Kitaplık Çeşitleri

Kitaplık Çeşitleri

Kitapları seviyor ya da evinizde düzene önem veriyorsanız kitaplıkların en sevdiğiniz ve seçiminde ince eleyip sık dokuduğunuz mobilyalardan biri olduğuna şüphe yok! Peki, şimdi, ihtiyaçlarınızı ve yaşam alanınızın dekorasyonunu göz önünde bulundurduğunuzda size en uygun kitaplık modelini seçmek için önemli bir adım atmaya ne dersiniz? Kitaplık modellerinin adlarını ve özelliklerini inceleyerek tercih edebileceğiniz kitaplık seçeneklerini belirlemek çok kolay!

Haydi, başlayalım.

Kitaplık Modelleri

Ev dekorasyonunuza şıklık katarken ihtiyacınıza uygun çözümler sunan kitaplık modelleri, bütçenize uygun kitaplık fiyatları ile Koçtaş’ta!

Standart Kitaplık

Standart Kitaplık

Standart kitaplık modelleri en aşina olunan çeşitlerden biri. Belirli aralıklarla üst üste konumlandırılan rafların oluşturduğu standart kitaplıkların bazı modellerinde raf aralarında bölmeler de bulunabiliyor. Ayrıca bazı modellerin, raf aralıklarını ihtiyaç doğrultusunda ayarlanabilme imkânı sunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Bazı modellerinde -genellikle en altta- kapaklı ya da sürgülü çekmeceler sunabilen standart kitaplıklar; ahşap, cam, metal gibi farklı malzemelerden üretilebiliyor. Ayrıca bazı standart kitaplık modelleri cam ya da ahşap kapaklı olabiliyor ve bu da daha pratik bir temizlik imkânı sunabiliyor. Üretilen malzeme ve tasarım detayları doğrultusunda bu modele -hangi dekorasyon stilini uyguladıysanız uygulayın- evinizde ya da iş yerinizde yer verebilirsiniz.

Etagere Kitaplık

Etagere Kitaplık

Yanları ve arkası açık olan kitaplıklara verilen genel ad “etagere” olsa da özellikle metal iskeletli, ahşap raflı olan ve “endüstriyel kitaplık” da olarak bilinen kitaplık modelleri oldukça göz önünde.

Metal ek parçalar ve arka rafa yerleştirilen plakalarla hareketlendirilebilen etagere kitaplıkların bazı modellerinde sürgülü ya da kapaklı çekmeceler de bulunabiliyor. Ayaklı ya da ayaksız seçenekleri bulunan bu modelin ayakları varsa genellikle yanlardaki iskeletin devamından oluşuyor. Tasarım detayları, renk gibi unsurlar doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabilen açık kitaplık modellerinin evinizde çok şık duracağından şüpheniz olmasın.

Barrister Kitaplık

Barrister Kitaplık

Görsel Kaynak

Avukatların evrak ve kitapları kolayca hareket ettirebilmesi için tasarlandığı söylenen barrister kitaplık modellerinin en dikkat çeken özelliği çerçeveli cam kapakları! Genellikle kahverengi tonlarında üretilen barrister kitaplıkların kapaklı olması, toz alma aralığını düşürebiliyor. Yani ev temizliğinde pratiklik arıyorsanız bu modeli tercih edebilirsiniz. Bu arada kapakların çoğunlukla yana değil, üste doğru açıldığını da belirtmeden geçmeyelim. 

Genellikle ayaksız, yani taban kısmı zeminle temas eden barrister kitaplıklar özellikle klasik ve country stilde dekore edilmiş evler için çok uygun seçim olabilir.

