Gizem Beki Yazdı: Mutfak Düzeni İçin İpuçları

Mutfak Düzeni

Yemek yapmak hepimizin hobisi olmasa bile günlük hayatta ciddi zaman harcadığı bir iş. Bu zamanı daha verimli kullanmak hatta kısaltmak adına herkesin yapabileceği ama henüz fark etmediği ufak şeyler var aslında. Mutfak düzeninde yapacağınız küçük değişiklikler ve dönüşümler ile mutfağınızı keyifli hale getirmek ve zaman kazanmak mümkün.

Bu yazıda yemek yaparken harcadığımız zamanı daha kısa ve keyifli hale getirmek adına kullanabileceğiniz mutfak düzeni için ipuçlarına değineceğim.

1. Kullanmadığınız Eşyalarla Vedalaşın!

Eğer mutfakta zaman geçirmeyi seviyorsak, mutfağımızın büyüklüğü ne olursa olsun her zaman hoşumuza giden ama kullanmadığımız mutfak eşyaları alma eğilimimiz oluyor. Bunu kendimiz yapmasak bile arkadaşlar, aile büyükleri, misafirler hediye olarak bazı eşyalar alıyorlar. Haksız da değiller aslında, mutfak eşyaları “nasıl olsa bir şekilde kullanılır” yaklaşımına en uygun eşyalar genelde. ☺

Bu şekilde ufak ufak biriken eşyalar birkaç yılın sonunda kocaman bir dolabı kaplıyor. Bir de sevdiklerimizden gelmişse onlarla bağ kurmuş bile olabiliyoruz. Ama eğer mutfakta düzen adına bir adım atacaksak ilk adım bu eşyalarla vedalaşmak olmalı!

Mutfağınıza bir göz atın, son 6 aydır kullanmadığınız bir şey varsa büyük ihtimalle ona aslında ihtiyacınız yoktur. Ve kullanmadığınız eşyalarınızla vedalaşın. İhtiyaç sahibi bir sürü insanla paylaşın. Hem mutfağınızda hem de gönüllerde yeni yerler açın.

2. Depolama Hacmini Optimize Edin

Her şeyin üst üste durduğu bir dolap, çok eşya alsa bile hiç kullanışlı değildir. Bir tabağa ulaşmak için üzerinde duran diğer altı tabağı yerinden kaldırmak zorunda olmak kimin hoşuna gider ki?

Böyle olunca dolap içi raflar en büyük kurtarıcımız oluyor. Bunlar çeşitli üreticilerde farklı boylarda bulunabiliyor. İster büyük tabaklar için, ister küçük baharat kutularını düzenlemek için kullanılabilecek boyutları var. Bunlardan birkaç tane edinmek şart.

Mutfakta en çok yer kaplayan şeylerden biri de mutfak masası. Eğer bir mutfak masanız varsa alt kısmını da depolama alanı yaratacak şekilde düzenlemek çok önemli.

İpucu: Standart mutfak masanızdan vazgeçerek benim yaptığım gibi bir kitaplık üzerine ahşap bir plaka, altına yapı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz masa ayaklarından monte ederek depolama alanı da olan bir mutfak masasını kendiniz yapabilirsiniz. Mutfak Dolapları Nasıl Temizlenir, Düzenlenir? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Mutfak Dolabı Düzenleme

3. Her Şey Dolapta Durmak Zorunda Değil

Eğer mutfağınız küçük, dolabınız azsa duvarları kullanın. ☺ Bazı eşyaları asmak, hem dolaplarda daha fazla yer açılmasını sağlar hem de dekorasyona yardımcı olur.

İpucu: Küçük tava ve sahanlarınızı ocağın üzerine, en sevdiğiniz kahve kupalarını kahve makinenizin yanına asarak, hem yerden tasarruf eder hem de dekoratif bir alan yaratmış olursunuz.

Eğer büyük şef bıçaklarına sahipseniz, bunları bir blok içinde tezgah üzerinde muhafaza etmek yerine manyetik askılar kullanarak tezgâhın arkasındaki duvara asabilirsiniz. Bu amaçlarla kullanabileceğiniz manyetik bantlar, küçük askılar da yapı marketlerde rahatlıkla bulunabiliyor.

