalı ve depremde yapılması gerekenleri uygulamalısınız.
- Deprem olduğu anda evden ya da iş yerinden çıkmaya çalışmak size zarar verebilir. Bu sebeple sarsıntı geçene kadar güvenli bir yerde hayat üçgeni yapmalısınız. Güvenli bir eşyanın (örneğin sandalyeler ile desteklenmiş masalar vb) hemen yanında dizlerinizi göğsünüze doğru çekip oturmalı, bir elinizle sabit bir eşyayı tutarken diğer elinizle de kafanızı korumalısınız. Bu aşamada düşme ihtimali olan tüm mobilya ve objelerden uzak durmanız gerektiğini hatırlatalım.
- Deprem anında merdiven, balkon, asansör, pencere önü gibi alanlardan uzak durmalısınız.
- Eğer deprem sırasında açık havadaysanız binalara yaklaşmamalısınız.
Depremde Yapmanız Gerekenleri Biliyor musunuz? Testimizi Çözün, Eksiklerinizi Görün! adlı testimizi buradan çözebilirsiniz.
Deprem Sonrasında Neler Yapılmalı?
Deprem bittikten sonra da doğru adımları izlemek, zarar görmeden depremi atlatmanıza yardımcı olabilir.
- Büyük bir depremin ardından artçı depremler yaşanabilir ya da elektrik kesintileri meydana gelebilir. Tüm bu durumlara karşı hazırlıklı olmalı ve panik yapmadan, sarsıntı bittikten sonra hızlıca bulunduğunuz kapalı alandan çıkmaya çalışmalısınız. Ayrıca hasar görmüş yapılara da deprem sonrasında girmemeniz gerektiğini hatırlatalım.
- Deprem bittikten sonra hızlıca etrafınızda yaralı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer gerekli ise güvenli bir noktada ilk yardımı yapmanız gerekebilir. Bu konuda, deprem çantanızdaki ilk yardım seti size yardımcı olabilir. Yaralı kişi, evden dışarı çıkabilecek durumda ise evden çıktıktan sonra ilk yardımı yapmak daha sağlıklı olabilir.
- Deprem nedeniyle gaz kaçakları meydana gelebilir. Oluşabilecek olumsuz durumları engellemek için çakmak ya da kibrit kullanmamalı; doğal gaz, elektrik ve su tesisatlarını kapatıp evden çıkmalısınız.
- Evden çıktıktan sonra hızlı bir şekilde bulunduğunuz noktaya en yakın toplanma alanına gitmelisiniz.
Depremde öncesinde, anında ve sonrasında yapmanız gerekenleri sıraladık. Gereken önlemleri alarak güvenliğinizi artırabilir ve maddi-manevi zarar görme ihtimalinizi minimuma indirebilirsiniz.