Merdiven Kitaplık

Merdiven Kitaplık

Merdiven kitaplıklar, rafların merdiven şeklinde konumlandırılmasıyla oluşan ve hoş bir tasarıma sahip olan ürünler! Rafların genellikle aşağı indikçe genişlemesi ise kitaplığın tasarımını tamamlıyor. Düz raflı ya da çekmeceye benzer raflı seçenekleri bulunan merdiven kitaplıklar çoğunlukla duvara yaslı olacak şekilde konumlandırılıyor. Küçük evler için uygun bir seçim olsa da eğer çok sayıda kitabınız varsa country ve modern dekorasyonu tamamlayabilen bu ürünler sizin için yeterli olmayabilir.

Küp Kitaplık

Küp Kitaplık

Küçük kare raflardan oluşan ve çoğunlukla ahşap, suntalam gibi malzemelerden üretilen küp kitaplıkların kapaklı ve kapaksız modelleri bulunuyor. Ayaklı ve ayaksız olarak tasarlanabilen, modern ve country dekorasyonun uygulandığı evlerde uygun bir seçim olabilen küp kitaplık modelleri geniş bir renk yelpazesi de sunabiliyor.

Asimetrik Kitaplık

Asimetrik Kitaplık

Eğer farklı bir görünüme sahip kitaplık tercih etmek istiyorsanız seçiminizi asimetrik kitaplıklardan yana kullanabilirsiniz! Adından da anlaşıldığı gibi bu kitaplıkların en önemli özelliği rafların asimetrik bir şekilde konumlandırılması. Küp raf, düz raf gibi seçenekleri bir araya getirebilen asimetrik kitaplık modelleri; ahşap ve suntalam gibi malzemelerden üretilebiliyor, metal detaylarla hareketlendirilebiliyor. Bu kitaplık modeli özellikle modern stille dekore edilen evler için uygun bir seçim

Köşe Kitaplık

Köşe Kitaplık

Odanın köşelerine yerleştirilmek üzere tasarlanan köşe kitaplıklar küçük evlerde yer tasarrufu sağlayabilmek için mükemmel bir çözüm! Genellikle ahşap ve suntalam gibi malzemelerden üretilen köşe kitaplıklardan bazıları modüler olma özelliği taşıyor. Ayaklı ve ayaksız seçenekleri bulunabilen köşe kitaplıklar, renkleri ve tasarım detayları doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabiliyor.

Raf Kitaplık

Raf Kitaplık

Duvara monte edilebilen kitaplıklar “raf kitaplık” olarak biliniyor ve bu kitaplık modelleri asimetrik, düz gibi farklı tasarım seçenekleri sunabiliyor. Üstelik bazı modeller zemine de yerleştirme imkânı verip konumlandırma konusunda size daha fazla özgürlük sunabiliyor. Duvarda kitaplık olsun isteyenlerin değerlendirebileceği raf kitaplıklar, tasarımlarına göre her dekorasyon stilinde tercih edilebiliyor.

Montessori Kitaplık

Montessori Kitaplık

Görsel Kaynak

Raf kitaplık ve zemine konumlandırılan model seçenekleri bulunan Montessori kitaplıklar genellikle çocuk odalarında tercih ediliyor. Farklı boyut seçenekleri olsa da bu kitaplıklarda önemli olan çocuğun ulaşabileceği bir şekilde duvara monte edilmesi ya da konumlandırılması. Genellikle ahşaptan üretilen Montessori kitaplıklar yerden tasarruf etmek için de oldukça kullanışlı bir alternatif. Oturma Alanınız Huzurla Dolsun: Salonda Kitaplık Kullanımı adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Modüler Kitaplık

Modüler Kitaplık

Birbirinden ayrılabilen ya da hareket ettirilebilir parçalara sahip olan kitaplıklara bu ad veriliyor. Modüler kitaplıklar farklı tasarımlarda olabiliyor. Yani modüler bir etagere kitaplık da standart kitaplık da bulmanız mümkün. Evinizdeki alana göre farklı şekillerde konumlandırmaya imkân veren modüler kitaplıklar, tasarımları doğrultusunda her dekorasyon stiline uyumlu olabiliyor.