Feng Shui Yatak Odası Dekorasyonu ile Enerjinizi Yükseltin

Feng Shui Dekorasyon

Son yıllarda birçoğumuz hygge gibi çeşitli mutluluk felsefelerini uygulamayı denedik. Peki ya pozitif yaşam enerjisi düşündüğümüzden daha kolay elde edebileceğimiz bir şeyse? Nasıl mı? Önce doğadaki şaşmaz dengeyi ve bunun getirdiği huzuru fark etmekle işe başlayabilirsiniz. Ardından bu dengeyi iç mekana taşıyabilir yani feng shui ile evinizi dekore edebilirsiniz. 

Önce “Feng shui nedir?” sorusuyla başlayalım. Feng shui, tarihi yaklaşık 4000 yıl öncesine dayanan, eşyalar ve mekanı bir dengeye göre düzenlemeyi esas alan Çin sanatıdır. Rüzgar ve suyun yolu anlamına gelen feng shui’de her şeyin bir enerjisi olduğu kabul edilir. 

Feng shui’ye göre yatak odası düzenlemesi de bu enerjiyi evin dinlenme ve tazelenme mekanına çekmeyi amaçlıyor. Pozitif enerjinin yatak odasında yayılarak tüm yaşamı etkilemesi için de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Peki, feng shui’ye göre yatak odası nasıl düzenlenir?

mobilya ürünleri

Yatak Odasının Konumunu Belirleyin

Yatak Odası Konumu

Eğer yeni bir eve taşınıyorsanız feng shui’ye uygun bir dekorasyon için önce yatak odasının yerine karar verin. Bunun için de bagua ile yatak odanızın hangi enerji alanına denk geldiğini tespit edin. Bagua, bir tür enerji haritası ve 8 sembol anlamına geliyor. Her sembole karşılık gelen bazı elementler, renkler ve bunların anlamları bulunuyor. 

Yatak odanızın hangi enerji alanına denk düştüğünü keşfetmek için evinizi 9 eşit parçaya bölün. En altta ortada yer alan bölümü giriş kapısı olarak kabul edin. Kapının sağı, yolculuk ve yardımsever insanlar; solu ise bilgiye denk geliyor. 

Dokuz parçanın ortasında yer alan üçlüde ise sol taraf aileye, orta sağlığa, sağ ise çocuklar ve yaratıcılığa işaret ediyor. En üstteki sıranın sol bölümü sağlık, orta itibar, sağ ise ilişki ve aşk. Feng shui’ye göre yatak odası hangi yönde olmalı belirlediyseniz şimdi sıra dekorasyonda.

Feng Shui’ye Uygun Yatak Odası Renkleri Seçin

Yatak Odası Renkleri

Yatak odanızın enerji haritasında hangi konuma denk geldiğini tespit ettiyseniz şimdi o alana uygun renklere bakalım. Yatak odası, ev kapısının sağ tarafındaysa gri, siyah ve beyaz renkleri kullanın. Sol tarafa yani bilgiye denk geliyorsa da yeşil, siyah ve maviyi tercih edin. 

Odanız, orta sıranın en sağı yani çocuklar ve yaratıcılık alanındaysa beyaz renge ağırlık verin. Ortadaysa turuncu ve sarıya, soldaysa yeşile yönelin. Yatak odanız en üst sıranın solu yani sağlık alanındaysa mavi, kırmızı ve mor; ortasındaysa kırmızı; sağındaysa beyaz, pembe ve kırmızı tonları kucaklayın. 

Evinizin şekline göre yatak odanız iki enerji alanına birden denk gelebilir. Bu durumda her iki alandaki renklere de yatak odası tasarımında yer verin. Bu renkleri duvar boyası ve halı gibi büyük alanlarda da değerlendirebilirsiniz, yatak odasındaki dekoratif objeleri de bu renklerden seçebilirsiniz. 

Yatak Yönünü Değiştirin

Yatak Yönünü Değiştirin

Feng shui’ye göre yatak yönü, odadaki enerji akışını en çok etkileyen unsurlardan biri. Yatak bir duvara yaslanmalı, ancak kapıyla aynı hizada olmamalı. Eğer odanızda ebeveyn banyosu varsa bu kapıyla da yatağı hizalamamalısınız. Ayrıca odanız bunun için uygunsa yatağa yattığınızda kapıyı görecek bir pozisyonda olmalısınız. Yataktan kapıyı görmek, feng shui’ye göre hayata giren enerji ve fırsatları fark etmeyi sembolize ediyor.

