Doğru Yatak Seçimi Neden Önemli? Yatak Nasıl Seçilir?

Yatak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Az uyuduğunuzda ya da gece uykunuzu alamadığınızda gününüz zor geçiyor, biliyoruz. Evet; dinç bir şekilde uyanmak, kendinizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak iyi hissetmek için uyku oldukça önemli. Çünkü çeşitli nedenlerden dolayı, kaliteli uyku uyuyamamak, dinç bir şekilde uyanamamanızın yanı sıra; stres seviyenizin yükselmesine, bağışıklığınızın düşmesine de neden olabiliyor.

Peki, kaliteli bir şekilde uyumanıza yardımcı olacak etmenler nelerdir? Şaşırtıcı ama iyi uykunun dekorasyon ile çok yakın bir ilişkisi var. Bu noktada “Daha Güzel Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi” yazımızı okumanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Dekorasyonun yanı sıra, oda sıcaklığının ideal düzeyde olması ve odanın havasız olmaması gibi durumlar da sağlıklı bir uyku konusunda etkili. Fakat uyku kalitenizi doğrudan etkileyen konunun, uygun yatak seçimi ve nevresim takımı, yastık gibi ürün uyku grubu ürünleri olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Uyku grubu ürünlerine başka bir yazımızda değineceğiz ama bu yazımızda öncelikle “Doğru yatak seçimi neden önemli, yatak alırken nelere dikkat etmeliyiz?” gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.

Yatak Seçimi Neden Bu Kadar Mühim?

Günümüzün 8 saatini uykuya ayırdığımızı düşünürsek, hayatımızın 3’te 1’ini uyuyarak geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Hayır, bu size gereksiz bir durum gibi gözükmesin çünkü uyku, mental ve fiziksel olarak kendimizi iyi hissetmemiz, beynimizin ve diğer organlarımızın, dolayısıyla da vücudumuzun dinlenmesi için oldukça önemli. Peki, “Uyumakta sıkıntı çekmiyorum ama sabah kalktığımda birkaç saat süren ağrılarım oluyor.” diyenlerden misiniz? Sırt, eklem ve bel ağrılarınızın nedeni doğru yatak seçimi yapmamış olduğunuz anlamına gelebilir. Bu noktada ağrılarınızın nedenini öğrenmek için bir uzman hekime danışmanız gerektiğini de hatırlatalım.

Yatak Seçimi

Yatak Değiştirmeye Gerek Var mı?

Belki de yatağınızı uzun yıllardan beri kullanıyorsunuz ve çok memnunsunuz. Fakat bu noktada, ölü derilerinizin ve tozların yatağınızda biriktiğini belirtmemizde de fayda var. Yatağınız zamanla, ölü deriler ile beslenen toz akarlarının yuvası haline gelebilir. Toz akarları ise alerji ve astım gibi hastalıkların yoğunlaşmasına neden olabilir. Bu nedenle yatağınızın temizliğine dikkat etmeli, 6 ayda bir yatağınızı yıkatmalısınız. Fakat her eşya gibi yatakların da bir kullanım ömrü olduğunu unutmamalısınız. Bu kullanım ömrü marka, model ve kullanım şekline göre değişse de maksimum 8 yılda bir yatağınızı değiştirmeniz gerektiğini söyleyebiliriz.

Yatak Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Doğru yatak seçimi hem kaliteli bir şekilde uyumanız hem de vücudunuzda meydana gelebilecek ağrıları engellemeniz konusunda yardımcı olur. Peki, yatak seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

  • Yatağınızın boyutuna karar verin.

Tek kişilik mi çift kişilik mi bir yatak istiyorsunuz? Yatak odanızda yatak için ayırabildiğiniz alan ne kadar? Tüm bu sorulara verdiğiniz yanıtlar, seçeceğiniz yatağın boyutunu belirlemenize ve dolayısıyla doğru karar vermenize bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacak.

  • Karyolanızın yatağınız ile uyumlu olup olmadığını kontrol edin.

Seçeceğiniz yatak ne kadar konforlu olursa olsun, eğer karyolanız ile uygun ölçüye sahip değilse bu rahatlığınızı olumsuz etkileyecek bir durum oluşturabilir. Bu nedenle almak istediğiniz yatağın karyola ile uyumluluğunu kontrol etmelisiniz. Ayrıca ek depolama alanlarına ihtiyacınız varsa bazaları tercih etmenizi kesinlikle öneririz.

Bazalı Yatak

  • Doğru yatağı seçmek için acele etmeyin.

Yatak seçiminde aceleci davranmamak ve pek çok mağazaya gidip farklı yataklar denemek, size en uygun olan yatağı seçme konusunda oldukça önemli. Ayrıca yatağı sadece elinizle kontrol etmektense üzerine birkaç dakika yatıp deneyebilirsiniz.

  • Yatak tipi için uzmanlardan yardım alın.

Tercih ettiğiniz yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olması gerekiyor. Çünkü yumuşak yataklar omurganın yatış pozisyonundaki şeklini almaları nedeniyle rahatsızlık verebilirken, sert yataklar bel ağrısı, sırt ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Orta sertlikteki yatakların, duruşunuzu koruma ve konfor bakımından daha başarılı olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Orta sertlikteki yataklar sayesinde vücudunuz yumuşak seçeneklerde olduğu gibi gömülmez ya da sert yatakta olduğu gibi desteksiz kalmaz.

Sertliğin yanı sıra yatakların tipleri de seçim sırasında ön planda tutulmalı. Yaylı, visco, lateks gibi farklı çeşitteki yataklar arasından en doğru seçimi yapmak için uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Bu arada seçeceğiniz yatakların antialerjik özellikte olması da yatağınızın toz ve küfe karşı daha dayanıklı olmasını ve bu konuda da konforu yakalamanızı sağlar. 

Yatak seçerken dikkat edilmesi gerekenler

Her insanın ihtiyaçları ve istekleri farklı olduğundan kişisel yatak tavsiyesi vermek ne yazık ki burada mümkün değil. Fakat Koçtaş mağazalarımıza gelerek uyku grubu uzmanlarımızdan tavsiyelerinizi alabilir ve size uygun yatağınızı seçtikten sonra keyifli uykulara dalmanın tadını çıkarabilirsiniz!

Rahat Bir Uyku İçin Bilmek Şart: Yastık Nasıl Seçilir? adlı yazımızı buradan okuyabilirsiniz.