Buzdolabının yan kısımları da depolama alanı yaratmak için oldukça ideal. Örneğin baharat kutularının arkasına yapıştıracağınız manyetik bantlarla bunları depolamak için buzdolabınızın metal kısımlarını kullanabilirsiniz. Eğer uğraşmak istemezseniz, bu amaca özel olarak tasarlanmış, buzdolabının üstüne asılabilen raflardan edinerek kullanabileceğiniz birkaç ufak raf daha yaratabilirsiniz.

Eğer mutfak dolaplarınız tavana kadar uzanmıyorsa arada kalan boşluğu nadir kullandığınız eşyalar için açık raf sistemi gibi düzenleyebilirsiniz.

Tavana asılan sepetler de meyve-sebze depolamak için hem çok kullanışlı, hem de dekoratif olabilir. Bunu bir düşünmek lazım. ☺

Mutfak Düzenleme Fikirleri

4. Kullanım Amacına Göre Stratejik Yerleştir

Şimdiye kadar depolama alanımızı optimize ettiysek elde kalan eşyaları yerleştirme kısmına geçebiliriz. Başlık biraz ilginç oldu ama konunun özeti şu: Eşyalar nerede kullanılıyorsa oraya en yakın yere yerleştirilmeli. Mesela baharatları ocağa yakın bir dolapta veya yeriniz varsa tezgâh üzerinde ocağa yakın yerleştireceğiniz bir rafta; spatula, çırpıcı gibi pişirme araç gereçlerini yine ocağa yakın bir çekmece ya da tezgâh üzerinde bir düzenleyici içinde tutabilirsiniz.

Soğuk içecekler için kullanılan bardakları buzdolabına yakın, servis tabaklarını yemeği hemen servis edebilmek için ocağa yakın konumlandırmak mantıklı olacaktır.

Ayda yılda bir kullandığınız ama vazgeçemediğiniz eşyalar varsa en üst dolaplara gitmeli. ☺

Mutfak Düzenleme Önerileri

5. Düzenli Yerleştir

Özellikle küçük bir mutfağınız varsa düzen her şeydir! Hem aradığınıza ulaşmak daha kolay olur, hem de neyin nerede olduğunu çok daha rahat görürsünüz.

Bu konuda iç içe geçebilen eşyalar hayat kurtarır. Mümkünse saklama kapları, pişirme kaplarını bu şekilde temin ederseniz hem yerden kazanmış olur, hem de düzenlemesi çok daha kolay bir mutfak tasarlamış olursunuz.

İç içe geçemeyen diğer eşyalar için çeşitli düzenleyiciler edinebilirsiniz. Tencere kapakları ve kesme tahtaları için özel tasarlanmış düzenleyiciler mevcut mesela. Açılıp yarım bırakılmış paketli ürünleri kutularda depolayarak dolap içlerinin düzenli görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu kutuların üzerine içinde ne olduğunu gösteren etiketler de yapıştırırsanız aradığınızı bulmanız kolaylaşır.

Eğer yeriniz varsa normalde servis tabağı olarak kullanılan döner tabakları dolap içlerinde kullanarak arka taraflarda bulunan şeylere daha kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Dolapların içinde duran baharat kutuları ya da konserve gibi ufak tefek şeyler için kullanışlı bir yöntem olabilir.

Mutfak Düzenleme Tüyoları

6. Dolap Kapaklarının İçi de Kullanılabilir

Dolap kapaklarının için de her zaman bir şeyler koymak için ideal yerlerden. Bunun için özel olarak tasarlanmış raflardan kullanabilirsiniz. Ama eğer benim gibi dolaplarınız ağzına kadar doluysa bu fikir ne yazık ki işe yaramıyor. ☺ Yine de kesme tahtası gibi ince eşyaları asmak ya da yemek tarifleri gibi kağıt üzerinde bulunan şeyleri yapıştırmak için dolap kapaklarının iç kısmı çok ideal. Benim gibi bol bol yeni tarif denemesi yapıyorsanız bir dolap kapağının içine not kağıtları ve bir kalem yapıştırmak tariflerinizi not almak için kesinlikle çok kullanışlı. 😉

Umarım bu verdiğim ufak fikirler sizin de mutfakta geçirdiğiniz zamanı daha keyifli hale getirmenize yardımcı olur. ☺

 

Gizem Beki / 32

Frankfurt-İstanbul / Otomotiv Mühendisi