Ayrıca bu alanda dengeyi sağlamak için yatağın her iki yanında simetri olmalı. Örneğin yatağın her iki tarafında da şifonyer, aplik veya bitki olmalı. Mümkünse yatağın altını boşaltarak enerjiyi engelleyen her şey uzaklaştırılmalı. Yatak odasından spor malzemeleri, teknolojik aletler gibi yorucu ve enerjiyi düşürücü eşyaları çıkarmak da buna dahil.

Aynaları Gözden Geçirin

Aynaları Gözden Geçirin

Feng shui’ye göre ayna, yansıma yaparak enerjiyi harekete geçiriyor. Yatak odasında fazla ayna kullanılması da enerjinin dengesizliğine neden oluyor. Bu durumun herkes için farklı olduğunu hemen hatırlatalım. 

Eğer yatak odanızda birden fazla ayna varsa ve mışıl mışıl uyuyorsanız bu ilke sizin için geçerli değil. Enerjinize etkisini anlamak için birkaç gece, aynaların üzerini örtebilirsiniz. 

Öte yandan yatak odasında ayna, feng shui’ye uygun şekilde kullanıldığında enerjiyi de emebilir. Yatağın üstüne büyük bir ayna asıldığı zaman şefkat ve uyum duyguları odaya hakim olabilir. Odanıza uygun ayna çeşidini bulmak için Oda Dekorasyonunuza Uygun Ayna Modelleri yazımızı okuyabilirsiniz. Yatak odasında feng shui enerjisini yaymak için ihtiyacınız olan büyük ayna modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

Ayrıca aynanın karşısında bulunan dolap, raf gibi yerlerin düzenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Çünkü aynanın, yansıttığı şeylerin enerjisini iki katına çıkardığına da inanılıyor.

Güneş Işığını Davet Edin

Feng Shui Gün Işığı

Yaşam enerjinizin yüksek olması için doğal ışığın yatak odasına olabildiğince girmesine izin verin. Yatak odasında ışığın içeriye girmesini engelleyen eşyaları gözden geçirin. 

Örneğin pencere önüne berjer, dolap gibi pencereyi kapatan mobilyalar yerleştirmeyin. Karartmalı perdeleri açık renkli desensiz tüllerle değiştirin. Odanızda ayna bulunduruyorsanız bunu pencere karşısına koyun. Böylece güneş ışığı içeriye yansıyabilir. 

Akşamları ise dinlendirici ve sizi ertesi güne hazırlayan yumuşak aydınlatma türlerini tercih edin. Yatak arkasında aplik, oda köşesine lambader ve tavanda bambu avize gibi ışığı gölgeleyen bir lamba kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için de Kaliteli Bir Uyku İçin: Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı yazımızı okuyabilir ve ihtiyacınız olan aydınlatma çözümünü Koçtaş ev aydınlatmaları kategorisinde bulabilirsiniz.

Feng Shui Yatak Odası Dekorasyonu ile Enerjinizi Yükseltin

Odayı Bölümlere Ayırın

Odayı Bölümlere Ayırın

Yatak odanız büyükse enerji akışını dengelemek için küçük düzenlemeler yapın. Yatağınızı uyuma bölümü, yerde minderleriniz ya da berjeriniz varsa burayı dinlenme yeri olarak ayırın. Her bölümün altına kilim serin. Bu yeni yatak odası düzeni, enerjinin küçük alanlar içerisinde akmasına izin verir. 

Yatak odanız için en uygun halı modelini keşfetmek için Dekorasyonun Tamamlayıcısı: Halı Çeşitleri Nelerdir? yazımızı okuyabilirsiniz. Odanızda feng shui alanları yaratmak için ihtiyacınız olan halı türleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Şekillere Dikkat Edin

Şekillere Dikkat Edin

Huzurlu bir ortam yaratmak için yatak odasında yatay çizgilere sahip eşyalar bulundurun. Örneğin yatak odanızda kare bir çerçeve, çizgili kilim veya dikdörtgen bir dekoratif obje yer alsın. Hatta yatay çizgilerin verdiği sankinliği yakalamak için yatağınızın karşısına bu eşyalardan birini koyun. 

Ayrıca mümkünse odanızda köşeli mobilya bulundurmayın. En azından yatağınızın bulunduğu alanda sivri köşeli eşyalar yer almasın. Yatak odanız küçükse sivri köşeli mobilyayla yatağınız arasına yuvarlak bir obje ya da saksı koyabilirsiniz.

Feng shui’ye göre yatak odası dizaynı yaparak yaşam enerjisini yakalamanın yollarını birlikte keşfettik. Şimdi de gecelerinizi en rahat şekilde geçirmek için ihtiyacınız olan Doğru Yatak Seçimi Neden Önemli? Yatak Nasıl Seçilir? sorusunun cevabını öğrenmekte.