Virüsler ve zararlı bakteriler, solunum yolunun yanı sıra temas edilen yüzeyler aracılığıyla da vücuda girebiliyor. Yani “Hava Yoluyla Geçen Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları” yazımızda da bahsettiğimiz gibi gündemimizde olan corona virüsünün bulaşmaması için el temizliği oldukça önemli.
Şimdi, bir de şu yönden bakalım: Evinize geldiniz, ilk iş olarak ellerinizi yıkamaya gittiniz ve el temizliğinizi yapıp mikroplardan arındınız. Peki, elinizi yıkamadan önce dokunduğunuz yerler ne olacak? Elinizi yıkamadan önce dokunduğunuz bu noktalara mikroplar bulaşmış olabilir ve siz elinizi yıkadıktan sonra bu noktalara dokunarak farkında olmadan yeniden ellerinizi kirletmiş olabilirsiniz.
Evin en kirli yerleri işte böyle çok dokunulan ve genellikle temizlenmesi unutulan noktalar oluyor. O halde “En çok mikrop barındıran yerler nerelerdir, nasıl temizlenir?” sorusuna cevap verip sağlığınızı korumanıza yardımcı olalım. Bu yazımızda klozet, duş kabini gibi zaten kirli olma oranı yüksek olan ve sıklıkla temizlediğiniz noktalardan bahsetmeyeceğimizi de not düşelim. Daha çok unutulan yerler üzerinde duracağız.
İşte, evde mikropların en yoğun olduğu yerler:
Kapı Kolları
Hem evinizin dış kapısının kolu hem de odaların kapı kolları en çok dokunulan yerler arasında. Özellikle dış kapı ve banyo kapı kolları, kirli ellerle dokunulduğundan tam bir mikrop yuvası haline gelebiliyor. Bu nedenle kapı kollarını düzenli olarak (özellikle corona virüsün gündemimizde olduğu bu zamanlarda her gün) silinmesi gerekiyor.
Arap sabunu, sirkeli su ya da antibakteriyel temizleyiciler ve mikrofiber bezler yardımıyla kapı kollarını temizleyebilirsiniz. Temizleme işleminin ardından kapı kollarının nemli kalmamasına özen göstermeli, bu alanları temizlik ürünleri ile temizledikten sonra kuru bir bezle silmelisiniz.
Elektrik Anahtarları
Evinize girdiniz, elinizi yıkamak için doğruca banyoya girdiniz. Eğer banyonuz ışık almıyorsa tabii ki ışığı açmanız gerek. Evet, tahmin ettiğiniz gibi! Pek çoğumuzun temizlemeyi unuttuğu yerler olan elektrik anahtarları da sağlığınıza zararlı virüs ve bakterilerin yoğun olduğu alanlar.
Temizlik için hazırladığınız suya bir temizlik bezi batırmak ve bu bezi sıktıktan sonra anahtarları temizlemek tehlikeli olabilir. Çünkü bu alanlarda elektrik akımı vardır. Bu nedenle kuru temizlik bezine birkaç damla kolonya ya da dezenfektan dökerek temizliği gerçekleştirebilirsiniz.
Bataryalar, Lavabolar ve Eviyeler
Musluğu açmanıza yardımcı olan bataryalar da mikropların konuşlanabileceği yerler olarak biliniyor. Yani lavabo, duş ve eviye bataryalarını temizlememeyi unutmamalısınız. Bataryaları temizlemek için mutfak ve banyo temizleyici jellerden yardım alabilirsiniz.
Mutfaklarda eviyeler, banyolarda ise lavabolar da ne yazık ki virüs ve bakteri barındıran, hatta üremesine imkân veren noktalardan. Mutfak ve banyolar için üretilmiş temizlik ürünleri ya da sirkeli su ile banyo ve mutfak lavabolarını temizleyebilirsiniz.
Pencere Tutacakları
Havada asılı kalan virüsleri evinizden ya da iş yerinizden arındırmanın en çok uygulanan yollarından biri hiç kuşkusuz evleri havalandırmak. Evleri havalandırmak için pencerelerinizi açarken dokunduğunuz yer ise pencere tutacakları oluyor. Bu nedenle bu noktaları da sık sık temizlemeniz gerekiyor.
Arap sabunu ya da beyaz sabunlu su ile oluşturduğunuz karışım veya antibakteriyel temizleyicilerle bu alanları temizleyebilirsiniz. Temizliğin ardından alanın nemli kalmaması ve mikropların bu noktalara tutunmasının önüne geçebilmek için kuru ve temiz bir bezle kurulama işlemi yapmayı unutmamalısınız.
Mobilya Kulpları
Konsolunuzdan alacağınız bir dergi, mutfak dolabınızdan alacağınız küçük ev aleti… Eğer bir dolabı açacaksanız bu durumda mobilya kulp ya da tutacaklarıyla temas edeceksiniz. Evet, bu noktalar da temizlenmesi gereken noktalardan. Ayrıca buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi ürünlerin tutacak ve program ayarlama butonlarını da temizlemeniz gerekiyor.
Mobilyalarınıza zarar vermeyecek antibakteriyel temizleyiciler ya da sabunlu suya batırılıp sıkılmış bezlerle bu alanları temizleyebilirsiniz.
Sabunluklar
Hijyeninizi sağlamak için kullandığınız sabunlar da -kirli ellerle dokunulduğu için- virüs ve zararlı bakteri üreten noktalardan olabilir. Bu nedenle sabunluklarınızı da elinize bir eldiven takıp sabunla yıkamayı ihmal etmemelisiniz.
Bilgisayarlar ve Kumandalar
Hem evimizdeki hem de iş yerimizdeki bilgisayarların ve özellikle klavyelerin temizlenmesi gerekir. Bilgisayarın yanı sıra televizyon kumandası ve oyun konsolu kolları da sıklıkla temizlenmeli.
Cep telefonu da dâhil olmak üzere pek çok mikrobun yuvası olma ihtimali olan bu teknolojik ürünlerin yüzeylerini temizlemek için ise bilgisayarlar için özel üretilen temizleme solüsyon ve bezlerinden yardım alabilirsiniz.
Klimalar
Bakımı ve filtre temizliği yapılmadığı takdirde soluma yoluyla sağlığınızı tehdit edebilecek bir ürün klima. Temizlenmediğinde filtrelerde birikebilen mikroplar hastalanmanıza neden olabilir. Bu nedenle klima filtresini iki haftada bir temizlemeniz, 3M filtreyi ise üç ayda bir değiştirmeniz gerektiğini belirtelim.
Klima temizliği hakkında detaylı bilgi almak için “Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Evlerimizde bulunan ve temizlenmesi unutulan noktaları paylaştık. Bu noktaların temizliğini de ihmal etmeyerek virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklara karşı daha sıkı bir önlem almanız mümkün!
Sağlıklı günler dileriz.